O minoră, determinată la suicid de poliţie?

296-spanzMihaela Ciupercă din satul Porumbeşti, Cantemir, avea toată viaţa înainte. La cei 15 ani, când era gata să-şi desfacă aripile pentru a-şi lua zborul, acestea au fost frânte. În circumstanţe neelucidate până la capăt, Mihaela s-a sinucis.

La 25 septembrie, Mihaela plecase la Cantemir să-şi cumpere haine. Îi trimisese tatăl său bani de la Moscova. La piaţă, măsurase câteva bluziţe.

După ce îşi cumpărase câte ceva, o vânzătoare de acolo, Ana Pohilco, a spus că fata i-ar fi furat de pe tarabă marfă în sumă de 1135 de lei. Mihaela a şi fost denunţată la Secţia de Poliţie din Cantemir, unde i-au fost înmânate două citaţii pentru a se prezenta la Poliţie, luni,  27 septembrie, împreună cu buneii. Acasă, ea nu le-a spus nimic buneilor. Luni, nu s-a dus nici la ore, nici la Cantemir, iar marţi, 28 septembrie, şi-a pus capăt zilelor.

Nu putea face asta, scumpa mamei

La numai 34 de ani, Galina Nistor, mama Mihaelei, a avut multe necazuri în viaţă. Rămăsese însărcinată neavând o familie. După ce a născut-o pe Mihaela, a decis să-şi continue studiile la Colegiul de Pedagogie din Cahul, lăsându-şi fiica în grija buneilor. Mai târziu, s-a căsătorit. A născut încă o fetiţă, Svetlana, dar fericirea ei a durat puţin, soţul decedând în scurt timp. Cum nu avea unde lucra, acum patru ani, a plecat în Italia, pentru a-şi întreţine părinţii şi fetele.

A avut norocul de a-şi legaliza în scurt timp şederea în Italia, venind acasă de două ori pe an. „Nu puteam sta acolo fără să le văd. Deşi vorbeam în fiecare seară pe Skype, îmi era dor de ele. Munceam mult, mă străduiam să nu ducă lipsă de nimic. Le trimiteam bani ori de câte ori era nevoie. Galina susţine că Mihaela, atunci cănd a plecat la piaţă, avea bani la ea, deoarece, în ajun, îi primise de la Moscova, de la tatăl său. Galina îşi îneacă plânsul în câte un oftat. „Nu putea face asta, scumpa mamei. Eu nu am fost acolo, dar ştiu că nu a furat niciodată. De ce ar fi făcut-o acum?” Mama strânge poza Mihaelei la piept şi nu se poate opri din plâns. “Ce a fost în capul tău, draga mamei?”

Când a fost anunţată în Italia, i-a fugit pământul de sub picioare. “Credeam că nu mai ajung acasă”.

Mama tinerei afirmă că vinovaţi de moartea fetei ar fi cei care au interogat-o la Poliţie. Ei trebuiau să vină să le spună buneilor despre cele întâplate, nu să ia la întrebări un copil.

Nu mă răzbun, că fata nu se mai întoarce

Bunelul Ion plânge, spunând: “A crescut la noi de la o lună. Ea nu putea să fure. Era capricioasă, ca toţi tinerii de azi, dar nu era hoaţă”. Bătrânul este indignat. „Citaţiile de la Poliţie le-am găsit într-o carte, după tragedie. Cei de la Comisariat trebuiau să ne anunţe pe noi, dar ei spun acum că ne sunau ca să ne anunţe, dar noi nu răspundeam. E prea târziu să le reproşez ceva, nu mă răzbun, că fata nu se mai întoarce”.

Bunelul povesteşte că fata nu dădea de bănuit nimic. Din august, Mihaela se mutase cu sora sa la o mătuşă, Maria Hodoroabă. “Atunci, sâmbătă seara, ea a fost la A. P., o vecină, la ziua ei de naştere”. Duminică, nepoata şi-a ajutat buneii la cules via. Era plină de viaţă, nu dădea niciun semn că ar avea vreun gând rău. Luni, nu s-a dus la şcoală, iar marţi s-a sinucis.

Bunelul spune că a găsit-o sora ei, Svetlana, atârnată în copac. Era urcată pe două scaune, cu un cuţit mare lângă ea şi cu o bucată de funie de la un scrânciob. “Când am văzut-o, am muţit. În câteva secunde, i-am văzut toată copilăria. Era veselă. În acel moment nu o mai recunoşteam”.

Directoarea gimnaziului din Porumbeşti, Maria Popa, afirmă că Mihaela era ca toţi copiii. Lipsea de la ore doar când trebuia să primească pachete de la mama. “La matematică, nu prea învăţa. Eu predau această disciplină… În rest, se străduia. Mă rog, ca toţi copiii. Nu toţi prind gustul aritmeticii”. Directoarea mai spune că Mihaela nu se certa cu nimeni şi că avea mulţi prieteni.

Ştefan Ţurcanu, coleg de clasă, dar şi vecin, afirmă că Mihaela îi spusese, înainte de suicid, că îi este ruşine că o va vorbi satul şi se va face de râs la şcoală. El nu prea înţelegea de ce să o râdă colegii. După ce s-a întâmplat tragedia, a înţeles ce avea în vedere Mihaela.

Nu a fost interogată… doar citată

Maia Bordea, inspector pentru minori la Comisariatul de Poliţie Cantemir, declară că Mihaela nu a fost interogată, deoarece era minoră, dar i s-au dat citaţii în care se solicita să se prezinte luni, 27 septembrie, împreună cu buneii, la Comisariat. Ea mai spune că fata nu a dorit să comunice din ce sat este. Iniţial, a declarat că e din Cahul şi că nu are părinţi, dar poliţiştii de la piaţă au aflat că e din Porumbeşti.

Primarul satului, Tudor Munteanu, susţine că în acea sâmbătă a fost sunat de la poliţie şi a fost întrebat dacă minora e din Porumbeşti. “Marţi am aflat despre suicid”.

Inspectoarea Bordea mai spune că luni, 27 septembrie, când Mihaela nu s-a prezentat la Poliţie, ea sunase la şcoală, unde a fost anunţată că eleva a lipsit de la ore. Maia Bordea sunase şi acasă. Mihaela i-ar fi promis că va veni a doua zi, cu buneii.

Alexandra Piscunov, profesoară de psihologie la Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, afirmă că moartea şi tentativele suicidale printre copii şi adolescenţi reprezintă un fenomen complex de autovictimizare şi rămâne o problemă medico-socială majoră. Cazurile de deces suicidal la vârsta de 7-18 ani se plasează pe locul doi după accidente, iar tentativele suicidale predomină esenţial. Potrivit specialistei, factorii motivaţionali ai suicidului ar fi conflictele interpersonale, cele familiale, consecinţele comportamentului desfrânat, stările reactive acute, inadaptabilitatea microsocială, infirmitate fizică şi psihică, conflicte legate de un comportament antisocial.

Familia ar putea sesiza procurorii

Cu referire la cazul Mihaelei Ciupercă, avocata independentă Tatiana Catană admite că ar putea fi vorba despre un caz mult mai grav, de «determinare la suicid». Avocata face trimitere la art. 478 al Codului de procedură penală, care spune că «chemarea bănuitului, învinuitului, inculpatului minor, care nu se află în stare de arest, la organul de urmărire penală sau în instanţa judecătorească se face prin părinţii acestuia sau prin alţi reprezentanţi legali». Potrivit Tatianei Catană, faptul că citaţiile au fost înmânate minorei sugerează încălcarea gravă a acestui articol. Acest fapt ar fi putut-o stresa pe Mihaela, care, de frică şi de ruşine, a încercat să «rezolve problema». Tatiana Catană consideră că, în circumstanţele create, părinţii sau buneii minorei ar trebui să se adreseze la Procuratură, iar aceasta, la rândul său, în baza unei expertize psihiatrice post-mortem, este obligată să demareze o investigaţie pentru a demonstra cine anume a determinat-o la suicid pe minoră.

Potrivit Linei Botnaru, ofiţer de presă UNICEF Moldova, studiile de profil dezvăluie că, de obicei, copiii din spaţiul ex-sovietic sunt mai sensibili şi că numărul de suiciduri aici e mai mare decât în alte ţări.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2009, în R. Moldova s-au înregistrat 46 de cazuri de suicid în rândul minorilor.

Liliana RAICUPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

53 comentarii

 1. uuuuuu

  si daca dna vanzatoare a vazut ca fata este singura si are bani… atunci trebuie sa mustre constiinta pentru faptul ca a invinuit pe nedrept aceasta fata, care si-a luat zilele. Pacat, dzeu s-o ierte.

 2. narav moldav

  aveau, aveau dracii, de la sectorist pana la suprema, s-o terorizeze, sa ceara mita, sa faca dosar, sa ceara mita, sa o retina, sa ceara mita, sa o aresteze, sa ceara mita, sa o invinuieasca, sa ceara mita, sa o inculpeze, sa ceara mita, sa-i dea inchisoare, sa-i ceara mita si daca nu are, avea sa ramina pe veata cu cazier, client vesnic al politistilor, procurorilor si judecatorilor, fara drept de a parasi ghetoul, doar cu drept de a matura strazile pentru a restitui daunele, datoriile…

 3. victor

  pentru NARAV MOLDAV.Ai scris perfect,tot ce face politia, procurorii judecatorii e numai pentru de-a excorca bani incalcand legile si demnitatea de colaboratori si demnitatea de om.

 4. AVRAAM

  Iarasi doar pozitia ZDG!O drama reflectata doar de o oglinda!D-zeu s-o odihneasca pe raposata,dar ceva iarasi nu leaga.ZDG,daca vrati sa reflectati “povesti”,”legende”,”basme” cu talharii,omoruri,violuri pentru a mari tirajele,angajati la ZDG un fost oper,un anchetator MAI,ca ultimul sa poata real,profesionist si echitabil sa redee cele intamplate nu ca voi in stil SANTA BARBARA,cu elemente artistice asupra citittorului…De altfel odata si odata FORTUNA voastra se va impiedica de adevarul trist al JURISPRUDENTII…Ori va socotiti amici tari a copilului gazetarului Tanase care n-are valoare in JUSTITIE???

 5. oleg

  si prin ce au determinat-o politistii, ca au citat-o legal???
  E o procedura normala sau cum propuneti voi sa se procedeze, daca i sa inminat citatie nu inseamna ca e vinovata ci pentru a elucida si a stabili toate circiumstantele. Mare derbedei mai sunteti, ori sunteti prosti ori va faceti

  • IRGA

   Pentru OLEG. Inteleg ca e greu sa demonstrezi acest fel de infractiune… Dar ne ajuta legea. In articol este citata prevederea legala care spune ca minorii sunt citati doar prin intermediul parintilor sau a celor care-i tuteleaza… Nu poti sa-i dai unui copil de 15 ani o citatie in maini, mai ales dupa ce l-ai tinut un timp la politie si cine stie ce a vazut si a inteles el, aflandu-se acolo… Eu nu doresc sa ajung pe coridoarele politiei…

 6. john

  SUICIDUL ESTE UN PACAT MARE ESTE NEVOE DE UN AVOCAT PROFESIONIST CARE SA REZOLVE CAZUL INDIFERENT CARE VA FI SENTINTA SI DE PARTEA CUI VA FI CEI CARE AU GINDURI DE SUICID MERGETI URGENT LA UN PREOT FIE DIN SAT FIE DE LA O MANASTIRE DOAMNE AJUTA

 7. AVRAAM

  IRGA,stranie esti:-“Eu nu doresc sa ajung pe coridoarele politiei”…,Bine,te inteleg!dar daca iti jefuie cineva apartamentul,pe zebra de pietoni te loveste o masina,iti fura calculatorul,ori vezi -intr’o seara cu luna te violeaza vre-o 3 tipi mirsavi,tilharii iti zmulg din mina poseta cu salariu,un vcin beat si amoral pune muzica la 3 de noapte,ori nu dea D-l,iti dispare copilul din curte,unde te adresezi?La cine?Cum rezolvi?Esti inca copila paremi-se pentru a declara ca-“Eu nu doresc sa ajung pe coridoarele politiei”…,nimeni nu doreste,dar viata,soarta,destinul,ori nefericirea odata si odata te aduce ori la politie,sau in puscarie,in casa de nebuni si apogeu-la cimitir!Lasa politia sa-si faca meseria,IRGA.Si daca esti o cetateanca care respecta legea-n-ai frica de politie si coridoarele ei.

 8. Valentina Cușnir

  după 7 aprilie 2009 nu mai poți să nu ai frică de coridoarele poliției !!!! Poți să ajungi acolo absolut nevinovat și să nu mai știe nimeni unde ai dispărut!!!!
  Nu se înregistrează!

  • IRGA

   Tocami la asta ma refeream. Nu vreau sa ajung acolo… nevinovata. Cei nevinovati, ajunsi acolo,nu au nicio aparare. AVRAAM n-a prea inteles si s-a apucat iar de laudat politia.

 9. AVRAAM

  Draga IRGA,nu laud politia,vreau sa alegem graul la o parte si neghina de alta parte.Uite,e ca si jurnalistii-Staris e CLOUN chipurile si Petru Bogatu-erou!Intelegi?Asa si politistii-nu toti sunt Yacob Gumenita!!!!Nu toti sunt Perju!!!!Sunt si OAMENI cu ONOARE in politie-zau!Si eu de cite ori va rog aici in ZDG,politia are nume!Spuneti concret-IVANOV,PETROV,SIDOROV!!!Scriti si dati nume la IMBECILI!Lasa lumea sa-si cunoasca eroii.Dar la noi striga toti din tufisuri.Toti stirga POLITIA!!!!Nu e adevarat!!!Alegeti graul de neghina.

 10. mara

  avraama,ai auzit de bunul simt? adicà sà nu-ti bagi nasul unde nu-ti fierbe oala,ci sà lasi lumea sà munceascà in pace,cà dacà ar fi toti pierde-varà nu stiu ca cine,ce-ai mànca,turuind din noapte pànà-n noapte aici cu provocàri si sfaturi “pretioase”? dacà ceva “nu leagà” si nu-ti plac povestile,ai libertatea sà pleci,dar nu uita sà-ti iei si garantul din tiraspol.tare te ma preocupà fortuna altora.dar nu te-ai intrebat:unde ti-ai mai insira neghiobiile (“anchetatori echitabili”),dacà nu aici,cine te-ar mai suporta? mai are moldova si alte nume sau numai pe cele,care le-ai insirat mai sus? nu spune cà le-ai copiat de la mine,era vorba absolut de alte imprejuràri.te intereseazà niste nume,a? si pe “doinita”,si ea “anchetatoare echitabilà”,o interesa niste nume la “puscària din bordel”.pe gumenità l-a scos ghimpu in vileag,nu politia “echitabilà”.spàgarii si agramatii din politie incà n-au scos pe nimeni in vileag dupà 4 suflete,omoràte in bàtaie.politia haidamacà a devenit un NKVD,lumea-i terorizatà de politia ta “echitabilà”.nu prima datà dai “exemplu” cu jaf,furt,zebrà,viol etc.,mai schimbà muzica,nu invàrti de zeci de ori aceeasi plictisealà,cu neghina la fel.nu-mi face pomanà p.”echitabilà”,o plàtesc sà-si facà datoria,nu spàgàrit si mità.nume vrei? uite la cele din articol,cà strasnic afurisiti “echitabili” mai avem.si treaba ta care-i,sau bou la bou rage càt priveste “echitatea”? nu ziceai cà nu te cumpàrà cu strampi sau ruj?

 11. mara

  alejka,ce sà và “povàstàsc”? atàta “càrturàrie” si-n tine,de sunteti dobà de imbecilitàti in domeniul “iurizmului”.cum ziceam mai sus pe bunà dreptate,politie de haidamaci agramati,cà nu stii a numàra pànà la 18,copila avea numai 15 ani,deci mai trebue 3 ca tu sà vorbesti de “citatà legal”.era vorba aici nu numai de bunei,dar si de prezenta psihologului.legal aici e numai cà và plàtim de foaie verde,pe làngà spagà si mità,de care sunteti dobà,la fel.dar ai avut tupeul sà-i numesti pe toti aici derbedei si prosti.ce zici,alejka,cine-i derbedeul si prostul? dar boul? vezi cà stà scris in codul penal,dar pentru asta trebue sà stii si alfabetul.

 12. Valentina Cușnir

  nu aș fi deacord, AVRAAMe! și mie mi-a ordonat boss-ul să-l votez pe voronin la 4 aprilie 2005 dar eu m-am gîndit la alegătorii care mi-au cerut și le-am promis să nu votez!! De ce nu s-au găsit polițiști care să nu execute ordine împotriva Poporului???? Înseamnă că nu avem grîu în poliție ci doar neghină! de ce nu a ieșit ulterior nici unul să-și toarne cenușă pe creștet???
  În 2004 eram tehnolog-șef la Fabrica de vinuri și Cognacuri din Călărași și pentru că străinul îmi cerea să încalc cerințele tehnologice eu am scris cerere că Demnitatea de Vinificator și OM nu-mi permite să-mi exercit funcțiile de tehnolog-șef. Am plecat din așa funcție înaltă pentru că m-am gîndit la imaginea și viitorul Republicii Moldova. Dar s-au găsit trădători și au rămas să lucreze la comanda străinului și să-și bată joc de angajați. Îmi întîlnesc colegii cu care am muncit peste 30 ani împreună acuma prin Italia și pe alte meleaguri.
  Eu am fost în PMAN în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 cînd s-au năpustit polițiștii peste vre-o 25-30 tineri care nu au oprit automobile și nu au fost nici pe alături de chioșcul devastat tot de polițiști-provocatori! Cum pot călca ei pe pămînt??? Pentru ce m-au bătut corduneanu și rusu?? Au crezut că m-au omorît și nu vor avea martori??? Dumnezeu m-a salvat și a doua zi am declarat despre cele întîmplate acolo. Guvernanții de azi nu au găsit timp să se întîlnească cu mine și să le povestesc!!! Vor doar dividende ??? Nu cred că vor răspunde în fața lui Dumnezeu pentru totul??? Dacă aperi un criminal devii complice !!!!
  Nu putem să-i comparăm pe Starîș cu Bogatu!!! Și Bogatu l-a slujit mult timp pe roșca !!!! Starîș este tînăr comparativ și poate se va corecta pînă la vîrsta lui Bogatu. Poate e prea dur cea ce scriu dar este părerea mea.
  Vom putea ierta totul ce face Starîș acum??? NU!!! Nu l-am auzit pe Petru Bogatu să regrete ce a făcut pînă prin 2007.A făcut și mult bine atunci dar s-a pătat cu unele și petele rămîn.

 13. eu

  Ana Pohilco, a spus că fata i-ar fi furat de pe tarabă marfă în sumă de 1135 de lei.De aici se incepe raul, eu chiar nu cred ca fata care avea banii in maina,ar fi furat marfa. NU CRED, asta e pozitia mea, si daca eu am dreptate, pai ea ar trebui sa mearga si sa ceara iertare, altfel toata viata o va mustra constiinta.

  • IRGA

   pentru EU. dE OBICEI, IN PIETE ESTE COMERCIALIYATA MARFA IEFTINA… Cat ar fi trebuit sa ia de pe taraba aceasta copila, ca sa coste peste o mie de lei? Cred ca cineva, stiind ca parintii sunt peste hotare la munca, a incercat, in acets fel, sa organiozeze estorcare de bani ca sa o scape pe fetita, chipurile, de pedeapsa penala. E o practica frecvent intalnita pe la noi… Dumnezeu sa o ierte.

 14. eu

  eu axact la asta m-am referit, iar dna vanzatoare ca sa nu stea cu pacatul asupra ei, ziceam ca ar fi bine sa se spovedeasca, sa spuna adevarul, sa ceara iertare…

 15. AVRAAM

  Vai,mara!Lasa narcisizmul,femee!Am observat ca te placi la infinit si cu orice ocazie si fara te accentuezi si iti faci piar de femee desteapta,culta,carturara si xenofoba,deja stiu toti,nu e necesar sa intervii ci 3 “copeici” ale tale.Si observ ca de la o haba de vreme ma invinuiesti ba pe mine de olaghiat,ba pe GALINA,ba pe petru.Asta mara deja e diagnostic la tine.Periculos.Mergi urgent mara la doftor,daca poti.Deja aiuresti mara si te asumi marilor scriitori,daca cineva ar putea sa iti copie creatia marazmatica.Cum zice Galina-Nu te respect si nici nu doresc,nu tocmai sa te copii.Cobori din ceruri,pasare ratacita,acomodeaza-te intre oameni,pupaza!

 16. ion

  Avocata Catana stie legea, si va trebui sa raspunda cei care nu au respectat-o. Chiar, daca fata a furat/luat, politia nu si-a facut obligatiile conform legii..Si ar trebui toti sa aiba frica, la urma urmei, de Justitia DIVINA! Pe ea nu o poti corupe!

 17. mara

  avraama,tu nu mà “copii”,dar pe “vai” de unde l-ai luat? retoric.vezi conjugarea verbului “a copia”,decàt sà-ti strici nervii cu “càrturària” altora. “olaghiat” ce-o fi? ceva din maldafneascà? nu ti-a plàcut cartea,desi era “gratis”.de ce,tu nu te placi cànd te vezi in strampi si ruj? o chestiune absolut normalà,consecinta centrelor de esteticà,unde-i problema? ti-o spun eu:pentru cà vova mutin,adicà tu,avraama,n-a trecut vama,de aia scràsnesti si impràstii apusoarà si orice remediu ti-i bun ca sà te aperi,chiar si galina,pe care nici n-o citesti,ci numai o folosesti,altfel ai sti,cà tot ea e petru,a recunoscut ea insàsi.fà-i o plàcere si citeste-o si nu nega evidenta.de “vigal”,tot galina, a tàcut,pentru c-a insultat-o pe cusnir.esti vicleanà,vrei sà faci mai multe nume din galina,pe care le “acuz” si in felul àsta dai de inteles,cà ai niste adepti aici.gogonele,adepti n-ai,c-ai innebunit si plictisit site-ul àsta,de aia ai decis,ca de obicei,sà te scunzi “sub” vova mutin,dar ceva n-a mers,de aia te dai in diagnosticuri,fulgerànd si tunànd. “deja o stiu toti”,toti cine? nu te ascunde in spatele la “toti”,nu-i folosi cànd iti trebuie tie,nu ràspunde tu pentru “toti” si nu semna tu pentru “toti”.unica galina s-o folosesti càt vrei,ea iti permite si are motivele ei.ziceai de prezumtia de nevinovàtiei.si pe asta o folosesti numai ca sà-l aperi pe cordineanu,”anchetatori echitabili” si tot ce pluteste.de aia obràznicia ti-e specificà,cà asa “dialog” ce mai faci cu v.cusnir,dupà ce vova mutin,adicà tu,avraama, prin “jos màinile criminale (?) de pe cordineanu”,i-ai tràntit-o in fatà indirect un fel de “bine ti-a fàcut cordineanu”.iar acum tare te dai de civilizatà si cu linguseli o ridici in slàvi,dupà ce ai scuipat-o.càtà mizerie si ipocrizie poate include in sine un individ? de aia scoti foc pe nàri.te-ai intrebat,dacà cineva are nevoie de respectul indivizilor de genere? tu stii ce-i àla respect cànd te lauzi,c-ai “luptat” la nistru,dar pledezi pentru mentinerea tancurilor in tiraspol ca “garant”? tu ai scuipat,specific tie,si insultat pe cei,care au fost omoràti pentru a scoate tancurile din tiraspol,pe cei schilozi de la nistru,pe cei,càrora intr-adevàr le suierau gloantele la ureche.àstia-s combatantii si niciodatà nu vor judeca in halul in care judeci tu.pledeazà càt vrei si cu cine vrei,in strampi sau fàrà,dar n-ai dreptul sà iei in ràs, sà-ti bati joc,sà te folosestide niste lucruri sfinte.imi pare ràu cà valentina c.n-a inteles,cà vova mutin si avraama e aceeasi persoanà si se stràduieste sà dea niste explicatii,iar tu mori de ràs si de “respect”.

 18. petru

  Pentru care stie semnificatul cuvintului RESPECT si e in cresterea intelepciunea de a fi:
  “””Nu trebue sà fii un calculator,nu trebue sà te amàgesti pe tine insàsi.Lucru ii lucru. Pentru a lucra rechizitele le cunoastem; pentru a trài,rechizitul este inocenta.Tu nu esti acel ce stii,dar acel care esti…
  Toti suntem legati intre noi.Toti suntem legati cu tot ce ne inconjoarà,cu tot ce-i pe pàmint.Cum frunzele nu pot fi separate de la copac.Copacul nu poate fi separat de la pàmint.Pàmintul nu poate fi separat de la Soare.Soarele nu poate fi separat de la stele…Dacà vom separa frunzele de la copac frunzele vor muri.Dacà vom separa pàmintul de la Soare ,pàmintul va muri.Moartea inseamnà separatie.Viata inseamnà penetratie interioarà…
  Multe persoane care tràesc in mod egoist,deoarece nu sunt capabili de a iubi:sunt persoanele cele mai nenorocite din lume…”””

 19. petru

  Nustiu ce sà iti ràspund IEGA…asa am hotàrit…poate sà trag toatà sinceritatea afarà este o cauzà…dar voi fi din nou acuza pentru inocenta care o torn aici pe forum…
  Am zis la cineva din Moldova care mà cunoaste bine cà skriu la acest forum …deoarece se intimplà uneori sà ne impuscàm cu injosiri mii rusine de partea emotionalà negativà care o folosesc…fie chiar numai cu scopul de a mà apàra…totdeauna nu e just…
  NU-S PERFECTà…

 20. petru

  ESTE NEVOE DE RESPECT,CHIAR SI IN ACEST CAZ…DACà UNUL HOTàRESTE PENTRU SINE ASA,deci e asa si pentru altii…
  eu te numesc IRGA,dar tu nu esti IRGA,eu insà respect hotàrirea ta de a fi IRGA la momentul de fatà…

 21. mara

  petru-galina,tu chiar meriti respect,numai tu poti intelege “semnificatul” respectului si sà dai dovadà de atàta intelepciune,incàt nici un elev de clasa intàia n-ar ajunge la deductia nemaipomenità cum cà frunzele fàrà copac mor etc.Ai dreptate,toti suntem legati,numai cà unii ar trebui legati mai de nàdejde,pentru a-i proteja pe ceilalti.asa e,pentru a trài e nevoie de “rechizitul” inocentà.numai cà moldoveanul àsta nu vrea sà mànànce numai inocentà si a sters-o care si incotro,ca si tine.de ce n-ai ràmas in moldova cu inocenta pe masà? retoric,cà totuna dacà nu e scris la osho,tu nu cunosti ràspunsul.sau invers,sarlatanii si tàlharii ii doare-n cot de inocentà,dar tràiesc si ei cu mult mai bine ca inocentii.nu numai viata e “penetratie”,mai sunt si alte penetratii.chiar si persoanele “nenorocite” iubesc.soarta m-a ferit de nenorociri si traume,de aia n-am de ce mà plànge.imi pare ràu pentru cine nu e in stare sà aibà o viatà normalà si tot incearcà s-o “aranjeze” pe a altora cu niste fraze copiate si “straordinare”.nu “trage sinceritatea afarà”,cà nu esti sincerà cu irga.n-ai spus,c-ai schimbat,si nu numai o datà,ca sà faci parte din “waika” lui avraama?.sà hotàrascà ce vrea unul si sà schimbe in fiece zi,nu asta deranjeazà.deranjeazà cà schimbi,pentru c-ai insultat si te ascunzi,cum ai fàcut-o ca “vigal” cu v. cusnir.te-am scos la apà limpede si ai trecut la “petru”,tutto qui.la fel avraama,n-avea nas sà-l apere pe cordineanu in prezenta v. cusnir si s-a dat de vova mutin.si pe ea am scos-o la apà limpede si a trecut inapoi la avraama.de aia nu mà “respectà”,iar eu,ca sà vezi,picasem in cot si tocmai acum simt durerea.

 22. petru

  mara…dacà misiunea ta e cà scoti lumea la apà limpede sà stii cà o faci bine…
  intoarcete la informatie inapoi…si vei vedea cà eu am ràmas socatà kind cu stilul meu de a scri”cu respect”a esit Vigal…am acuzat redactia cà se distreazà,m’am perdut…
  numai duminica aceasta am reusit a vorbi cu persoana si am cerut permisiunea dacà se poate sà spun cà e el…deoarece e si email al lui…
  por sà iti mai spun cà locueste in Franta si a fost in deplasare in or.Udine deaceea a trecut si pe la noi…dar a spus cà va mai skri…
  stiti doar posta lui electronicà…scrietii si o sà và convigeti…

  FIECARE AVEM O MISIUNE CARE NU O PUTEM CONTROLA unica ce e de dorit ca fiecare sà foloseascà starea de a fi nu numai cea animalà,dar si cea omeneascà…
  dar cu v.cusnir,iti zic cà nu ai fost atentà…am accentuat cà femeea dacà ar fi malignà nu ar fi drac,dar zgripturoaicà… citeste atent…eu NU am inclinatia si darul tàu de a scoate lumea la apà limpede KIND INTIMPLàTOR SAU IN O STARE EMOTIVà omul SE GRESESTE…
  kind skriem din memorie…era ràu…kind skriu din cele traduse…e ràu…ai ginduri negative si atasament negativ la tot si la toti…
  DACà TII BINE TIE…pe mine nu mà intereseazà…
  stami lontano

 23. petru

  sà nu fost critica ta mara…stii dechind publicam cartea deja redactatà de d.ION PROCA…si mai am alte 4 càrti…material de a lui OSHO am tot parcursul de crestere mintalààà si este anume asa toatà calea simplà ca pentru un elev de clasa intiea…
  dacà creste pelea si oasele cu mintea e mai complicat…e demonstrat cà omul ràmine la virsta de 12-13 ani mintal…
  deaceea và limitati si ficsati privirea numai in ceea ce vii usor si comod,deci la trecut deoarece a trài cu prezentul nu aveti posibilitàti mintale…

 24. petru

  da,scuzà…ai intrebat,mara,de ce am plecat din Moldova…
  vezi cà nu esti atentà si cu memoria deja stai ràu…refugiatà…frate in puscàrie…eram urmàrità si impusà a plàti celor care stau pentru cà eram sora unuea…
  acum nu am frate si nu trebue sà plàtesc nimànui…
  nu am nici patrie,dar am acceptat situatia si tara unde sunt cu respect si responsabilitate…

 25. AVRAAM

  Petru,nu arunca margaritare la…Tu vezi ca ei deja nu ma publica pe mine?Nu doresc!mara e administratorul in ZDG,sa stii.Cel mai democratic si deschis ziar din RM ZDG,unde au cenzura si Admin comunista.

 26. petru

  Da desigur,AVRAAM am inteles cine si unde e administrator,dar nu mà intereseazà…

  Cred cà tu dacà ai timp a te dedica ideilor proprii si a da respect si onoare pàrerii tale SKRIE si SKRIE ,cà skriem pentru noi…

  Fiecare cu constiinta sa…si ei cu al lor…

 27. mara

  avraama,ai si tu ceva de publicat? straordinar,nu stiam,m-ai intrigat (ca de obicei),ard de neràbdare,despre ce ar fi vorba? incerc sà ghicesc: vrei sà publici vreo carte despre “participarea” ta la luptele de la nistru pentru mentinerea tancurilor ocupante in tiraspol. esti sraordinarà,in sfàrsit sà stie lumea care-i sunt eroinele.dar pànà atunci,povesteste-ne vreun epizod,se stie putin sau nimic de tragedia noastrà provocatà in primul rànd,de cozi de càine din interior.dacà ai nevoie de ajutor cu redactarea,poti conta,nu-s administrator,dar ne descurcàm.dacà as fi,v-as anula IP-urile ambelor.

 28. AVRAAM

  pt mara- eu zic sa lasasi ziaristica la altii mai obiectivi si sa te apuci de teatru, cinema sau scris romane. Nu de alta dar expresia ta mara in comentarii suna mai curind a roman decit a coment serios de ziar. sa nu spui ca ai ajuns sa simti sau recunosi vina in afara personei dvs ca atunci cind te consideri vrajitoare sau romanciera de senzatii tari. lasa-te de meseria asta in care multi altii din colegii dvs au devenit vrajitori fara voia lor si au tranformat realitatea mai ceva ca Alice in tara minunilor.sa dea cel de sus mintea sa va intoarceti la timp din escapada asta in tara minunilor inventate

 29. mara

  avraama,o fi apusoara bunà pentru alde terchea-berchea,dar eu am citit la articolul “vamesii r. moldova au ingradit accesul…” destàinuirea ta lui irga din 23 august foarte importantà ca esentà,despre afganistan,luptele de la nistru,la care spui c-ai participat,despre ordine de care dispui etc.Apoi faci altà destàinuire,cà pledezi pentru mentinerea tancurilor rusesti pe teritoriu ca “garant”.si pànà aici,avraama,ce-ai scris cu penita,nu tai cu bàrdita,nu poti zice,cà-s vràjitorii sau sà negi evidenta mereu.o zic pànà la epuizare,cà n-ai mai ràspuns la intrebarea:ce fàceai la nistru de rànd cu cei apoi morti,care au pledat exact contrariul? sau pentru tine e firesc sà arunci in stànga si-n dreapta cu ce picà sau cu ce nu-ti apartine si sà te distrezi pe tragedia altora ca apoi sà te dai la gard? arma ta e apusoara,gogonele,diagnoze,dar nu adevàr si responsabilitate.mass-media nu place nici lui muruianu si multe alte cozi de càine latrà la lunà.nu tot da povete cine si ce sà facà,ar trebui tu sà nu te urci pe masà,dupà ce ti s-a permis sà intri in casà.

 30. mara

  petru-galina,nu negàm cà de romànà suntem dobà,de rusà cum o vorbim asa o scriem si,finalmente,am ajuns la italianà.sintagma ta in italianà “stami lontano” sà vedem ce-i cu ea. “stami” e alcàtuit din imperativul verbului “stare”,adicà “sta” plus pronumele aton “mi”,numai cà “mi” àsta isi dubleazà consoana in unirea cu verbul,adicà cu “sta” si avem: STAMMI,de altfel ca si dammi,fammi,dimmi etc. “lontano” e un adjectiv la masculin in cazul dat,numai cà eu is ea si adjectivul se acordà ca in romànà,cum ar fi un paese lontan-o,dar una casa lontan-a.deci,sintagma corectà e: stammi lontana,2 cuvinte,2 greseli.nu comentez sà nu mà inviniesti de vràjitorii si tu,dat cà tot spui timidà aici tu cunosti perfect niste limbi,tu scrii,tot perfect,tu traduci nici nu vreau sà-mi imaginez,sà fie tot ce doresti si mult succes,cum zice “victoria”.o intrebare retoricà numai: dar e posibil sà-i invinuiesti pe toti si pe toate de insuccese si nenorocirile-ti? ai si tu vreun neajuns,ca lumea normalà,sau esti si tu sfàntà? dacà nu te-au acceptat un uniunea scriitorilor,o fi un motiv si dacà n-ai sà-l recunosti obiectiv ca sà te poti corecta,n-ai sà fii acceptatà.critica mea? cai verzi,critica vine dupà publicare.oricine dà pe google si “critica” e gata càt priveste osho.dacà si sunt niste càrti,i le-au scos adeptii,pe cànd lumea normalà isi vede de treabà. cà nu-i publicat de critica mea,aici tu chiar te tii de gard,dar la un moment se terminà si gardul si ce faci? iti asumi responsabilitatea.sà fie cine o fi pentru tine,dar nu poti impune societàtii ca exemplu un sarlatan de talie internationalà.

 31. petru

  mara tu chind te adresezi la mine incearcà a fi mai calmà,cà mà dai jos de pe scaun chind citesc…XXXXXX…deci iti percep starea ta care vrei sà mi-o transmiti mie…
  fie..e just…si ce…am zis cà sunt un dizastru si in acelas timp fenomen de a schirie cu greseli…si mà distreazà acest fapt…
  iaca dacà tu ai urmàri,deci ai fi mai atentà la ceea ce faci tu si cine esti tu in interiorul tàu,dar nu ai dejgioka greselile altora exterioare CRED Cà AI FI MAI DE FOLOS SOCIETàTII SI FAMILIEI TALE in particular copiilor…
  plàcinte tot cu gramaticà le faci… XXXX

 32. petru

  scuzàmà,mara dar nu am observat ca Eu sà impun pe cineva sà citeascà ceea ce schriu …
  AM PàREREA MEA SI Mà DISTREZ PENTRU MINE…
  NU sunt interesatà nici la pàrerea altora…
  NU sunt interesatà nici la atentia altora….
  TU aici pe forum esti pe marea scenà a circului,deci clounul ziarului…dacà nu strigi sau arunci cu petre nu iti vor aplauda…

 33. petru

  aaaaaaaaaaa
  POSIBIL COSTà BANI astai buba cà te derangazà…ai putea accepta ceea ce schriu altii ,dar trebue sà plàteascà….
  ASA DECI DACà TU ESTI UN OBIECT DE FOLOSIT SI FOLOSESTI PERSOANELE CA OBIECTE prin buzunar si dupà buzunar…
  eu consider aceasta ca o injosire de a da si a lua ne meritat bani…

  dacà distractia mea nu và arànjeazà aveti tot dreptul de a nu publica…

  cum am mai spus nu sunteti unicii…
  si dacà ai dori ca eu sà skriu mai rar,NU Mà VEI PROVOCA…tu cauti ceartà,cauti indreptàtiri de la persoanele care le sai in cap…sincer sà spun m’am sàturat si am obosit de tine de mintea tea violentà…

 34. mara

  petru-galina,in primul rànd,mi-ai folosit nominativul in scopuri màrsave,ai pus màna pe ceea ce nu-ti apartine,ca sà nu zic altfel.te aperi cu puterile tale,nu in dosul gardului,iesi inainte si spui ce ai de spus,nu in spatele lui “vigal”,care a scris pe 2 si 4 octombrie si nu era duminicà.bunul simt si responsabilitatea ar trebui sà predomine,dar dacà tu crezi cà analfabetismul e o distractie,asa sà fie.de aia nu toti sunt indreptàtiti sà punà diagnoze sau sà “demonstreze”,cà apa curge-n jos.pentru niste concluzii e nevoie de o licentà de doctorat.demonstreazà stiinta,nu osho,care a negat civilizatia,il durea in cot de dezvoltarea “mentalà” dacà era impotriva procreàrii,dimpotrivà,ii plàcea turma,si turme mici ca sà le poatà domina,a nenorocit niste lume ,de aia in statul oregon este si un fel de monument victimelor dez. “mentale” a escrocului àsta.orice sectà are adeptii sài,omul e imprevizibil si exact nici urmà de dez.mentalà,ci de niste devieri serioase de la normal.scrii pe 19 octmbrie:”scriem pentru noi”.atunci de ce te superi cà nu te-a publicat,dacà scrii pentru tine? incearcà sà legi ceea ce spui cu ceea ce gàndesti si ce vrei.nu crezi cà osho a folosit niste persoane si le foloseste si dupà moarte? ai grijà de “interiorul” tàu si starea ta.un individ sànàtos n-are fricà de “transmiterea” altor stàri,pentru cà se tine bine pe picioare si nu se lasà influentat.vàd cà esti cenzuratà mereu de unii termeni,atunci violenta in care minte e? ca apoi sà te plàngi cà “nu pune tot”. pentru “a pune tot” trebuie sà ne mutàm la usa cortului.càt priveste statutul tàu de refugiatà,am memoria de om normal,care nu copiazà orice.era vorba c-ai plecat si tu ca toti moldovenii.sau au venit italienii si te-au luat? apoi unde te-ai oprit,ce-ai fàcut,care-ti era statutul,e altà ciorbà.sau tu nu stii,cà italienii sunt la pàmànt cu astfel de situatii,napoli,de exemplu,dezastru cu vendete transversale.màna dreaptà o duci la urechea dreaptà,pentru cea stàngà,ai màna stàngà.

 35. petru

  mara a fost o glumà si am recunoscut indatà…in ceea ce priveste nominativul…in ceea ce priveste VIGAL…o sà và mai skrie si intrebatil pe el dacà a mai skris…
  in ceea ce priveste tu si eu…dute dracului si sper sà nu mai am in calea vetii mele asa persoane violente ca tine…
  nu mai skri ,cà chit voi trài nu voi mai deskide ZIARUL DE GARDà…

 36. mara

  petru-galina,oare? promisiunea se onoreazà,nu e prima datà cànd o arunci la nimerealà.gluma atunci e glumà cànd ràd toti,dar nu cànd o cobeste un sàrmànut pentru a se ràzbuna.ai “recunoscut” dupà ce am intervenit eu si atunci ai “justificat-o” ca apàrare,nu glumà.pentru cà nu fac parte din vreo sectà,asta nu inseamnà cà tu sà etichetezi pe toti,care nu te sustin,pentru asta trebuie sà ai licentà in domeniu,nu numai pramatiile lui osho,care nenorocea in bàtaie tot ce-i pica in ochi,inclusiv concubina.astà violentà o ai in vedere? eu inteleg,cà te-ai blocat la violentà,ai si motivele tale.numai cà eu nu pun etichete chiar dacà as mai avea in “calea vietii” dusi cu pluta.inainte de “a pleca”,nu crezi cà datorezi niste scuze “zgripturoaicei”? ce treabà are “vigal”? gàndul,insulta vine de la tine si minti de inchegi apa,nominative sunt sute,persoana e aceeasi.dai de inteles cà va mai scrie,adicà o termini cu “petru” si crezi sà te dai iar de “vigal”? nicio problemà, il fatto sta che mentalitatea te tràdeazà.

 37. petru

  Desigur,nu…mara,nu sunt obligatà a mà comporta conform limbei chind bate in stare emotivà…
  Eu nu inteleg ce vrei de la mine…mii in grigà cà dacà eu mà voi duce de pe forum cu cine vei dialoga asa “””sufletesti”””…deci iti voi da posibilitate si mai departe deasemenea si mie sà fiu asa cum sunt si sà nu iau in consideratie critica altora cu speranta pe viitor cà se vor invàta toti a respecta pàrerea altora si starea de a fi individualà…
  Mii greu,recunosc,reusesti a mà atrage in emotii,dar e un bine pentru mine…
  AM NEVOE DE A Mà INVàTA A ACCEPTA CRUDELTATEA SI CRITICA MALIGNà…toatà viata am fugit de persoane care strigà,care injoseste…numai vreu sà fug…voi ràmine pentru mine si voi fi pe viitor pe forum tot pentru mine…
  aveti dreptul a nu mà publica si mara scuzàmà cà mà adresez la tine ai dreptul sà spui ce vrei si chind vrei si cum vrei E DOAR PàREREA TA si conform mintei tale…
  VOI CULTIVA UN PIC DE CURAJ,datorità tie…
  multumesc

 38. mara

  petru-galina,faci bine cum spui mai sus: nu e o solitie sà te retragi,sà tot te refugiezi.situatiile,imprejuràrile,adicà viata trebuie sà le infrunti onest,cu puterile tale,dar nici intr-un caz sàrind peste cadavre.stiam eu cà àsta e un mod sà te mai descarci si tu.colegii tot mà iau peste picior: nu stii cu nebunii devii mai mare nebun? dar eu nu cedez,tu vezi cà nimeni nu incearcà sà “dezghioace”,anzi,nici sà citeascà nu-si pierde timpul.e vorba de curaj si sinceritate,nu obràznicie.dacà o dau in barà,recunosc fàrà imbrobodit:scuzati,am numai 2 picioare si m-am impiedicat.esti terorizatà de violentà,cà ai simtit-o in prima persoanà,dar nu esti obiectivà s-o aràti acolo,unde intr-adevàr se percepe.sau e un caritas,cànd un individ te vrea moartà? e minte violentà,cum iti place sà zici,sau e minte de càlugàrità cu barda in sàn? “trebuie omoràti unu càte unu” iti produce induiosare sau dezgust si oroare? sau nu e “crudeltate” nici asta? dacà pentru tine nu e violentà,atunci ceva nu merge.

 39. petru

  mara
  chind l’am numit pe stefanita agresiv si brutal…a sàrit repede si s’a justificat cà IL SOCOT VIOLENT…
  deaceea am intrebuintat acest cuvint vàzind cà nu và place…
  de seninàtatea ta iti voi transmite in italianà…am observat cà o cunosti:sei lucida e fredda e un comportamento psicopatico…sei sociopatica con la coscienza sporca…
  nu e analiza mea…nu am asa cunostinte in psihoanalizà…e a profesorului PRESTIVIANI,
  am fost simbàtà la conferinta pe tema LIMBAJUL NONVERBAL si am luat cu mine tradus din ceea cum si ce skrii tu…
  da si alt lucru:METAMEDICINA NU E O SEKTà…e o stiintà…
  tu dacà l’ai citit pe Socrat,Aristotel,Plotone,Plutarc…Stefan cel Mare…apartii sektei oarecare???
  cu atit mai mult cà cuvintul sektà se atribue la organizatii religioase…

  stii chità lume m’a numit incà din scoalà nenormalà,am mai skris eu aceasta…cà deja sunt si morti multi din ei…chiar invàtàtorul de matematicà cà nu stiea nici o boabà si mà tinea toatà lektia la tablà…iar chind eu ziceam cà nu stiu,numai sà vàd ce stie el ràspundea…mà voi gindi acasà…
  si a doua zi uita…si tot asa…
  fii sànàtoasà…

 40. STEFANITA

  Petrica puiule,ai putea fi atat de dragut sa exemplifici concret unde si cu ce ocazie asi fi fost eu “agresiv si brutal”?
  Ce spune domnia ta intr-o limba romaneasca aproximativa este,fara suparare ,cat se poate de distractiv !
  Cu ce te-am suparat,pacatele mele !?
  Daca ai citi ce spun eu,cu siguranta ai vedea ca eu nu pot sa fiu “agresiv si violent”asa cum spui tu ,mai ales cu fratii mei moldoveni .
  Citeste rogu-te:
  http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/10/24/romani-sau-moldovenivlahivalahivolohi/

  si pe urma,mai vorbim.Daca esti Galina care semneaza “Petru”,te pup pe obrajori cu drag…

 41. petru

  Mà faci sà mà simt vinovatà stef….
  Studiez pentru a fi si imi dedic timpul liber noilor stiinte,cel putin chit dovedesc…
  As vrea chit de putin sà chimb lumea fie cu o micà rezistentà pasivà,ca sà se vorbeascà pe teme mai reale,concrete…
  Disciplina porneste de la intelepciune nu se impune cu frica,dar intelepciunea porneste de la onestate…
  tii milà de mine,opservi cà vreu ceva si esti sigur cà nu mà pot exprima si nu se poate exprima nimeni pe temele care sunt interzise…deaorece vom vorbi si ne vom firma foaea spre cimitir…
  dar nu are importantà…dacà am reusit a và dizbate de la tema voastrà care o considerati justà pentru voi imi cer scuzà…

 42. petru

  scuzà …stef…nu an timp sà citesc…is ocupatà…
  LIE TO ME—tema pe care o studiez…

 43. PORUMBESTI

  LA MOLDOVA MENTII IS MAI RAI SI DECIT CIINII,LA FEL SI VINZATOAREA CA NU ARE DOVEZII …SA SE DUCA LA PRASIT NU SA VINDA HAINE PICIA …

 44. PORUMBESTI

  CONDOLEANTELE MELE ,CONCLUZIE…MEDIU INCONJURATOR A ADUSO PE MIHAELA SA FACA ACEST LUCRU ,OAMENII LA MOLDOVA IS CA NISTE FIARE SALBATICE ,DEACEEA SA AJUNS LA ACEASTA SITUATIE…

 45. Mihaela

  mentii kiar is pre naglie vapshe…imi pare rau pentru Mihaela… abia azi am aflat de aceasta tragedie de la o kolega de klasa de a ei Lena Virlan akum e ku mine in klasa…zice ka Mihaela era cea mai buna prietena a ei..a doua zi trebuia sa fie ziua lui Lena ishi fakuse planuri ambele insa nu au ajuns sa se bukure de acea zi…

 46. vada viorica

  condoleantele mele :(:(:(:(:( imi pare tare rau ce sa intimplat chiar nu pot sa cred INCREDIBIL era in floarea tineretii………………… sai fie tarina usoara biata fata:(:(:(:(:(:(:(:(:(

 47. ursachi viorica

  am fost cea mai buna prietena a ei,am cunoscuto foarte bine si nu era in stare de asa ceva,avea destui bani pentru asi cumpara tot cei trebuia,avea de toate,dar din cauza unei mincinoase de vinzatoare trebuie sai ponegreasca memoria ei

 48. Nadea

  Orice naţi spune voi despre ea sau de poliţie nimeni nu va putea să o întoarkâ înapoi,te iubesk mult skumpa mea sh niciodată nu te voi uita

 49. nu conteza

  imi pare tare rau de ce sa intimplat am fost colegul ei si am anticipat miscarea care o so faca dar cind am venit din alta parte de la scoala ma sunat o alta colega si mia spus ca sa sinucis imi pare tare rau de ce sa intiplat dar cine suntem noi sa judecampe altii ca numai dumnezeu ne da socotela la toti si face ce vrea cuu noi ,el ne da viatza noi ne creem viitorul si suntem influentati de altii din jur pina recurgem la asemenea gesturi dumnezeu so erte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *