Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Ministerul de Interne vs afacerile…

Ministerul de Interne vs afacerile ilegale cu aur

După 20 de ani de comercializare ilegală a metalelor preţioase în stradă, mai exact, pe cel mai cunoscut bulevard din Chişinău, actualul ministru de Interne, Victor Catan, şi-a propus să pună punct acestui gen de comerţ. Totodată, poliţia suţine că ancheta de serviciu asupra şefului secretariatului MAI, Igor Guţu, care se află în relaţii de concubinaj cu una dintre comerciantele stradale, se apropie de final.

Ministrul de Interne, Victor Catan, a declarat pentru ZdG că se lucrează asupra deconspirării schemei utilizate de comerciantele stradale de aur. „Este documentată fiecare persoană în parte. Nu este suficient să le alungăm. Noi trebuie să ne documentăm astfel încât aceste persoane să fie pedepsite”. Ministrul a amintit că, în perioada 1998-2000, atunci când activa în calitate de ministru de Interne, vânzătoarele nu comercializau aur în stradă.

În aceeaşi ordine de idei, Oleg Babin, anchetator în cadrul Direcţiei Securitate Intermă a MAI, ne-a spus că, în prezent, se desfăşoară o închetă în cazul lui Igor Guţu, şeful secretariatului MAI. Este cunoscut faptul că, de mai multe ori, Raia, una dintre comerciantele stradale, intra în sediul MAI împreună cu Igor Guţu. Privind acest aspect, Babin, fiind întrebat dacă ar putea servi drept probă imaginile surprinse de camerele video montate la intrarea în minister, a spus: „Nu cunosc care e capacitatea memoriei acestor camere, dar bănuiesc că secvenţele care depăşesc o lună nu se păstrează”.

De altfel, comerciantele stradale susţin că desfăşoară o activitate legală. „Avem licenţă şi documente care ne permit să comercializăm marfa”, ne-a spus una dintre comerciante. Însă Legea privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor scumpe indică asupra faptului că comercializarea articolelor din metale şi pietre preţioase este permisă doar în magazine şi în secţii specializate de bijuterii, cu suprafaţa de cel puţin 12 m.p., în care se asigură condiţii pentru evidenţa şi integritatea valorilor.

Comercializarea metalelor preţioase în stradă este ilegală

În acest sens, Tatiana Vieru, director adjunct al Camerei de Licenţiere, susţine că, la eliberarea licenţei, Camera de Licenţiere verifică dacă solicitanţii corespund condiţiilor de licenţiere şi, în niciun caz, nu poate fi eliberată licenţă pentru comercializarea metalelor scumpe în stradă. „Ţinând cont de faptul că regulile de licenţiere prevăd dispunerea obligatorie de imobil pentru desfăşurarea activităţii cu metale preţioase, comercializarea lor în stradă este ilegală”, a continuat funcţionara Camerei de Licenţiere. Totodată, Tatiana Vieru a precizat că, în limitele funcţionale atribuite prin lege, Camera nu este abilitată să aplice sancţiuni în raport cu persoanele ce desfăşoară activităţi comerciale ilicite. „Controlul şi sancţionarea persoanelor fizice care desfăşoară ilicit activitatea de întreprinzător pot fi efectuate de autorităţiile publice investite cu funcţii de control”, conchide sursa citată. Potrivit MAI, pe parcursul anului 2008, în perimetrul str. Mihai Eminiescu şi bd. Ştefan cel Mare din Chişinău, poliţia a documentat 8 persoane pentru comerţul stradal ilicit cu bijuterii din metale preţioase. În acest sens, poliţia a întocmit 25 de procese verbale administrative, fiind aplicate sancţiuni sub formă de amendă în mărime de 7500 lei. Ex-ministrul de Interne, Vladimir Ţurcan, a declarat anterior pentru ZdG că vânzarea aurului în stradă este o problemă mai veche. «Încă din timpurile sovietice ele vindeau în stradă permanent», a spus Ţurcan, menţionând că, pe când activa în calitate de ministru, erau efectuate raiduri, în urma cărora persoanele respective erau reţinute, aurul fiind confiscat. Vladimir Ţurcan mai spune că această problemă poate fi rezolvată atât în urma intervenţiei organelor de drept, cât şi pe calea explicaţiilor făcute cetăţenilor. «Uneori, prin această reţea, se comercializează şi aur falsificat. Dar cetăţenii îl cumpără pentru că e mai ieftin. Şi dacă e mai ieftin, e clar că e de proastă calitate», a explicat fostul ministru de Interne.

Amintim că, printre miniştrii de Interne care au activat în perioada 1988-2009, când a început şi a continuat comerţul stradal cu aur, se numără: ex-preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin (1988-1990), Ion Costaş (1990-1992), Constantin Antoci (1992-1997), Mihai Plămădeală (1997-1998), Victor Catan (1998-2000), ex-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ţurcan (2000-2001), Vasile Drăgănel (2001-2002) şi Gheorghe Papuc (2002-2009).

Iurie SANDUŢA