Moşiile lui Voronin

300-mosii-vornoninImpozitul prea mare, nevoia de bani, lipsa condiţiilor de muncă sau bătrâneţea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ţăranii îşi vând cotele de pământ. Greutăţile şi naivitatea i-au determinat să le vândă la preţuri de chilipir pentru cei cu bani, cu doar 5—7 mii de lei un hectar. După ce este lucrat, acelaşi hectar de pământ poate fi vândut cu 5—7 mii de euro. Printre afaceriştii de succes se numără şi familia Voronin, care, profitând de faptul că a deţinut puterea timp de 8 ani, s-a îmbogăţit pe seama ţăranilor. În loc să le ofere condiţii, acesta le-a cumpărat pământul.

Continuare din numărul trecut

Conform unor surse neoficiale, aproape jumătate dintre locuitorii satelor Colibaşi şi Vadul lui Isac şi-au vândut cotele de pământ. Aproape 500 dintre ele, adică nu mai puţin de 300 de hectare, au fost cumpărate de firma Biotex-Com, cea care aparţine familiei Voronin. Potrivit actelor oficiale, firma Biotex-Com deţine 418 cote de pământ în satele Colibaşi şi Vadul lui Isac, din raionul Cahul.

Cum erau oamenii “forţaţi” să vândă

Terenurile au fost cumpărate în perioada 2006—2008, şi nu de către Voronin personal. În zona Prutului, ca reprezentant al firmei Biotex-Com a activat un oarecare Mihai Leşanu. Acesta, ajutat de diferite persoane din acele sate, cumpăra cotele oamenilor. Dacă pentru unii vânzarea pământurilor reprezenta o adevărată mană cerească, pentru alţii, o adevărată problemă. Odată cumpărate terenurile celor care doreau să le vândă, oamenii cu terenuri în apropiere ajungeau într-o situaţie ingrată: accesul către cota lor era aproape blocat, iar oamenii cu care odată plecau “la deal”, vecini sau prieteni, nu mai mergeau. Astfel, constrânşi de situaţie, au vândut şi ei.

“Am fost nevoiţi să vindem”

Familia Cojocaru din satul Colibaşi avea aproape 60 de ari, pe care a fost nevoită să-i vândă. “Speranţa noastră era în acel pământ. Cei care aveau cote lângă noi erau bătrâni şi le-au vândut. Am fost nevoit să-l dau şi eu, pentru că nu mai aveam acces încolo. Nu era posibil să intri la cote. Am fost anunţat: toţi îl dau, tu ce faci? Ştiind în ce situaţie şi unde eram, am fost nevoit să-l dau. Pe 60 de ari, am luat vreo 2 mii de lei”, ne-a povestit Petru Cojocaru, care zice că, la început, nu ştia cui anume i-a vândut pământul. “Mai târziu, s-a auzit că Mironescu (Mihai Leşanu – n.r.) ar lucra pentru Voronin. Dacă într-adevăr pământurile au fost luate de persoane fizice care au condus statul, iar la urmă râd de munca ţăranului sau se folosesc de el, e ruşinos”, spune capul familiei Cojocaru.

Statul se face că ajută

În scurt timp, au apărut regretele. “Când îmi amintesc, îmi pare rău că am vândut pământul. La ţară asta-i singura afacere, mai ales dacă nu eşti angajat la lucru. Venitul la ţară e pământul”, crede bărbatul, povestind cum oamenii care şi-au vândut cotele lucrează acum „cu ziua” la persoanele care au cumpărat pâmântul. “Majoritatea fac asta. Au vândut pământul, iar acum se duc cu ziua la pământul lor, să-l lucreze, doar că roada şi venitul nu mai e al lor. Asta-i situaţia de la ţară”, a mai spus Petru, care dă vina pe cei care conduc şi au condus ţara, deoarece nu oferă condiţii prielnice ţăranilor pentru cultivarea pământului. “La noi, ţăranii nu au niciun fel de condiţii. Taxele sunt fixate din primul an. Nu văd niciun ajutor de la stat. Că am fost luaţi în seamă când ne-au dat 9 litri de combustibil, e de râsul găinilor. Acesta nu-i ajutor de la stat. Peste tot se spune că ajută ţăranul, dar nimic. Nu ştiu unde se duce ajutorul, la ţăran nu ajunge”, a specificat Petru Cojocaru.

“Am fost nevoiţi să vindem. Toţi în jurul nostru au vândut, iar pe deal transportul nu avea să meargă doar pentru mine. Pământurile sunt la vreo 14 km de sat. Cum să ajung acolo?”- ne-a întrebat un alt ţăran care şi-a vândut cota firmei Biotex-Com. “Aratul şi semănatul e foarte scump. Omul, ca să lucreze pământul, are nevoie de bani. Eu n-am avut şi l-am vândut celor care au”, ne-a explicat o bătrânică din satul Vadul lui Isac.

I s-a luat, dar nu i s-a dat

Pentru că cei de la firma Biotex-Com aveau de la început în plan să planteze câteva sute de hectare pe cotele oamenilor, nimic nu-i putea opri. Persoanelor care refuzau să vândă li se promitea teren în altă parte. Aşa s-a întâmplat şi cu Olga Nasulea, care a acceptat schimbul, doar că nu a primit în loc alt teren. “Cineva ne-a spus că s-a cumpărat pământul de lângă noi şi a rămas doar al nostru, pe care va trebui să-l vindem. Noi am spus că nu vrem să vindem şi am cerut să ne dea pământ în altă parte. În altă parte nu ne-au dat, şi ei lucrează acum pământul nostru. N-am avut timp să umblăm după ei şi aşa a rămas. Se folosesc de pămîntul nostru, dar nu ne-au dat nici bani, nici altul în loc”, ne-a spus Olga Nasulea. Situaţia însă nu pare s-o deranjeze prea tare. Aceasta e mulţumită de faptul că cei care îi lucrează cota îi plătesc impozitul, de vreo 900 de lei pentru 1,4 hectare. “Decât să-l las pârloagă, mai bine să-l lucreze cineva”, s-a consolat Olga Nasulea.

De ce vând oamenii pământul?

Maria Tonjoc, inginer cadastral la Vadul lui Isac, ne-a explicat că oamenii vând pământul pentru că nu au cu ce îl lucra. “Ca să ari un hectar de pământ, ai nevoie de 700 de lei, dacă vrei să-l afânezi cu cultivatorul, ai nevoie de alte trei sute, ca să-l semeni – de încă patru mii. Pentru un hectar de pământ este nevoie de aproximativ cinci mii de lei pe an. Oamenii de la ţară nu au aceşti bani”, ne-a spus inginerul. Un alt motiv pentru care ţăranii îşi vând pământul este impozitul foarte mare pentru un ţăran, circa 700 de lei pe an pentru un hectar. Totuşi, inginerul cadastral de la Vadul lui Isac afirmă că ea nu şi-ar vinde terenul nici pentru câteva mii de euro.

Părerea primarului

“Oamenii, când au vândut, nu s-au uitat cui vând. Nu i-a interesat latura politică”, ne-a explicat Ion Dolganiuc, primar de Colibaşi. “De ce oamenii vând? Atâta timp cât, la nivel de stat, nu va fi o politică agrară bine determinată, cât nu sunt definite nişte criterii simple, care ar motiva ţăranii să se ocupe cu ceea ce ştiu ei mai bine, cu agricultura, atâta timp cât vor fi subvenţionaţi cu 20-30 litri de motorină sau cu vreo 70 de lei pentru un hectar, nu vom avea agricultură. Atâta timp cât costurile vor fi mai mari decât preţurile la produsele agricole, e clar că va fi aşa. Situaţia îi împinge pe oameni să se dezică ori să vândă. Astăzi sunt lucrate doar vreo 30% din terenurile satului. Cealaltă parte stă pârloagă. E o realitate foarte dură, dar asta e”, ne-a mai spus Dolganiuc.

Biotex-Com, firma în spatele căreia se află familia Voronin, deţine, la Colibaşi, 246 hectare de pământ şi, din spusele primarului, este singura care a achiziţionat pământ şi care îl lucrează. “Biotex-Com are vreo 130 hectare de vie şi vreo 60—70 hectare de livadă, la care muncesc oameni din localitate. Dintre toate firmele, doar Biotex-Com lucrează terenurile în proporţie de 80—90%”, a mai spus Ion Dolganiuc.

“Un hectar ar trebui să coste 15—17 mii”

Primarul comunei din lunca Prutului spune că nu-i poate influenţa pe oameni să vândă sau nu pământul, însă le cere acestora, dacă totuşi se decid să vândă, s-o facă cât mai scump. “Le-am spus cetăţenilor că pământul e singura lor avere. Să vindem putem în orice moment, dar chiar dacă situaţia îi forţează, i-am îndemnat să vândă terenul cât mai scump. În ultimul timp, un hectar costă vreo 5000 de lei. E foarte puţin. Un hectar de pământ ar trebui să coste 15—17 mii de lei”, explică primarul.

Pe pământul lui Voronin

Oamenii din sat care cunosc faptul că familia Voronin a dorit să investească în comuna lor ne-au atenţionat că viile şi livezile sale sunt de departe cele mai frumoase din zonă. Pentru a ajunge la ele, însă, trebuie să parcurgi vreo 14 km de drum de ţară anevoios şi cu multe obstacole. “Moşia lui Voronin”, cumpărată la preţ de chilipir de la ţărani, îţi sare în ochi cu câţiva kilometri înainte de a ajunge la ea. Viile din satul Colibaşi ale familiei fostului preşedinte, care se întind pe 150 de hectare, sunt într-adevăr cele mai îngrijite. După cum declara pentru ZdG Veaceslav Florea, specialist în reglementarea regimului proprietăţii funciare din Colibaşi, acum, dacă s-ar încumeta să vândă, firma Biotex-Com ar putea scoate chiar şi până la opt mii de euro pentru un hectar.

La începutul lunii noiembrie, deşi nu mai este nimic de strâns de pe câmp, paznicii încă veghează pământul lui Voronin. S-au apropiat de noi de îndată ce ne-am oprit. S-au interesat ce facem şi au plecat. Petru Cojocaru, cel care ne-a însoţit, ne-a arătat locul unde, acum câţiva ani, era cota sa de pământ. “Oare poţi să te opui unui asemenea proiect? Ce se întâmpla dacă nu vindeam?”, s-a întrebat temător bărbatul.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

 1. nomad

  Straniu,nu-i așa? Tovarășu nu demult zbiera cu spumă la bot , că ei au adus în Moldova tractoare și au contribuit la revitalizarea gospodăriilor agricole,da aici – cumpără cotele oamenilor deznădăjduiți.Nu se lipesc una cu alta,nu-i așa?
  Atunci reese,că potlogarul A-Ciorii e un minciunos,precum și toți adepții lui… Deci, mai ascultăm poveștile lor (ale comuniștilor) ,ori poate-i aruncăm pe două bețe afară?

 2. AVRAAM

  mai,nomad,in satele MOLDOVEI demult traesc toti asa-este cate un BOER la care tot satul lucreaza.Du-te in fiecare sat a RM,exista deja cate un PREDSEDATELI care a privatizat fosta ferma din sat,cea mai buna livada ori gradina si populatia din sat il argateste.IOBAGIZMUL e la moda!!!!!Plina RM de tarani IOBAGI!!!Nimic nou!Peste vre-o 100 de ani se vor rascula,istoria se repeta…

 3. LIDIA

  Mà ìntreb dacà mos Cojocaru ar fi vìndut cota la vriun vecin ori la fiul vecinului venit de departe?sìnt de pàrereacà mosul ar fi spus cum spun multi,”mai bine slugà la unul sràin”pìnà la urmà nui prea stràin…………..

 4. nic

  Dupa cit stim pe parcursul privatizarii cele mai mari averi le-au acumulat comunistii – fosti si pcrm-istii de azi. Cred ca ar fi bine de colectivizat acum averea lor acumulata prin fraude . Pe paminturile lor sa organizam sovhozuri etc
  Oare cum ar privi ei toate aceste lucruri. Mi se pare ca majoritatea ar declara ca nu mai vor sa auda de asa partid.

 5. LONNY

  Ce sa zic, Vom ajunge ca in mexic, cu mosieri si tarani care vor munci la ei, COMUNISTII au facut toate astea ei cu politica lor pro-russa, eu in schimb as propune domnului vorornin sa procure hectare de pamint din TRANSNISTRIA si sa faca acolo mosii ca poate cumva ajunge si o cumpara toata si scapam de problema cu ocuparea de acolo, ar fi o investitie mai buna ias zice eu…..

 6. AVRAAM

  nomad,te-am inteles perfect,dar pe asta se bazeaza politica statului moldovenesc-pe EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM!Pe cand unii isi fac trebuirile in veceuri de aur,altii mor de foame si boli.dar odata si odata,iobagii,muncitorii,cei saraci umiliti de stapani se mai revolta si dau foc la castele,si baga furcile in trupul celor ce le-a baut sangele.E plina istoria de cazuri :Razin,Pugaciov,Kotovskii si haiducii..

 7. Angela Tonjoc

  un articol foarte bun….este purul adevar ceea ce-i scris..ca eu vin de la Vadul lui Isac si cunosc situatia

 8. tod

  Voi vorbiti de asa zisi “boiierii” din sate care dupa normele europene nu pot sa existe in forma actuala la noi fiind ca in toata europa cei bogati platesc impozitul enorm de mare si nu hotii nostri,care profita de diferite guverne de afeceristi politici prin hotii fac averile…In UE cumpararea si vinzarea pamintului e o procedura lunga si transparenta,si cela ce cumpara e nu definitiv prprietar, daca nu vrea sa declare pentru ce cumpara, si este surviiat de stat ce face cu lotul…Si la noi ce a facut banditul Boronin se numeste banditizm cu banii furati tot de la prostii ceiia ce l-o votat si amagind poporul…!Locul lor e in puscariie si nu reportaje ca despre extraterestrii…Pai ce vreti ?Chind legislatiia e o hurdugiie si justitiia e de paiie!!!

 9. AVRAAM

  pt TOD,justitia bade in RM nu e din paie.Justitia in Moldova e din gazete si feciori avocati fara armata.Odrasla lui Tanase!

 10. mara

  avraama,nu te ascunde in dosul gardului,ci ii spui in fatà lui tànase pe “timpul” ca “avraam”,nu-ti inventezi si acolo fel de fel de nume.sau vrei sà-i dai de inteles cà mai “multi” gàndesc la fel?,nu,la fel gàndesti tu si laguta.ce plàcere ai sà bàrfesti,dacà nu-i spui omului in fatà ce crezi de el? asta-i tacticà de bàrbat? nu,asta-i tactica de muiere istericà.nu te-a ajutat? te duci la rusia sà te ajute.dar cred cà e tàrziu,pluta s-a pornit demult.

 11. AVRAAM

  Da mara bratan,da!Pluta s-a pornit spre Rominia si ai grija sa-ti procuri bilet.Caci dupa 28 se vor schimba lucrurile spre bine cu Rusia.Fugi ш’mara repejor ca de al tfel agentii FSBului te vor gabji si atunci vai si amar de tine si complicii tai.vezi tu,ca Filat e pro RUSIA,Untila,Diacov,Lupu,Pasat,Klimenco,AMN e pro RUSIA,cu cine ramai ,ara?Cu Ghimpu?Pai el are spravca,si cu cine te faci atunci,cu PNL si doamna logoped?Procura mara bilet pana nu-ti arde casa,fuga ca neamurile in 1944 peste Prut,hai-hai,repejor!!!!!!

 12. mara

  avraama,curaj,gàinà.ce sà-mi mai bat eu capul cu biletul? nu ziceai cà ne cumperi tu la toti numai dus? de ce dupà 28? nici acum nu-i ràu cu rusia.sau ai citit,cà cei de orientare europeanà au luat-o cu mult inainte si i-ai pus pe toti intr-o oalà sà parà mai “multi” pro-rusia.si care-i problema? e vorba de comunism,àsta-i cancerul lumii,iar rusia e un biznes,nu e pozitie.avraamuta,iti bagi in cele 200g de masà cenusie,cà vremurile s-au schimbat si mai ràu decàt ne-a fàcut,nu ne poate face nimeni.iar argumentele tale de “terorism” nu mà impresioneazà.a fost si urss si am màncat coliva demult.sfidezi bunul simt aici,fiind sigurà cà nimeni nu te pune la punct.in afarà de 4-5 forumisti in treacàt,restul is inventati de tine,de aia te tii de tanc si scuipi in farfurie.insà pe “timpul” iti arunci neghiobia si te ascunzi.n-ai indràzni sà pui ce-ai pus mai sus ca “avraam”,poate ca “bobik”.misiunea ta e sà tulburi apele,de aia ai cosmaruri si incerci sà sperii ca sà nu te sperii.

 13. Liuda

  Pt. Avraam

  (Spravcile) vad k le ai pt toti, da pt tine? Dak atunci vbeai murdar de voronin ai fi fost inkis de mult.
  Deatita demokratia o folosesk imbecilii k arma de aparare.

 14. mara

  liuda, bine spus:armà de apàrare,dar si de agresiune pentru lasi si fricosi,care lovesc in spate,apoi se ascund dupà paravanul democratiei,transformànd-o de fapt in anarhie.apropo,cine-mi spune ce-i aia ANARHIE?.

 15. Adelina

  Anarhie într-un cuvânt e dezordine – spune DEX-ul.
  Pentru Avram
  Înțeleg că te chinui pe pământul nostru, de ce nu-ți pui 2 chiloți într-un culioc și dus să fii? Să nu mai târlăiești țara asta că ne-am săturat de profitori și mancurți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *