Minoră violată de “un bărbat” şi de stat

Încă nu a împlinit 15 ani, suferă de o maladie cronică şi severă, iar recent a fost supusă unor abuzuri sexuale repetate. Săptămâna trecută a decis să se plângă la poliţie. Acolo a fost certată de poliţişti “că e bună podoabă”, în timp ce violatorul pare să fie îndreptăţit cu “e bărbat”. Nu a beneficiat de un avocat, de un psiholog, de ajutor medical, de protecţie de abuzatorul care ar fi ameninţat-o cu răfuiala fizică.

Mariana a absolvit recent clasa a 8-a şi în curând va împlini 15 ani. Este minoră, dar ceea ce i s-a întâmplat în ultimele săptămâni a făcut-o să înţeleagă “ca unul mare” că în R. Moldova banii şi forţa fizică ar face legea şi dreptatea.

Cu câţiva ani în urmă, a fost lovită la cap în cadrul unui incident la şcoală. De atunci a făcut tratamente repetate, dar afecţiunea a fost atât de serioasă, încât acum suferă de un sindrom epileptic şi are nevoie de spitalizare de câteva ori pe an, luând pastile practic în permanenţă.

“Din cauza durerilor de cap a lipsit deseori de la şcoală, încercăm să evităm orice stres pentru ea, ca să nu i se facă mai rău, ne-a spus doamna Nelea, mama copilei. Cu toate acestea, Mariana este o adolescentă zveltă şi drăguţă, are prieteni şi îi place să comunice cu ei.

282-dumitru“Taci că te tai!”

Recent, în satul ei de baştină a revenit de la muncă din străinătate Dumitru Filip, un tânăr de 20 de ani. Mariana spune că în luna mai acesta a întâlnit-o pe stradă, în timp ce ea revenea de la sora sa şi mergea spre casă. “M-a oprit pe stradă şi a spus că trebuie să ne întâlnim. I-am spus că mă aşteaptă mama. M-a tras cu forţa, a început să îmi smulgă hainele. Mi-a spus că vrea relaţii intime”, povesteşte adolescenta despre prima comunicare cu Dumitru, care s-ar fi încheiat cu ameninţări din partea lui să nu spună nimănui nimic.

Au urmat câteva situaţii mai serioase. Mariana spune că se întorcea de la discotecă cu o prietenă, când Dumitru le-ar fi urmărit. „Ploua, mi-a făcut piedică şi am căzut într-un şanţ. Acolo s-a năpustit peste mine, mi-a rupt hainele. Mi-a acoperit gura, iar când reuşeam să ţip spunea: “Taci că te tai!”. Noroc că s-a auzit o uşă la casa de alături şi a fugit,” spune Mariana. De frica reacţiei părinţilor, în seara aceea s-a retras la o colegă din preajmă. Dumitru ar fi revenit la telefon cu ameninţări. “Va fi rău şi de tine, şi de familia ta dacă spui cuiva despre asta,” reproduce Mariana vorbele auzite în receptor.

Dumitru a revenit la aceeaşi faptă în curând. “Pe 16 iunie, eram lângă şcoală, aproape de casă. Dumitru s-a oprit brusc cu maşina direct lângă mine. M-am speriat şi am început să plâng. Mi-a zis să urc în maşină şi a început să mă bage cu forţa. L-am lovit într-un loc anumit şi am luat-o la fugă. M-a ajuns, m-a lovit foarte tare, m-a ticsit în maşină, a dat muzica tare şi a luat-o cu mare viteză spre capătul satului,” spune Mariana.

“Plângea. I-am propus sex”

Calvarul ei a continuat în spatele unei staţii de alimentare cu benzină, unde ar fi fost silită “să fac prostii mari, pe care nu vroiam să le fac, el mă lovea şi îmi ţinea gura astupată ca să nu pot ţipa,” spune tânăra, adăugând că toate au sfârşit în acest mod: “a zis că are relaţii, are bani şi nu se teme de nimic, să nu încerc să spun cuiva”. Dominată de frică, a chemat un prieten. Acesta ar fi găsit-o bătută, murdară de sânge, plânsă şi demoralizată. “Prietenul mi-a pus condiţia – ori îi spun eu mamei, sau îi spune el. I-am spus întâi surorii, ea i-a spus mamei,” se destăinuie Mariana.

Dumitru susţine că întâlnirea lui cu Mariana a fost lipsită de violenţă. “Eu m-am apropiat de ea şi ea a început să plângă. I-am propus să o duc acasă cu maşina. Pe drum, când plângea, i-am propus să întreţinem relaţii sexuale. Nu am întrebat-o dacă e minoră,” a declarat Dumitru, adăugând că după asta nu ar fi agresat-o sexual pe Mariana şi că nu s-ar fi întâmplat nimic traumatizant.

Mama lui Dumitru consideră că s-a întâmplat totuşi o problemă. “De când am aflat de acest caz, tremur toată. Nu pot nici să vorbesc cu el, dacă nu are cap pe umeri.”

A doua zi Mariana, însoţită de fratele ei, au plecat la Orhei, pentru a depune o plângere la poliţie. “Poliţiştii au zis că e serios acest caz, deoarece el mai are antecedente penale, am auzit când au zis că el a mai avut o tentativă de viol şi că are şi alte probleme cu legea, ce ţine furturi, consum de alcool la volan. Ne-au luat datele şi ne-au chemat a doua zi, ne-au spus că îl vor invita şi pe Dumitru,” spune fratele Marianei.

Poliţia: “Termină circul”

I-am întrebat dacă la poliţia din Orhei le-a fost oferit un avocat, dacă a fost prezent un psiholog, dacă i s-a oferit o consultanţă psihologică şi juridică. “Nu ne-au spus nimic. Nu ne-au zis de avocat, nici de psiholog”, spune Mariana.
A doua zi Mariana s-a prezentat la poliţie cu mama ei, acolo l-au revăzut împreună pe Dumitru. “Erau vreo şase poliţişti în cabinet. S-au dus cu el într-un birou de alături să vorbească. Se auzea de acolo că, cu 2000 de euro, poate fi închis cazul,” spune Mariana.

Mama Marianei susţine că după acel dialog dintre poliţişti şi persoana acuzată, ar fi urmat un atac poliţienesc la adresa lor. “Au ieşit de acolo şi au zis că fata e singură vinovată, că e “bună podoabă”, că noi suntem de vină şi că acest caz trebuie închis cât nu e târziu,” povesteşte doamna Nelea.

“Mi se făcuse rău, mă durea capul şi ameţeam, iar poliţiştii îmi ziceau să nu fac circ. Au zis că Dumitru e bărbat şi n-a avut încotro, dar eu sunt vinovată de viol,” spune Mariana, adăugând că acum este nevoită să ia un certificat de la medic prin care să le demonstreze că are cu adevărat probleme serioase de sănătate.

Dumitru spune că la poliţie el le-a povestit că i-a propus relaţii sexuale Marianei, dar violul e o chestie inventată de ea. L-am întrebat dacă a mai avut probleme anterior cu legea, şi el a declarat că a mai avut probleme, dar nu a fost vorba de vreun viol.

“În documentele de la poliţie am văzut că e scris că el nu mai are antecedente penale,” spune Mariana, adăugând că acum nu prea are încredere în desfăşurarea anchetei. “Îmi pare că nu vor să se ocupe de acest caz, dacă pe mine mă ocărăsc, iar pe el îl îndreptăţesc,” spune ea.

Viol “de bună voie”

Şi mama Marianei e de aceeaşi părere. “Am fost la medicul legist. Fata era cu vânătăi, cu urme de lovituri. Şi ginecologul a spus că a fost viol, dar documentele de la medic ni le-au luat şi au spus că pe urmă expertiza va spune ce a fost”.

Deşi examenul medical a avut loc vineri, marţea trecută doamna Nelea încă nu cunoştea rezultatele expertizei, nici perspectivele unui posibil dosar penal. Ziarul de Gardă a solicitat sprijinul Avocatului Copilului în acest caz, Mariana şi fratele ei fiind primiţi în audienţă de un jurist de la Centrul pentru Drepturile Omului lunea trecută. Marţi am fost informaţi că cererea lor e pe masa directorului acestui centru şi că “peste 2—3 zile”, pe cererea Marianei ar putea fi dispus începutul unei examinări a cazului.

Acum, familia Marianei are o nouă problemă. “A stat de două ori anul acesta la spital, şi ultima dată după tratament se simţea aşa de bine, nu o mai durea atât de tare capul. Acum iar se simte foarte rău, are ameţeli, uneori e foarte nervoasă, uneori e sleită de puteri. Iarăşi trebuie să ne pornim pe la medici şi să începem tratamentele,” spune mama tinerei.

Doamna Nelea spune că nu poate lăsa cazul în acest fel. “Chiar dacă la Orhei vor închide cazul, am să mă jelui mai departe. Căci poliţia locală mi-a spus numai vorbe nepotrivite,” susţine ea.

Tatiana Catană, avocată specializată în problemele drepturilor minorilor, susţine că plângerea de viol a unui minor trebuie considerată un caz deosebit de grav, iar legislaţia, în special recomandările Consiliului Europei, arată clar că în asemenea cazuri, în primul rând, un minor trebuie să beneficieze, înainte de orice audiere, de consultul unui psiholog şi de explicaţii clare privind drepturile şi situaţia sa într-un eventual proces. “În cazuri de viol, victimei minore trebuie să i se propună avocat gratuit, iar interogarea trebuie să se facă în condiţii speciale, în prezenţa unui psiholog,” explică Tatiana Catană, adăugând că în cazul în care victima are şi probleme de sănătate e nevoie de o atitudine şi mai specială faţă de victimă, care ar exclude traumatizarea excesivă a acestei persoane.

Recomandările Consiliului Europei arată că angajaţii instituţiilor de stat nu au dreptul în niciun caz să supună minorul care depune plângere revictimizării. Mariana şi mama sa susţin că au fost acuzate în repetate rânduri că ar fi de vină în cazul acestui viol.

Alexandru Ciobănaş, vicecomisar de Orhei, a declarat pentru ZdG că “tânăra a fost interogată de o inspectoare pe minori, care este bine pregătită şi care a avut un comportament adecvat.

Expertiza medico-legală a demonstrat că avea echimoze pe corp şi nu mai era virgină, dar există probe că ea ar fi întreţinut relaţii sexuale benevole anterior cu acest tânăr. Poliţia a iniţiat o anchetă pe acest caz, în care va constata dacă a fost un caz de viol sau nu”.

Alina RADUPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. Marian

  Asta e un caz uluitor!!! Ce face ministrul Catana cu politistii care au permis asa ceva?!?! Cum se face ca “idiotul” cela inca e in libertate?!?!? Traim intr-o democratie, sau totusi eo anarhie domnilor politicieni?!?!?

 2. Jora

  Acestia sunt urmasii lui Ppauc.Politisti de doi lei.In primul rind este vorba de o minora cu handicap si care a intretinut relatii sexuale cu un major,apoi cind se reclama viol ,faci cercetari in domeniu,mai mult exista circumstante de vinovatie,acele echimoze pe corp si alte probe.Mai plavanilor,a-ti incalcat deontologia profesionala,nu a-ti acceptat un avocat si un psiholog,care sunt obligatorii pentru persoane cu handicap.Sa fie anchetati pentru abuz in serviciu si destituiti din functii ,s-au aruncati pe faras.

 3. Octav

  Indiferent daca a fost sau nu viol, intretinerea de relatii sexual cu un minor este interzisa prin lege si se pedepseste cu inchisoarea. Deci, de ce acel individ mai este inca in libertate?

 4. Grisha

  Pentru a publica un asa articol intr-un ziar este nevoie de a te documenta daca cele declarate de victima corespund celor intimplate cu atit mai mult ca organul competent nu sa expus asupra faptei. Un jurnalist nu poate incrimina si invinovati o persoana de comiterea unei infractiuni doar din spusele victimii, deoarece conform principiului prezumtiei nevinovatiei orice persoana se considera nevinovata pina in momentul dovedirii vinovatiei. O minora bine educata nu se plimba noapte singura pe drum. Cateaua pina cind nu ridica coada ciinele nu se apropie de ea.

 5. Panait

  Apropos de ce spune Jora: incalcarea deontologiei profesionale este un punct forte a politiei din Moldova; cu asta s-au facut remarcati in lumea intreaga in ultimul an mai ales. Pentru mine este clar, daca fata are vanatai, si doctorul a spus ca a fost violata, asta trebuie investigat de urgenta. Daca Mariana este minora, tehnic vorbind asta il transforma pe Dumitru Filip, legal vorbind, in pedofil. Deci hai sa luam lucrurile de la capat: politia din Orhei, organ oficial de stat, insarcinat cu apararea cetatenilor, apara de buna voie, in plina cunostinta de cauza, un violator pedofil! Mai mult decat shocant. Miroase ca cineva (sau ca mai multe persoane) la comisariatul respectiv din Orhei isi va pierde slujba in curand.

 6. vera

  Sunt de parerea, ca oamenii legii, care incalca legea, scuipind pe juramintul dat, sa fie lichidati din serviciul lor.O durere mare, o nedreptate, comisa de organele de drept duc la disperare oamenii-neajutorati, neinformati juridic. Nimeni, in tara noastra, nu se gandeste mai rational la persoanele cu probleme de sanatate. Pentru a v o c a t ,se cer 500 de lei ,in a incheia contractul, dar mai are rost, cind la noi toti mint, incepaind de la judecator , politist, medic-legist si medici de tot rangul ? Am multe exemple, dar ce folos, unii pe altii se apara, descurcindu-se tare bine, lasaind omul in suferinta si lacrimi cu nadejdea la Dumnezeu…Niste prapaditi, care ocupa posturi de stat, din interes propriu..

 7. vera

  Pentru GRISHA: cred, ca sunteti un “jurist” fara lecenta, numai acea gindesc si judeca asa ca d-stre..,dar daca Dumitru e mai bine educat, de ce nu si-a pus mintea in functiune, sa nu procedeze asa? Ori…pofta cea de ieri, i-a facut gust la acel moment neportivit, socotind, ca jertva nu-si va putea arara dreptupile legale, ca banii lor salva? Dreptatea e de partea Marianei, ea o sa castige procesul su-i doresc succes!!

 8. Nata

  Sunt de acord cu Vera cuvint in cuvint,in tara noastra mica nu-i si nici nu va fi nici odata dreptate,nu va jeluiti ca nu aveti cui-pentru copii razbunati-va singuri daca sunteti convinsi!Asa potlogari nu trebue sa foloseasca ocsijenul din atmosfera,si asa ducem lipsa.

 9. jurnalist

  Mie acest articol, dar si comentariile pe care le-am citit, mi-au lasat un gust amar. Pentru ca autorul a uitat de prezumtia nevinovaitiei, iar ceilalti ii tin isonul. Nu stim ce s-a intamplat cu adevarat. Nu este exclus ca fata sa fi fost fortata sa intretina relatii sexuale cu acest tanar, dar de ce sa o facem noi pe judecatorii, daca nu avem acces la probe? Si ce de sa publicam poza baiatului, daca nu suntem siguri ca e vinovat?

 10. vera

  Mai, oameni ,carturari si cu trei clase in cap, oare nu-i clar, ca presa relateaza evenimentele asa cum sunt expuse de persoane; fiecare are dreptul la exprimare in a-si expune parerea asa cum socoate el; rea s-au buna, dar asta nu-nseamna , ca noi luam vre-o decizie, in urma carea , din cauza exprimarii noastre cineva trebuie sa sufere.Anume aici e buba, din lipsa necunoasterii drepturilor noastre elementare facem cate odata acid gastric in ficat, doar Hotarirea, pe care o va lua Omul Legii, in mod cinstit, va determina, cine este vinovat . Fotografia este afisata nu cu vre-un scop rau, dar pe motivul , ca cineva poate i-l cunoaste pe acest Dumitru, rasfatat de politie, ca deasemenea cineva, care-l cunoaste sa-si expuie si el parerea. Mie la el nu-mi place , de exemplu privirea, dar comfortul , care-l inconjoara, demonstreaza privirii mele, ca Dumitru e; “sam pan, sam xozeain” si nu se teme de nimeni, ca a aninat-o in saga, poate pe Mariana, dar nu s-a gindit la urmarile, care aveau sa aiba loc, vorba din popor; “dupa ris vine plins’ si nu e de mirare s-a staruit baiatul, cheltuind si benzina fara tolc.Vreau sa-i spun lui Dumitru ;”Cind maninci pe apucate,tot flamind ramii, baiate, cate-o data … dupa gratii !”

 11. parerea

  Animal!!!Alte cuvinte n-am!In anii de scoala am avut si eu o lovitura la cap ,aparindu-mi fratele vitreg.Am avut si eu probleme epileptice,am trait 7 ani doar cu medicamente si prin spitaluri (slava-Domnului cu maturizarea a revenit totul la normal),dar norocul meu am avut oameni cum-se-cade in sat.Insa fiind matura si studenta deja,alegind “prietenii” gresit,a trebuit sa sar din masina”noului prieten” in plina viteza,asa cum intelesesem ca si-a calcat promisiunea de a ma petrece pina acasa.A fost un calvar!Am fugit noaptea prin padure,prin frig si fara incaltamintea care am pierdut-o la cadere.Important e ca nu mi-am fracturat nimic,iar oamenii buni la casa caror am ajuns in plina noapte inghetata si murdara,m-au ajutat si m-au dus acasa,in alta localitate.Iar acel Bou,Lepadatura,nu mai stiu cum sa-l numesc,a stat mult in genunchi in fata mea pina nu l-am iertat.Cica “a vrut sa ma incerce,sa vada daca sunt fata de treaba sau nu “.L-am iertat.Poate nu ar fi trebuit,dar cred ca daca ma adresam la politie ajungeam si eu facuta de ris ca Mariana.CASTRAT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *