Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Mita vamală

Mita vamală

how to get your ex back/www.zdg.md/wp-content/uploads/2013/10/444-frontiera.jpg”>444-frontieraMai mulţi colaboratori vamali şi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră au fost reţinuţi de oamenii legii pentru că ar fi primit drept mită, o singură dată, 20 de RONI, adică aproximativ 80 de MDL. Avocaţii acestora consideră că, de fapt, prin acţiunile oamenilor legii se mimează lupta cu corupţia din sistem, pentru că “adevăratele fraude de proporţii nu sunt anchetate. Păcat că se irosesc resurse pentru pretinse mite de 20 de RONI”, spune un apărător. De partea cealaltă, procurorii aşteaptă ca persoanele reţinute, inclusiv cele cu mită de 20 de RONI, să colaboreze cu organele de drept şi să le deconspire schemele frauduloase în care sunt implicaţi şi superiorii lor.

Miercuri, 23 octombrie, la ZdG a sunat o doamnă, Sofia Dragalin, care ne-a spus că şoferul cu care a venit în urmă cu două săptămâni din Spania în R. Moldova a fost oprit la Punctul de Trecere Leuşeni mai bine de patru ore, sub diferite pretexte, asta după ce frontiera românească acelaşi microbuz o trecuse în doar 10 minute. Sofia Dragalin susţine că şoferul a fost lăsat să plece doar după ce a acceptat să dea mită colaboratorilor vamali, fapt observat atât de ea, cât şi de ceilalţi pasageri ai cursei.

32 de persoane reţinute pentru 72 de ore

De fapt, afirmaţiile ei nu sunt o noutate pentru cei care obişnuiesc să traverseze frontiera R. Moldova, fie prin punctul de trecere Leuşeni-Albiţa, fie prin celelalte puncte de trecere, cu automobilul personal sau cu rutele regulate inter-ţări. Marţi, 22 octombrie, asemenea informaţii au fost prezentate opiniei publice şi de către reprezentanţii organelor de drept, care au anunţat public că au contracarat o schemă frauduloasă de estorcare, primire şi acceptare a mijloacelor băneşti la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa. Iniţial, pe surse, presa anunţa că ar urma să ajungă în detenţie în jur de 100 de colaboratori vamali şi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră.

În final, în cadrul unei conferinţe de presă, Eduard Harunjen, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie (PA), împreună cu Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), şi Victor Pârţac, şeful Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal (SV), au anunţat că pentru 72 de ore au fost reţinute 32 de persoane, dintre care 19 colaboratori vamali şi 13 angajaţi ai Poliţiei de Frontieră.

Colaborare cu DNA şi investigatori sub acoperire

„Acţiunile de la Vama Leuşeni au demarat în baza unei cauze penale pornite la 1 mai 2013, pe un caz concret de corupţie, săvârşit de un colaborator vamal. Pe parcursul investigării acestui caz, a apărut bănuiala rezonabilă că această faptă nu este săvârşită de către o singură persoană, dar este parte a unei scheme frauduloase de percepere, estorcare şi acceptare a mijloacelor baneşti atât de către colaboratorii vamali, cât şi de angajaţii Poliţiei de Frontieră…”, a relatat Eduard Harunjen.

Pentru că era o activitate transfrontalieră, CNA şi PA au semnat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România un acord de colaborare, iar în baza lui a fost creat un grup mixt de urmărire penală, care a investigat, cu ajutorul ofiţerilor sub acoperire, timp de şase luni pretinsele ilegalităţi din vamă.

Zeci de mii de euro, dolari, lei, roni

Marţi, au fost efectuate 27 de percheziţii în diverse oficii din vamă şi alte 53 la domiciliile persoanelor vizate în dosar. “Pentru prima dată au fost implicaţi investigatorii sub acoperire atât din R. Moldova, cât şi din România. Au fost depistate zeci de mii de euro, dolari, lei, roni în birourile de serviciu, automobile, case”, a spus şi Bogdan Zumbreanu, care a mai precizat că nu este exlus faptul că materialele acumultate în dosar vor fi disjungate.

„Colaboratorii vamali implicaţi au stagiu diferit, unii de 20 de ani, alţii de 2-3 ani. Sunt şi persoane angajate recent în cadrul Punctului de Trecere, şi persoane care activează de mai mult timp. Persoana cu cea mai înaltă funcţie reţinută este şef de tură”, a precizat şi Victor Pârţac, şeful Direcţiei Securitate Internă din cadrul SV.

„Pretinse mite de 20 de RONI”

După anunţul organelor de drept, pe marginea cazului au început să apară diverse informaţii. Multe dintre ele puneau la îndoială seriozitatea operaţiunii, mai ales prin prisma faptului că se anunţase că la ea a participat însuşi SV, prin Direcţia Securitate Internă. Unele voci afirmă că astfel mulţi angajaţi, care se îneţelegeau bine cu cei de sus, au scăpat de acţiunile organelor de anchetă, şi fie anterior s-au transferat la alte puncte de trecere, fie au fost extrem de atenţi în toată această perioadă. Alte informaţii relatau despre faptul că banii colectaţi urmau să ajungă şi la persoanele cu funcţii de răspundere. (Ne)seriozitatea operaţiunii este pusă la îndoială şi de mai mulţi avocaţi ai persoanelor reţinute, cu care am reuşit să discutăm.

Miercuri, 23 octombrie, când am discutat cu ei, nu au putut să ne ofere prea multe informaţii, pentru că procurorii încă nu erau decişi cum vor proceda în fiecare caz în parte. Aceştia ne-au spus totuşi că există cazuri când persoanele au fost reţinute pentru că ar fi luat, o singură dată, 20 de RONI (lei româneşti, aproximativ 80 de MDL). Ei cred că operaţiunea are doar menirea de “a mima lupta cu corupţia din sistem”, pentru că “adevăratele fraude de proporţii nu sunt anchetate, sau cel puţin nu sunt făcute publice la moment. Păcat că se irosesc resurse pentru pretinse mite de 20 de RONI”, zice un avocat.

Procurorii aşteaptă colaborare

Eduard Harunjen, şeful interimar al PA, a declarat pentru ZdG că despre acest dosar, până marţi, 22 octombrie, au ştiut doar câţiva oameni, iar operaţiunea a purtat un caracter secret. “Până ieri (marţi – n.r.) nu a ştiut nimeni. Nici SV, nici Poliţia de Frontieră. Acţiunile comune au avut loc ieri, când noi i-am informat pe cei de la Serviciul Vamal”, afirmă Harunjen.

„Despre faptul că banii colectaţi se împărţeau cu persoanele cu funcţii de răspundere, noi acum aşteptăm ca persoanele reţinute să ne spună asta. Acesta e mesajul nostru. Vrem ca ei să ne vorbească despre scheme, ca noi să decidem soarta lor de mai departe. Pentru că noi avem dreptul să încheiem acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cei care conclucrează”, spune Harunjen. “Acum (miercuri -n.r.) avem doamne cu copii mici acasă, reţinute, care n-au soţ, care n-are cine să le întreţină copilul. Acum vin avocaţi cu diferite certificate medicale. Vom decide cum vom proceda mai departe, de la caz la caz, şi în dependenţă de prestanţa persoanelor în faţa organelor de drept”, susţine procurorul anticorupţie.

„Nu există mită mare sau mică”

„Da, sunt persoane reţinute pentru 20 de RONI. Dar, nu există mită mare sau mică. El nu şi-a îndeplinit atribuţiile în modul cuvenit, asta e problema, nu că el a luat anume 5 euro. Fiind poliţist de frontieră, el nu a verificat transportul, nu a văzut dacă acolo, poate, sunt persoane traficate. E periculos ce a făcut”, crede Harunjen. Schema era simplă. Agentul sub acoperire venea în vamă, cu diferite maşini şi marfă, pentru a trece vama. Vameşii, de obicei, cereau ei singuri bani. Erau cazuri când şi în vama românească ca şi în cea de la noi, se dădeau bani. Erau cazuri când oamenii spuneau: păi, am dat toţi banii la români. Cei de la noi ziceau: bine, bine, data viitoare mi-i dai toţi mie”, a mai spus Eduard Harunjen.

Mita primită de vameşi, conform procurorilor, putea ajunge şi la câteva sute de euro. şoferii plăteau pentru a putea trece frontiera rapid, fără controale, adesea în baza unor declaraţii pe propria răspundere.

zp8497586rq