Moarte suspectă într-un izolator de poliţie

A fost descoperit mort în Izolatorul de Detenţie Preventivă al Comisariatului de Poiliţie Bălţi. Persoane apropiate spun că a fost bătut, fiind forţat să recunoască şi să-şi asume infracţiuni comise de alte persoane, după care s-a improvizat strangularea. Deşi a fost găsit mort în Izolatorul Comisariatului de Poliţie, experţii de la medicina legală au fixat în documentul de constatare a decesului că ar fi murit la domiciliu.

La 4 februarie, la Comisariatul de Poliţie Bălţi, un tânăr, Octavian Briceag, de 31 de ani, a fost descoperit mort în Izolatorul de Detenţie Preventivă. “L-au distrus în bătăi la poliţie, pentru a-l forţa să recunoască infracţiuni comise de altcineva, după care au improvizat strangularea, astfel încât poliţiştii să scape de răspundere penală”, spun persoane apropiate lui Octavian, solicitând anonimatul de frică să nu devină ţinte ale răzbunării poliţieneşti. Aceştia susţin că la Comisariatul de Poliţie Bălţi ar funcţiona acest stil de “anchetă””: persoanele reţinute sunt determinate să-şi asume şi alte infracţiuni, “majorând” astfel cota de descoperire a crimelor.

Octavian Briceag locuia împreună cu bunica sa, Alexandra Beşliu, de 83 de ani, pe strada Tiraspol din oraşul Bălţi. Timp de doi ani fusese plecat la muncă, la Moscova, acolo unde, de mai mult timp, munceşte şi maică-sa. Joi, 3 februarie, potrivit Alexandrei Beşliu, Octavian a fost atacat în plină stradă de persoane necunoscute, fiind deposedat de 1000 de lei. “A venit acasă distrus. Mergea greu. Îl durea un picior. A cerut ceva pentru vreo compresă, după care şi-a pus un pansament la genunchi. A doua zi, pe la 11.00, poliţiştii l-au ridicat de acasă. Peste câteva ore am aflat că-i mort”, povesteşte bătrâna, distrusă de moartea subită a nepotului său.

Escortat la poliţie în urma unei decizii de judecată

Vicecomisarul de Bălţi, Vitalie Spătari, susţine că Octavian Briceag a fost reţinut în baza unei decizii judiciare, iar suicidul s-ar fi produs într-o perioadă restrânsă de timp. “De prin 2005, astfel de cazuri nu au mai avut loc la Comisariatul de Poliţie Bălţi”, susţine vicecomisarul Spătari.

Nicolae Babălău, şeful Izolatorului de Detenţie Preventivă al Comisariatului de Poliţie Bălţi, susţine că tânărul „”s-a aflat acolo timp de câteva minute, iar atunci când au deschis, pentru a-l însoţi la expertiză, era strangulat cu un bint elastic legat de gratiile de metal de pe geamul celulei”. “A fost dorinţa sa de a-şi pune capăt zilelor, iar acum cineva trebuie să sufere din această cauză”, mai spune Babălău.

“L-au adus de acasă cu un picior umflat la genunchi, legat cu un bint elastic. Era un fost narcoman. Eu l-am văzut doar vreo 5 minute, cât l-a controlat felcerul. A cerut de mâncare şi i-au dat o farfurie cu borş. L-au închis în izolator să mănânce, după care trebuia însoţit la expertiza narcologică. Când au deschis uşa, el era strangulat de gratiile celulei. Folosise bintul elastic cu care era legat la picior. Medicii nu l-au putut salva. Îmi pare rău că după acest caz cineva va trebui să poarte răspundere, neavând nicio vină”, mai spune Nicolae Babălău, precizând că angajaţii Izolatorului de Detenţie sunt cercetaţi penal pentru acest caz.

Potrivit procurorului Rodica Buza, Octavian Briceag figura într-un dosar intentat în temeiul art. 217, Cod Penal, „Circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor fără scop de înstrăinare”. Potrivit cauzei penale remise spre examinare Judecătoriei Bălţi, la 25 august 2010, în jurul orei 16.30, pe bulevardul Mihai Eminescu, Octavian Briceag ar fi fost reţinut de poliţişti deoarece avea la el o seringă de 3 ml, în care ar fi fost 0,064 ml de substanţă suspectă.

“De ceva timp dosarul a fost transmis în instanţa de judecată, iar pe numele lui Octavian Briceag au fost trimise mai multe citaţii. Deoarece acesta refuza să se prezinte în şedinţele de judecată, neglijând citaţiile oficiale, instanţa a decis schimbarea măsurii judiciare de nepărăsire a localităţii în arest preventiv. În baza acestei decizii, poliţiştii l-au şi ridicat de acasă vineri, 4 februarie”, spune  procurorul Rodica Buza.

Locul decesului: eroare sau camuflare?

Dosarul morţii lui Octavian Briceag a ajuns pe masa procurorului Eduard Fiştic, de la Procuratura municipiului Bălţi. Acesta spune că experţii medico-legali au constatat că Briceag a decedat din cauza “asfixiei mecanice prin strangulare”. Întrebat dacă există dovezi că Briceag ar fi fost maltratat înainte de deces, Fiştic a declarat că “leziuni vizibile nu au fost depistate”. “Cazul este examinat sub toate aspectele”, spune procurorul Fiştic. Este cert că, deocamdată, ancheta nu a stabilit cum de s-a întâmplat ca Briceag să fie izolat într-o celulă, având la dispoziţie mijloace care ar putea fi utilizate în detrimentul vieţii şi sănătăţii personale.

Şeful izolatorului, Nicolae Babălău, susţine că lui Briceag i-a fost permisă utilizarea tifonului elastic după ce acela le-a demonstrat poliţiştilor că are nevoie de el, din cauza traumei de la picior.

Surse confidenţiale din oraşul Bălţi susţin, totuşi, că Briceag a fost torturat de poliţişti. “Avea două găuri în cap, iar pe corp urme de bătaie”, spun aceştia, precizând că, nu se ştie de ce, în certificatul eliberat de morga din Bălţi era fixat că Briceag ar fi decedat la domiciliu, şi nu la poliţie, cum s-a întâmplat de fapt. Cine şi din ce cauză a decis să camufleze locul decesului lui Briceag?

Directorul Centrului de Medicină Legală din Bălţi, Sergiu Macriţchi, ne-a declarat că expertul care a efectuat expertiza s-ar afla la cursuri de perfecţionare acum. Macriţchi susţine că Briceag s-ar fi strangulat, iar înscrisul din certificat, din care reiese că decesul acestuia s-a produs la domiciliu şi nu la poliţie, ar fi o greşeală mecanică, irelevantă pentru anchetă. “În cazul materialelor din dosar acest lucru nu schimbă nimic”, afirmă Macriţchi.

Responsabili din cadrul MAI susţin că, în 2010-2011, în comisariatele de poliţie au fost înregistrate trei cazuri de deces în izolatoarele de detenţie preventivă: la Comrat, Edineţ şi Căuşeni. Aceştia susţin că nu a fost înregistrat niciun caz de deces în care poliţiştii ar fi fost acuzaţi de abuzuri, violenţe sau acţiuni ce ar fi determinat la suicid persoanele reţinute. “Nu au fost obiecţii la colaboratorii care îşi exercitau serviciul”, a declarat pentru ZdG Sergiu Moscalenco, de la Serviciul de Presă al MAI.

PS: În două săptămâni, urmează să devină cunoscute rezultatele expertizei organelor interne ale lui Octavian Briceag.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. anutza

  trei cazuri de deces adica 3 cazuri de omor.n-am auzit de politai omorati dar politaii omoara pe un cap sustinuti de sefi,medici si alti ucigasi pe scara in sus.mai jeliti-i sarmanii cat le este de greu care abia intrat in politie si inca n-are mercedes.niste infractori politaii samana teroare pe unde ajung.

 2. vera

  Politistii pot icide, fara a lasa semne !!! Expertiza medico-legala o fac niste debili, care au eisit de mult la pensie, si li-i tot una, ce concluzii vor face, numai bani sa scoata. Nu platesti – expertiza reala n-o mai astepta! Nici procuratura nu poate lucra, nici judecatoria, in baza prostiilor false, care le intocmesc ei pe hirtie, spre exemplu; cazul meu cu cei doi medici de la Centrul Stomatologic municipal ,str.Negruzzi, care mi-au lasat in suferinta din anul 2009 pina in prezent. S-au practicat cu mii de lei din bugetul municipal,m-au folosit ca pe un obiect, lasindu-ma in situatie de risc pe viitor. Pentru a cere a 2-a expertiza ,iarasi trebuie sa umblu pe drumuri, dar nu mai am puteri, cind vezi atita nedreptate si injosire din partea unor Schizofrenici – in halate albe, nedescoperiti de nimeni.Multi oameni decedeaza de pe urma stomatologilor! Expertiza medico-legala o fac la comanda !!! Ce sa mai vorbim de adevar:il ascund niste lepadaturi ale societatii, care calicesc lumea ,fara simt de raspundere, care se indreptatesc cu minciuni – apucaturi corupte.

 3. un cetatean

  Poate va disparea acest princpiu de arestare de catre orice politist( modelul sovietic),cinnd procuroru va avea dreptul doar la ordonanta de retinere,iar arestarea numai de judecator.Deasemeni retinerea si audierea sa se faca obligatoriu in prezenta unui avocat.Acesta este sistemul european.In cazul de fata retinerea si audierea s-a facut in stil bolsevic.

 4. Ghitza

  “Legea procuraturii in RM adoptata pe la finele anilor 90 este mai dictatoriala decât fosta lege a procuraturri din URSS”:
  acestea sunt declaratiile expertilor juristi de la Consiliul Europei de la Strasbourg.
  —————————————–
  Iata si rezultatele acestei legi
  mereu in vigoare in RM.
  Va mai mirati de torturile
  de la 7 Aprilie 2009 ?
  Ce spune ministrul Justitiei Tanase ?
  De ce nu intreprinde actiuni
  pt. a schimba legea Procuraturii
  conform standardelor europene ?
  Si in general, de ce tac juristii nostri ?
  Oare ei nu vor sa cream UN STAT DE DREPT,
  ca in ESTONIA sau GEORGIA ?
  Sau, sa ne Re-Unim cât mai repede la o tara membra a UNIUNII EUROPENE si care este patria noastra-România Mare ? /unde lucrurile se misca poate nu atât de repede cum ar trebui dar TOTUSI se misca / ?

 5. eu

  in orasul Balti exista numai un singur medic legist.Iar ziua in amiaza mare nu imbla nimeni prin oras cu seringa in buzunar.sa fim seriosi.eu stiu ca Babalau nu are nimic sfint,la fel si toti ceilalti colaboratori.pacat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *