Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Patrimoniu naţional purtat prin judecăţi

Patrimoniu naţional purtat prin judecăţi

Acum 10 ani, în 1998, pachetul de acţiuni ale statului în SA Hotelul Chişinău a fost scos la un concurs investiţional. Fericitul cumpărător a fost SRL Transimex Prim, care, la 14 ianuarie 1998, a procurat peste 60% din capitalul social al SA Hotelul Chişinău, restul fiind partea celor 6500 de acţionari ai hotelului. Aşadar, Ministerul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat a vândut cumpărătorului aproape 300 de mii de acţiuni (290.745) la preţ de 3 lei pentru o acţiune, suma de cumpărare a pachetului vândut fiind de 3 mil. 600 mii de lei. Tranzacţia s-a produs în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare care obliga cumpărătorul (iniţial SRL Transimex Prim, actualmente SRL First Hotel) să respecte anumite condiţii.

În alineatul 4.2.2 al acelui contract se stipulează că «în limitele Programului de efectuare a investiţiilor, Cumpărătorul se obligă să investească în obiectul procurat mijloace băneşti şi patrimoniale în mărime nu mai puţin de 12 mil. USD».

De la neglijarea acestor prevederi încep problemele. Cumpărătorul nu respectă acest punct al contractului, iar acţionarii sunt nemulţumiţi că nu primesc niciun leu pentru acţiunile pe care le au în SA Hotelul Chişinău. Totodată, veniturile hotelului destinate investiţiilor sunt direcţionate spre alte buzunare.

Un deceniu fără vreo investiţie

Pe parcursul a 10 ani, de când Hotelul Chişinău se află în posesia mai multor proprietari (SRL Transimex Prim, SRL Tower Grup, SRL First Hotel), patrimoniul naţional nu a suferit nicio schimbare. Reparaţii nu au mai fost făcute, iar cele 4 stele, la care ar fi trebuit să se califice Hotelul Chişinău, au rămas la nivel de vis. Majoritatea acţionarilor acestei structuri sunt indignaţi de situaţia creată şi spun că nu se vor lăsa bătuţi. S-au adresat în mai multe instanţe, cerând să li se facă dreptate, să li se restituie hotelul şi să fie reziliat contractul de vânzare-cumpărare prin care acest bun al statului a ajuns pe mâna celui care urma să investească pentru dezvoltarea întreprinderii.

Alexandru Melnic, unul dintre cei 6500 de acţionari, a participat la mai multe procese de judecată, în urma cărora nu s-a ales decât cu tergiversarea soluţionării cauzelor. «Noi luptăm nu pe viaţă, ci pe moarte. Au luat hotelul cu 3 mil. 600 mii de lei, pe când acesta costă acum 20 mil.de euro. Ce fel de afacere e asta? Banii au fost daţi direct în buzunarele hoţilor? Noi nu avem patrimoniu, avem doar acţiuni care costă 0 acum, când ar fi trebuit să valoreze 40 de euro fiecare. Vrem să se investească în hotel. Doar din comercializarea brandului Hotel Chişinău pot fi scoşi bani grei», spune pensionarul Alexandru Melnic, care deţine 1200 de hârtii de valoare în pachetul de acţiuni ale hotelului.

«Lumea trebuie să aibă profit, nu spălare de bani. Oamenii au rămas fără dividende, fără proprietate. La toate judecăţile escrocii au prezentat documente false, alungând acţionarii. Toate procesele sunt plătite, pe bani se vinde oricine. Toţi acţionarii au fost eliberaţi din lucru, ca să nu vadă ce şmecherii se fac la hotel», spune Iulia Culeasov, acţionară, directoarea restaurantului Chişinău.

Spre exemplu, pentru anul 2007, întreprinderea a încasat un venit de peste 800 mii de lei, bani pe care adunarea generală a acţionarilor din 15.04.2008 a decis să-i investească în imobil. Unde a ajuns această sumă de bani nu ştie nimeni, cert este faptul că acţionarii nu au primit dividende şi nimic nu s-a investit în SA Hotelul Chişinău.

Am încercat să aflăm de la directorul hotelului, Alexandru Mohnatchin, în buzunarul căruia au plecat banii obţinuţi în urma activităţii hotelului, de ce, până la momentul actual, nu s-a făcut nimic pentru reamenajarea şi reconstrucţia obiectului procurat.

Solicitat de Ziarul de Gardă, directorul ne-a spus în limba rusă că nu vrea să ne răspundă la întrebări, motivând că în ziare se scriu numai prostii.

Dreptate la fundul mării

Acţionarii hotelului au ajuns până la Curtea de Apel Economică. La şedinţa de judecată din 23 iunie 2008 a fost luată o hotărâre prin care se spune, negru pe alb, că rezilierea contractului de vânzare-cumpărare nr.2 din 14.01.1998 este obligatorie. Instanţa a obligat SRL Transimex Prim să restituie Agenţiei Proprietăţii Publice pe lângă Ministerul Economiei şi Comerţului acţiunile SA Hotel Chişinău şi să încaseze, din contul Transimex Prim în bugetul de stat, suma de 108 mii de lei. La prima vedere, hotărârea ar fi pus punct conflictului, dacă, la scurt timp, nu ar fi fost anulată. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul spun că preşedintele respectivei şedinţe de judecată, judecătorul Nicolae Craiu, ar fi primit o sumă mare de bani pentru anularea hotărârii. Solicitat de Ziarul de Gardă, acesta a zis că nu oferă mai multe detalii pentru nu a influenţa mersul procesului. Răspunsul clasic din partea judecătorului a fost: «Anularea hotărârii respective a fost făcută în baza art. 447, Cod procedură civilă. La moment, dosarul se află în procedură». Întrebat ce crede despre acuzaţiile, potrivit cărora el ar fi luat bani în schimbul anulării hotărârii anterioare, Craiu a spus: «Nu pot să comentez, sunt organe de resort care se ocupă de aceasta», închizând telefonul.

Dovezi camuflate

Cei care au acum hotelul în mâna lor au făcut şi alte nelegiuiri pentru a prezenta dovezi în faţa instanţei de judecată privind reamenajarea întreprinderii. În decembrie 2008, în ajunul ultimei şedinţe de judecată, proprietarii hotelului, SRL First Hotel, au instalat în grabă mai multe schele în faţa hotelului cu scopul de a începe reamenajarea clădirii. Curios, dar e prea puţin credibil ca înainte de An Nou, în prag de iarnă, să fie începute lucrările la un aşa edificiu enorm. La acel moment, proprietarul a obţinut prin metode suspecte un permis din partea Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie, care îi permitea să înceapă lucrările. Pentru a avea dovezi în faţa instanţei, aceştia au redirecţionat venitul hotelului pentru lucrările propriu-zise, dintre care 20 mil. de lei urmau să fie cheltuiţi pentru spălarea geamurilor.

Iulia Culeasov spune că la conducerea hotelului se află nişte persoane care au susţinere în structurile statului. «Totul se face prin şmecherii, prin contracte false, planuri de proiectare peste noapte. Eu sunt patriot şi sunt pentru dreptate. Vom merge până la CEDO, pentru că suntem corecţi 100%», zice directoarea restaurantului Chişinău.

Reamenajarea hotelului nu s-a făcut deoarece permisul nr. 2241, obţinut de SRL First Hotel, a fost anulat. Decizia vine din partea lui Veaceslav Ţărnă, directorul Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie, motivată prin faptul că, până în prezent, nu a fost perfectat proiectul reparaţiei faţadei clădirii Hotelul Chişinău.

În şedinţa de judecată din 18 decembrie 2008, aceste dovezi nu au fost luate în considerare.

Următoarea şedinţă de judecată va avea loc pe 16 ianuarie. După această dată vom afla dacă cei 6500 de acţionari îşi vor primi profitul sau vor continua să bată cărările prin judecăţi.

Natalia SEVERIN
Acest articol a fost scris în cadrul proiectului «Sporirea încrederii cetățenilor în capacitatea mass-media de a lupta cu corupția», implementat de Ziarul de Gardă, cu susținerea Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED) și cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX), în cadrul Programului Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile în Republica Moldova (CCMSCM), desfășurat în baza acordului de cooperare cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) nr. 121-A-00-07-00707. Programul CCMSCM este finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) şi administrat de Agenţia Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Planului Preliminar de Ţară al R. Moldova (PPŢ). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar cele ale AED, IREX , USAID sau MCC.