Mită pentru procurori

“La noi, la Glodeni, funcţionează o schemă fixă prin care cetăţenii sunt estorcaţi de bani de către oamenii legii. Cel mai frecvent sunt afectaţi de această schemă şoferii suspectaţi că ar fi greşit circulând la volan sub influenţa alcoolului. Sunt şi alte victime – oameni bănuiţi de comiterea unor infracţiuni, cărora le sunt intentate dosare penale. De obicei, după vreo jumătate de an de tergiversare a acestor dosare, oamenii legii le sugerează bănuiţilor să se adreseze la procurori, solicitând ca aceştia să accepte examinarea cauzei sub aspect administrativ şi nu penal, adică cerându-le să-i elibereze de răspundere penală în baza art. 325 al. 1, Cod Penal şi să-i tragă la răspundere administrativă, conform art. 55 Cod Penal. Acest “transfer” de pedeapsă costă de la 1000 la 3000 de euro”.

Această informaţie ne-a fost comunicată de la Glodeni exact în ziua în care Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) difuzase un comunicat de presă în care se spunea că un avocat, N. C., din Glodeni, a fost reţinut pentru trafic de influenţă. Potrivit CCCEC, avocatul ar fi cerut 3000 de euro de la un cetăţean pentru a influenţa clasarea unei cauze penale pornite pe numele acestuia pentru escrocherie. CCCEC anunţa că apărătorul invocase că are influenţă asupra procurorilor şi a poliţiştilor, pe care îi poate determina să înceteze dosarul iniţiat pe numele clientului său. După ce clientul a depus o plângere la CCCEC, la 1 februarie 2011, avocatul N.C. a fost reţinut în flagrant delict în momentul în care primea cei 3000 de euro marcaţi “mită CCCEC”.

Solicitată de ZdG să ne spună dacă în acest caz figurează aceiaşi procurori de la Glodeni, reţinuţi pentru mită la 9 martie 2010, şefa Serviciului de Presă al CCCEC, Angela Starinschi, ne-a spus că, în momentul de faţă, nimeni nu poate afirma sau infirma această informaţie. Starinschi a mai precizat că, după reţinerea din 9 martie 2010, dosarul celor doi procurori de la Glodeni a fost instrumentat de Procuratura Anticorupţie.

Procurorii privilegiaţi

Mesajul cetăţeanului de la Glodeni, din începutul acestui articol, se referea anume la cazul celor doi procurori, reţinuţi pe 9 martie 2010, despre care opinia publică a fost informată că ar fi estorcat 1000 de euro pentru clasarea unui dosar penal.

Fabula acelui caz este următoarea. Doi procurori din cadrul Procuraturii Glodeni au fost reţinuţi, pe 9 martie 2010, de către ofiţerii CCCEC în comun cu Procuratura Anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă. Potrivit declarantului, procurorii ar fi estorcat şi ar fi primit de la el 200 de euro pentru a clasa cauza penală pornită în privinţa sa pe faptul „conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe” şi tragerea bănuitului doar la răspundere administrativă. Banii marcaţi „mită CCCEC” au fost transmişi unuia dintre procurori într-o cutie de medicamente prin intermediul unui farmacist veterinar.

Operaţiunea de reţinere a avut loc chiar în biroul procurorilor, cei 200 de euro fiind depistaţi în cutia de medicamente veterinare. Totodată, suspectul din dosarul cercetat de cei doi procurori informase CCCEC că a mai transmis oamenilor legii 700 de euro, pentru soluţionarea favorabilă a aceluiaşi dosar. «Procuratrura Anticorupţie instrumentează cauza penală pornită pe faptul coruperii pasive, infracţiune prevăzută de articolul 324 Cod Penal al R.M. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, procurorii riscă de la 7 la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 20 000 la 60 000, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani. Procurorii sunt cercetaţi în stare de libertate», se spunea în încheierea informaţiei oficiale.

Cum a evoluat cauza penală iniţiată pe numele celor doi procurori, Constantin Cojocaru şi Ion Crişciuc? Procurorul Cojocaru ne-a răspuns la telefonul Procuraturii Glodeni, informându-ne că e la serviciu, iar despre acel dosar… “Dacă nu cunoaşteţi, întrebaţi la Procuratura Anticorupţie”, ne-a orientat Cojocaru. Am încercat să aflăm dacă anume el şi colegul său, Ion Crişciuc, au figurat în dosdarul mitei din cutia de la veterinar. “A fost o înscenare”, ne-a spus Cojocaru.
Procurorul Alexandru Casir ne-a confirmat că, la 30 noiembrie 2010, adică după 9 luni de cercetări, “dosarul a fost încetat, din lipsa componentelor infracţiunii”. Întrebat dacă acel flagrant, despre care fusesem informaţi în martie 2010, nu era suficient pentru a demonstra că procurorii au cerut şi au luat bani de la cetăţeanul care a declarat la CCCEC despre estorcare, procurorul Casir a spus că probele au fost insuficiente, că lipseau imprimările şi că nu ar fi existat amprentele digitale ale procurorilor pe bancnotele din cutia de medicamente veterinare.

Astfel, cel mai scandalos dosar din 2010, ce viza un caz de corupţie în care erau suspectaţi tocmai doi procurori de la aceeaşi procuratură, s-a încheiat fără vreo sentinţă.

Rotindu-se pe scaun, a zis: “Nu lei, dar euro”

Persoana care a denunţat acest caz la CCCEC şi care s-a oferit să colaboreze cu instituţiile abilitate de anchetă este Boris Albu, din satul Ciuciulea, raionul Glodeni. Iată ce ne-a relatat acesta:

“Mă reţinuse poliţia… Găsise ceva alcool, consumat în ajun. Mi-au luat permisul de conducere şi mi-au spus că îmi deschid dosar penal. Eu sunt şofer şi din această muncă îmi hrănesc familia. Am tot umblat după permis din noiembrie 2009 până în martie 2010, adică vreo 5 luni… De fiecare dată poliţiştii schimbau condiţiile de rezolvare a cazului. Până la urmă, poliţistul mi-a dat de înţeles că ar trebui să vorbesc cu procurorii…  Acolo a început adevărata peneală. Într-o zi, procurorul Crişciuc mi-a arătat cu telefonul mobil că pot scăpa de probleme plătind 1000. I-am zis că îi dau tot atunci 1000 de lei. El, rotindu-se pe scaun, că procurorii au scaune care se rotesc, mi-a zis: „Nu lei, dar euro”.

De unde să iau aşa bani? Am muncit timp de 5 ani la Moscova ca să-mi cumpăr o maşină, iar ei cred că, dacă am maşină, am şi bani. Ei ar trebui să plece la muncă departe de casă, ca să înţeleagă cum se fac banii! Aşa, însă, pe la noi, procurorii fac prea uşor un ban şi nu-i cruţă pe alţii când nimeresc pe mâinile lor. I-am dat mai întâi 700 de euro, după care a continuat “să mulgă” bani din mine. Când am văzut că problemele nu au un sfârşit, ajutat de nişte persoane, am apelat la Centrul Anticorupţie. Toţi spuneau că acolo luptă împotriva corupţiei şi că toate problemele legate de această chestiune se rezolvă. Au venit băieţii de acolo, au organizat totul, i-au prins în flagrant cu banii mei marcaţi… Seara, am văzut la televizor şi, după mai multe frământări, pentru prima dată m-am odihnit liniştit, crezând că îmi vor face dreptate.

Au urmat luni în şir de drumuri pe la Chişinău, am scris diferite declaraţii, tot aşteptam să fie judecata, chiar dacă mi-a părut straniu că cei doi procurori nu au fost suspendaţi din funcţie pe parcursul anchetei. Între timp, ca să-mi restitui permisul de conducere, am plătit amendă, 100 de euro.

Timpul trece şi, abia nu demult, am aflat că nu mai există niciun dosar pe numele procurorilor, că totul s-a încheiat.

