Paradis fiscal în sărăcie

245-compCu 5 ani în urmă a fost emisă o prevedere legală prin care lucrătorii IT din R. Moldova au fost scutiţi de plata impozitelor, la fel şi companiile în care activează aceştia fiind scutite de unele plăţi sociale. Scopul acestor scutiri a fost susţinerea uneia dintre cele mai moderne profesii, dat fiind faptul că R. Moldova are mulţi tineri dotaţi în domeniu, dar, din cauza salariilor mici, minţile IT părăseau statul.

Unii consideră că scutirea de taxe a însemnat o ieşire din fenomenul dublei contabilităţi a firmelor IT, alţii consideră că a fost o binecuvântare pentru tinerii specialişti, care şi-au menţinut astfel o bună parte din salariu, terţii, însă, sunt de părere că în acest fel “companiile au obţinut profituri fabuloase”.

La Chişinău activează mai multe companii IT cu capital internaţional. Astfel, acestea angajează cetăţeni ai R.Moldova care produc programe computerizate pentru diverse state europene. Unele dintre ele sunt companii mici, cu câteva zeci de angajaţi, altele, însă, sunt foarte dezvoltate, având de la 300 până la 500 de angajaţi. Deşi R. Moldova este considerată o ţară plină de riscuri pentru businessul străin, unul dintre punctele atractive pentru companiile străine de a desfăşura activităţi IT la Chişinău rezidă în scutirea de taxe la plata salariilor pentru programatori.

Potrivit unor surse din interiorul companiilor în cauză, salariul mediu al unui programator este de aproximativ 600-800 de euro lunar. “Am cunoscuţi care primesc salarii de 1600-1800 de euro. Respectiv, bugetul statului se prejudiciază cu cel puţin 100-200 de euro pe lună la fiecare programator. Dacă continuăm calculul şi luăm ca bază câteva companii care întrunesc peste 400 de angajaţi în R. Moldova, reiese că aceste scutiri ating o cotă de circa 100000 de euro pe lună, sau 1 mil.euro pe an”, spune un expert care a dorit să îşi menţină anonimatul.

Scutiri pentru companii cu venituri de milioane

Potrivit Asociaţiei Companiilor IT din Moldova, printre cele mai mari companii de tehnologii informaţionale se numără “Allied Testing” (creată în 2000, cu 500 de angajaţi şi cu venituri de 23 mil. USD, declarate pentru 2008), “Global Phoning Group” (creată în 2003, cu 150 de angajaţi şi vânzări de 1 mil. de euro pentru anul 2008), “Pentalog” (creată în 1993, cu 350 de angajaţi şi vânzări de 9 mil.de euro în 2008).

Comunicarea cu companiile menţionate este foarte complicată. Ana Chiriţa, care s-a prezentat drept director executiv al Asociaţiei, a declarat că ne va transmite opinia sa asupra acestei probleme şi nu a mai revenit. Contactând compania “Pentalog”, mi s-a luat numărul de telefon şi mi s-a spus că voi fi contactată, dar nu a mai revenit nimeni. Între timp, Frédéric Lasnier, preşedinte al “Pentalog iNet”, a plasat pe pagina web a acestei întreprinderi o declaraţie, din care cităm: “2009 este un an crucial pentru R. Moldova. Am înţeles asta chiar de la începutul anului, din cauza crizei economice, care afectează deja o ţară fragilă, dar şi din cauza alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. În acest context, mulţi tineri din R. Moldova din sectorul IT s-au văzut obligaţi să emigreze. Acest fenomen nu este nou şi afectează indispensabil toate ţările în curs de dezvoltare, mai devreme sau mai târziu.

Am discutat anul acesta cu liderii celor mai mari companii IT din R.Moldova. Toţi mi-au confirmat această tendinţă spre plecare. Dacă acest fenomen continuă în ritmul dat, existenţa unui sector IT moldav, puţin cunoscut în lume, dar performant la etapa actuală, ar putea fi ameninţată în următorii 5 ani. Mă exprim astfel, deşi sunteţi la curent cu faptul că întreprinderea pe care o conduc în R. Moldova se dezvoltă bine. În pofida crizei economice mondiale, efectivul său a crescut cu 30% începând cu luna ianuarie 2009. Grupul Pentalog şi eu însumi am ales să investim în această ţară şi să o reprezentăm în afara frontierei sale. Avem 100 de angajaţi care sunt implicaţi în proiecte de anvergură, şi nu avem de gând să ne oprim aici, ba din contra. Credem că se poate face ceva în această ţară şi că ea îşi are locul în ansamblul natiunilor IT”, conchide Frédéric Lasnier.

La rândul său, Evgheni Galamaga, director al “Allied Testing” susţine acelaşi punct de vedere, că facilităţile fiscale sunt necesare pentru creşterea ramurii IT în Moldova. Şi reprezentanţii Companiei “Endava” consideră că scutirea de taxe la plata salariilor pentru programatori a fost în beneficiul acestor specialişti.

Scutiri vs obligaţii

Iraida Eremia, directoare financiară la Compania “Endava”, a confirmat că o parte dintre angajaţi se bucură de aceste facilităţi fiscale, la fel şi compania fiind scutită de plata unor impozite. Ea a explicat că, deşi legea spune că aceste facilităţi la plata impozitelor sunt destinate lucrătorilor IT, nu toţi angajaţii din acest domeniu pot beneficia de ele. “Doar cei care au diplomă de studii ce le confirmă această profesie şi sunt angajaţi cu carnet de muncă pot beneficia de aceste scutiri. Cei care sunt studenţi şi lucrează câteva ore, dar încă nu au diplomă de studii sau nu au carnet de muncă nu pot beneficia de scutiri”, a explicat Eremia. Totodată, ea spune că doar companiile care au un bilanţ pozitiv şi nu au datorii la buget pot beneficia de aceste scutiri.

Ea a mai adăugat că, potrivit legislaţiei, scutirile au fost prevăzute pentru o perioadă de 5 ani şi acesta este ultimul an pentru “Endava”. “Aşteptăm să vedem ce va urma, dacă se va decide asupra prelungirii acestui termen”, a conchis Iraida Eremia.

Valeriu Prohniţchi, expert în finanţe, director executiv al “Expert Grup”, susţine că acest regim fiscal a scos din regimul de contabilitate dublă unele companii IT.

“Ceea ce avem azi este forma optimală pentru încă aproximativ 5-10 ani. Dacă Guvernul va încerca introducerea regimului universal pentru companiile IT, acestea ar putea intra cu uşurinţă în umbră, aşa cum a fost înainte de actualul regim fiscal. Activitatea lor este de aşa natură, încât pot trece la angajarea plenară a directorului, a contabilului şi a unui specialist şi atât, restul rămânând să fie plătiţi neoficial. Există o serie de posibilităţi pentru ei care ar permite să economisească mulţi bani, iar Guvernul să piardă şi mai mult. În structura de cheltuieli a unei companii tipice de producere a softurilor, 90 la sută din cheltuieli sunt legate de forţa de muncă. Aceste companii ar fi foarte sensibile odată cu modificarea regimului de impozitare a salariului. Bugetul nu este prejudiciat, aceasta este forma optimală de a nu prejudicia bugetul şi mai mult”, susţine Prohniţchi.

Salariile, identice cu provincia UE

În acelaşi context, alţi experţi sunt de părere că odată ce angajaţii acestor companii au salarii mai mari decât media pe ţară, regimul fiscal special îi plasează în condiţii mult prea favorizate faţă de alte categorii profesionale din R. Moldova. Revenind la declaraţia directorului Companiei “Pentalog”, cităm acest alineat: “Pentalog a comparat salariile angajaţilor din agenţiile sale din Chişinău, Iaşi, Braşov şi Sibiu. Salariile inginerilor din R. Moldova sunt identice cu cele ale inginerilor români din provincie”. Şi Eugen Galamaga de la “Allied Testing” a declarat că salariul mediu al unui programator depăşeşte salariul mediu pe economie de la 2,5 la 4 ori.

Potrivit unor date de pe pagina web a Companiei Pentalog, companiile IT primesc de la client cel puţin câte 200 de euro pe zi, plătind un programator cu câte 20-30 euro pe zi. Reieşind din aceste indicii, unii programatori se consideră exploataţi, declarând că din munca lor altcineva îşi face profituri, însă, deocamdată, nu există o organizaţie care ar apăra drepturile programatorilor.

Potrivit deciziilor în vigoare de scutire de impozite la sursa de venit, rămân favorizate două categorii de specialişti: programatorii, cu salariul mediu mai mare decât media naţională, şi lucrătorii agricoli – cu cele mai mici salarii din Moldova.

Veaceslav Negruţă, economist şi candidat la funcţia de ministru al Finanţelor, a declarat pentru ZdG: “Veniturile din salariu trebuie să fie subiect al impozitării pentru toate categoriile de cetăţeni. Impozitul pe venitul persoanelor fizice, respectiv, trebuie să fie calculat şi achitat de fiecare cetăţean care obţine un venit din plata pentru munca sa pe teritoriul Republicii Moldova. Eliminarea scutirilor fiscale este un obiectiv al politicii fiscale pentru 2010”, a conchis Veaceslav Negruţă.

Alina RADUPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

63 comentarii

 1. Iurie

  Daca salariile angajatilor IT din R.Moldova vor scadea (deja nu conteaza daca din cauza impozitului marit sau companiilor care nu vor plati diferenta), tara noastra va deveni doar o pepiniera pt tinerii specialisti care se pregatesc de emigrare

 2. evisoft

  Ati uitat sa mentiinati ca spre deosebire de alte profesii programatorul nu este limitat geografic si nu uzeaza resurse naturale, de aici si vine salariul foarte mare. Restul este irelevant in articolul de mai sus.

 3. calin

  1. Programatorii buni sint ceruti peste tot, e norocul lor si al nostru ca pot castiga un ban fara sa plece peste hotare, pot sa-si intretina familiile si sa ajute parintii. Nu trebuiesc judecati pentru faptul ca pot castiga un ban.

  2. Banii sint cheltuiti tot in Moldova, astfel economic Moldova beneficiaza pe urma salariilor mari ale programatorilor.

  3. De altfel, este foarte simplu pentru un programator bun sa plece peste hotare, unde va avea un salariu mai ridicat. Statul pe nume Moldova va pierde in acest caz dublu sau chiar triplu, deoarece acest cetatean (impreuna cu familia nu va mai aduce venit statului).

 4. reality

  Salariul real al unui prigramator este de la 1000 euro si mai mult. Depistarea companiilor care duc o evidenta dubla este usoroara, se controleaza companiile ce platesc salarii mai mici de 500 euro. Am auzit de companie ce plateste 100$ oficial iar restul neoficial. Nu vi se pare acest salariu o “bataie de joc” pentru un programist?
  Consider ca este obligatoriu de tras la raspundere aceste companii. Sper sa citeasca acest comentariu persoanele competente sa faca acest lucru.

 5. liber

  E doar o parte a monedei. Ca sa ma intelege-ti incerca-ti sa studiati care a fgost cauza dezvoltarii atit de rapide a Irlandei, s-au redus taxele astfel au sporit fluxul de investitori straini. Nu trebuie sa punem bete in roate unei noi evolutii pe piata ci trebuie sa o incurajam si altele. Cred ca ar trebui sa incurajezi cit mai multe industrii noi a pietii moderne si doar dupa ce s-a stabilit bine sectorul sa scoti scutirile. E poate unicul domeniu unde se face ceva in tara asta, restul e doar comert.
  Sunt parte din domeniu si chestia cu 1000-1600 euro e o aberatie, sunt si de astea dar sa fie 10% restul sunt intre 5000-1200$.
  Chestia ca unii in pofida scutirilor cauta si alte metode de a prejudicia statul sunt perfect de accord – trebuie sanctionati la modul cel mai dur. Dar e o practica care au luat-o tot de la businessmanii nostri. Asa ca mai bine sa fim echidistanti in “INVESTIGATII” si sa aratam din mai multe unghiuri situatia.

 6. opinie

  Eu cred ca aici trebuie o analiza mai detaliata a problemei, din cate eu vad companiile in loc sa creasca salarii pe baza profiturilor cresc salarii pe baza scutirilor de impozit si respectiv statul ramane cu buza umflata.

 7. irlanda

  “Irlanda este o astfel de poveste de succes – obisnuia sa fie „omul sarac din Europa” fiind o economie agricola, dar aceasta situatie s-a schimbat total dupa aderarea la UE in 1973. Cresterea a fost foarte mare intre 1995 si 2002, fiind de 8% pe an. Acum, economia irlandeza este, in principal, bazata pe industrie (29%) si pe sectorul serviciilor (64%). Cum a facut Irlanda sa devina un tigru in UE, de la soricelul care a fost? Impozitele sunt parte din secret – in Irlanda, cota de impozitare corporativa standard in prezent este stabilita la 12,5% pentru veniturile comerciale. O impozitare a profitului de 10% se aplica companiilor care indeplineau anumite criterii in iulie 1998, dar aceasta rata redusa se va aplica doar pana la 31 decembrie 2010. De asemenea, o alta trasatura pozitiva a fiscalitatii irlandeze, acordurile cu rata de impozitare zero, a fost anulata de catre UE. Aceste subventii fiscale acordate companiilor nu au fost acordate si indivizilor – acestia sunt impozitati foarte drastic cu pana la 41% pentru venituri mari.”

  eu vad ca Irlandei ia ajuns cativa ani pentru a ridica industria software, iar Moldova cati ani nu vor fi scutire nimic nu o sa faca la acest capitol. Companiile o sa faca bani impozite nu o sa plateasca si dupa ce o sa umple buzunarele o sa stranga cemodanu si o sa plece. Scutire de impozit numai prelungeste putin aceast timp.

 8. lucrator IT

  Calculele prezentate in articol sunt eronate. Programatori care primesc 1600-1800 euro pe luna nu sunt putini. La Pentalog salariul pentru un absolvent IT e 250 euro. Pentru cineva cu experienta medie 300 – 600 euro. Si doar cativa oameni in firma, mai concret 5-6 oameni primesc aprox. 1200 euro. Toate veniturile sunt declarate la fisc. In Allied Testing salariul unui tester absolvent e 400$. Persoane care primesc salariu de 4 cifre nu sunt asa de multe, poate 20-40. Dar merge vorba despre oameni foarte calificati si dedicati muncii care isi merita banii si se autoperfectioneaza in fiecare zi. Asa ca calmati-va si lasati programatorii sa programeze in pace.

 9. p/u lucrator IT

  Eu tot cred ca-s putini, numai ca nicaieri nu pot gasi informatia cati sunt? unde ai gasit asa informatie?

 10. eroare

  Cifrele sunt eronate, daca luam impozitul pe venit de 28% si cifrele de “prejudiciu” 100-200 euro pe luna se primeste ca salariu de pe care sa calculat impozitu e : 360euro – 700euro si nu 1600/1800 p/u acest salariu impozitu e mai mare 🙂

 11. user123

  As vrea sa intreb pe ce-i destepti care considera ca facilitatile trebuie sa nu fie scoase:
  1. De ce un profesor care are salariu de 7 ori mai mic trebuie sa achite impozitul, iar it specialistii nu? Nu se creaza impresia ca unii stau pe spinarea altora?
  2. De unde apare convingerea ca un programator e dependent de politica financiara din stat / companie? Credeti ca daca el intradevar prezinta o valoare si nu are probleme cu comunicarea nu va fi in stare sa-si gaseasca un proiect de lunga durata (outsourcing) evitind intermediarii ca Allied, Endava si Pentalog care isi retin peste 70% din rata lui?
  Personal cred ca tre sa fii mare imbecil ca sa lucrezi in conditiile de azi cu salariu de 500-700 euro.

 12. user123

  Corectie – ultima replica se refera la programatori cu experienta > 5 ani. Scuze de la cei incepatori.

 13. lucrator IT

  Nu exista salarii fabuloase in sectorul IT moldovenesc. Nu este logic. De altfel pentru ce un strain ar risca sa se bage in mediul de afaceri instabil al Moldovei ?

  Pot sa spun cu siguranta ca nu este corect sa judeci despre salariile programatorilor dupa informatia primita de pe site-urile firmelor – este doar un truck de marketing. O sursa sigura poate fi doar cunostintele apropiate care lucreaza in IT.

  Cat despre cifra de afaceri de 23 milioane USD pe an declarat de Allied Testing si 9 mln euro pentru Pentalog – este o cifra globala pentru toate filialele. Oficiile din moldova au doar un procent din asta.
  La fel si despre numarul angajatilor, Pentalog Moldova are in jurul 100 angajati, Allied poate un pic mai mult. In plus, nu toti programatorii au scutiri.
  Pierderile bugetului au fost supraaprecitate.

 14. user123

  Impozitul pe venit e necesar de introdus, mai ales acum pe timp de criza chind statul nu are mijloace pentru achitarea pensiilor si indemnizatiilor sociale.
  Managerii acestor companii isi cumpara masini din ce in ce mai lucsoase, argumentind necesitatea continuarii facilitatilor printr-o politica de lunga durata convenabila statului/societatii… dar de fapt avind alte motive…

 15. procent

  “Oficiile din moldova au doar un procent din asta.” – is de acord, putem aproximativ sa calculam care e el, reiesind ca programatorii nostri nu-s mai rai ca cei din UE.

  cifrele is aproximative:

  Endava – 450 angajati, 180 in moldova, cifra de afaceri 21 milioane euro, anul 2008, procentul ce revine Moldovei – nu mai putin de 40% (180*100/450)

  Pentalog – 360 angajati, 90 in moldova, cifra de afaceri estimata p/u 2009, aprox 12mil euro,
  procentul ce ii revine Moldovei – nu mai putin de 25% (90*100/360)

  samd

  Si hai sa luam in calcul ca companiile IT din Moldova nu achita TVA, dupa ce Endava a castigat judecata cu statul. Practic companiile IT nu achita nimic, de unde atunci sa se dezvolte acest sector, de unde sa creasca nivelul de educatie si sa fie mai multi specialisti astfel incat sa vina in Moldova nu pitici ca Endava sau Pentalog, dar companii serioase ca Microsoft, Google, samd.

 16. calin

  user123: este arogant si urit sa-i faci pe toti cei care prefera sa lucreze intr-o companie imbecili

  este simplu – daca vrei sa stimulezi o ramura a economiei ca pe viitor sa-ti aduca profit (dupa 5 ani conform legilor), trebuie sa oferi ceva in schimb. de altfel, de ce sa vina companiile in Moldova, cand pot merge in Romania sau Ucraina, unde piata e mult mai mare, etica de lucru e mai buna si universitatile is mai dezvotate.

  Mi se pare ca materialul autorului poate fi sumarizat cu expresia “жаба давит”. Haideti sa nu numaram banii din buzunarul altuia. Poate pare incorect fata de acel profesor de la universitate care primeste 2000 lei, la moment, dar pe termen lung, statul va avea mai mult de castigat daca ofera faciliati pe termen initial.

 17. sri rajan kumar

  user123, apelezi la emotii, fara a aduce argumente rationale. Vezi comentariul #3 foarte bine argumentat de catre Calin.

  Mai considera un argument: preturile la produse si haine in MD sunt mai mari decat peste tot in Europa! Nu are nici un sens sa ramai in tara cand ai putea sa-ti gasesti de lucru in alta parte mult mai avantajos.

  Pentru cei ce cred ca dupa introducerea impozitelor salariile in sfera IT nu se vor reduce – aveti in vedere ca India si China propun programatori la salarii mult mai joase. Dupa o introducere a impozitelor firmele de IT vor avea 2 iesiri – sa scada din salarii, sau sa se mute in Vietnam.

  Firma la care lucram pana recent, si-a mutat 2/3 din R&D in India. Faceti-va concluzii singuri.

 18. calin

  pentru procent

  Endava nu trebuieste privita ca o companie IT propriu-zisa – ei nu au productie proprie, ei lucreaza doar la outsourcing. Adica acel client englez sau americat ia in chirie o echipa de la noi si le achita salariile pentru un termen anumit. Atat, vanzari nu prea fac.

  “Exporturile de soft” care au fost intelese gresit de Fisc si pentru care se cerea TVA nu sunt exporturi propriu zise.

  procent , mi se pare ca supraestimezi potentialul Moldovei, nici Microsoft si nici Google nu prea au ce cauta aici in urmatorii 10-20 ani, mai ales cu asa o baza universitara slaba cum este a noastra. Eu as spune bine merci si acelor “pitici” cum ii numesti pentru ca exista. Deoarece (vezi mai sus mesajele mele), statu va avea de pierdut triplu.

 19. Vasile

  Toti pritenii mei primesc in Chisinau 1200-1800 EUR. Experienta de lucru peste 3 ani. Doar doi-trei is la negru, restul primesc salariul oficial. Java, C#.
  Stiu freelanceri care ridica cate $3500-4200. Python, Linux, C++, Ruby.

  Salariile s-au ridicat vertiginos ultimii doi-trei ani, in parte deoarece au existat aceste scutiri si au dat navala firmele straine si n-au plecat oamenii peste hotare “ca sa-si faca CV-ul”. Salariile le meritam, deoarece prprietarii sunt platiti de clienti cu 200-800 EUR pe zi lucratoare (cifrele is in outsoursing). Asa ca pe oricine, avand mai putin de o mie euro si peste cinci ani experienta, il consideram un looser.

  Cu parere de rau, aceasta perioada de gratie a fost mica si dat fiind preturile grase la apartamente in Chisinau, majoritatea absoluta asa si n-are casa. Deaceea cred ca anul viitor majoritatea vor pleca asa sau altfel. In Bucuresti un senior ia mai mult si nu vad diferenta in a plati chiria acolo sau aici.

 20. Vasile

  “statul va avea mai mult de castigat daca ofera faciliati pe termen initial” – corect!! mai tre inca cel putin 10 ani sa fie scutit IT-ul, 5 deja a trecut daca nu mai mult, numai ca nu vad nimic schimbari, piata locala nu se dezvolta, toti banii se duc peste hotare, iar companiile locale platesc numai salarii si nimic nu investesc in dezvoltarea tarii.

  Daca salariul o sa se micsoreze anu viitor, o sa mai stau acasa ca el sa creasca inapoi, ca este de unde creste. Companii serioase sunt gata sa lucreze si p/u 10% profit, nu ca la noi 100%.

 21. Vasile

  Vasile, da eu o sa plec din tara indata cum se va micsora salariul. Pe mine nu ma intereseaza din ce cauza se va micsora cat timp nu ma tine aici nimic iar in alta parte voi lua usor de doua ori mai mult.

  Am eu o ipoteza cu artiolele care se inmultesc in ultimul timp si care numara banii in buzunarul developerilor. Se pare ca guvernul nou nu mai doreste sa acorde facilitatile fiscale de pina acum si proprietarii ne pregatesc moral de viitoarele reduceri de salariu in jur de 30%.

 22. trecator

  propun Moldova sa se axeze pe IT si sa devina marea derjava. Cu asa bani construim toti case la litoralul marii negre. Nu mai inteleg de ce au scutit agricultorii, ei toti is milionari. Pacat ca unii din domeniul calculatoarelor nu au atitudine sociala corecta fata de aproapele sau, fie el si profesor in universitate.

 23. sri rajan kumar

  Procent, tu judeci ca RIAA – consideri ca dupa introducerea impozitelor, firmele din Moldova vor ramane in Moldova. E un calcul care nu ia in consideratie cererea/oferta de pe piata globala. In conditiile curente de criza, impunerea impozitelor pe serviciile IT va inchide Moldova ca destinatie de out-sourcing, ceea ce va forta pe multi din IT sa plece peste hotare. In conditia cand avem 50% din populatie capabila de munca deja acolo (*), crezi ca e o ideie buna?

  Eu am o idee. Sa interzicem tinerilor sa plece peste hotare pana la varsta de 60 ani. Atunci am putea sa ridicam impozitele pe venit pana la 50% si sa aducem investitori straini pentru programatori calificati cu salariul lunar de 400E – salariul lunar pentru programatori in India. Pentru 100,000 ingineri IT (cca 5% din populatie), am putea aduce venit in suma de 400*10000*12*50% = 240 milioane Eur pe an!!!!! – cam 60% din buget!!!

  Si restul oamenilor ii trimitem la odihna. Ce ziceti? Salvam Moldova?

  * http://www.curaj.net/?p=12832

 24. user123

  🙂 cineva doreste argumente?
  Chiti programatori cu experienta au ramas sa-si continue activitatea in compania XXX care de fapt a “lobat” primirea modificarilor fiscale, si care se socoate cel mai bun work place din MD doar 5 ani in urma?
  Atita timp chit socotiti ca e normal sa fiti exploatati cu salarii de 600 euro, jeluinduva prin unghere ca preturile is mai mari ca-n europa, ne dind dovada de insistenta, dorinta de a riska, de insusi o tehnologie noua, de atrage de sinestatator in client nou, cerind facilitati, etc… atita timp nu veti fi atragatori pentru companiile straine, fiindca cine doreste sa lucreze cu asa oameni, cu asa tip de mentalitate? …
  Un american chind “se pune pe picioare” lucreza chite 14-16 ore pe zi, la noi e un pic altfel…noi vrem mura-n gura…specificatii clare…asigurare medicala…alta mentalitate…

 25. Vasile

  trecator, iti propun sa le vorbesti de “atitudine sociala corecta” proprietarilor celor cateva zeci de mii de masini luxoase din Chisinau cu pret de la 30 mii euro pina 200 de mii. Macar deoarece is mai numerosi.
  Iesi de draga dimineata pe Stefan cel Mare sau pe bulevardele Moscova, Dacia si apostrofeaza-i pe rand pe fiecare. Intre ei se afla si proprietarii firmelor noastre, si unii proaspeti/vechisori guvernanti. Sper ca te vor intelege.

  Cel mai bine platiti programatori in RM nu trag nici macar la nivelul paturii medii din UE. Daca nu crezi, intreaba-i cati stau la chirie si de ce vin la lucru cu rutiera.

 26. user123

  Referetor la universitatile din Ro. Nu stiu cum merge procesul didactic dar din observatii personale – majoritatea celor ce lucreaza in sectorul IT au engleza, franceza destul de avansata (stau mai bine ca noi), dar ca programatorii is foarte slabuti, plus lucreaza in stil englez – o cafea, o tigara, zero organizare…

 27. user123

  Referitor la chineji, pakistanezi si indieni…
  Nu cred ca concernul ce produce automobile Audi are mai putin venit de chind au aparut pe piata Great Wall si Haima ))

 28. trecator

  p/u Vasile

  Eu nu-s contra ca programatorii sa primeasca cate 3000/4000 euro. Pe mine ma irita ca ei isi apara angajatorii, de parca daca o sa plateasca impozit o sa piarda din salariu ca cica angajatoru nu o sa-i plateasca, sau o sa plece in china. Lasa sa duca, acum si acolo cer salarii de cel putin 2000 euro, cate oleaca paradisul chinez dispare.

  De ce sa nu aveti si salarii mari si impozit sa platiti, si companiile sa plateasca, de ce nu impuneti pe guvernanti pe impozitele voastre sa investeasca in invatamant, astfel incat profesorii, cei care ii place profesia sa nu moara de foame si sa imbrace copii. Multi o sa zica ca daca esti profesor bun si cunosti tehnologiile de ce nu pleci la o companie sa lucrezi, o sa va zic de ce, fiindca cred ca lucrul profesorului este important, si numai asa poate fi schimbata mentalitatea “voastra”, a viitorilor programatori, ca sa nu va fie frica sa ziceti adevarul companiilor straine, care azi sunt, maine nu-s, care numai se prefac ca ii pasa de tara, sa vad pe ei in Mare Britanie sau Franta sa plateasca salariu la negru, ce puscarie o sa faca acolo.

 29. user123

  pentru trecator: acei veniti din UK si FR nu platesc salariu la negru, sint cum un cap mai sus de asa ceva, ei au alte scheme mai interesante )) care nu prea sint accesibile de organele noastre fiscale…

 30. g

  >> De ce sa nu aveti si salarii mari si impozit sa platiti
  De aia ca daca se vor plati impozite, se vor lua din salariile noastre. si cei care mai stau inca aici (nu se stie de ce) vor pleca. Acolo unde in afara de salarii mari li se propune si altceva. Drepturi care aici nu le au, libertate. Acolo unde preturile la partamente sunt mai mici ca in MD, salariile is mai mari, creditele ipotecare se dau pe un termen mai lung, cu un procent mai bun.
  Nu uitati, viata buna nu inseamna salariul mare. Inseanma o infrastructua dezvoltata indreptata catre cetatean.
  Ce va cistiga bugetul? Banii vor fugi din tara. Iar asta inseamna cel puti perdere TVA.
  Cei care vor raminea…. Ei pot lucra si de acasa. Ori direct pt englezi/americani, ori pt companiile de aici ce se vor reprofila.
  Ce va cistiga bugetul?

 31. user123

  nimeni nu si-a pus intrebarea de ce chind in aprilie Basescu l-a speriat pe Voronin cu acordarea in masa a cetateniei romane, anume acei din parlamentul UK au spus ca-s is impotriva si ca ii ingrijoreaza mult acest fapt?

 32. g

  >>Multi o sa zica ca daca esti profesor bun si cunosti tehnologiile de ce nu pleci la o companie sa lucrez
  o sa va zic de ce.. pt ca in companiile de soft instruna totul se schimba.. de ce hardul se eftineste mereu? pt ca se dezvolta vertiginos.
  asab de repede, ca producatorii de sisteme operationale, nu cred ca fac usor fata. Tehnologii noi apar intruna. Si tre sa fii capabil so aegei e care trebue, so inveti, si cind vine momentul sa te debarasezi de ea, si sa alegi alta.
  ceia ce, sa zicem cinstit profesorii nosti nu pot.
  el si acum predau C pt ms dos.

 33. trecator

  p/u g

  de ce TVA vorbesti? companiile IT nu platesc TVA, ei nu trec vama pe internet 🙂

  da infrastructura tre schimbata, de acord, poate ceva si sa schimba cu guvernu nou.

 34. trecator

  “sa zicem cinstit profesorii nosti nu pot.” – sa zicem cinstit, cei de la MIT nustiu de ce pot, iar ai nostri nu, daca la un profesor se va plati cel putin salariu unui programator, eu cred ca el va putea. (in sens o sa vina cei care o sa poata si vor sa fie profesori)

 35. g

  >> de ce TVA vorbesti?
  TVA carel patim noi cumparing cioarapi. Adica cheltuind salariul.

  >> in sens o sa vina cei care o sa poata si vor sa fie profesori
  corect.
  Apropo: afirmatia ta e justa nu doar pt profesiorii dn IT
  Weeked placut.

 36. Vasile

  Cam multe greseli in acest articol,

  cine e Ana Chirita? eu vad pe site-ul http://ict.md/

  Daniil GIDELICA, Executive Director

  cu cine ati vb? poate ati sunat la asociatia studentilor? 🙂

 37. STEFANITA

  Domnule “user 1.2.3″sa te citez :”Referetor la universitatile din Ro. Nu stiu cum merge procesul didactic dar din observatii personale — ca programatorii is foarte slabuti, plus lucreaza in stil englez — o cafea, o tigara, zero organizare…”.Ce spui d-ta nu se potriveste cu faptul ca sute de specialisti romani in informatica au fost angajati de Microsoft si lucreaza in domeniul cercetarii avansate in Silicon Valley,in laboratoarele Microsoft.
  Cum ziceai ?”ca programatori sunt foarte slabuti”?”Zero organizare”?
  Unde sunt “organizatii” aia daca “sistemul anglo-saxon e slab”,in Rusia sau in China ?

 38. eu

  STEFANITA, roman fiind, normal ca ai sarit in apararea conationalilor. Apreciez mult acest fapt, dar necesitatea de a apara dreptatea ma impune sa mentionez:
  Prin considerente de serviciu am fost conectat la mai multe comunitati de developeri si stiu precis ca toti tin sus si tare ca sunt principalii maheri in laboratoarele Microsoft. Indusii, chinezii si rusii mai sustin ca is cei mai numerosi acolo (fiecare cate 50%), rusii sustin ca rezolva problemele la care nimeni altii nici nu stiu cum sa se apropie (indata merg referiri la olimpiadele internationale de informatica si laboratorele Sun, Intel si IBM din Moscova), americanii… mai bine tac.
  E plina lumea de legende, unele chiar sunt promovate la nivel de stat, n-are RM asa buget pentru PR extern cat are Romania ))))

 39. Constantin

  “Potrivit unor date de pe pagina web a Companiei Pentalog, companiile IT primesc de la client cel puţin câte 200 de euro pe zi, plătind un programator cu câte 20-30 euro pe zi. Reieşind din aceste indicii, unii programatori se consideră exploataţi, declarând că din munca lor altcineva îşi face profituri, însă, deocamdată, nu există o organizaţie care ar apăra drepturile programatorilor.”

  Va rog frumos sa nu mai aruncati vorbe’n vant. 200 euro pe zi ar fi maxim facturat la client si ati luat 30 euro pe zi pentru programator ceea ce e mediu/minim fara impozitare. In acesti 150/200 euro se mai includ costuri de structura, profit, impozite …. si tot asa… credetzi ca atit de user se fac banii…

  Nu se numeste munca la negru, e vorba de outsourcing. Altfel ei nu ar mai veni in Moldova dar ar merge in Germania sau ar ramane in tara lor. Si noi nu am mai avea locuri de munca.
  Ma mira tupeul omului sa se uite in buzunarul altuia.

  PS: Sunt angajat de rand al unei firme IT din Moldova.

 40. STEFANITA

  Tov.Steinberg,ma simt dator sa iti repet,si iti voi repeta pana vei pricepe, ca Bush nu are aici in Moldova nici un amestec.E un fost presedinte american si atat.
  Cat despre Ghimpu,Filat si restul liderilor Aliantei pentru Integrare Europeana,acestia abia acum au venit la guvernare {guvernul are 3 zile?},si abia acum evalueaza proportiile dezastrului lasat in urma de guvernarea incompetenta si hrapareata comunista de 8{opt}ani ,sub sceptrul brutarului militian si kgb-ist sovietic Voronin.
  Primele semnale indica un lucru pe care nu se poate sa nu-l stii si dumneata :MOLDOVA E PE MARGINEA PRAPASTIEI,ARE ECONOMIA LA PAMANT !
  In starea asta nu au adus-o nici GHIMPU,NICI FILAT,NICI CHIRTOACA.EI ABIA AU VENIT LA PUTERE PUISOR …
  TU Klaus POTI FACE GALAGIE PESTE VREO 2 ANI,iar acum poti sa taci,ca spui prostioare si nazdravanii rauvoitoare ..

  -BINE AR FACE NOUA GUVERNARE SA DEA UN COMUNICAT URGENT CATRE TARA, IN CARE SA ARATE STAREA NATIUNII .{ZIARELE DEMOCRATICE AR PUTEA SA CEARA PRIMULUI MINISTRU O ASTFEL DE DARE DE SEAMA }
  -BINE AR FI( CA GHIMPU SAU FILAT SA IASA IN CEL MAI SCURT TIMP LA TELEVIZIUNEA NATIONALA SI SA ARATE CONCRET POPULATIEI IN CE STARE AU PRELUAT CONDUCEREA TARII .
  DACA NU VOR FACE ASTA,HAITA VA SARI IMEDIAT PE EI SI LE VA PUNE IN CARCA TOATE PORCARIILE INTAMPLATE IN REGIMUL COMUNIST >
  -Bine ar fi de asemenea ca Parlamentul sa numeasca imediat comisii care sa ancheteze marile fraude si jaful din economia Moldovei in cei 8 ani de comunism.
  Doar asa vom putea afla si cum a putut un pusti cacacios ca Oleg Voronin sa ajunga miliardar in dolari, exact in perioada cand tac-su a fost prezident.Apropos,are si o nepotica acest tov.Voronin ,miliardara si ea,sa traiasca !
  -AR FI DE ASEMENEA OBLIGATORIU SA FIE ANCHETATI SECURISTII SI MILITIENII CARE AU BATUT<VIOLAT SI UCIS TINERII MANIFESTANTI IN APRILIE a.c.
  Daca noii chemati la carma statului vor tacea,vor merita huiduielile maselor.
  Primele semne au si aparut.200 de mosnegi bolsevici manifesteaza si se mira ca trebuie sa plateasca transportul,de parca tov.Voronin le-ar fi platit din banii lui fi-su biletele de autobuz daca ramanea sef .

  Ai priceput Klaus,sau doresti sa-ti fac si un desen ?

 41. Klaus Steinberg

  Stefanitza, ma alatur propunerii dumitale 100% , umanist liberala si sustin ca unchiul Ghimpu sa deie un decret ca toti pensionarii (MOSNEGII cum bine le zici mata ) sa fie eutanasiati sa nu mai ceara inlenii la transport……EI,comunistiii dracului,nu stiu ca domn Chirtoca si mos Ghimpu sunt flamanzi rau ?Nu stiu ca si domn Chirtoaca are nevoie de 1000-200 milioane de parai ?. Sa termine cu ei

 42. p/u Constantin

  “costuri de profit” – foarte frumos zis! eu lucrand la freelance primesc in jur 12-14 euro pe ora, se primeste in zi cel mult 100 euro. Propun la cei ce se uita in buzunar la companiile IT ce va exploateaza sa se ocupe cu freelance si sa vedem ce “costuri de profit” o sa aiba. Nu suntem noi, nu sunt si ei.

 43. STEFANITA

  Steinberg,cu astfel de parsivenii nu convingi pe nimeni !Eu iti spun ca noua conducere a venit la putere de cateva zile si a gasit o situatie economica dezastruasa lasata de dragii tai comunisti .Nu te mai da dupa cires,ca stii foarte bine ca visteria Moldovei e goala si ca nu sunt bani .Mai stii ca nu Ghimpu si filat au lasat ruina economica in Moldova.Prin urmare,lasa vrajeala ca nu tine,nu zice nimeni sa eutanasiezi pensionarii.Ce zic eu este ca pensionarii sunt folositi caq masa de manevra de comunisti,iar d-ta vad ca te faci ca nu pricepi …
  PENSIONARII AR FACE BINE SA MANIFESTEZE IN FATA SEDIULUI PCRM SI IN FATA CASEI LUI VORONIN SAU A SCUMPEI NOASTRE ZENAIDA !Ei au lasat dezastrul asta in urma,ei sa plateasca.!Sau nu au miliarde de dolari in conturi ?

 44. STEFANITA

  Klaus,am promis ieri ca iti voi explica ce inseamna totalitarism,dictatura,despotism,fundamentalism,autoritarism,notiuni care nu v-au fost predate la Scoala de Partid a PCUS ,din motive usor de inteles…URSS era doar descrisa drept tara cea mai inaintata si mai “democratica”din lume !
  Un imperiu totalitar care folosea metodele fratilor nazisti nu avea cum fi “democratic”,Klaus .

  Acum despre dictatura :

  Prin dictatură se înţelege un regim politic în care societatea nu mai dispune de mecanisme capabile să controleze puterea politică şi, prin urmare, un popor este condus forţat de către o persoană, un partid, sau un grup de oameni.

  Dictaturile de regulă nu ţin cont de drepturile omului, scopul lor fiind menţinerea puterii.

  Spre deosebire de democraţie, în dictaturi nu există alegeri libere, nici opoziţie recunoscută de către putere.

  Din punct de vedere marxist, prin dictatură se înţelege o formă a dominaţiei unei sau unor clase sociale într-o anumită orânduire socială. Dictatura se exercită pe plan politic, economic şi ideologic;
  In orânduirile bazate pe exploatarea capitalistă ,dictatură burgheză, îmbracă diferite ipostaze discreţionare (dictatură personală, dictatură militară.

  Formele supreme de dictatura sunt fascismul,nazismul,comunismul ,care se bazeaza pe ideologii criminale {marxism-leninismul si teoria rasei superioare},ideologii care incearca sa controleze insasi viata oamenilor si actioneaza pentru crearea unui nou tip de om OMUL NOU,mancurtizat ,adus la conditia de sclav fanatizat al LIDERULUI SUPREM .

  Exemple istorice
  Adolf Hitler , Stalin,Mao,Pol Pot,Kim ir sen , reprezinta persoanele centrale in dictaturile totalitare ce au existat în Germania,Urss,China,Cambodgia,Coreea de Nord între 1933 şi pana spre sfarsitul sec .2o;
  Acestia au fost marii asasini in masa ai istoriei .Tot in sec.20 au existat dictatori totalitari in contul carora pot fi puse un numar ceva mai mic de victime umane,unul dintre acestia fiind Nicolae Ceauşescu – dictatorul României executat în 1989;
  Francisco Franco – dictator în Spania;
  Benito Mussolini – dictator în Italia;
  Dictaturile militare obisnuite nu au in spate o ideologie ,societatea fiind pur si simplu prizoniera unui dictator care isi impune vointa si hotarastye totul.Exemple sunt numeroase :
  Augusto Pinochet în Chile;
  Junta Militară în Grecia;
  Saddam Hussein – dictator în Irak, până în 2003.
  Dictaturi în prezent
  Arabia Saudită{monarhul dicteaza totul}
  Birmania
  China
  Coreea de Nord{dictatura totalitara}
  Cuba{dictatura totalitara}
  Vietnam
  Iran{dictatura teocratica}
  Rusia
  Belarus
  etc.

 45. Simona

  Tov.Klaus,cei doua trei sute de pensionaricare manifesteaza in fata Primariei protesteaza in ruseste si se adreseaza cu “tovarasi”!Sunt echipe de soc ale PCRM.Un pensionar serios nu se poate sa nu stie ca noua putere s-a instalat de 4 zile si a gasait visteria Moldovei fara bani.M-am interesat si am aflat ca s-a pus problema platii transportului in comun inca de acum o luna si jumatate.De ce nu a luat masuri guvernul comunist sa verse bani pentru subventionarea transportului ?Acum fac pe curvele comunistii tai si trimit echipe de soc sa manifesteze ?M-am convins ca voi comunistii n-aveti rusine !.
  Ce au facut comunistii in ultimele luni de cand observ mai atent evolutia situatiei din Moldova,este pentru mine cea mai buna lectie pe viu a ceea ce poate sa insemne cu adevarat sa fii comunist .
  Eu nu am trait in comunism,dar trebuie sa spun ca imi dau seama acum ce viata au avut parintii mei in vremea lui Dej si a lui Ceausescu.
  Tu Steinberg ai dus-o fara indoiala bine,erai doar la masa si te imbuibai impreuna cu “cei mai buni fii ai poporului”,tinand prostimea in ignoranta si frica,nu ?

 46. marian

  Klaus, eu nu stiu nici un guvent comusit, ( de fapt PCRM era doar cu numele comunist), de fapt nici un guvern totalitar care sa fi produs bunastare in tara lui.
  In schimb guverne “democrate” de tipul lui filat au existat care au adus bunastare in tara lor.
  Asa ca eu sunt pentru acesta schimbare caci decat cu 0 sanse sa se procuca ceva bun(PCRM) mai bine cu Filat… carui nu ii dau mai mult 10% probabilitate sa faca ceba bun pentru Moldova ( din causa conjuncturi internationale dar si foamei pentru putere, si saraciei din moldova)

 47. Vasile

  Simona, tu ai fost in piata? Eu am fost, acolo majoritatea is moldoveni si cea mai mare parte – invalizi. Gogosii tai nu merg.

  STEFANITA, dute-n… Romania ta si nu fa propaganda ieftina aici. Nu uita sa-i propui pensionarilor romani aceeasi ca si celor din RM: lipsirea de de toate gratitudinile statului cu pesrpectiva eutanasierii in cel mai scurt timp. Ca ce sa se mai chinuie, saracii…

  Aici e alta tema de discutat, ai observat, romanule?

 48. Silvera

  Vasile: nu te intrebi de ce pensionarii nu fac zarva langa Termocom (seful Bekciev e comunist), doar si acolo se asteapta de 2 ori majorarea tarifului pentru gigacalorie si oare acesti pensionari nevoiasi o duceau ca in Rai, cu pensiile lui Voronin ? Este evident, ca sunt dirijati de comunisti, zapaciti si starniti contra noii puteri. Si oare alti pensionari , de exemplu din Balti (10 lei metrul cub de apa) sau Drochia (18 lei metrul cub) sunt mai bogati ? Ei nu fac politica si dezordini, isi achita facturile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *