Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Piaţa petfood râvnită de oamenii…

Piaţa petfood râvnită de oamenii lui Voronin

La 20 august, presa afiliată puterii a mediatizat pe larg un eveniment organizat de preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin. Acesta convocase o şedinţă cu participarea membrilor Guvernului, conducătorilor organelor de control şi de drept în problema prevenirii şi combaterii activităţii frauduloase a unor agenţi economici.

Pe parcursul serii, la TRM, dar şi a doua zi, în presa scrisă, s-a relatat cu exces de zel că, în cadrul acelei şedinţe, fuseseră prezentate „date ce vizează activitatea frauduloasă a unor agenţi economici, manifestată prin introducerea ilicită a bunurilor pe teritoriul R. Moldova, eschivarea de la plata taxelor vamale, „legalizarea” ulterioară a mărfii de contrabandă prin efectuarea unor tranzacţii ilicite cu firme-fantomă, lichefierea ilicită a resurselor financiare etc”. Se anunţa, totodată, că, în urma activităţilor subterane şi corupţioniste, fusese afectat în măsură foarte mare bugetul de stat al R. Moldova.

La şedinţă s-a adus exemplul societăţii comerciale „Steaua-Impex” SRL care, potrivit şefului de atunci al statului, practica scheme ilicite la importul produselor de cofetărie şi a băuturilor alcoolice, prejudiciind bugetul de stat, în perioada 2005-2008, cu circa 3,5 mil. lei, la capitolul TVA. „S-a constatat că controalele fiscale ale activităţii efectuate până în prezent au avut un rezultat inadecvat, purtând un caracter superficial, evitându-se în mod intenţionat scopul demascării adevăratelor deficienţe financiare comise de „Steaua-Impex” SRL”, preciza Voronin.
El a mai anunţat că, pornind de la caracterul suspect al tranzacţiilor efectuate de către agentul economic în cauză, CCCEC, în baza legislaţiei în vigoare, a suspendat efectuarea operaţiunilor în conturile acestuia, fiind pornită urmărirea penală pe marginea activităţii subterane a SRL „Steaua-Impex” şi a altor agenţi economici implicaţi în combinaţiile acesteia. Totodată, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) i s-a solicitat efectuarea controalelor la agenţii economici implicaţi în activităţile desfăşurate de către societatea în cauză, în vederea calculării obligaţiunilor faţă de Bugetul de Stat.

Voronin a calificat situaţia agenţilor economici menţionaţi drept revoltătoare, aceasta fiind agravată şi de posibile acţiuni de corupere a organelor de control, de drept şi judecătoreşti, accentuând că astfel de scheme dubioase ar putea fi utilizate şi de alţi agenţi economici.

Voronin a cerut efectuarea unei analize complexe a activităţii economice desfăşurate de agenţii economici indicaţi. De asemenea, a fost creat un grup de lucru, din reprezentanţi ai organelor de drept şi de control, care efectuează verificări totale şi complexe ale agenţilor economici – complici în combinaţiile ilicite ale „Steaua-Impex” SRL. Voronin a insistat asupra excluderii definitive a schemelor frauduloase utilizate de întreprinderile vizate din sistemul de comerţ în ansamblu, lichidării tuturor firmelor-fantomă, asigurării recuperării integrale a prejudiciilor materiale cauzate statului şi cetăţenilor prin activităţi ilicite de antreprenoriat, optând şi pentru sancţionarea adecvată a colaboratorilor fiscului care, verificând activitatea „Steaua-Impex” şi a altor agenţi economici, fie nu au depistat încălcări, fie au depistat încălcări minore, iar apoi verificările operate de către alte organe abilitate au identificat la aceiaşi agenţi economici încălcări masive ale legislaţiei.

Acea şedinţă devenise cap de ştiri la Moldova 1, provocând numeroase întrebări şi suspiciuni în rândul telespectatorilor. Ce fel de activităţi desfăşoară „Steaua Impex”? Cât de profitabile sunt acestea? De ce, la sfârşit de mandat, preşedintele a decis să facă nişte dezvăluiri şocante despre agenţii economici din R. Moldova şi despre relaţiile coruptibile ale acestora cu instituţiile de control şi cu cele fiscale?

