Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Moldovagaz: Contracte în familie și…

Moldovagaz: Contracte în familie și case de lux

În ultimii trei ani, între întreprinderile fondate de Moldovagaz și firme afiliate familiei președintelui Consiliului de Adminstrație al întreprinderii, Alexandru Gusev, au fost semnate contracte de colaborare, prin intermediul cărora, agenții economici privați și „independenți” efectuează certificarea contoarelor de gaze naturale distribuite consumatorilor și verifică calitatea gazului natural pe teritoriul R. Moldova. Totodată, actualmente toate întreprinderile de distribuție a gazelor naturale din gestiunea Moldovagaz deţin certificate de conformitate a calităţii gazelor naturale emise de o firmă gestionată de membrii familiei lui Gusev.

La 7 decembrie 2012 a intrat în vigoare Legea № 235 „Cu privire la activitatea de acreditare și de evaluare a conformității”. Pentru a îndeplini cerințele legale Moldovagaz, printr-un comunicat de presă anunța în acea perioadă că a luat o serie de măsuri organizatorice și practice pentru trecerea la noul sistem de evaluare a conformității gazelor naturale furnizate clienților din R. Moldova. Astfel, de atunci, întreprinderile de distribuție de gaze naturale au contractat pentru prestarea serviciilor de evaluare a conformității gazelor naturale Laboratorul de încercări Veritrans Plus” și Organismul de certificare a produselor, serviciilor și sistemelor de management Trans-Standard”, acreditat în domeniul evaluării conformității gazelor naturale. Cu un an mai devreme, pe 27 mai 2011, la Centrul expozițional Moldexpo, a avut loc înmânarea solemnă a Certificatului de acreditare în domeniul certificării sistemelor de management companiei „Trans-Standard”. Printr-un text publicitar se anunța că aceasta „este prima și unica companie din țara noastră acreditată la nivel internațional în acest domeniu. Pentru R. Moldova acesta este un eveniment istoric în domeniul evaluării conformităţii. De acum înainte, Moldova are compania sa care a obţinut acest drept pentru a oferi servicii de certificare în domeniul sistemelor de management atât agenţilor economici moldoveneşti, cât şi celor străini”, se spunea în textul publicitar al companiei.

Colaborarea din familie,
oficială pe siteIMG_7515_s

Pe site-ul Companiei Moldovagaz, colaborarea cu aceste două firme, „Veritrans Plus” și „Trans-Standard”, este oficială, consemnată inclusiv prin ceremonii și demonstrații pentru reprezentanții pentru mass-media. „Actualmente, toate întreprinderile de distribuție a gazelor naturale din complexul Moldovagaz deţin certificate de conformitate a calităţii gazelor naturale, emis de Organismul de certificare a produselor, serviciilor și sistemelor de management „Trans-Standard”, anunță Moldovagaz, în decemrie 2012, într-un comunicat de presă. Alte comunicate anunțau că, după controalele efectuate de întreprinderea „independentăSRL „Trans-Standard” și laboratorul „independent de încercări „Veritrans Plus”, gazele naturale distribuite consumatorilor din mun. Chişinău corespund tuturor cerinţelor de calitate.

Pentru a ne convinge de colaborarea dintre întreprinderile fondate de Moldovagaz și firmele „Trans-Standart” și „Veritrans Plus” am telefonat la laboratorul pentru verificarea contoarelor de gaze din str. Vadul lui Vodă, 68, ce aparține firmei „Veritrans Plus”. Ne-am prezentat ca fiind o persoană care are probleme cu contorul de gaz și am întrebat dacă ele sunt certificate de acest laborator. Bărbatul ne-a răspuns afirmativ, precizând că această colaborare este cu Chișinău-Gaz, instituție responsabilă de acest domeniu în mun. Chișinău.

La rândul lor, angajații Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, instituție de stat din domeniu, confirmă că de ceva timp, nu mai colaborează cu Moldovagaz. „Demult nu mai colaborăm cu ei (Moldovagaz, n.r.). Nu pot să vă spun de când. Mai înainte, da, făceam verificarea contoarelor. Acum sunt firme private. Nu mă întrebați pe mine, întrebați ministerul dacă e bine sau nu să facă asta firme private. Da, Ministerul Economiei a acreditat firmele private”, spune Călin Ruslan, șef secție recepție a mijloacelor de măsurare din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare.

Fondatori din Belize și Panamatransstandard.md

SRL „Veritrans Plus” este o întreprindere cu capital străin, fondată în 2007. Acum, conform CÎS, singurul fondator este o firmă off-shore din Belize, Technology Factory LTD, care a contrivuit cu 206 mii de lei, cât este capitalul social al întreprinderii. Firma e administrată de Grigore Ambrosi, dar președinte al Consiliului de Administrație este Vasile Zetia. Un alt membru al Consiliului este Victoria Zetia, soția acestuia. În 2012, când începea colaborarea cu Moldovagaz, firma a avut un venit din vânzări de 34 milioane de lei, principalul gen de activitate fiind „testare și analize tehnice”. Firma e înregistrată pe str. Petru Movilă, într-un apartament al familiei Zetia.

Și SRL „Trans Standarde o întreprindere cu capital străin, cu denumirea oficială „Organismul de Certificare în Producţie, Servicii şi Sisteme de Management al Calităţii”, fondată în 2006. Certificatul de înregistrare, însă, datează din septembrie 2012. Singurul fondator este, la fel, un off-shore, de această dată din Panama, „Atentis Trade Corp”, care a contribuit cu 5400 de lei. Și această firmă e înregistrată în apartamentul din str. Petru Movilă, ce aparține soților Zetia. În 2012, firma a avut un venit din vânzări de peste 6 milioane de lei. În cazul ambelor întreprinderi, Vasile Zetia este prezentat în calitate de director de mai multe surse media.

Fost angajat: „Prin firmă doar se punea ștampila”alexandru si alla gusev

Vasile Zetia are 59 de ani. El este tatăl Allei Zetia, care, după căsătoria din 2004 cu Alexandru Gusev, actualul președinte al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a devenit Alla Guseva. Respectiv, Vasile Zetia, reprezentantul firmelor „Trans-Standard” și „Veritrans Plus”, este socrul șefului de la Moldovagaz. Alexandru Gusev nu se află în R. Moldova. Am întrebat serviciul de presă al instituției cum s-a ajuns ca cele două firme să devină partenerele Moldovagaz și dacă acest fapt a fost posibil grație relației de familie dintre Gusev și Zetia. Deși am precizat expres în mesajul trimis pe adresa Doinei Deleu, responsabilă de relațiile cu mass-media din cadrul Moldovagaz că așteptăm un răspuns la întrebările noastre până la ora 17.00, nu am primit o reacție nici miercuri, după ora 18.00. Nu am putut discuta nici cu Vasile Zetia. În anticamera acestuia am lăsat datele de contact, la care omul de afaceri urma să revină cu un apel. Deși am anunțat secretara acestuia subiectul discuției, nici Vasile Zetia nu a revenit cu un sunet.

Un fost angajat al firmei „Veritrans Plus”, cel care, de fapt, ne-a dezvăluit informația despre relațiile de familie de la Moldovagaz, susține că „relațiile dintre Gusev și Zetia sunt cunoscute în cadrul firmei, dar și la Moldovagaz. „Inițial, aceste firme se ocupau cu certificarea și testarea aparatelor de joc. Apoi, s-a ajuns la Moldovagaz. Fiind în rudenie directă cu dl Gusev, fiind socrul acestuia, nu a fost greu de găsit limbă comună. Noi atunci am făcut de urgență niște cursuri pentru persoane ca să fie verificatori de stat. De fapt, la Moldovagaz se fac marea majoritate a lucrărilor de testare. Prin firmă doar se punea ștampila și se elibera semnatură”, explică fostul angajat al firmei lui Zetia. Acesta nu a putut să ne spună dacă faptul că de certificarea contoarelor de gaze sau verificarea calității acestuia se ocupă firma socrului șefului Gazprom, informațiile despre contoare sau calitatea gazelor ar putea să nu fie veridice.

Procuror: „Cu mare ardoare o săimg_1911811_thumbs_600x440_2872551
investigăm aceste circumstanțe”

Alexandru Gusev este președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz din 2008. Joi, 26 noiembrie 2015, procurori din cadrul Procuraturii Generale (PG) și ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații (INI) au descins la sediile Moldovagaz și Chișinău-Gaz, dar și la domiciliiledirectorilor acestor întreprinderi, Alexandru Gusev și Constantin Cuiumju. Totodată, procurorii au efectuat percheziții la sediul unui agent economic și la adresele câtorva persoane fizice, importante în dosar. Vitalie Busuioc, procuror în cadrul secției conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Serviciul Vamal (SV) a declarat presei, în cadrul unui briefing ținut chiar la sediul Moldovagaz că perchezițiile s-au desfășurat în cadrul a două cauze penale, pornite în baza a trei articole din Codul Penal: 328 – Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 241- Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător și 243 – Spălarea banilor. Procurorul, solicitat de ZdG, ne-a spus că în dosarele pe care le gestionează nu există informații despre contractele dintre Moldovagaz, administrată de Alexandru Gusev și firmele conduse de Vasile Zetia, socrul acestuia. „Din câte mi-ați spus, informația aceasta nu este cunoscută de organul de urmărire penală. Dacă o aveți, vă rog să ne-o prezentanți, iar noi cu mare ardoare o să investigăm aceste circumstanțe”, promite acuzatorul de stat.

vip_magazin240413_6

Dosarele penale gestionate de PG vizează alte aspecte ale activității Moldovagaz, unele din ele vechi, care au la bază informații din 2010 și despre care se cunoștea încă atunci. „Agenți economici, împreună și prin înțelegere cu factori de decizie de la întreprinderile Moldovagaz, Chișinău-Gaz și alte întreprinderi fondate de Moldovagaz au elaborat și implementat o schemă criminală prin care urmau a fi obținuți bani în sume deosebit de mari. De către întreprinderile fondate de Moldovagaz era comercializat gaz unor agenți economici, clandestin. Gazul nu era reflectat în evidența contabilă. În final, acești agenți economici livrau gazul respectiv unor întreprinderi sau persoane fizice. Totodată, pentru a ascunde urmele aceste infracțiuni, există suspiciuni la moment că factori de decizie ai întreprinderilor, bazându-se pe prevederile unei metodologii de calcul a pierderilor tehnologice în rețelele de distribuție a gazului natural, treceau neîntemeiat gazul livrat acestor firme la pierderi. Există suspiciuni că aceste pierderi se reflectau în tarifele la gaz și erau achitate de consumatori”, preciza Vitalie Busuioc, procuror care și gestionează aceste două dosare.

Un control al ANRE din 2010mitropolit decorare gusev cuiumju, mitropolia.md

Un alt moment investigat de acesta se referă la licitațiile organizate de Moldovagaz. „Verificăm modul de încheiere a tranzacțiilor pentru diferite piese și mecanisme de livrare a gazelor. Adică, în R. Moldova, cât și peste hotare, diverși agenți economici plasează informații cu privire la utilajele și mecanismele care sunt propuse spre vânzare. Deși oferta de prețuri este stabilită printr-un anumit cuantum, factorii de decizie a întreprinderilor cumpărau aceste mecanisme de distribuție a gazelor naturale, cum ar fi contoarele, la prețuri, uneori de trei ori mai mare decât cel care a fost prevăzut inițial pe piață de agenții economici, ceea ce ne face să credem și să verificăm dacă profiturile pe care le înregistrau acești agenți economici erau împărțiți cu factori de decizie ai întreprinderilor vizate”, explică procurorul. Un alt element interesant constatat de oamenii legii arată că Moldovagaz, care achită gazul în dolar SUA (USD), procura valuta la un preț mai mare decât prețul de piață, înregistrat de băncile din R. Moldova. „Există suspiciuni că acest profit era împărțit”, zice Busuioc. Dosarele penale gestionate acum de procuratură au fost inițiate ca urmare a unui control al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în 2010.

Solicitat de ZdG, miercuri, 2 decembrie 2015, procurorul Vitalie Busuioc ne-a spus că, la acea dată, încă nicio persoană nu are statut în cadrul celor două dosare. Acesta a evitat să ne ofere alte informații, pentru a nu prejudicia ancheta. De la alte surse am aflat însă că agentul economic vizat în cadrul dosarului este „Belvilcom” SRL, firmă care a fost investigată de ANRE în 2010. Atunci, instituția condusă în acel moment de Victor Parlicov constata că în perioada 2004-2008, peste 5 milioane de metri cubi de gaze furnizate întreprinderii au fost livrate în afara teritoriului autorizat, aproape 80% din volumul total de gaze achiziționat de firmă. Controlul ANRE fusese inițiat ca urmare a unei informații venite de la Serviciul de Informații și Securitate. Rezultatele au fost remise PG, care, inițial, a dispus clasarea cauzei penale, iar ulterior, conducerea firmei a fost pedepsită contravențional cu o amendă de 6 mii de lei.

Firma vizată de procuror, în procedură de insolvabilitate

Acum, firma „Belvilcom” SRL, fondată de Vladislav Chirica încă în 1997, e în proces de insolvabilitate. Coincidență sau nu, o cerere în acest sens a fost depusă în septembrie, iar pe 12 noiembrie, aceasta a fost acceptată. Oleg Iovu, administratorul procesului de insolvabilitate, ne-a spus că cererea a venit ca urmare a incapacității de plată a întreprinderii. Acesta a confirmat că săptămâna trecut, procurorii au fost la sediul SRL-ului unde au ridicat mai multe acte.

Tudor Șoitu, actual vicepreședinte al Curții de Conturi, este cel care a efectuat, în 2010, controlul în privința acestui agent economic, fiind atunci la ANRE. El își amintește că, în acea perioadă, i s-au propus bani pentru a nu reflecta încălcările depistate. „Nu știu de ce dosarul a fost ținut până acum. Astă vară, am fost chemat de un procuror de la Anticorupție. M-am dus din curiozitate. Când am văzut ce mă întreabă, am început să râd. Am întrebat. Băieți, voi ce, vă jucați de-a procuratura? Mi-au zis că ei s-au renovat, reformat și că au început să lucreze. Eu nu am studii juridice, dar, din câte cunosc, în acest caz, termenul de prescripție a cam expirat. Ce vor să facă ei cu asta acum, eu nu înțeleg. Da, atunci mi s-au propus bani pentru a nu include toate încălcările. Nu mi s-a spus anume cât propuneau. Aluzii însă au fost”, își amintește Tudor Șoitu. Cu referire la acest caz, juriștii atenționează că, din moment ce o persoană a fost deja pedepsită, nu poate fi trasă la răspundere repetat, pentru aceeași faptă.

Nu cred că-s persoana vizată pentru a vă spune de ce abia acum dosarul s-a mișcat. Dacă nu greșesc, în primăvara anului 2015, o cauză penală a fost retrasă de la Centrul Național Anticorupție o cauză penală, pornită în 2014. Apoi, în 2015, de către PG a mai fost pornită o cauză penală. Am primit cauza penală în 2015, pornită în 2014 și tot atunci am început să lucrăm. Nu pot să vă răspund eu anume de ce acum. Eu când am primit materialele, am început a lucra și am ajuns la această etapă”, explică procurorul Vitalie Busuioc. „Nu pot să vă spun care-i agentul economic din dosar. Sunt mai mulți, dar până acum, niciunul nu are vreun statut. Da, noi am ridicat acte inclusiv din perioada indicată de dvs, fiind rapoarte publice ale ANRE-ului. La general vorbind, o persoană poate fi pedepsită dacă fapta pentru care a fost pedepsită pentru prima dată nu a fost analizată corespunzător”, precizează acuzatorul de stat.

VEDEȚI AICI REACȚIA Moldovagaz la perchezițiile procurorilor

 Milionari „pe spatele” părinților

casa familie gusev

Alexandru Gusev are 43 de ani. Acesta locuiește într-o casă de lux la marginea Chișinăului, pe str. Ghidighici. Ca stil, aceasta diferă de imobilele din zonă, dar și din Chișinău. Ea este tot timpul păzită de doi bărbați, în uniforme. Imobilul valoarează, spun experți imobiliari, peste 7 milioane de lei, la prețul de piață. Casa, cu o suprafață oficială de 188 m.p., în care locuiește Alexandru Gusev este înregistrată pe numele părinților săi, Vladimir și Agafia, ambii pensionari. Anume aici însă, procurorii au efectuat joi, 26 noiembrie 2015, mai multe percheziții. „Noi am efectuat percheziții la mai multe adrese. Mergem acolo unde avem, oficial, date că acea persoană locuiește”, explică procurorul Vitalie Busuioc. Imobilul a intrat în posesia părinților șefului Moldovagaz în 2012. Cei doi dețin, din septembrie 2015 și un apartament de 140 m.p. din str. Miron Costin pe care l-au procurat chiar de la fiul lor, Alexandru, în urma unui contract de vânzare/cumpărare. Tatăl lui Alexandru Gusev mai este proprietarul unui apartament de 45 m.p. pe str. Trandafirilor, iar mama sa, a unei încăperi de 47 m.p. pe bd. Moscova din capitală. Soții Agafia și Vladimir au deținut anterior și o parte dintr-un imobil din str. Columna, acolo unde este sediul unei filiale a Băncii de Economii. Într-un raport al Curții de Conturi au apărut informații că acea clădire a fost oferită în locațiune Băncii de Economii la un preț mult mai mare decât prețul de piață. Ulterior, imobilul a fost vândut unei alte mame celebre, Sofia Triboi, mama viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, despre care ZdG a scris anterior că deține, în Chișinău, imobile de milioane, inclusiv casa viceministrului. Precizăm că Ministerul Economiei este responsabil de activitatea Moldovagaz și a sectorului în care întreprinderea activează. 

VEDEȚI AICI UN DOSAR ÎN CARE AU FIGURAT AGAFIA GUSEV ȘI SOFIA TRIBOI LEGAT DE CLĂDIREA DIN STR. COLUMNA, ACOLO UNDE ÎȘI ARE SEDIUL O FILIALĂ A BĂNCII DE ECONOMII

masina chisinau gaz (5)

Constantin Cuiumju, directorul Chișinău-Gaz, vizat în perchezițiile procurorilor are și el o avere de invidiat. Pe lângă două apartamente în centrul Chișinăului, pe str. Eminescu, procurate în 2006 și 2008, Cuiumju, care are și el 43 de ani, deține, împreună cu soția sa, Olga, o casă de aproape 400 m.p. în pădurea de lângă s. Sociteni, Ialoveni. Casa acestuia se află chiar în vecinătatea celei a mitropolitului Vladimir, despre care ZdG a scris anterior.

masina chisinau gaz (6)

Imobilul a fost construit după decizii judecătorești, după ce, inițial, organele abilitate constatau încălcări în procesul de construcție. În 2011, mitropolitul Vladimir l-a decorat pe vecinul său din pădure „pentru contribuţia la renovarea şi construcţia mai multor lăcaşuri de cult”. Constantin Cuiumju deține, prin intermediul părinților săi, Iurie și Svetlana, încă un imobil, de lux, în Chișinău, pe str. Timiș. Accesul spre imobil este restricționat. 

masina chisinau gaz (1)

Miercuri, în jurul orei 10, o mașină a Chișinău Gaz staționa chiar în fața casei. Ea a fost înregistrată pe numele celor doi părinți pensionari ai lui Cuiumju în octombrie 2012. Oficial însă, cei doi locuiesc în orașul Dubăsari. Mama șefului Chișinău-Gaz deține o firmă care se ocupă cu diferite forme de comerț. Am încercat să discutăm cu Constantin Cuiumju, însă, la fel ca și în cazul lui Gusev sau Zetia, acesta urma să revină cu un apel, însă acest lucru, până la închiderea ediției, nu s-a întâmplat. Redacția rămâne deschisă pentru o poziție a celor vizați, pe care o vom prezenta în ediția viitoare.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate