Percheziţii la ZdG?

435-perchezitiiCentrul Naţional Anticorupţie (CNA) a solicitat printro scrisoare oficială de la redacţia ZdG informaţii despre autorii articolului “Mafia pădurilor din R. Moldova“, publicat la 27 iunie 2013. Maria Botea, ofiţer de urmărire penală, ne-a spus că, Centrul Anticorupţie trebuie să-i audieze pe reporterii ZdG şi să le predea înregistrările audio, video şi fotografiile de la întâlnirea reporterilor cu Eugeniu Nazaria, directorul Întreprinderii de Stat «Silvocinegetica» Străşeni. În caz contrar, CNA este în drept să efectueze percheziţii în redacţia ZdG.

Marţi, 20 august, redacţia ZdG a primit o scrisoare de la CNA prin care ni se cer “informaţii privind autorii articolului” pe marginea căruia CNA “examinează materiale”. În scrisoarea adresată redacţiei se spune “În interesele urmăririi penale, solicităm să expediaţi pe adresa organului de urmărire penală al CNA informaţia privind autorul(ii) articolului “Mafia pădurilor din R. Moldova“. În scrisoare nu se indică ce fel de informaţie anume cere CNA despre angajaţii ZdG.

436-nazariaReprezentantul redacţiei a discutat la telefon cu ofiţerul de urmărire penală, Maria Botea, autoarea scrisorii, pentru a înţelege mai bine de ce este solicitată informaţia despre reporterii ZdG şi ce fel de informaţie anume. Ea ne-a spus că timp de o lună ofiţerii oferativi de la Direcţia Investigaţii a CNA au încercat să identifice autorii articolului însă n-au reuşit. “Operii nu au putut să identifice autorii şi mi l-au dat mie. Codul personal nu-l solicităm pentru că noi putem să-l găsim şi singuri. Doar numele să-l spuneţi”, ne-a solicitat ofiţerul de urmărire penală. Ţinem să precizăm că articolul “Mafia pădurilor din R. Moldova”, publicat la 27 iunie 2013 a fost semnat cu numele reporterului Iurie Sanduța atât în varianta tipărită, cât şi în cea on-line. Reiese că la mai mult de o lună de la publicarea articolului cu tot cu numele autorului, “operii” CNA aşa şi nu au putut citi numele unui reporter din acest text.

În materialul “Mafia pădurilor din R. Moldova“, ZdG a scris despre Eugeniu Nazaria, directorul Întreprinderii de Stat “Silvocinegetica” Străşeni (“Moldsilva”), care fiind decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul “Gloria muncii” şi de ÎPS Vladimir cu “Ordinul Recunoştinţei”, s-a oferit “să ne vândă” 15 ha de pădure contra sumei de 50 mii de euro. “4500 de lei e hectarul, oficial, plata pe arendă anuală. Restul se vorbeşte. Dar asta trebuie de hotărât repede, săptămâna viitoare. Îi mai bine să faci prin persoană juridică. Dacă ai vrut să vinzi terenul, l-ai vândut cu tot cu firmă”, ne-a spus Nazaria, într-o înregistrare audio ascunsă. După publicarea acestui articol în varianta tipărită a ZdG, dar şi a înregistrărilor video şi audio pe pagina web www.zdg.md, CNA s-ar fi autosesizat pe marginea acestui caz.

Mai jos este descifrată discuţia dintre redacţia ZdG cu ofiţerul de urmărire penală, Maria Botea.

ZdG:— Care date ale reporterilor vă interesează?

Ofiţer CNA: —Vrem numele reporterilor, pentru ca să-i audiem. Şi eventual să ridicăm de la dvs. înregistrarea video, pozele şi ce mai aveţi dvs acolo.

ZdG: — Cum să ridicaţi materialele? Care este procedura legală?

Ofiţer CNA: — Procedura legală este prin ordonanţă sau dacă vin autorii să-i audiem.

ZdG: — Aveţi dreptul să ridicaţi din redacţie?

Ofiţer CNA: — Întocmai. Cu ordonanţă. Noi facem ordonanţa şi o prezentăm dvs.

ZdG: — Să înţelegem că ne suspectaţi de ceva?

Ofiţer CNA: Nu. Ba din contra. Materialul dvs. pe noi o să ne ajute să stabilim vinovăţia persoanei despre care aţi menţionat. Şi eventual noi o să căutăm probe mai departe. Noi nu putem să punem urmărirea penală pe baza unui articol.

ZdG: — Dacă refuzăm să vă dăm materialele înseamnă că încetaţi urmărirea penală?

Ofiţer CNA: — Noi de fapt nici nu am început-o. Este un material. Adică dvs. aţi scris un articol. Noi pe baza articolului audiem persoanele care au efectuat… care s-au întâlnit cu persoana şi a discutat. Şi eventual să vedem dacă este componenţă de infracţiune.

ZdG: — Aţi citit articolul din ziar. Cine l-a semnat?

Ofiţer CNA: — Întocmai. Nu este semnat. De aceasta v-am făcut interpelarea. Acum iau articolul. Pagina 6 şi 7. Eu nu văd numele la nimeni.

ZdG: — Aveţi ziarul în faţă?

Ofiţer CNA: — Da. Aici văd poze cu domnul Nazaria. Cu domnul Mincev… Eu mă uit şi nu văd ca articolul să fie semnat.

ZdG: — În stilul ziarului noi semnăm articolul la început. De fapt ce date ale reporterilor vă interesează. Adresa de domiciliu, codul personal?

Ofiţer CNA: — Codul personal nu-l solicităm pentru că noi putem să-l găsim şi singuri. Doar numele să-l spuneţi. Eu îmi dau seama că au participat mai multe persoane la investigaţii. O persoană s-a întâlnit cu ei şi alta a filmat sau a fotografiat.

ZdG: — Vă trebuie numele la toate persoanele care au participat la investigaţie?

Ofiţer CNA: — Da. Noi o să-i audiem, o să-i întreb… ca să ne înţelegeţi, noi nu acuzăm cu nimic reporterii ZdG. Este o procedură standart pentru care noi avem nevoie să începem urmărirea penală.

ZdG: — Reporterul care a machetat articolul tot trebuie să vină?

Ofiţer CNA: — Dacă nu a participat la investigaţie nu trebuie să vină. Ne trebuie a persoanelor care au mers la întâlnire şi au filmat şi fotografiat. Ordonanţa de ridicare a materialelor poate fi semnată de ofiţerul de urmărire penală, adică de mine.

ZdG: — Din luna iunie când a fost publicat articolul până acum de ce nu s-a interesat nimeni de acest articol?

Ofiţer CNA: — O lună s-au ocupat operii Direcţiei Investigaţii. Eu nici nu ştiu cum a ajuns ziarul acesta la directorul nostru. Directorul a trimis ziarul la operi. Operii nu au putut să identifice autorii articolului şi mi l-au dat mie.

ZdG: — Potrivit legii presei noi avem dreptul să protejăm sursele şi probele. Dacă nu vă dăm materialele, ne faceţi percheziţii în redacţie?

Ofiţer CNA: — (Probele – n.r.) Noi nu le folosim în scopuri comerciale. Dacă dumnevoastră o să refuzaţi să ne daţi, noi o să stabilim mai târziu cum o să procedăm. Nu pot să vă spun la telefon. La revedere!

Redacţia ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. un om

  Nu prea am auzit prin alte ţări ca cotidienele sau jurnaliştii să fie audiaţi în afaceri neonoroase pe care le consemnează jurnalistic.Mai mult ,Z. de Gardă,v-a dat o informaţie,prelucraţi-o aşa cum prevede procedura penală!

 2. A Stan

  Oare va veni vre-o dată ziua când vom scapa de tot felu de agramaţi, aroganţi şi mici dictatori? Oare atât e de greu să procedezi conform legii, procedurilor în acest sens şi să dormi liniştit? Sunt grei la cap?

 3. Tudor

  Si noi ne miram ca in cea mai corupta tara din Europa nu avem persoane condamnate pentru coruptie. Daca la CNA avem asemenea “specialisti” ce sa mai vorbim de organele din teritoriu. Poate ZDG sau alte institutii mass-media sa elaboreze un proiect prin care sa scolarizeze “operii” si ceilalti colaboratori ai CNA, procurorii etc.?

 4. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  @A Stan 
  NU SUNT GREI DE CAP, E ALTCEVA! 
  Au acaparat si cei de la CNA, procuratura , justiție, Parlament, guvern, contrabandistii si diversi mafioti  de tot soiul,  loturi in mod  ilegag, chiar si prin centrul Chisinaului. 
    ACUMA EI FAC VÂNT:  CA INVESTIGHEAZA , CA LUPTA CU MAFIA,  CU  FURTURILE SI INFRACTIUNILE! 
  DE FAPT EI  LUPTA , PRIND SI PEDEPSESC PE CEI MARUNTI SI FĂRĂ ACOPERIRE POLITICA DE VRE-UN PARTID OARECARE. 
  VEZI CA VOROȘCA ÎȘI APARĂ CIRACII SĂI, VOVA HOTU- PE AI SĂI, AL CAPONE DI GROZESTI-  ÎI ARE PE AI SĂI.
  Situatia im MD e cam ca in cazul cand toti sunt plini  de paduchi,  recunosc faptul ca atare,  se scarpina  toti,  in direct si mai pe ascuns, admit si cer chiar măsuri drastice de despaduchire,  doar ca toți cei  cei ce  au adus la împaduchirea  acestei palme de pamant s-au facut si responsabili de despaduchire,  se afla peste tot  in organele si in functiile principale de sta  si accepta  ca  despaducirea  sa șe facă, dar tot pe pleșul si pielea poporului ,- umilit,  insaracit.  si violat in toate sensurile. 
  CNA,  STRE( PRO)CUR(V)ÂTURA, CURV( JUST) IȚIA, …  PADUCHESC PE CINE POT,  PE CEI CE NU AU APĂRARE POLITICA SI ACOPERIRE  MATERIALĂ .
  DESPRE CE VORBIM,  OAMENI  BUNI, CÂND AVEM UN PALAMENT CU DEPUTAȚI   IN NUMAR DE M/MULT DE 50%  INFRACTORI, LOCUL  CÂRORA E IN PUUȘCAAARIIIE! 
  RANJESC  SI SE  COMPORTA CA   ANIMALELE , SCUIPAND IN TOȚI SI IN TOT,   DIN ASA NUMITUL  ZIS  PARLAMENT DE MOLDOVA!
  Mă sfasie si mă doare situația din MD,  in  un mod ca nici sa urlu  de durere spre cer nu pot,  pt   ca in  MD  ne  este furat sicerul cu stele !

 5. =Maruşca Unionista=

  UN APEL ISTORIC
  din August 2013 din inima Ardealului:
  ––––––––––––––––––––––––––-
  Preşedintele României,
  Traian Băsescu,
  către populaţia din teritoriile româneşti de la Est de Prut,
  ocupate de trupele ruseşti
  în urma Pactului SECRET Ribbentrop-Molotov din 1939:
  –––––––––––––––––––––––––––––––-
  – “Am spus-o la Chișinău și repet și aici:
  – CEREŢI RE-UNIREA ȘI O VEŢI AVEA !
  – DAR CEREŢI-O” !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 6. Ilarion

  CNA e fondata sa ocroteasca coruptii si nu sa-i traga la raspundere.Pentru rezultate sunt medicii,invatatorii ,maturatorii,firmele mici si mijlocii..Mai sus e tabu.

 7. oleg

  acestia de la CNA nici s-ar fi autosesizat vreodata,daca “sluciaino” nu ar fi nimerit ZDG in mainile “sefului nostru”….vorba agramatei care se autodeclara “ofiter de urmarire penala”…nici de mulgatoare nu-i buna…dar cel important e motivul primordial ce-i face pe cei de la CNA sa se autosesizeze este necesitatea de a acumula aceste probe in scopul de ai putea ulterior santaja pe alde Nazaria…de unde au angajatii CNA bani de bmw-uri seria 7,mercedesuri,jeepuri…cu care vin la lucru…din mita de mii si zeci de mii de euro estorcata de la indivizi alde Nazaria in skimbul neinceperii urmaririi penale…vedeti trotuerul vizavi de CNA unde parcheaza…numai automobile scumpe cu numere personalizate….ca de..ei sunt oameni “importanti” in tara asta…vezi numere C CC 077,K XY 007,K YX 007..etc…

 8. Nutza

  Come on, oameni buni, nu e nimik ieist din comun din cele solicitate din partea CNA.Da’ ar fi fost greu de oferit informatii ??? Nu s-a cerut in mod urit,a fost ok, se ridica tam-tam din nimik, mass media se presupune ca ar trebui sa fie deschisa by default… ehh… societatea noastra…

 9. Nutza

  P.S. una din obligatiile mass media e cooperarea cu organele de drept intru identificarea infractorilor si daca dispun de anumite informatii trebuie sa fie binevoitori )))) si asa,ca un apropo,exista o procedura legala care permite organelor de urmarire penala sa solicite informatii.Oricum reprezentantii organelor de drept nu le iau ca sa faca focul in soba, le iau sub semnatura,iar in cazul in care pot constitui probe definitorii,dar se refuza prestarea acestora, reprezentantii mass media pot si si trasi la raspundere pt refuz de colaborare cu organele de drept…ASTA E LEGEA… si nu ar fi rau sa cunoasca lumea detaliile respective

 10. Burebista

  Nutza!
  Nu cumva lingi “blidele”pe la CNA-ul lu Chetraru?
  De cind cineva e obligat sa de-a ”de bunavoie si nesilit de nimeni”?
  Mai conecteazate la realitate.
  Dar domnita cu “operii” e tare de tot.Duhneste a ‘intelect”din ea ca de la un viceu public neingrigit.
  E tare de tot!
  Saracii de “operi” sa cauti numele autorului articolului o luna de zile si sa nu-l poti ceti?!
  Cui achitam noi salarii?
  Pitipoancelor si ceocoflendelor de operi ce sunteti.

 11. Tatarescu

  Numai la alegerile parlamentare ,daca vom fi capabili si uniti vom scapa de mafia politica si judiciara. nu mafiei.

 12. frumic

  Nu inteleg de ce refuzati sa dati probele existente organelor juridice competente pentru a pedepsi pe cei vinovati, de ce refuzati sa fiti martori pe dosarul pornit pe cei pe care tot voi i-ati scos la iveala????? Va dati cu poponeata la gard!!!! Se primeste ca ati latrat, ati facut “veter”, apoi nu stiti nimic, si “satul arde dar baba se piaptana”. Sau mergeti pina la capat, sau nu o faceti pe eroul !!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *