Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Pădurile, crescătorii de bani electorali

Pădurile, crescătorii de bani electorali

217-paduriAnatol Popuşoi, preşedintele Partidului Agrar din Moldova (PAM) (sigla – «spicuşorul»), figurează cu nr. 15 pe lista electorală a PCRM. Dacă analizăm rezultatele electorale ale PAM (tab. 1), de la 1994 până în prezent, constatăm că oferta generoasă, făcută de Vladimir Voronin pentru Anatol Popuşoi, nu are nimic în comun cu evoluţiile politice ale acestui partid.

Potritrivit unui grup de silvicultori, angajaţi în cadrul întreprinderilor silvice din R. Moldova, meritele lui Anatol Popuşoi care, din 2001, deţine funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Silvicultură «Moldsilva», motivele promovării acestuia pe lista electorală a PCRM, pe un loc mult mai avansat decât chiar cel deţinut de Andrei Stratan sau Vladimir Ţurcan, despre care s-a scris că ar fi succesorul şefului statului, la această funcţie, ar avea cu totul alt temei, decât cel politic.

Întrebat, în acest context, despre ponderea lui Popuşoi în electorala comuniştilor, directorul ADEPT, Igor Boţan, a amintit despre relaţiile mai vechi ale PAM cu PCRM, despre ţintele electorale comune ale acestora, dar şi despre resursele administrative pe care le-ar deţine Popuşoi în funcţia sa de director «Moldsilva».

Într-o scrisoare adresată Ziarului de Gardă, aceştia spun că, la fel ca şi alte afaceri politice de la noi, şi în cea legată de plasarea lui Popuşoi, din fruntea unui partid falit, pe primele locuri din lista electorală a PCRM, banii au avut un rol decisiv. De unde are bani Anatol Popuşoi care, potrivit declaraţiei sale pe averi şi venituri, prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC), la 4 februarie 2009, trăieşte doar din salariul oferit de stat, acesta constituind, pentru ultimii doi ani, circa 170 000 de lei, adică vreo 7 000 de lei pe lună.

Singurele averi pe care le mai indică Popuşoi în declaraţia sa, prezentată la CEC, sunt o casă de locuit, la Chişinău (138 m.p.), o casă în Anenii-Noi (103 m.p.) şi un lot de pământ cu o suprafaţă de 25 000 m.p. Autorii scrisorii indică mai multe surse din care directorul Agenţiei de Stat «Moldsolva» ar fi putut acumula eventuale resurse electorale.

Politica de cadre

În 2001, când a fost numit la «Moldsilva», Anatol Popuşoi şi-a început activitatea elaborând propria sa politică de cadre. Atunci, potrivit autorilor scrisorii, au fost disponibilizaţi abuziv 70% dintre angajaţii Agenţiei, dar şi majoritatea directorilor întreprinderilor silvice. Locurile care fuseseră eliberate în urma disponibilizărilor au fost scoase la «licitaţie». O funcţie, în dependenţă de poziţie, era comercilizată contra unor sume de 4—10 mii USD. Atunci fuseseră eliberate 22 funcţii de directori ai întreprinderilor silvice. Dacă admitem că fiecare dintre acestea a fost «comercializată» contra unei taxe «minime», de 4 mii USD, constatăm completarea «bugetului» noului director cu 88 mii USD. Potrivit semnatarilor, banii erau transmişi prin intermediul unor persoane de încredere din anturajul directorului «Moldsilva», consilieri şi responsabili din Garda Financiară, afalaţi în legături de rudenie cu Popuşoi. Locurile au fost completate cu ex-poliţişti, ex-zootehnicieni sau ex-agrarieni. Consilierul lui Anatol Popuşoi, Petru Stratulat, susţine că au fost disponibilizaţi 18% din personal şi nu 70%, după cum spun autorii scrisorii.

Tot la capitolul politica de cadre, în scrisoare sunt semnalate şi unele aspecte din viaţa privată a directorului. Nu ne-am fi referit la ele, dacă nu ar fi fost vorba de interferenţe ale acestora cu banii şi cu funcţiile statului. Bunăoară, cum îşi poate permite un funcţionar de stat să-şi angajeze iubitele în chiar aparatul central al instituţiei pe care o conduce? Din ce fonduri îi oferă în dar apartamente şi maşini de lux?

Viaţa privată, de astă dată nu cea a lui Popuşoi, ci a uneia dintre nepoatele deputatului comunist, Iurie Stoicov, a stat la baza disponibilizării unui şef al ocolului silvic din Călăraşi. Altă disponibilizare spectaculoasă e cea legată de eliberarea unor foi de odihnă la Truscovăţ şi Morşin. Pentru că a refuzat să le dea în afara regulamentului oficial, unul dintre vicedirectorii lui Popuşoi a fost trimis în şomaj.

Politica de cadre, în cazul «Moldsilva», are interferenţe directe cu politica de stat. Cei implicaţi în acte de corupţie devin surse apropiate de informaţii pentru şefi. Astfel, dacă ai fost prins cu mită, ajungi basma curată, păstrându-ţi funcţia sau chiar fiind avansat în ea, dacă eşti o persoană fidelă şefului. Autorii scrisorii susţin că fostul director al întreprinderii silvice din Străşeni are un destin tipic. După ce îi fusese intentat un dosar penal, pentru luare de mită de la un pădurar, ajunge angajat al Inspectoratului Ecologic de Stat. Potrivit autorilor scrisorii, acesta ar fi în relaţii de rudenie cu Anatol Popuşoi. Aşa cum sângele apă nu se face, funcţionarul Inspectoratului Ecologic are în atribuţia sa colectarea unor date compromiţătoare despre «persoanele neloiale» directorului Agenţiei de Stat pentru Silvicultură. Solicitat de Ziarul de Gardă pe marginea acestor acuzaţii, Vitalie Grimalschi a răspuns, în mod repetat, «îmi pare rău, dar nu vreau să vorbesc».

Ordinul Republicii pentru dezastrul din «Moldsilva»

Se pare că Anatol Popuşoi a început cu mult timp în urmă pregătirile pentru actualul scrutin. «Pe parcursul anilor 2003—2004, se spune în scrisoare, directorul general al «Moldsilva» a încheiat două contracte de arendă a terenurilor de vânătoare, aflate în gestiunea ÎSS «Glodeni», pe un termen de 20 de ani (680 ha la Bocşa şi 1317 ha la Cajba). Aceste contracte au fost semnate cu încălcări ale legislaţiei, fiind promovate interese personale ale unor persoane din anturajul lui Popuşoi. Ilegalitatea contractului nr. 28-30, din 4.11.2004, semnat cu Asociaţia «Senectus», e demonstrată şi de decizia de reziliere, adoptată în urma unor controale ale Procuraturii Făleşti. În acelaşi timp, contractul nr. 29 din 20.10.2003, pentru arendarea unui teren de pădure de 1317 ha, pe un termen de 20 de ani, rămâne valabil şi în continuare», explică petiţionarii.

În scrisoare se mai aminteşte şi despre activitatea lui Popuşoi din perioada 2006—2007, când, sub pretextul reconstruirii mănăstirilor Căpriana şi Curchi, au fost colectate cantităţi impresionante de lemn tehnologic. Evidenţa contabilă nu conţine date despre cantitatea de lemn colectat şi despre adevăratul scop al utilizării acestuia.

Tăierile ilicite de păduri au loc, se pare, sub protecţia funcţionarilor «Moldsilva». Alt candidat electoral, nr. 83, tot pe lista PCRM, Serghei Basistîi, directorul ÎSS Glodeni, este implicat, potrivit aceloraşi surse, în tăierile ilicite de păduri din Iabloana, Balatina, Cajba, Ciuciulea. «Pentru a legitima acţiunile nesancţionate de tăiere a pădurilor, angajaţii ÎSS Bălţi şi Glodeni, la indicaţia şefilor, întocmesc procese-verbale pe numele unor persoane fizice care nu au nicio atribuţie cu cele întâmplate, aceştia achitând şi sume simbolice de amenzi. Procedura e simplă şi lipsită de rescuri, deoarece fratele directorului Basistîi este şef al Gărzii forestiere ce inspectează sectorul de nord al R. Moldova. O cantitate impunătoare din lemnul tăiat ilicit este transportat, în lipsa unor acte de însoţire, la o întreprindere din Bălţi, cu care Păpuşoi are relaţii speciale. La Agenţia de Stat «Moldsilva», consilierul directorului, Petru Stratulat, a confirmat că Sertghei şi Alexandru Basistîi, de la Garda forestieră, sunt fraţi, dar a spus că în acest caz nu ar exista vreun conflict de interese.

«În gestiunea ÎSS Bălţi şi Glodeni se află 2000 ha de pădure. Această suprafaţă necesită îngrijiri permanente: afânarea solului, praşă, de 2—3 ori pe an. Cheltuielile pentru 1 ha de pădure afânat şi prăşit constituie 700-800 lei. Aceste lucrări nu au fost efectuate în ultimii 3—4 ani. Evidenţele contabile, însă, confirmă că lucrările au avut loc, iar nişte persoane, care habar nu au că figurează în acte contabile, ca şi cum au primit bani pentru efectuarea lucrărilor forestiere. Anual, în urma unor astfel de «tranzacţii», responsabilii însuşesc circa 1 mil. de lei», sunt calculele unor funcţionari versaţi din cadrul «Moldsilva».

În scrisoare se mai spune despre afaceri cu melci, despre cele 100 ha de pădure, de pe şoseaua Balcani-Leuşeni, date în chirie unor persoane fizice şi unor agenţi economici, contra unor sume de peste 4000 de lei per ha, anual, despre contracte ilegale, despre comercilizări ilicite ale unor unităţi de transport, despre vânzări de tractoare şi automobile. De altfel, după decorarea lui Anatol Popuşoi cu Ordinul Republicii, întreprinderile silvice au primit câte un automobil VAZ 21214 «Niva», 30 de maşini, în total. Autorii scrisorii au descoperit, în duminica imediat următoare evenimentului, un automobil din acea serie, cu numărul de înmatriculare K AB 190, la piaţa auto din Chişinău. Se zice că maşina era vândură de un reprezentant al Gărzii Forestiere, iar despre acest lucru ar cunoaşte perfect Gheorghe Meşca. Maşina ar fi fost vândută contra 6900 euro. Meşca a infirmat această informaţie, iar vicedirectorul Agenţiei «Moldsilva», Ion Platon, care, pe perioada degrevării din funcţie a candidatului electoral, Anatol Popuşoi, deţine funcţia acestuia, ne-a spus că o astfel de «afacere» ar fi imposibilă.

La «Moldsilva», din anticameră la şefi de direcţii sau consilieri, toţi angajaţii respectă taina unui număr de telefon, la care ar răspunde directorul. Şi la sediul Comitetului Central al PCRM ni s-a spus că nu deţin datele de contact ale lui Popuşoi şi că, ori de câte ori au nevoie, îl găsesc prin intermediul anticamerei de la «Moldsilva». Pentru presă, însă, anticamera nu deţine nicio informaţie despre degrevat, iar vicedirectorul Platon interzice până şi imortalizarea uşii biroului şefului său.

La «Moldsilva», angajaţii păstrează nu doar confidenţialitatea informaţiei. Ei manifestă un fel de responsabilitate pentru succesul electoral al directorului Popuşoi. «Sunt jocuri electorale. Vor să-l denigreze», susţine Petru Stratulat, purtătorul de cuvânt al acestuia, precizând că, în silvicultură, salariile sunt atât de mici, încât este iraţioanl să credem că funcţiile ar fi vândute.

«Când a fost decorat, Popuşoi a declarat că, timp de 7 ani, a plantat 60 mii ha. El, însă, nu a spus că «plantează» doar în faţa camerelor de luat vederi», îşi încheie scrisoarea colegii de breaslă ai candidatului electoral nr. 15 de pe lista PCRM.

A.G.