Astăzi, la Glodeni, procurorii şi poliţiştii râd de mine. Ştiam că un procuror ar trebui să ajute cetăţenii, dar ei îi îngroapă. Aşa şi nu mi-au întors banii. Umblă cu maşini scumpe, au case bogate, adevăraţi boieri… Eu nu mă tem, pot spune deschis despre toate, chiar dacă ştiu că au bani şi putere şi s-ar putea răzbuna pe mine…”

La Procuratura Generală am fost informaţi că, în 2010, au mai existat 4 cazuri în care procurori de la Bălţi, Basarabeasca şi Glodeni erau suspectaţi de corupţie. Procuratura Generală nu deţine date despre felul în care au fost finalizate aceste dosare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. AVRAAM

  De mult timp deja nimeni nu achita serviciile procurorilor in euro.Se tem porcororii de CCCEC si Filat ca si vamesii.Acu plata este alta,in asa mod ca sa nu fii prins in flagrant.Stiu ei porcurorii legea mai bine decat cei de la CCCEC.Adica stiu porcurorii cum sa “ocoleasca” legea ca sa nu nimereasca in plasele CCCEC.Cea mai raspandita metoda de “multumire” a porcurorului este o foaie la mare penru doua persoane iarna la Egipt,Sharm-El-Sheih si vara la Antalia.Inca niciodata CCCECul n-a anuntat ca au prins in flagrant procurorii pe litoral..Alta metoda este “multumirea” procurorului cu un “BMW”,Land Cruizer” ori “Mercedes”,doar nu se poate de documentat asa mita!Si cea mai iscusita mita pentru procurori este apogeul profesionalizmului de procuror-de a se alege cu un lot de pamant in raza Chisinaului (cazul procurorului Bobu),cu un apartament luxos(cazul procurorului Gurbulea),ori cu un castel (procurorul Postovan).Iata focusul!Da euro,asa,pentru hartie igienica la veceu si frunza de dafin sotiei la bucatarie,de cheltuiala…

 2. Valentina Cușnir

  AM O RUGĂMINTE!!!Cine mă poate ajuta cu un împrumut lunar de cîte 3000 lei pentru a achita creditul, internetul și telefonul cu o perioadă de grație pînă la 01 decembrie 2011, cînd aș putea primi prima pensie și aș începe să întorc datoria. Posibil să apară posibilități mai devreme de a întoarce datoria și de a nu avea necesitate de a împrumuta. Sau mă poate ajuta cineva cu un loc de muncă? Am studii superioare inginerești în domeniul vinificației, am o experiență bogată și din timpul activității în calitate de deputat în Parlament.
  Aștept să fiu contactată la tel.069110326

 3. galina

  am zis eu doamna Valentina cà la tarà si o vacà ai si pàmint pentru a cultiva legume,iar orasul và va purta la foame si dàtorii…
  kum ati reusit a fi atit de irationalà si a ajunge la dàtorii…cu viata modernà sau plata avocatilor…
  bine cà vau acceptat pensiea si cred cà nu mikà…
  và propun sà dati apartamentul in kirie si sà treceti la tarà…am o casà mare ca un castel in o bortà de sat ,dar cu livadà si pàduri frumoase alàturi…iazuri si kiar riul Prut nu e departe…ce ziceti???

 4. galina

  LUCINSKII fost al mlodovei zicea:”””KISINàUL II PENTRU OAMENI BOGATI,cei sàraci trebue sà plece la sate”””…cuvinte sfinte cei sàraci numai sà fie sànàtosi si creativi,cei de la oras sà cloceascà in gàlàgie si caus…
  iar bogati se are invidere politicii cu succes si criminalii cu succes…horà mài…

 5. leha

  Draga redactie nu vad sa scriti nimic despre hotul de Fiodr Ghelici care a amagit lumea si a luat bonuri patrimoniale acum e mare bisnismen. Adjunctul acestuiea Vladimir LOBODA este pe banca acuzatiilor cu un dosar penal de falsificare de documente. A mituit primele 2 instante acum dosarul este la Curtea Suprema de Justitie unde dupa informatiile pe care le am O SA SCAPE BASMA CURATA. DE ce nu luati un interviu de la ei sa vedeti care e adevarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *