Orhei: Protecţie criminală pentru poliţişti

Recentul omor al lui Alexei Veretco, cunoscut în lumea interlopă ca Krasavcik, a pus în faţa societăţii mai multe semne de întrebare referitoare la existenţa unui sistem poliţienesc corupt. Mulţi, însă, preferă să tacă, deoarece nu cunosc de cine ar trebui să avem teamă: de bandiţi, de poliţişti sau de sistemul politic statal?

Ex-comisarul de Orhei, Oleg Cociug, nu ar fi fost demis nici de această dată dacă nu s-ar fi produs una dintre cele mai groaznice crime, cu implicarea în comun a poliţiştilor şi a reprezentanţilor lumii interlope. Scenariul groazei s-a declanşat la 28 aprilie, la orele 1-2 de noapte, lângă barul “Lica” din centrul Orheiului, locul unde au fost comise mai multe crime. Potrivit martorilor, la acea oră, Veretco ieşise din bar, căutând un WC. Se pomeni alături de o maşină, la volanul căreia era poliţistul rutier Vasile Cojocaru. Pe neaşteptate, uşa se deschise şi din automobil coborî Radu Andriţco, sportiv de performanţă de la Orhei. Acesta îi zise cu brutalitate lui Alexei că i-ar fi jignit fata.
Alexei, fiind cam obosit, îi răspunse liniştit: “Dacă-i aşa, îmi cer scuze, cred că n-am vrut s-o jignesc!”

Veretco, având antecedente penale, nu dorea să aibă de furcă cu oamenii legii

Scuzele nu l-au liniştit pe Andriţco. “Vreau să-ţi bat botul!” – cu aceste cuvinte Andriţco îl lovi pe Veretco cu putere la ochiul stâng. Au urmat alţi pumni, după ce din maşină coborâră alţi câţiva inşi.

Krasavcik, fiind doborât la pământ, scoase cuţitul, aplicându-i lui Andriţco o lovitură în regiunea abdomenului. În acel moment, cineva, de la spate, îl lovi puternic în regiunea capului, ţinându-l de braţe. Alexei mută cuţitul din mâna dreaptă în cea stângă, aplicându-i agresorului o lovitură mai jos de genunchi. După ce se eliberă, văzu că acesta-i Vasile Cojocaru,  înconjurat de alţi doi poliţişti. Pe unul îl recunoscu. Era Tudor Curchi, coleg de-al lui Cojocaru. Alexei, înspăimântat de cele întâmplate, a revenit în bar să se spele.

Rănirea poliţistului l-a îngrijorat pe Veretco. Având antecedente penale, nu dorea să aibă de furcă cu oamenii legii.
Află numărul de telefon mobil al lui Cojocaru, îl sună şi îi zise că “nu-i vremea să umble prin judecăţi şi să se facă de râs, am făcut o prostie. Trebuie să vorbim”. Cojocaru i-a spus că-i la Spitalul Raional, la secţia de internare, unde medicii îi coase rana. După câteva minute, cei doi s-au întâlnit. Poliţistul nu părea deranjat de cele întâmplate. “Eu nu te dau la poliţie, dar să vedem cum închidem treaba. La doctori le-am spus că m-am zgâriat singur. Ne sunăm ziua.”

Dimineaţă, a fost contactat telefonic mai întâi Andriţco. Acesta, deşi era rănit, a spus că pleacă de urgenţă în Franţa, la frate-său, refuzând întâlnirea. Şi Cojocaru nu a răspuns la apeluri. Probabil dormea. Pe la amiază, Veretco l-a contactat telefonic pe Iurie Matcovschi, fost poliţist rutier, acesta fiindu-i prieten. L-a întrebat dacă-l cunoaşte bine pe Cojocaru, Iurie a spus că da. După ce i-a povestit despre cele întâmplate noaptea, Alexei a zis: “Trebuie să-i dau nişte bani”. Iurie se afla la Chişinău, la un concurs. S-a întors acasă pe la ora 17.00. Întâlnindu-se cu Krasavcik, au discutat iarăşi despre cele întâmplate. Matcovschi l-a contactat repetat pe Cojocaru, dar acela nu răspundea. În scurt timp, totuşi, a fost sunat de poliţist. Matcovschi i-a spus direct: “Avem nişte bani şi nu avem cui să-i dăm. Va fi totul frumos din partea lui Alexei”. Cojocaru a rugat să fie contactat peste 15 minute.

Matcovschi a spus că are 300 de euro în buzunar, iar dacă nu ajunge, mai găseşte

Iurie Matcovschi povesteşte: “După ce l-am contactat, l-am întrebat unde-i. Mi-a spus că e acasă. El a propus să ne întâlnim peste o oră, la “Doi Haiduci”, în codru”.

La ora convenită s-au întâlnit. Dialogul îl începu Iurie. I-a spus lui Cojocaru că Alexei îi este prieten, că l-a ajutat, cândva, în Franţa. A verificat la poliţie că nu este depusă nicio plângere legată de conflictul din ajun. Nu era. De aceea crede că problema se va rezolva fără poliţie. Matcovschi a mai spus că are 300 de euro în buzunar, dacă nu ajunge, mai găseşte, fac şi o masă. Cojocaru a răspuns scurt: “O să vină băieţii”.

În acel moment, Iurie observă cum se îndreptau în fugă spre ei vreo zece inşi. A înţeles că lucrurile nu se vor termina cu bine. A urcat la volanul “Mercedes”- ului, dar imediat s-a împuşcat în roţi. Un “Jeep” i-a întretăiat calea, izbindu-se de un gard de beton, apoi doi atacatori au început să împuşte în parbriz. Iurie şi-a ascuns capul. Cineva a deschis uşa maşinii, aruncându-l cu forţa de la volan. După mai multe lovituri, şi-a pierdut cunoştinţa. Când şi-a revenit, a observat că Alexei era în stare de agonie. “Credeam că l-au tăiat”, îşi aminteşte Iurie. Nu găsea telefonul mobil. În apropiere de sauna de alături, văzu nişte oameni. I-a rugat să cheme Urgenţa. Atacatorii se făcuseră nevăzuţi cu cele 6 maşini parcate în apropiere. Cojocaru era pe loc. Apoi, fără să zică ceva, s-a urcat în maşină şi a plecat.

Matcovschi a fost internat în stare gravă la spital. Medicii au stabilit decesul lui Veretco. Cojocaru este reţinut de procurori. Mai multe persoane, presupuşi asasini, sunt date în căutare, dar lucrurile rămân totuşi confuze.

La “Safari”, Cojocaru fusese văzut în cercul viitorilor asasini

La Orhei se vorbeşte că în omorul lui Veretco ar fi implicat şi ex-comisarul CPR Orhei, Oleg Cociug. În acea sâmbătă, trei dintre maşinile luxoase văzute la “Doi Haiduci” au fost observate şi la comisar acasă, la Bolohani. Nu este exclus că la acea întrevedere s-ar fi discutat soarta poliţistului Vasile Cojocaru, or, peste două zile,  comisarul depunea un raport despre eliberarea acestuia din funcţie începând cu ziua în care îi fusese înfipt cuţitul în picior. Peste puţin timp, acele automobile au fost văzute şi  la cafeneaua “Safari”, existând şi înregistrări video în acest sens. Se mai spune că, în lumea interlopă, funcţionează legi care nu admit reglări de conturi cu implicarea oamenilor legii. Dar, la masa de la “Safari”, Cojocaru fusese văzut în cercul viitorilor asasini. În maşină se urcă apoi cu o persoană cu antecedente penale, care deţine armă, ambii luând calea spre “Doi Haiduci”. Se pare că anume acesta ar fi fost organizatorul întrevederii. Apropo, în ultima electorală, împreună cu Cociug, interlopul făcea agitaţie pentru acelaşi partid.

Ex-vicecomisarul de poliţie, Victor Tolici, l-a acuzat pe Oleg Cociug că ar fi cumpărat  funcţia de comisar contra 30 mii de euro, iar odată cu venirea sa la comisariatul de poliţie se produc lucruri dubioase, fapt negat de Cociug. Totuşi, poliţiştii spun că fostul comisar are sprijin politic, deoarece ministrul de Interne, Alexei Roibu, informa mai întâi că Oleg Cociug e eliberat din organele de Interne. La inaugurarea noului comisar de Orhei, însă, Roibu a specificat că Oleg Cociug e eliberat doar din funcţie. Amintim că, de numele lui Cociug sunt legate mai multe scandaluri de corupţie, printre care mafia microbuzelor, fabricarea unui certificat de deces al propriului tată, aflat încă în viaţă, ş.a. Cociug nu a recunoscut şi nu recunoaşte aceste acuzaţii.

La înmormântarea cu lux a lui Veretco, poliţişti în civil au mai reţinut ca în filmele cu gangsteri, direct la cimitir, încă 3 persoane, neidentificate deocamdată.

Rămâne o enigmă ce căuta în miez de noapte, la barul “Lica”, Krasavcik, un bărbat de 42 de ani, căsătorit, şi poliţiştii care nu îndeplineau misiuni de patrulare sau menţinere a ordinii publice lângă acest local. Persoane din anturajul lui Veretco vorbesc că accidentul cu Andriţco n-a fost unul întâmplător. Deseori, lângă barul “Lica” îşi fac apariţia traficanţi de droguri, nefiind “deranjaţi” de poliţie, care are grijă şi de înlăturarea oricăror concurenţi.

Acum câteva zile, un fost ofiţer superior al SIS, în contextul unei discuţii despre Oleg Cociug, mi-a explicat că a pregătit mai multe rapoarte despre coruperea acestui individ de pe când lucra în calitate de şef al Secţiei Orhei Pază de Stat. Dar nu a fost intentat vreun dosar penal, acesta fiind protejat de fostul şef al SIS din Orhei, Ion Cantemir.

Am încercat, fără succes, să verific dacă aceste rapoarte se mai păstrează, or, anume în ele ar putea fi găsit un răspuns la întrebarea: de ce, de la un timp încoace, nu se prea face deosebire între unii poliţişti şi lumea interlopă?

Marţi, 22 mai, consilierii raionali vor discuta problemele luptei cu criminalitatea şi corupţia la Orhei. Va fi discutat şi un demers, către Procuratura Generală, de a-l  demite pe actualul procuror, Valeriu Smochină, cel puţin pentru că, în ultimii 3 ani, doi procurori de la Orhei au fost reţinuţi cu mită. Procurorul raional a refuzat, de fiecare dată, să dea explicaţii sau să comenteze aceste cazuri de corupţie.

Vasile Roman

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. AVRAAM

  Al cui e MAI-ul cu “zavhozul” de KGB Roibu? Da de ce de cand a venit PLDM la putere au fost inscaunati in comisariatele raionale doar oameni loaiali PLDM? Cine nu cunoaste faptul ca portofoliul de comisar raional de politie costa 30.000 euro,dar in raioanele cu vame si 40.000??? Ce face SIS-ul,CCCEC-ul,Procuratura generala si securitatea interna MAI???Raspuns corect: colecteaza bani grei din politistii corupti. Iar politistii cei ce refuza sa achite “dijma”,sunt retinuti,documentati si reflectati seara pe posturile TV ca cei mai de teama criminali.

 2. AVRAAM

  Conceptia de reforma a MAI!!!MAI reformat pe milioanele contribuabililor!!!MAI selecteaza specialisti in conformitate cu normele europene!!!Bla-bla-bla-bla!!!!Filate,ori esti chior ori tii in fund de popor,dar uite la poza acestui biznes/comisar Cociug,asta e imaginea MAI???Asa trebuie sa fie fata MAI-ului si a PLDM???

 3. AVRAAM

  COMUNICAT DE PRESĂ
  18.05.2012

  În cadrul procesului de integrare europeană, Ministerul Afacerilor Interne este antrenat într-o amplă reformă, unul dintre obiectivele căreia este excluderea actelor de corupție.

  În acest context, MAI, fiind una dintre instituțiile cu cel mai mare număr de angajați, a schimbat accentele ce ţin de lupta împotriva corupției. Astfel, sunt întreprinse acțiuni concrete, pentru excluderea acestui fenomen, în rândurile angajaţilor instituţiei.

  Tot aici menţionăm că, majoritatea cazurilor de corupție, la care s-a făcut referință în presă, au fost depistate anume în urma acțiunilor întreprinse de subdiviziunile specializate ale MAI, care au sarcina combaterii acestui fenomen, pe plan intern.

  În perioada primelor luni ale acestui an, în urma concluziilor anchetelor de serviciu, pentru acțiuni, care au creat condiții de comitere a actelor de coruție, au fost demişi din funcţie 9 angajaţi ai MAI.

  În același timp considerăm că, cifrele, care au fost prezentate drept indiciu de nivel al corupţiei, care ar afecta MAI, nu pot reflecta situația reală, deoarece acestea reprezintă doar cifra cazurilor inițiate spre examinare, dar nu și a deciziilor adoptate de instanța de judecată, care să constate producerea ilegalității. Asta, deoarece din numărul de cazuri prezentate de CCCEC, pentru perioada primelor patru luni ale anului 2012, nu indică nicio sentință de condamnare, iar pe marginea a 2 cazuri, cauzele penale au fost clasate. Mai mult decât atât, din totalul de 59 de cazuri de corupție, cu implicarea angajaţilor MAI, înregistrate în anul 2011, doar pe un singur caz a fost pronunțată sentința de condamnare, 9 cauze au fost clasate, iar altele 27 –rămân încă fără o decizie.

  Ministerul Afacerilor Interne consideră că, pentru a evita concluzii eronate, realizarea unei aprecieri a nivelului de coruptibilitate a oricărei instituții trebuie să fie bazată pe informația, ce rezultă din deciziile definitive și irevocabile ale instanțelor de judecată, şi nu pe marginea cauzelor pornite.

 4. matasaru2004

  da chiar ma enerviaza sefii ex-kgb-isti cu scoala de la agrara.Acesti vacari in vrunte cu Snegur,roibu,cociorva…si aproximativ toate promotiile de la agrara dupa anii *90 incoace.
  Ce-i bine si tot o data rau ca,acesti vacari/ciobeni se trag unul pe altu in komitet si incurca deja ferma kolhozului cu organele.

 5. vera

  Cine apara politistii criminali? Tot acei care-s corupti ca si dinsii! In caz contrar, se tem, ca vor fi dati de gol si vor pagubi mult.
  Toti sunt cu “pufusor pe botisor”, parca-s educati intr-un sopron, dar nu in institutia de stat, ce poarta numele lui Stefan cel Mare si sfint,intr-un cuvint:educa cadre nedemne de executarea legilor constitutionale, se specializeaza in diferite actiuni banditesti, coruptive, criminale,antidescriminare, care aduc pierderi mari statului prin intermediul judecatorilor, care i-i protegeaza si apoi din bugetul statului le complecteaza, storcind sudoarea de pe spatele poporului si asa dezorientat.
  Ori sa schimbe numirea institutiei de invatamind a scolii politiei, care poarta denumirea:Academia politieneasca cu numele lui Stefan, ori sa nu mai fie politie nationala, fiindca seamana mai mult a criminala..!
  Cineva, in comentatiul sau,in adresa ZdG, se exprima, ca acesti de la ZdG is toti bolnavi, dar oare acei,ce judeca ca si acei care ne jupesc sunt mai teferi?
  Presa este izvorul nostru de luminare in toate sferele vietii si e obligata se relateze populatiei adevarul despre cele ce se intimpla.Ea nu-i vinovata, ca societatea prostita si impacata cu doi banuti,sufera de diferite boli, chiar si mintale, care neavind mentalitetul cizelat la etapa actuala, nu recunoaste neajunsul sau,a multor politicieni ect., dar o invinuieste tot pe ea, ca divulga adevarul, despre acei, ce nu doresc, sa-i stie lumea, pentru a nu-si pierde autoritatea si locul de munca, care-l ocupa, cu scopul de a se imbogati treptat, fiindu-le in fund de altii, care nu pricep,unde mergem si ce vom culege; mai devreme sau mai tirziu.
  Bolnav e acela, care numeste pe altii bolnavi, dar nu se vede pe el insusi!
  Traiasca presa libera si independenta!
  Prosperare si succese mari presei noastre democratice,mass-mediei!

 6. Vasea

  Da de ce nu se spune nimicde corupţia din CPM Bălţi?? oare Mătăsari le închide gura la toţi cei care fac meseria de jurnalist onest???

 7. 111

  oo… ia uitati-va ce interesant, am impresia ca ne aflam intr-o poveste.. chiar pe poza e unul din porcusorii Nif-Nif si Naf-naf… se vede ca se simtea bine comisarul la ecs-postul sau de munca, pina si sacoului e cit pe ce sai sara nastorii… cit tine de afisarea de mai sus as face citeva corectii, nu e exact asa dar in mare parte coincide… vreau sa spun ca nu le doresc la nimeni sa se pomeneasca in asa situatie, odata ce noi ne-am pomenit trebuie sa facem fata, si anume vom merge pina la capat ca sa stabilim un adevar veritabil si sa-i facem pe vinovati sa raspunda pentru cele savirsite… ucigasii trebuie sa raspunda pe drept pentru crima comisa si nicidecum sa ramina neatinsi de lege… suntem multi, ii sustinem pe cei care il pomenesc pe Alexei si nu ne vom linisti pina nu vom vedea adevarul la locul sau si criminalii pedepsiti… DUPA PLATA SI RASPLATA!!!! Alexei sa te ierte Domnul!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *