Mustrare aspră pentru amnistie ilegală

Judecătoarea Angela Catană a fost pedepsită de către Colegiul disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu “mustrare aspră”, pentru “aplicarea abuzivă a legii” şi pentru “abateri cu vădită părtinitate”. Catană, care activează la Judecătoria sectorului Centru, a atacat decizia la CSM.

Pe 21 iulie 2011, ZdG relata povestea Elenei (n.r. – numele i-a fost schimbat), o tânără care a fost violată de 3 inşi cu doar 13 zile înainte de nuntă. Se întâmpla pe 10 februarie 2008, după miezul nopţii, la Malina Mică, în Chişinău. Atunci, Pavel Gortolomei, de comun acord cu Radu Gortolomei şi Viorel Băcescu, în scopul satisfacerii sexuale, au condus-o pe Elena în odaia paznicilor Dispensarului de Tuberculoză din Chişinău, unde, primind refuzul fetei de a întreţine cu ei relaţii sexuale, au lovit-o, inclusiv cu o vergea metalică, în diferite regiuni ale corpului şi ulterior au violat-o. Doar doi violatori au ajuns însă pe mâna justiţiei. Ulterior, unul dintre ei a fost amnistiat de către judecătoarea Angela Catană.

A amnistiat un violator

În februarie 2011, Catană admitea cererea lui Radu Gortolomei privind aplicarea amnistiei în privinţa sa, făcând referire la Legea privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 drept an al tineretului. Cu largul concurs al procurorului Victor Poiată, care a susţinut iniţial cererea lui Gortolomei, acesta a fost eliberat chiar din sala de judecată.

“Judecătoarea Angela Catană a avut un interes personal în acest caz. Probabil a luat mită, pentru că a dat o interpretare total greşită normei legale”, spune Ana Mocanu (n.r. – numele i-a fost schimbat), mama tinerei. Nemulţumirea acesteia vine de la faptul că Radu Gortolomei nu cădea sub incidenţa acelei legi, deoarece, în 2008, când legea a intrat în vigoare, el nu avea statut de condamnat şi, deci, legal, nu putea fi amnistiat.

“Aplicarea abuzivă a legii”

Deşi ulterior, prin decizia Curţii de Apel Chişinău (CAC), Gortolomei revenea după gratii, mama fetei a depus mai multe plângeri, prin care solicita tragerea la răspundere a judecătoarei care hotărâse eliberarea violatorului. Deşi Nicolae Timofti, preşedintele CSM, declara în iulie că “un judecător nu poate fi pedepsit pentru opinia sa expusă într-o hotărâre”, pe 7 octombrie 2011, membrii Colegiului disciplinar de pe lângă CSM decideau că Angela Catană este vinovată de “aplicarea abuzivă a legii” şi aplicau asupra sa “mustrare aspră”.

Cazul a ajuns pe masa membrilor Colegiului disciplinar după ce pe numele Angelei Catană au fost intentate două proceduri disciplinare. În iulie – de către membrul CSM Alexandru Arseni, iar în august – de către procurorul general, Valeriu Zubco. Ambele aveau ca obiect de sesizare aceleaşi fapte comise de către Angela Catană – amnistierea ilegală a lui Radu Gortolomei.

“A încălcat obligaţia de imparţialitate”

Membrii Colegiului disciplinar au ajuns la concluzia că, pe lângă faptul că “Radu Gortolomei nu cădea sub incidenţa legii privind amnistia, pentru că în momentul intrării ei în vigoare, acesta nu avea statut de condamnat”, Catană a  examinat cererea lui Gortolomei cu abateri grave de la procedură. Aceasta nu avea dosarul personal al condamnatului şi nici măcar copia sentinţei de condamnare a lui. Mai mult, judecătoarea a examinat cererea în lipsa reprezentantului penitenciarului şi nici măcar nu stabilise identitatea acestuia. “Reţinând aceste abateri constatate de CAC, Colegiul disciplinar le califică ca vădită părtinitate a judecătorului Angela Catană, şi implicit a încălcării obligaţiei de imparţialitate, stabilită prin lege…”

Doreşte să fie declarată nevinovată

În faţa membrilor Colegiului disciplinar, Angela Catană, reprezentată de către soţul ei, Victor Catană, nu şi-a recunosct vinovăţia. Cei doi au mers pe ipoteza precum că “judecătorul nu poate fi tras la răspundere pentru opinia sa exprimată în înfăptuirea justiţiei şi pentru hotărârea pronunţată, dacă nu va fi stabilită, printr-o sentinţă definitivă, vinovăţia lui de abuz criminal”. Catană se referea la faptul că pe acest caz nu există încă o decizie definitivă a CSJ.

Colegiul disciplinar a respins însă argumentele invocate de către avocatul judecătoarei, pe motiv că “faptele judecătoarei nu reprezintă o opinie proprie şi nu sunt doar interpretări şi acte de aplicare necorespunzătoare a dispoziţiilor legale. Ele reprezintă un model de înţelegere distorsionată şi aplicare abuzivă a dispoziţiilor legale”, se spune în hotărârea Colegiului disciplinar de pe lângă CSM.

Nici Angela Catană şi nici Ana Mocanu nu au fost de acord cu această hotărâre şi au atacat-o la CSM. Judecătoarea doreşte să fie declarată nevinovată, în timp ce femeia care a avut de suferit doreşte o hotărâre mai aspră, şi chiar o pedeapsă penală pentru judecătoare.

Solicitată de ZdG, grefiera judecătoarei Angela Catană a spus că aceasta se va pronunţa asupra situaţiei atunci când va exista o decizie definitivă, amintind că hotărârea Colegiului disciplinar al CSM nu poartă caracter definitiv.

6 mii de plângeri împotriva judecătorilor

“Orice sancţiune disciplinară aplicată unui judecător este gravă. În cazul dat, “mustrarea aspră” este următoarea ca gravitate după “demisie”. Totuşi, orice sancţiune disciplinară poate fi invalidată de CSM, iar hotărârile ultimei pot fi atacate la CAC sau CSJ. Sancţiunile disciplinare, în cazul în care nu au fost anulate de CSM sau de instanţele judecătoreşti, sunt anexate la dosarul personal al judecătorului, respectiv, orice promovare în funcţie sau trasfer la o altă instanţă judecătorească depinde de numărul sancţiunilor şi gravitatea acestora. Dacă sunt prea multe, cu siguranţă acel judecător trebuie să fie supus examinării de către Colegiul de Calificare pentru a vedea dacă competenţele acestuia corespund funcţiei pe care o deţine”, ne-a explicat juristul Ion Guzun, de la Centrul de Resurse Juridice.

Pe parcursul anilor 2008 – 2010, la CSM au fost depuse aproape 6 mii de plângeri care vizau activitatea judecătorilor. În lunile februarie-decembrie 2010 membrii CSM au pornit 52 de proceduri disciplinare în privinţa a 39 de judecători, împotriva unora fiind pornite două sau mai multe proceduri. În primele 11 luni ale anului 2011 au fost declanşate 149 de proceduri disciplinare împotriva unuia sau mai multor judecători.

În R. Moldova nu se cunosc cazuri când un judecător să fi fost pedepsit penal pentru că ar fi pronunţat o hotărâre ilegală.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. marta

  Sanctiunea disciplinara aplicata magistratului pentru o asemenea ilegalitate este prea blinda. Pentru a sigura o proportionalitate dintre gravitatea faptei sale de amnistiere ilegala si sanctiunea aplicabila, este cazul de a o trage pe Dna Catana la raspundere penala in conformitate cu art.307 CP RM – “PRONUNTAREA UNEI SENTINTE, DECIZII, INCHEIERI SAU HOTARIRI CONTRARE LEGII”…

 2. vera

  In sfirsit, m-am convins, ca dumnezeu nu bate cu batul:Dnei A.Catana i-a cazut “surpriza” din alta parte si ar fi bine, daca si-ar da demisia, sa nu mai incurce lumea cu iresponsabilitatea sa de care da dovada fata de lege.
  Cita lume plinje din cauza ei, numai acel de sus stie?!

 3. condrea

  Va scapa basma curata dna judecatoreasa,Angela Catana, ca intotdeauna, ea are spete mari char in CSM. Din toti judecatorii de la judecatoria Centru ea este cea mai (boryaia) nu se pune cu nimeni, ea are blata peste tot. Poate macar oamenii sarmani care au de suferit de pe urma ei vor pune capat faradelegilor pe care ea le face si va fi pedepsita asa dupa cum merita.
  E un drac impelitat dar nu judecator, dar chiar daca se numeste asa , atunci este un judecator de doi bani, halal de ea, la ripa cu dinsa, ca ripa-i adinca.Gretos de tot sa stai linga asa judecator chiar in sala de sedinte…

 4. partinitor

  Judecatorii CSM au aplicat abuziv legea, deoarece “un judecător nu poate fi pedepsit pentru opinia sa expusă într-o hotărâre”, dar nici judecatorii CSM nu poarta raspundere, deoarece “un judecător nu poate fi pedepsit pentru opinia sa expusă într-o hotărâre”.

 5. vera

  Ei aproape i-s toti asa, numai ca n-are cine-i depista; lumea n-are sanatate, timp si bani sa se lupte cu “morile de vint”!
  Asa “judecatori” ca Angela Catana sunt de mult folos unor lepadaturi, care scapa nevinovati de sub pedeapsa Legii, continuindu-si actiunile huliganice,cu speranta, sa au “acoperis” la instanta de drept.
  Credeti, ca judecatorii nu sunt “cumparati” ca si posturile de Teleradio? Va inselati! Avem “democratie” comunista si legi cu aplicari staliniste care duc la mentinerea coruptiei si prosperarea ilegalitatii, privind drepturile cetateanului acestui stat… Haos !
  Tot netezita pe cap o sa fie;e din “saica” lor – minciunosilor!

 6. vladimir UN PATIMIT

  Te-as vedea eu <partinitorule< ce-ai zice daca ti-ar viola fata ta trei nespalati si puturosi si un judecator necarturar si intentionat ca Angela Catana i-ar elibera de la puscarie contrar LEGII tot asa vei scrie ca judecatorul nu poarta raspundere pentru hotarirea adoptata. Sau poate dragotea pentru bani e prea mare…..halal de asa judecator

 7. vladimir UN PATIMIT

  Sau poate s-o invatam noi, patimitii, pe Angela Catana cum trebuie de aplicat legea????? rusine

 8. nicolae tocarciuc

  e mai bine sa nu afisati numele de familie din considerente de siguranta pentru membrii familiei,desigur al meu

 9. nicolae tocarciuc

  nu este nici un comentariu,ci doar o sujestie pentru a afla mai multa lume adevaruri cutremuratoare si nici de cum o publicitate persoanei mele…va multumesc GORA ETA

 10. nicolae tocarciuc

  Poate aveti curajul si retipariti informatia in Ziarul de Garda,imi asum total responsabilitatea de veridicitatea celor scrise….este foarte mult de scris de acum inainte si voi scrie pentru a arata oamenilor de buna credinta realitatea adevarata..

 11. Maximus- un patimit in drept

  Nu ar strika de verificat de catre Procuratura Moldovei si CSM si toate bogatiile astora situate in Chisinau … fiind <> de ei , prin munca silita si cinstita>> -ca si toti bietii moldoveni ce robesc prin lume… <>…. prin astfel de metode de jud. Catana A. si sotul ei Catana V.,care cu mare curaj <> -prima ca judecatoare ,iar al doilea-un fost politai evadat, in prezent – <> inflacarat <>, ce <> impreuna.
  Rusine!rusine!> Haos de stat, coruptie si banditi in functie!Mii jale de ei si altii.Jos mafia si ceilati de felul asta!
  Vai de capul oamenilor!!!!!!Stefan cel Mare trebue sa vina sa faca regula in tara aceasta !!!!!!!!!!!Nu avem viitor aici!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Halal de asa justitie!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *