Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Oleg Voronin şi businessul din…

Oleg Voronin şi businessul din Kazahstan al familiei Stati

Autorităţile Kazahstanului acuză de crime economice companiile petroliere care aparţin omului de afaceri din Moldova Anatol Stati. Atacurile asupra acestor firme arată un interes al lui Oleg Voronin de a deţine firmele lui Stati din Kazahstan.

În octombrie 2008, presa de la Chişinău a publicat o scrisoare a preşedintelui Voronin, adresată omologului său kazah, Nursultan Nazarbaev, prin care cerea închiderea activităţilor lui Stati. Scrisoarea a fost criticată şi ridiculizată în presă. Părea incredibil ca preşedintele Kazahstanului să ţină cont de această scrisoare, în care se solicita reprimarea unui investitor străin.

Anatol Stati deţine două companii micuţe în Kazahstan, numite KazPolMunai şi Tolkynneftegaz. El susţine că a investit o jumătate de miliard de dolari în activitatea acestora, începând cu anul 1999. Holdingul lui Stati, Ascom, desfăşoară de asemenea activităţi în Turkmenistan, Kurdistan şi Sudan. Activităţile acestora aduc beneficii importante celei mai sărace ţări din Europa.

«Stati desfăşoară campanii propagandistice şi politice şi finanţează în mod intransparent partide politice din opoziţie», se spune în scrisoarea lui Voronin. La câteva luni de la acea scrisoare, activităţile lui Stati se confruntă cu probleme foarte serioase în Kazahstan, începând cu demersuri ale Ministerului Energiei şi al Resurselor Minerale, Comitetul pentru Taxe, precum şi instituţiile de anchetă a crimelor economice.

«Am văzut această scrisoare în presă. Nu punem la îndoială autenticitatea ei. Nu e un secret că relaţiile dintre dl Stati şi preşedintele Voronin sunt proaste», a declarat Artur Lungu, reprezentant Ascom Group.

Stati a respins public acuzaţiile cu privire la faptul că ar susţine financiar partide de opoziţie, deşi, ca cetăţean al R. Moldova, ar avea drepturi depline să facă aşa ceva. Totuşi, unul dintre adjuncţii săi, Iurie Leancă, s-a alipit PLDM, în timp ce un alt manager al Ascom, Anatol Şalaru, a devenit vicepreşedinte PL. Totodată, fiul lui Anatol Stati, Gabriel, de 33 de ani, este căsătorit cu fiica preşedintelui Partidului Democrat din Moldova.

Atunci când, după anunţarea rezultatelor alegerilor din aprilie, au început protestele în masă, autorităţile l-au blamat imediat pe Stati pentru faptul că ar fi instigat la violenţe, Gabriel Stati a fost apoi reţinut în Ucraina şi extrădat autorităţilor de la Chişinău, unde, şi până în prezent, se află în detenţie preventivă.

Cu toate acestea, pentru businessul lui Stati marile probleme începuseră încă anul trecut. La finele anului 2008, o parte dintre autorităţile kazahe au lansat mai multe atacuri în stilul deja notoriu al Rusiei asupra companiei Iukos. Aceste atacuri vizau de data aceasta grupul Ascom.

Prima lovitură a venit de la Ministerul kazah al Energiei şi Resurselor Minerale, care a făcut uz de nişte modificări legilsative recente care permit anularea sau schimbarea licenţelor deja eliberate. Astfel au fost retrase licenţele eliberate în 2003, pe motiv că atunci nu a fost oferită toată informaţia de către compania lui Stati.

Recent, Comitetul pentru Taxe şi anchetatorii au înaintat pretenţii acestei companii, care arată că nu s-ar fi plătit taxe în valoare de 31 mil. USD. Aceste presiuni şi acuzaţii au culminat cu arestarea directorului Kazpolmunai, Sergiu Cornegru. Evenimentele mai recente au făcut limpede că firmele lui Stati sunt ţinta unei campanii de denigrare, susţine Artur Lungu. O sinteză a versiunilor care stau la baza acestor atacuri arată că fiul preşedintelui Voronin, Oleg, este interesat să deţină acţiuni în cadrul companiilor lui Stati din Kazahstan.

Variantă concisă 
a unui articol publicat în 
revista «Business New Europe»
la 17 iunie 2009