Parcul blocurilor din Chişinău

Parcul Valea Trandafirilor se transformă, încet, dar sigur, într-un complex rezidenţial. Macaralele iau locul  copacilor, ciripitul păsărilor şi liniştea adusă de natură sunt înlocuite cu zgomot de maşini şi strigăte ale muncitorilor de pe şantiere. Doar băncile verzi, care mai stau cuminţi lângă fundamentele viitoarelor clădiri, îţi amintesc că te afli totuşi într-un parc.

“Dragă redacţie! Sunt un cititor fidel al ZdG şi vă respect pentru poziţia civică, pentru că nu staţi deoparte atunci când se comit anumite nelegiuiri. Doresc să-mi împărtăşesc indignarea faţă de faptul că se micşorează suprafaţa verde a parcurilor din mun. Chişinău. Locuiesc nu departe de Parcul Valea Trandafirilor de la Botanica şi observ cum construcţiile noi sfârtecă spaţiul verde al acestui parc. Lângă Spitalul Municipal Nr. 1, muncesc de zor vreo 4 macarale. Cred că acolo se va ridica în curând un complex locativ. Nu demult, în parc, mai sus de “Jumbo” a apărut o macara şi deja este pus  fundamentul pentru un nou complex locativ. Nu stau cu mâinile în sân nici cei de la cafenelele “Randez vous” şi “Palermo”. Anul acesta ei au mai rupt câte o bucată din spaţiul verde al parcului, lărgindu-şi suprafeţele construite”, ne-a spus, într-o scrisoare ajunsă la redacţie, Tudor Bounegru, care locuieşte în Chişinău de 45 de ani.

În parc: 3 blocuri cu 5 etaje

Într-o dimineaţă, am pornit cu dl Tudor să explorăm Parcul Valea Trandafirilor sau, mai bine zis, clădirile care încep să se înmulţească ca ciupercile după ploaie în acest parc, care era cândva un masiv verde natural, ce conţinea plantaţii de trandafiri.

Vis-a-vis de complexul comercial “Jumbo”, printre băncile vopsite în verde care îţi amintesc că te afli într-un parc, observi un şantier. Chiar şi la ora 8 dimineaţa, acolo se lucrează. Macaraua, vizibilă de departe, ridică pietrele care sunt aşezate la temelia viitorului bloc de locuit. De pe panoul afişat alături, afli că aici construieşte compania “Exfactor-Grup”, că lucrările au demarat în ultimul trimestru al anului 2011 şi că ele sunt preconizate a fi încheiate peste exact 2 ani. Dacă te uiţi mai atent la acel panou, îţi dai seama că acolo se va înălţa nu unul, ci 3 blocuri locative a câte 5 etaje, care se vor numi “Complexul locativ din Valea Trandafirilor “Parc Rezidence” cu regim urbanistic”.

Puţin mai jos, nu ai cum să nu observi o altă construcţie, localul unui restaurant. Am aflat ulterior că iniţial acolo era o clădire din lemn, instalată pe câţiva metri pătraţi. Acum, lemnul a fost înlocuit cu piatră, iar cei câţiva metri pătraţi au devenit câteva sute.

Dacă mergi mai departe, vezi cum cafenelele “Randez vous” şi “Palermo”, amplasate la marginea parcului, încearcă încet să se extindă spre parc, metru cu metru. Legal oare?

Şase blocuri de locuit. În parc sau lângă parc?

De pe bd Decebal, cotim pe str. Trandafirilor. Chiar la colţ, observăm o construcţie încă nefinisată, dar îngrădită, semn că nu e lăsată de izbelişte, iar peste câţiva ani, nu este exclus să vedem acolo un alt bloc de locuit.

Puţin mai încolo, suntem invitaţi la restaurantul şi hotelul “Royal Parc”, aflat chiar în interiorul parcului. Printre băncile specifice parcurilor din Chişinău, vedem şi un indicator, care permite intrarea mai departe doar a  maşinilor care aparţin clienţilor “Club Royal Parc”. Despre acest local, am aflat că este construit încă pe vremea când primar al Chişinăului era Serafim Urechean, iar despre existenţa lui în interiorul parcului putem afla chiar şi din descrierea oficială a Parcului Valea Trandafirilor.

Ajungem pe bd Dacia. În zare, observăm cum se înalţă falnic clădirea firmei “Glorinal”, cea despre care se spune că ar aparţine familiei Voronin. Şi acele complexuri locative au fost construite pe nişte terenuri care cu mulţi ani în urmă erau destinate odihnei. Dar, revenim la Parcul Valea Trandafirilor. Acolo vedem vreo câteva macarale, antrenate în construcţia a şase blocuri locative. Amplasarea lor stârneşte mai multe controverse. Unii spun că se află în interiorul parcului, alţii spun că se află în afara liniei roşii, cea care reglementează unde începe şi unde se termină zona de agrement. Cert este că scepticii afirmă că, chiar dacă cele şase blocuri se contruiesc în afara parcului, odată ce ele vor fi finisate, se vor extinde, încet, dar sigur, spre parc, care va deveni un complex rezidenţial vânat de cei care îşi doresc un apartament într-o zonă confortabilă.

Parcul Valea Trandafirilor împodobeşte partea de sud-est a oraşului. Dispus la 150-170 m altitudine, acesta a fost fondat în anul 1963 şi are o suprafaţă de aproximativ 148 ha. Acum, partea centrală a parcului este decorată cu o cascadă de lacuri, a căror suprafaţă acvatică e de 9 hectare. În parc există aproximativ 50 de specii de arbori şi arbuşti. Într-un studiu din 2006, ecologiştii recomandau extinderea pe viitor a suprafeţelor arboricole şi interzicerea accesului transportului auto pe teritoriul parcului. Potrivit ecologiştilor, în Parcul Valea Trandafirilor încă se înregistrează cel mai scăzut nivel de noxe.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Ilarion

    Banul bate legea.Noi nu avem petrol si gaze.Unica bogatie e pamintul .Si cei care sunt la putere rup cat pot ,ca sa aiba ei ,copii lor si nepotii.Fiind-ca puterea nu e vesnica.Ea poate sa te paraseasca in orice clipa.

  2. DACUL

    Lamuriti-ma si pe mine.Ce fel de comunism este asta in care presedintele partidului este CAPITALIST.
    Citez:”clădirea firmei «Glorinal», cea despre care se spune că ar aparţine familiei Voronin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *