Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Pavel Filip la Tutun CTC:…

Pavel Filip la Tutun CTC: tranzacții și legături dubioase

Premierul desemnat, Pavel Filip, a admis mai multe nereguli și spălări de bani la Tutun CTC, pe când exercita funcția de director general. Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a publicat mai multe documente care reflectă aspecte ale activității lui Pavel Filip, în anii 2008-2011. Potrivit actelor, în urma unor revizii financiare la întreprindere au fost identificate nereguli, iar pe numele lui Filip au fost depuse plângeri în legătură cu abuzurile și încălcările admise. Mai mult, întreprinderea a beneficiat de serviciile juridice ale SRL „Legal Arte”, fondatorul căreia este Denis Ulanov, avocatul lui Ilan Shor când acesta era plasat în arest la domiciliu pe cazul BEM.

Andrei Năstase susține, pe pagina sa de socializare, că „cheltuieli nemotivate, contracte nerespectate, prejudicierea regulată a bugetului de stat, încălcarea drepturilor angajaților, manipularea tranzacțiilor străine prin diferențe de curs valutar, tranzacții dubioase între Tutun CTC și SA Bucuria – sunt doar o parte din probele acumulate de protestatari ce reflectă abuzurile și fărădelegile premierului desemnat, Pavel Filip”.

În mai 2010, ca urmare a unei petiții colective a angajaților și acționarilor Tutun CTC adresate Procuraturii Generale în legătură cu abuzurile și încălcările comise de Pavel Filip, Ministerul Agriculturii se angajează să examineze activitatea managerială și economico-financiară a conducerii întreprinderii, pentru a decide dacă Pavel Filip mai poate deține funcția de director.

Ulterior, CCCEC, actualul CNA, a demarat o revizie. În nota semnată de procurorul Oleg Sajin, pe marginea rezultatelor reviziei financiare din ianuarie 2007–octombrie 2009, efectuate la Tutun CTC, sunt menționate mai multe nereguli. Au fost stabilite încălcări ale prevederilor Contractului de management, semnat la 1 iulie 2008 între președintele Consiliului societății, Ion Perju, și Pavel Filip. Ultimului, fără acordul Consiliului, i-au fost calculate premii pentru rezultatele activității din 2008 și aniversări în sumă de 202467 de lei.

Un lot de 1,5 milioane de pachete de țigarete marca „Jin Ling” în valoare de 2,5 milioane de lei, lipsă în actele contabile

În același act e specificat faptul că, pe când Filip conducea Tutun CTC, a fost semnat un contract de prestare a serviciilor juridice cu SRL „Legal Arte”, deși întreprinderea avea angajați doi juriști cărora le achita salarii de 10 000 și, respectiv, 7 500 de lei. Pentru serviciile juridice ale SRL „Legal Arte”, combinatul a achitat 263.000 de lei. Fondator al „Legal Arte” este Denis Ulanov. În 2015, acesta a fost avocatul lui Ilan Shor, pe când acesta era în arest la domiciliu pe cazul BEM. După ce Shor a fost ales primar la Orhei, Consiliul orășenesc l-a desemnat pe Ulanov, pentru o perioadă de trei ani, „în calitate de reprezentant al Consiliului orășenesc Orhei în instanța de judecată, în litigiile privind legalitatea deciziilor adoptate și în cele care rezultă din raporturile cu alte autorități publice, cu dreptul de a exercita în numele reprezentantului toate actele procedurale”.

Potrivit unei scrisori a SRL Audit Concret către Consiliul Tutun-CTC privind rapoartele financiare pentru ianuarie-august 2009, combinatul a inclus greșit în componența consumurilor indirecte de producție suma de 34744 pentru întreținerea depozitului din Drochia și a uscătoriilor din Gura Galbenei și Caracușeni. Acest lucru a influențat costul produselor finite. De asemenea, peste 700 de mii de lei preconizați pentru pregătirea și reparația utilajelor, dar și uzura mijloacelor fixe de producție, au fost incluși greșit în lista unor cheltuieli operaționale.

Auditul a mai stabilit că, în august 2009, au fost fabricate țigarete cu devieri de la normele tehnice, care au fost rebutate. În evidența contabilă, conducerea Tutun CTC a inclus în cheltuielile operaționale doar costul materialelor. Consumurile aferente salariului angajaților, contribuțiile sociale și medicale, precum și costurile pentru energia electrică au fost calculate în costul producției finite, fapt ce a majorat costul de piață al produselor.

Totodată, în actele contabile nu a fost reflectată livrarea, la 18 februarie 2009, unui lot de 1,5 milioane de pachete de țigarete marca „Jin Ling” către compania engleză „Alendorf Entreprises LLP”, în valoare de 2,5 milioane de lei. Revizia a identificat și o tranzacţie defectuoasă între Tutun-CTC şi SA „Bucuria” (în 2001-2008, Pavel Filip a condus fabrica „Bucuria”).

Premierul desemnat susține că dezvăluirile ar fi fost făcute de niște foști angajați, nemulțumiți de disponibilizare

Pe când Pavel FIlip se afla în fruntea Tutun-CTC, au mai fost identificate nereguli la completarea Registrelor mașinilor de casă și control, în reflectarea comisionului bancar pentru comercializarea valutei, dar și majorări dubioase ale venitului din vânzări. Alte încălcări vizează nerespectarea prevederilor unor contracte semnate de Tutun-CTC şi alţi agenţi economici, neachitarea salariilor angajaților pentru munca de noapte, în unele cazuri, sau achitarea unor diurne exagerate, în alte cazuri, necalcularea accizelor la mai multe serii de mărfuri exportate în 2008.

Într-o petiție a foștilor angajați ai combinatului, Filip a fost acuzat că, în perioada de criză a întreprinderii, acesta și persoanele apropiate lui, de la 01.01.2009, și-au majorat salariile cu 30%. În Raportul comisiei de cenzori, se explică mărirea salariilor tarifare din contul anulării mai multor plăți și recompense: recompense unice de sărbători, prime către datele jubiliare, căsătoriile și nașterea copiilor salariaților, ajutor material pentru sănătatea angajaților.

Referitor la aceste materiale, premierul desemnat a declarat că, atunci când a preluat conducerea combinatului, „întreprinderea era în descreștere şi înregistra pierderi de circa 20 de milioane de lei”, de aceea a fost nevoie de reformarea instituției și de reducerea subdiviziunilor. „Timp de trei ani, cât m-am aflat în funcție, vânzările companiei au crescut de la 280 de milioane la 555 de milioane de lei… Mulţi au fost concediați, cheltuielile s-au redus, dar am reuşit să ieşim din criză. Totuşi, din cei concediați, s-au găsit nemulțumiți, care i-au scris anonim premierului de atunci, Vladimir Filat. Au fost sesizate mai multe instituţii, s-au făcut verificări şi nu s-a depistat vreo încălcare”, a precizat Pavel Filip.

Candidatul la funcția de premier s-a angajat să semneze, alături de membrii viitorului Guvern, o declarație de integritate.