Distribuitor exclusiv al Companiei MARS

SRL „Steaua Impex” nu produce şi nu comercializează arme, nu distribuie heroină şi nu trafichează copii şi organe vitale. Portofoliul întreprinderii, la nivel local, include ciocolatele Mars, Snickers, Twix, Bounty şi Milky Way, dar şi hrană pentru animale din seria Whiskas, Pedigree, Chaapi şi Kitekat.

De la începutul verii, angajaţii „Steaua Impex” nu au mai primit salarii, iar activitatea acestui agent economic e tot mai problematică. „Suntem acum la al 5-lea control fiscal şi din partea CCCEC. Celelalte 4, anterioare, nu au descoperit nereguli în activitatea noastră. Deşi e aşa, cu mai multe luni în urmă, conturile ne-au fost blocate. Cum să activăm în asemenea condiţii?”, ne spune administratorul SRL „Steaua Impex”, Valentin Răilean. El afirmă că, la acea şedinţă, au fost prezentate informaţii eronate şi false. „Noi nu importăm băuturi alcoolice şi, în cei 15 ani de activitate, nu am importat vreodată”, afirmă acesta.

Încercăm să aflăm ce se ascunde în spatele acelei informaţii sumare, difuzate în urma acelei şedinţe convocate de preşedintele Voronin.

La serviciul de presă al CCCEC ni se spune că, în privinţa „Steaua Impex”, nu exsită un dosar penal. „Se adună materiale, altceva nu vă pot spune”, ne-a explicat Angela Starinschi.

La Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, şefa Direcţiei relaţii externe şi publice, Anastasia Vasiloi, ne-a explicat că „a fost iniţiat un control la „Steaua Impex” deoarece, în urma verificării altui agent economic, a existat suspiciunea că se lucrează cu facturi duble sau false”.

La Inspectoratul Fiscal Botanica, unde se află la evidenţă „Steaua Impex”, ni s-a explicat că, în iunie, la această întreprindere a fost efectuat un control complex. „În Actul de control, concluziile nu sunt expuse”, ne-au spus funcţionari ai acestui inspectorat fiscal, confirmând că, în aceste zile, la „Steaua Impex” are loc un control repetat.

Au fost sau nu admonestaţi reprezentanţi ai organelor de control pentru faptul că s-ar fi lăsat corupţi de „Steaua Impex”? La instituţiile fiscale, la această întrebare am primit un răspuns negativ.

„Sunt distruşi, ca să-i preia alţii”

„Considerăm că conturile noastre au fost blocate ilegal, ca să nu mai putem activa”, explică Valentin Răilean, precizând că „Steaua Impex” a acţionat în judecată CCCEC-ul pentru blocarea nefundamentată a conturilor. În prezent, activitatea firmei e posibilă datorită faptului că Corporaţia MARS, care are structuri în toată lumea, inclusiv în R. Moldova, acordă marfă în credit partenerilor săi de la Chişinău.

Am încercat să aflăm cine, totuşi, râvneşte la domeniul „MARS” şi la piaţa petfood din R. Moldova. Am întrebat la Serviciul de presă al Preşedinţiei care sunt ceilalţi agenţi economici, vizaţi la acea şedinţă, cărora preşedintele a preferat să le păstreze anonimatul. Funcţionara, prezentându-se Svetlana, ne-a spus că informaţia pentru presă a fost destul de complexă, iar ceilalţi agenţi nu ar fi fost nominalizaţi deoarece „Steaua Impex” ar fi cel mai reprezentativ exemplu.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă susţine că, într-adevăr, statul suportă mari pierderi la retribuirea TVA-.ului, dar şi mai mari, în urma neîncasării acestor plăţi. Ioniţă precizează, însă, că, în ultimii ani, de la achitarea TVA s-au putut eschiva doar agenţii economici care beneficiau de „acoperire politică”. Cât priveşte cazul „Steaua Impex”, Ioniţă spune că aceasta pare „o schemă clasică, utilizată deseori în R. Moldova în ultimul timp: agenţi economici profitabili sunt distruşi, ca să-i preia alţii”.

Administraţia „Steaua Impex” confirmă această versiune. Reprezentanţi ai administraţiei susţin că deţin probe potrivit cărora, după ce „Steaua Impex” a acţionat în judecată CCCEC-ul pentru blocarea ilegală a conturilor, cei implicaţi în distrugerea acestei firme telefonează pe la judecători acasă, indicându-le ce fel de decizii să ia. „Se recurge la ameninţări şi la şantaj”, susţin aceştia.

Aneta GROSU