Poliţişti de la crimă organizată “la vânătoare”

281-politistUn automobil cu numerele de înmatriculare transnistrene l-ar fi oprit în trafic pe şoferul unui “Mercedes”. Din el au coborât trei persoane, care s-au prezentat drept agenţi de poliţie de la crimă organizată. Şoferul “Mercedes”-ului a fost forţat să scoată toţi banii din buzunare. I-au luat 1500 de euro. Acum câteva săptămâni, scenariul s-a repetat, spune acelaşi cetăţean, vânat de poliţişti. De această dată, a fost reţinut de angajaţii Comisariatului General de Poliţie (CGP), care l-au lăsat, potrivit acestuia, fără 3 mii de euro. “Eu am avut probleme cu poliţia, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să umble din urma mea şi să estorcheze bani.”

Vladimir Cobâleanschi, şoferul unui “Mercedes”, l-a cunoscut pe poliţistul Ion Munteanu acum 10 ani, pe când ultimul activa la Comisariatul de Poliţie Buiucani. Apoi, Munteanu a lucrat în cadrul CGP. Potrivit unui şef de poliţie, în urma unui scandal produs la secţia Poliţie Criminală a CGP, Munteanu a fost transferat în Direcţia de combatere a crimei organizate, subdiviziune a DGSO din cadrul MAI.

281-politist2În automobil ar putea găsi droguri şi arme de foc

Pe 19 februarie curent, Vladimir Cobâleanschi, în timp ce se deplasa cu automobilul său de model “Mercedes” pe bd Grigore Vieru din Chişinău, a fost oprit de un automobil de aceeaşi marcă, doar că având numere de înmatriculare transnistrene. “Din automobil au coborât trei persoane. Unul s-a prezentat: Ion Munteanu, angajat al Direcţiei de combatere a crimelor organizate. Mi-au spus că deţin informaţii că ar exista probleme cu numerele de înmatriculare ale automobilului meu”, susţine Cobâleanschi.

Poliţiştii i-ar fi solicitat şoferului să predea automobilul pentru un control special. Împreună, s-au deplasat la parcarea Direcţiei, unde activa Munteanu. “El s-a urcat în automobil şi mi-a spus că maşina se va afla în parcare fără supraveghere. Automobilul, în cadrul cercetărilor, va fi supus diferitor acţiuni, în urma cărora ar putea fi deteriorat. De la prelucrarea cu acid, vopseaua ar putea fi distrusă. Automobilul nu va fi eliberat până la finalizarea cercetărilor, care pot dura până la 3 luni. În urma percheziţiei din salonul maşinii, ar putea fi găsite droguri şi arme” – în acest mod ar fi fost persecutat şoferul de către angajatul Direcţiei de combatere a crimelor organizate.

Tot el mai spune că, sub presiuni psihologice, poliţistul de la crimă organizată i-ar fi solicitat să scoată tot ce avea prin buzunare. A scos totul, inclusiv 1500 de euro. “Văzând banii, Munteanu i-a luat şi mi-a spus că sunt liber”, povesteşte Cobâleanschi. El nu s-a adresat Procuraturii în legătură cu acest caz, crezând că îl va soluţiona cu puteri proprii.

Cumătrul lui Cobâleanschi, prieten cu Munteanu

Din unele surse, am aflat că Vladimir Cobâleanschi nu s-a adresat la Procuratură deoarece i-ar fi promis să-l ajute un cumătru de-al său, prieten cu Munteanu, pe nume Ion Tiulei, fost angajat al poliţiei. Cobâleanschi spune că l-a cunoscut pe Tiulei pe când practica un business cu medicamente. Pentru ca afacerea să existe, îi plătea periodic lui Ion Tiulei, ca să-i acorde protecţie.

Contactat de ZdG, Ion Tiulei s-a prefăcut, iniţial, că nu-l cunoaşte pe Cobâleanschi. “Cine îi el? Cu ce se ocupă? Da “po hodu” nu îi spune Cobâleanschi? Aha, am înţeles despre cine-i vorba.” După ce Tiulei şi-a adus aminte că Vladimir Cobâleanschi este nimeni altul decât cumătrul său, a şi recunoscut asta, oferindu-ne mai multe detalii despre relaţia sa cu Ion Munteanu. “Pe Munteanu îl cunosc. E poliţist. Cu el sunt în relaţii de prietenie. Cât despre Cobâleanschi, el a cumpărat automobilul de la un prieten de-al meu, nu de la mine”, spune Tiulei.

Despre faptul că Munteanu l-ar fi reţinut pe Cobâleanschi şi ar fi estorcat de la el suma de 1500 de euro, Tiulei cunoaşte doar din spusele cumătrului său. Acesta zice că nu a luat niciodată bani de la Cobâleanschi pe când lucra în cadrul MAI. Fără a face şi alte precizări, Tiulei a încheiat dialogul.

Munteanu e plecat la mare

Am încercat să-l abordăm şi pe Ion Munteanu. Din spusele colegilor săi de serviciu, el s-ar afla în vacanţă, la mare. Astfel, Tudor Bejan, şeful Direcţiei Generale Servicii Operative (DGSO), din care face parte şi subdiviziunea în care activează Munteanu, a făcut câteva declaraţii în favoarea subalternului său. “Anterior, Munteanu activa în cadrul Comisariatului Buiucani. Atunci Cobâleanschi a fost reţinut de Munteanu pentru o infracţiune. Persoana reţinută a încercat să-l mituiască pe poliţist, ca să-şi hotărască chestiunile. Poliţistul a refuzat mita şi a dovedit implicarea lui în acea crimă”, afirmă Bejan, precizând că ar fi ireal ca Munteanu să-l fi reţinut pe Cobâleanschi în februarie 2010. “Eu aş fi ştiut dacă Munteanu l-ar fi reţinut, deoarece ei îmi raportează, în principiu, totul. Mie îmi spun când opresc maşini şi totul e în regulă. Sau că ridică vreun automobil şi îl duc pe teritoriul Departamentului, atunci când apar dubii în legătură cu numerele de înmatriculare.”

Pe parcursul discuţiei dintre şeful Direcţiei şi reporterul ZdG, Bejan nu s-a arătat, totuşi, sigur de faptul că Munteanu ar fi curat. “Ştiţi cum se spune, personal, pentru mine, nu pun mâna în foc, dar pentru altcineva – nici atât. De prin decembrie 2009, el activează la crimă organizată. Până atunci el lucra la CGP. S-au certat la ei în secţie şi a fost transferat la noi.”

Angajaţii CGP i-au luat 3000 de euro

Potrivit unor surse credibile, Ion Munteanu e prieten cu Aurel Nistor şi Ruslan Rusu, ambii colaboratori la Poliţia Criminală a CGP. Astfel, cei doi l-au reţinut pe Cobâleanschi pe 26 mai curent, pe când acesta se deplasa dinspre Aeroport, la intersecţia de lângă comuna Băcioi. L-au condus la CGP. Acolo i-au făcut un proces-verbal de percheziţie, semnat de Aurel Nistor. Poliţiştii i-au solicitat să prezinte binevol toate lucrurile pe care le deţine ilegal. Precizăm că Vladimir Cobâleanschi deţinea o armă de foc, dar nu-şi prelungise permisul de portarmă. Astfel, o rudă de-a sa s-a prezentat la CGP şi a predat arma. “Ulterior, cetăţeanul Cobâleanschi V. a predat benevol arma de model “Baikal-442″ de culoare metalizată cu un încărcător şi 9 cartuşe de calibru 9 milimetri”, se arată în procesul-verbal de percheziţie.

Cobâleanschi susţine că, după ce a predat arma la poliţie, Nistor şi Rusu i-au solicitat să scoată tot ce avea în buzunare. A scos 15500 de euro. “Aveam mulţi bani cu mine. În acea zi am condus soţia la aeroport. Banii nu puteam să-i las în casă pentru că facem reparaţii şi nu am vrut să am neplăceri. Ei mi-au spus să scot banii. I-am scos, iar Nistor a zis că banii se ridică la control. Eu i-am spus să ne ducem la un schimb valutar să-i verificăm şi gata, pentru că banii trebuia să îi dau. În afara CGP, Nistor mi-a luat din toată suma pe care o aveam asupra mea 3 mii de euro, motivând că astfel nu-mi va ridica automobilul la control. El a zis: „Gata, ai plătit „ştraful”, eşti liber”. Mi-a mai pus aceleaşi condiţii pe care le-am auzit de la Munteanu. Inclusiv că ar putea să îmi găsească droguri în maşină”, relatează proprietarul “Mercedes”-ului.

Cobâleanschi spune că, în aceeaşi zi, a depus o cerere la Secţia de securitate internă, la Procuratura Generală, la Centrul pentru Drepturile Omului. El, împreună cu reprezentantul său legal, au încercat să afle, în aceeaşi zi, în ce temei procurorul Vladimir Moşneaga i-a eliberat lui Nistor mandat de percheziţie. Procurorul ar fi recunoscut că Nistor, agitat, a insistat asupra eliberării mandatului, fără a-i demonstra dacă există sau nu temei pentru asta.

Ulterior, contactat de ZdG, procurorul a refuzat să dea detalii. Servicul de presă al Procuraturii Generale a declarat că nu poate divulga informaţii, deoarece sunt materiale din cadrul urmăririi penale. În schimb, la doar câteva minute de la interpelarea făcută de ZdG la Procuratura Generală, Cobâleanschi a fost sunat, fiind ameninţat să nu se mai plângă nicăieri…

E greu de investigat, dacă nu a fost organizat un flagrant

Contactat de ZdG, angajatul CGP Aurel Nistor a refuzat să confirme sau să infirme faptele relatate de Cobâleanschi: “Eu nu vă cunosc şi nu dau nimic la telefon. Eu nu am timp să vă răspund. Acum sunt în şedinţă”. Fiind întrebat dacă am putea avea o întâlnire, a respins propunerea. “Cine sunteţi voi să îmi aduceţi învinuiri? Este Procuratura Generală. El (Cobâleanschi – n.r) a depus plângeri acolo. La procuratură se ocupă de asta, ce mă sunaţi voi pe mine cu aşa ceva? Eu nu am timp să vorbesc cu dvs.”, a afirmat Nistor, întrerupând de câteva ori convorbirea.

Şeful-adjunct al Direcţiei Securitate Internă de la MAI, Iurie Maximov, a declarat pentru ZdG că toate cererile depuse de Cobâleanschi la Procuratura Generală, CCCEC, MAI au fost comasate, urmând să fie investigate. Întrebat când s-ar putea întâmpla acest lucru, dat fiind faptul că, de la 27 mai, au trecut deja 3 săptămâni, Maximov a invocat că un angajat este aşteptat acum din concediu, după care… “Ştiţi, nu e deloc uşor să investighezi, deoarece Cobâleanschi s-a adresat după ce faptul s-a consumat. E mai greu de investigat, dacă nu a fost organizat un flagrant şi dacă acest caz nu a fost documentat cum se cuvine”, a spus Maximov.

Cobâleanschi afirmă că este vânat de poliţişti de la crimă organizată, iar el nu mai vrea ca aceştia să-l lase fără bani. “Eu am avut probleme cu poliţia, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să umble din urma mea şi să estorcheze bani.”

Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

52 comentarii

 1. van helsing

  pt Hsasan

  hahahahahahahahhahahahha

  Iata chipul unui “dar eu-s ment, superagent”, cand s-a ajuns la concret, sa-si tina promisiunea, incepe, ca a analizat, ca-i “jurnaliuga”, ca nu mai stiu ce. Ai spus clar, inviti sa vad cum muncesc astazi politistii. Dar ce primim ca raspuns, gata mai mult nu discutam,!?!?!?!?!?!?!?!,

  Daca ai fost in cadre, spui ca “dadeai” stele si grade , sigur ca idee nu ai de dosare penale, asa ti-au povestit altii si o faci azi pe eroul. Dar Fluxul mai exista?????? De vre-o doi ani nu-l citesc.

  PS Cat priveste gradele. La stadionul “Dinamo” sunt zile anumite cand candidatii la grad trebuie sa dea proba de sport. Erau 10 ( zece) candidati prezenti pentru proba, dar in ordinul ministrului erau peste 200 ( doua sute) , dintre care vre-o 50 ( cincizeci) din categoria brigadierilor, cu niste burti de o suta de kile. Intrebare: Cum se intampla ca toti acesti oameni au trecut de proba sport si cat costa in cadre aceasta procedura????

 2. dedea vanea

  articolul asa si asa, n-am aflat nimic nou, asa a fost si asa inca mult timp o sa fie. si la toti o sa le fie in cot pina n-o sa nimereasca cineva pe asa probleme.

  in schimb comenturile sunt de toata splendoarea, asa mai aflam si noi si zashe in fiecare din noi.

  astept si eu raspunsul lui Hasan lui van helsing, da vad ca e deja 30 iunie si se pare ca Hasan a luat apa in gura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *