Pacificatorul rus e dat în urmărire internaţională

Familia Pisari din Pârâta, Dubăsari, fiul cărora a fost împuşcat de către un militar rus la 1 ianuarie 2012 pe podul de lângă sat, nu are încă nicio claritate privind ancheta. Dosarul penal intentat de Procuratura Generală pe cazul acestui omor este pe linie moartă, iar militarul rus bănuit de omor nu este de găsit. Federaţia Rusă, care recunoaşte că soldatul acuzat lucrează la Breansk, susţine că desfăşoară ancheta proprie, dar nu a recunoscut încă familia Pisari drept parte vătămată pe acest dosar.

Oxana Pisari, mama lui Vadim, nu şi-a mai alinat durerea după pierderea fiului. Totuşi, ea speră că ancheta va dezvălui adevărul despre acea crimă, iar vinovatul va fi pedepsit. Oxana Pisari merge des la cimitir şi ar vrea să îi comunice chipului fiului său rezultatul anchetei, dar nu are nicio veste oficială. Tot ce află sunt ştiri din presă sau zvonuri. Tot aşa a aflat că cel care trebuia anchetat pentru tentativă de omor a fost de fapt transferat la Breansk, Federaţia Rusă, ca să îşi continue serviciul militar prin contract. “Am înţeles că domnul acela aşa şi lucrează la Breansk, şi din spusele altora, şi din presă. Unde să-l căutam? Ce pot să fac? Legea trebuie să-l pedepsească. El e periculos pentru oameni,” a declarat ea pentru ZdG.

Alexandru Postică, avocatul familiei Pisari, confirmă incertitudinea părinţilor: “Nu avem un rezultat clar cu privire la ancheta care se desfăşoară. În mod special, e necesar de a interoga bănuitul. Cum poate fi numit acest transfer subit în unitatea militară de la Breansk?”.

Autorităţile R. Moldova l-au anunţat în urmărire internaţională pe Veaceslav Cojuhari, chiar dacă surse oficiale ruseşti au declarat că el a fost transferat la o unitate militară din Breansk, unde îşi continuă serviciul militar prin contract. Momentan, autorităţile ruse susţin că acesta ar fi anchetat pentru omor din imprudenţă, însă familia Pisari nu este recunoscută drept parte vătămată. “Noi am expediat cereri autorităţilor Federaţiei Ruse prin care cerem ca să fim recunoscuţi drept parte vătămată. Dar nu avem încă niciun răspuns,” explică Alexandru Postică.

Avocatul spune că nu doar persoana acuzată nu a fost încă interogată de către autorităţile R.Moldova, ci nici arma din care a fost împuşcat Vadim nu a fost expertizată de către anchetatorii moldoveni. Familia lui Vadim Pisari este profund nedumerită de aceste file albe din anchetă. “Nici nu au dus nimic la expertiză, nici arma, nimic n-au luat. Se auzea că ei cereau arma, iar ai noştri să le dea în schimb maşina în care au împuşcat”, susţine Simion Pisari, tatăl tânărului împuşcat.

Părinţii lui Vadim consideră că e târziu să se facă expertize acum, căci au existat mai multe acuze că Veaceslav Cojuhari ar fi consumat alcool în noaptea dintre anii 2011-2012, dar s-ar părea că testele din acea dimineaţă nu ar fi fost efectuate în mod adecvat. Localnicii spun că în noaptea de Revelion pe podul din preajmă, din zona blindatelor ruseşti, au răsunat non-stop împuşcături, ca şi în alţi ani. Oamenii păreau obişnuiţi să nu li se explice ce e cu rafalele de automate inopinate.

“Cei care au trecut pe acolo au zis că soldaţii stăteau cu sticla de şampanie în mână şi împuşcau întruna. Chiar oamenii care sunt mai aproape au zis că împuşcau, dar nu se ştie de ce. Dacă nu ar fi consumat alcool,  ei nu ar fi trebuit să împuşte fără motiv ca să sperie oamenii să treacă pe acolo”, susţine Oxana Pisari.

“De anul Nou  Doamne Fereşte ce făceau când s-a întâmplat cazul acela. L-au dus pe soldatul rus la expertiză şi au zis că el e treaz. Cum să fie treaz dacă ei toată noaptea au împuşcat pe pod? Nu a fost prima dată când au împuşcat. Au mai împuşcat în oameni. Unul chiar de la noi din sat – tot aşa l-au oprit si el n-a vrut să stea şi au împuşcat. Aicea e dezordine mare”, spune Simion Pisari.

Avocatul Alexandru Postică activează în cadrul PROMOLEX de mai mulţi ani, analizând încălcările privind drepturile omului în Transnistria. El însuşi era la un moment dat să devină victimă a agresiunilor armate ale pacificatorilor ruşi. “Şi eu în 2005 am fost victima abuzului acestor soldaţi. E vorba de incidentul de la Vadul lui Vodă, cand s-a tras prima oara în aer, eram împreună cu Ion Manole. Şi a fost exact aceeaşi situaţie, însă noi am fost mult mai fericiţi – am rămas vii,” explică Postică.

Autorităţile R.Moldova au dificultăţi de identificare a acordurilor moldo-ruse ce ar admite anchetarea soldaţilor ruşi care deschid focul, rănesc sau chiar omoară, fie şi din imprudenţă, cetăţeni ai R. Moldova. Pe de o parte, unul dintre acorduri stabileşte că R. Moldova poate solicita extrădarea cetăţenilor ruşi care ar fi comis crime pe teritoriul R.Moldova. Pe de altă parte, Federaţia Rusă refuză, în baza legislaţiei proprii, să extrădeze cetăţenii. Alexandru Postică spune că în acest caz se face referinţă şi la statutul de militar al lui Veaceslav Cojuhari, care ar trebui anchetat de organele statului ce l-a încadrat în acest serviciu militar, adică Federaţia Rusă.

Eugen Carpov, viceprim-ministrul R. Moldova, a declarat pentru ZdG că “există loc pentru mai bine în cooperarea dintre organele de anchetă de la Chişinău şi de la Moscova, pentru că, practic, aceste două structuri lucrează în paralel, mă refer la Procuratura Generală din Moldova şi la procuratura militară din Federaţia Rusă. Avem promisiunea din partea autorităţilor ruse că acţiunile pe care dânşii le întreprind în cadrul anchetei vor fi finalizate, după care toate materialele vor fi puse la dispoziţia noastră şi vom continua lucrul împreună”.

Surse din Procuratura Generală ne-au informat că dosarul a fost deocamdată suspendat, până la apariţia materialelor oportune: interogarea bănuitului şi expertiza balistică a armei, ambele momente depinzând de decizia Federaţiei Ruse.

Membrii familiei Pisari sunt măcinaţi de mari suferinţe de fiecare dată când traversează podul de pe Nistru. “Mi-a rămas feciorul acolo, nicio dreptate n-o să se mai afle şi nici n-o să mai fie. Cum să trec cu inima liberă, când ştiu că acolo a decedat copilul? Nu ştim, va învinge dreptatea sau nu, nu ştie nimeni”, spune Oxana Pisari.

Oamenii de la Pârâta, dar şi de la Coşniţa şi din alte sate din preajma posturilor de pacificare, sunt încă speriaţi de cele întâmplate şi sunt sceptici cu privire la finalizarea anchetei.

Svetlana Burunsus, locuitoare a satului Pârâta, susţine că acum toţi părinţii sunt îngrijoraţi pentru copiii lor atunci când trec podul nefast. “Mă tem, am şi eu băieţi, merg şi ei cu maşina, acum toţi părinţii din sat se tem. Ar fi bine să îi ia de acolo pe militari. Noi creştem copii să îi punem la cale, dar nu să-i îngropăm. Pentru asta îi creştem, pentru ei trăim”, spune Svetlana.

Simion Pisari este acum plecat la muncă în străinătate, pentru că altfel nu îşi poate întreţine familia. A aşteptat luni în şir o decizie în privinţa anchetei, dar de curând a înţeles că nu are rost să aştepte: “Măcar să vină cineva să-şi ceară scuze, nu a fost nimeni, nici până la înmormântare, nici după. La noi a fost chiar şi  un înalt oficial din Europa, şi el a întrebat, dacă şi-au cerut scuze, măcar cineva. I-am spus că nu a fost nimeni”, a conchis trist părintele lui Vadim.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Feodor

  Uitaţivă pe cine şi pentru ce fapte sînt proclamaţi eroii în Rusia.Victor But,Vitalii Caloev,Budanov.-ucigaşi şi sadişti.Ei se înţelege că nu îşi vor cere scuze. Dar ai noştri,cum? Filat a făgăduit ajutor familii Pisari.Mi-i interesant s-a ţinut de cuvînt D-l Filat sau nu??

 2. vera

  Daca procedau asa cu copilul lui Filat si altora, treburile mergeau altfel, dar asa;amarul mamei baiatului umple paharul nedreptatii si batjocurii fata de oamenii pasnici,nevinoveti, demni de a trai liber pe pamintul sau, ocupat de acei, care si-au pus fortele lor:”aparatoare a pacii”ca sa striveasca baietii nostri tineri, pentru fleacuri…

  ASA-I in MOLDOVA

  Unde-i Legea si Hotarul
  Statului moldovenesc,
  Daca rusul-ocupantul
  I-l accepta-n stil rusesc?!

  Limba noastra cea romana
  Ei cu totul o stirbesc,
  Pe popor tot i-l inclina,
  Sa vorbeasca grai rusesc,

  Indesind-o, cu paharul,
  Pe la puncte de control,
  Omoara ca criminalii:
  Oameni pasnici si copii,

  Lasind, ura ,sa se-ngroase
  Si morminte multe,noi
  Care ne produc durere,
  Cer rasplata pentru ei..!

 3. EXTREMA DREAPTA RM

  Coruptia vine din Rusia, unde serviciile secrete ruse au furat puterea politica de la poporul rus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *