Mita de la Basarabeasca: patru într-un dosar

Dosarul celor patru funcţionari din Basarabeasca, în frunte cu preşedintele raionului, reţinuţi în flagrant în urmă cu două săptămâni, în timp ce primeau mită în valoare de 10 mii de lei, a fost trimis marţi, 31 iulie, în instanţa de judecată. Mai mulţi locuitori din Basarabeasca nu pun la îndoială vinovăţia celor patru  funcţionari şi spun că, pentru cei care administrează acest raion, astfel de practici erau obişnuinte. Totul a început de la darea în exploatare a unui centru social.

La 17 iulie 2012, procurorii anticorupţie, în colaborare cu ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), îi reţineau în flagrant pe Ilie Cernăuţan, preşedintele raionului Basarabeasca, pe Ion Achiruş, vicepreşedintele raionului, pe Constantin Haruţa, şeful secţiei locativ-comunale, şi pe Svetlana Bolgar, specialist principal în construcţii al aceluiaşi raion, în momentul în care primeau 10 mii de lei, mită pentru semnarea actului de recepţie finală a unei construcţii. Ofiţerii CCCEC anunţau atunci că suma primită de cei patru constituia a doua tranşă din banii promişi, şi că, în aprilie, funcţionarii au mai primit alte 10 mii de lei. Reţinerea a avut loc chiar în incinta sediului Consiliului raional Basarabeasca, în timpul “partajării” celor 10 mii de lei marcaţi “mită CCCEC”.

Urmărirea penală a durat cinci luni

Peste exact două săptămâni, dosarul în care funcţionarii din Basarabeasca erau acuzaţi de corupere pasivă (art. 324 Cod Penal) şi trafic de influenţă (art. 326 Cod Penal) a fost trimis în judecată. Viorel Morari, procuror-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie (PA), ne-a spus că dosarul va fi examinat de magistraţii Judecătoriei Buiucani din Chişinău. În acest moment, doi dintre cei patru reţinuţi în flagrant se mai află în arest preventiv. Ilie Cernăuţan, încă preşedinte al raionului Basarabeasca, conform unei decizii a Curţii de Apel Chişinău din 27 iulie, a fost “transferat” în arest la domiciliu, iar Svetlana Bolgar a fost eliberată sub control judiciar.

“Cel care a depus plângerea colaborează cu noi în continuare. El va depune mărturii şi în instanţa de judecată”, ne-a spus Morari. Dosarul mitei de la Basarabeasca a fost trimis în judecată la doar două săptămâni de la iniţierea urmăririi penale – un termen record pentru R. Moldova. Morari pune acest fapt pe seama “schimbării timpurilor”. “Dosarul e de o rezonanţă socială sporită, iar întreg efectivul, al PA şi al CCCEC, a fost orientat la finalizarea urmăririi penale. Urmărirea penală pe acest dosar a continuat cinci luni de zile. A fost indicaţia mea personală ca dosarul să ajungă în regim de urgenţă în judecată”, a mai spus Morari.

Obiectul scandalului, un centru de binefacere

Organele abilitate ale statului evită să ofere detalii despre acest dosar. ZdG, din surse din cadrul Consiliului raional Basarabeasca, a aflat însă cum şi de la ce a izbucnit scandalul. Astfel, cei patru funcţionari, în frunte cu Cernăuţan, ar fi cerut bani de la directorul firmei de construcţii “Cro-Construct-Prim”, care a construit Centrul comunitar multifuncţional “Speranţa” din satul Sadaclia, Basarabeasca. Aşa cum anunţau şi procurorii, banii erau solicitaţi pentru a autoriza darea în exploatare a Centrului.

Deschiderea oficială a acestei instituţii sociale a avut loc încă la mijlocul lunii iunie. La ceremonie au participat, printre alţii, Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ion Ionaş, deputat pe listele PLDM, dar şi Ilie Cernăuţan, preşedintele raionului. Acesta chiar a tăiat panglica roşie, după care Centrul, construit în cadrul unui proiect al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), din bani ai Comisiei Europene, a fost dat în exploatare. “Speranţa” va deservi oamenii cu probleme, copii sau bătrâni din localităţile apropiate.

“Vinovaţi sunt liderii lor de partid de la Chişinău”

Vasile Baciu, primarul satului Sagaidac, unde este amplasat Centrul “Speranţa”, spune că ceea ce s-a întâmplat la 17 iulie nu este o noutate pentru raion. “Cu părere de rău, toţi antreprenorii care au lucrat şi lucrează la Basarabeasca au o părere foarte proastă despre conlucrarea lor cu Consiliul raional. Nu e o noutate pentru acest raion că se plătesc bani pentru a permite darea în exploatare a unei construcţii. Sunt mult mai multe fapte despre asemenea procese. Sunt şi antreprenori care erau gata să spună că şi ei au dat mită”, ne spune Vasile Baciu.

“În acest caz, au dat peste un alt-fel de antreprenor. Fiind fost poliţist, a ştiut cum să-i prindă. Nu este însă primul caz. Eu de multe ori le spuneam celor din conducerea raionului să se oprească, dar iată că nu au făcut-o”, mai spune primarul. “Aţi văzut imaginile? Care spune că e ceva politic, care altceva. Da, “răii” de Filat şi Ghimpu au venit la ei şi le-au pus intenţionat banii în buzunar atât preşedintului, cât şi vicepreşedintelui. Să fim serioşi. Părerea mea e că nu e de vină nici preşedintele, nici vicepreşedintele. Vinovaţi sunt liderii lor de partid de la Chişinău, care le-au încredinţat puterea, i-au încurajat şi le-au spus: Băieţi, făceţi ce vreţi. Sunteţi la putere şi vouă vi se poate tot”, crede Vasile Baciu.

“Preşedintele raionului frâna darea în exloatare”

Opinia lui Baciu este împărtăşită şi de unii consilieri raionali din Basarabeasca. “E un caz foarte ruşinos pentru întreg Consiliul. Din câte am văzut, consider că ei sunt vinovaţi sută la sută. Rămâne doar ca instanţa de judecată să constate asta. Personal cunosc patru cazuri când oameni din raion au fost prinşi cu mită, arătaţi la televizor cum luau banii, dar au scăpat nepedepsiţi, pentru că nu s-a dovedit asta în faţa judecătorilor, care ştim noi cum lucrează”, spune Ion Ţuţuianu, consilier raional din partea PLDM.

Acesta spune că din declaraţiile comuniştilor se desprinde ideea că s-ar încerca scoaterea basma curată a lui Cernăuţan, pentru ca acesta să revină în funcţie. “Noi, consilierii PD şi PLDM, ieri (luni, – n.r.), am vrut să alegem alt preşedinte şi vicepreşedinte, dar comuniştii s-au opus. Aceste tergiversări demonstrează intenţiile lui Cernăuţan de a reveni în funcţie”, crede Ţuţuianu.

“Din câte am reuşit să aflăm pe aici, preşedintele raionului frâna darea în exploatare a Centrului pentru a mai scoate bani. Centrul “Speranţa” trebuia dat în exploatare încă în august 2011. Asemenea lucruri murdare se întâmplau des în raion. La consiliu, se vorbea deschis despre mită. Rezultatul comportamentului conducerii raionului s-a adeverit pe 17 iulie”, spune consilierul.

“Organele statului să-şi facă cinstit datoria”

Mai reţinut în declaraţii a fost Nicolae Prohniţchi, consilier PD. “Nu pot spune că ei au luat. Nu am văzut, doar a apărut în presă. Nu le-am dat şi nu au cerut. Cei care spun că asemenea fapte se făceau şi înainte, să dea nume. De prostiile care se fac în Basarabeasca ştiu de 10 ani. Nu pot spune că e ceva politic la mijloc. Fapta e faptă”, s-a rezumat Prohniţchi.

Andrei Mihailov, consilier raional din partea PCRM, e şi el reticent. “Las subiectul fără comentarii. Sunt organele abilitate, să-şi facă datoria. Nu ştiu ce a fost, dar miroase a implicare politică. Sunt oameni care au luat mită mai mare, de sute de mii de euro, dar cu ei nu s-au comportat aşa. Organele statului să-şi facă datoria, dar să şi-o facă cinstit”, a îndemnat consilierul PCRM.

ZdG a încercat să discute cu avocaţii celor patru inculpaţi, dar fără succes. Anterior, în timp ce era adus în faţa judecătorului de instrucţie, Ion Achiruş, încă vicepreşedintele raionului, spunea: “Sunt gata să semnez orice documente, inclusiv că eu am participat cu Lee Harvey Oswald la asasinarea preşedintelui Kennedy. Este o comandă politică, fără doar şi poate”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. sidorel

    Cei derept ii drept, dar am o intrebare cum se face ca pe timpul lui Voronin mita luau numai cei din opozitie si comunistii nu luau, iar acum invers, cum explica asta procurorii?

  2. teleobservator

    Saptamina trecuta unele posturi TV ca Jurnal Aproape toate stirile au cosacrat declaratiilor lui Voronin,inclusiv pe tema arestarii conducerii acestui raion,mentionind la urma cum ca n-au gasit reprezentantiiAIE(nici unul din cei 56???)pentru a da replica.N-au gasit nici macar un analist politic si nici un procuror ca sa comenteze.Abia a doua zi,dupa ce inca o data au repetat timpeniile comuniste au dat voe si reprezentantilor AIE sa dea replica.Unde se uita CCA si CO?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *