Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Ministerul Afacerilor Interne cu aur

Ministerul Afacerilor Interne cu aur

239-aurDe mai bine de 20 de ani pe străzile Chişinăului, în preajma Ministerului de Interne, se fac afaceri cu aur. În această perioadă, la conducerea MAI s-au perindat 8 miniştri. Nici unul din ei, inclusiv actualul ministru, Gheorghe Papuc, n-au reuşit să stopeze comercializarea stradală a aurului. Ba mai mult. Directorii unor magazine specializate în vânzarea bijuteriilor din metale preţioase susţin deschis că ar exista o firmă care promovează acest gen de comerţ. Pagubele aduse bugetului de stat sunt majore. Tot directorii magazinelor declară că comerciantele stradale sunt protejate de poliţie.

Încă înainte de 1993, în jur de 30 de comerciante au lansat business-ul cu aur în stradă. La intersecţia dintre bulevardul Ştefan cel Mare cu strada Mihai Eminescu din capitală este locul unde precupeţele de bijuterii îşi vând marfa. Amintim că ZdG a relatat anterior că în spatele vânzătoarelor care practică comerţul stradal s-ar afla Igor Guţu, şeful secretariatului MAI, care trăieşte în concubinaj cu una dintre comerciante. În acest sens, Ion Berbinschi, şeful Direcţiei Securitate Internă din cadrul MAI, a menţionat încă din 2008 că se desfăşoară o anchetă de serviciu în cazul lui Igor Guţu.

Cei 8 miniştri

De altfel, printre miniştrii de Interne care au activat în anii 1988—2009 şi care n-au reuşit să stopeze comerţul stradal cu aur se numără: Preşedintele în exerciţiu al R. Moldova Vladimir Voronin 1988—1990, Ion Costaş 1990—1992, Constantin Antoci 1992—1997, Mihai Plămădeală 1997—1988, Victor Catan 1998—2000, ex-vicepreşedintele parlamentului Vladimir Ţurcan 2000—2001, Vasile Drăgănel 2001—2002, şi actualul ministru Gheorghe Papuc 2002—2009. Precizăm că aceste datele au fost preluate de pe pagina electronică a MAI.

Solicitat de ZdG, fostul ministru de Interne, Vladimir Ţurcan, a declarat că vânzarea aurului în stradă este o problemă veche. „Încă din timpurile sovietice ele vindeau în stradă permanent”, a spus Ţurcan, menţionând că în perioada când activa în calitate de ministru se făceau raiduri în urma cărora persoanele respective erau reţinute şi aurul se confisca.
Vladimir Ţurcan mai susţine că problema dată poate fi rezolvată atât prin aplicarea măsurilor de către organele de drept, cât şi prin lucru explicativ pentru cetăţeni. „Uneori prin această reţea se comercializaează şi aur falsificat. Dar cetăţenii îl cumpără pentru că este mai ieftin. Şi dacă e mai ieftin, e clar că este de proastă calitate”, a explicat fostul ministru de Interne.

Conform unor calcule efectuate de specialiştii în domeniu, pe parcursul anilor 1993-2009, bugetul statului a suferit pierderi de 45 de milioane de lei, prejudiciile fiind cauzate de neachitarea impozitelor de către comercianţii stradali. Acum şapte ani, Valentin Bacalov, preşedintele organului executiv al S.A „Aureola”, a început să scrie scrisori către ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, despre faptul că zeci de persoane vând aur în stradă. În acest sens, Bacalov a menţionat că nu s-au întreprins niciun fel de măsuri operative. „Nu s-a rezolvat nimic. E ca şi cum ai da cu nuca de perete, care sare înapoi”, a continuat sursa citată.

Bacalov a sesizat autorităţile de mai multe ori. Într-o scrisoare expediată în anul 2002 către ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, fostul primar general al mun. Chişinău, Serafim Urechean, şi directorul Camerei de licenţiere, Zinaida Chistruga, el relata despre modul în care se comercializează aurul în stradă. Totodată, el solicita autorităţile să întervină pe marginea subiectului. „Pe parcursul a 9 ani, la intersecţia bd Ştefan cel Mare cu strada Mihai Eminescu, pe lângă unităţile comerciale specializate în comercializarea bijuteriilor din metale preţioase, sunt depistate mai mult de 30 de persoane neautorizate care vând aur în stradă. Şi, în acelaşi timp achiziţionează în afara magazinelor articole de bijuterie din metale preţioase, fabricate în ateliere neautorizate sau importate ilegal în republică”.

„Dacă te implici, nu vei ajunge acasă”

Totodată, Valentin Bacalov a mai precizat în scrisoarea trimisă către autorităţi că poliţia le-ar proteja pe comerciante. „Se menţionează cazuri când lucrătorii poliţiei care patrulează bd Ştefan cel Mare nu iau măsuri pentru a interzice acest comerţ neautorizat. Ba mai mult, se crează impresia că îi protejează pe aceşti comercianţi. Altfel, cum poate fi calificat faptul că patrula de poliţie ia măsuri cu toţi vânzătorii de pe acest bulevard, în afară de acei care vând în preajma magazinului „Aureola”, se întrebă sursa citată.

În aceeaşi ordine de idei, preşedintele organului executiv al S.A „Aureola” susţine că nu intenţionează să facă şi alte sesizări către poliţie pentru că a fost ameninţat. „M-a prevenit cineva dintre comercianţi că, dacă mă implic în acest caz, nu voi ajunge acasă”, a conchis Bacalov.

În contextul dat, din cele observate, poliţiştii care patrulează pe bd Ştefan cel Mare şi ceilalţi, care sunt în trecere pe lângă locul unde se practică comerţul stradal, nu intervin în activitatea vânzătorilor de aur neautorizaţi. Pe 21 iulie curent, colaboratorul de poliţie din cadrul direcţei Ordine Publică, Iurie Paraschiv, fiind în exerciţiul funcţiunii, s-a oprit în dreptul comerciantelor stradale şi … privea în linişte cum acestea îşi desfăşoară activitatea. Şi mai straniu a părut faptul că femeile cu zeci de obiecte de aur pe mâini, deşi au observat prezenţa poliţistului, şi-au văzut de treabă în continuare. Omul legii, fiind întrebat de ce nu intervine sau cel puţin de ce nu-şi anunţă colegii despre practicarea comerţului cu aur în stradă, a răspuns că este responsabil de un alt sector din apropiere şi nu ştie cu ce se ocupă acele femei. „Nu le ştiu pe femei. Eu aştept o persoană, dar văd că am încurcat străzile. Am stabilit să ne întâlnim la intersecţia dintre strada Pârcălab cu bd Ştefan cel Mare”. Paraschiv a precizat că este responsabil de sectorul dintre strada Vlaicu Pârcălab şi strada Puşkin.

Chirtoacă: poliţia provoacă încălcări

Solicitat de ZdG, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a menţionat că situaţia dată se înscrie în multiplele probleme pe care le are mun. Chişinău şi care nu pot fi rezolvate din cauza inactivităţii poliţiei. „E de competenţa poliţiei, care trebuie să ia măsuri cu acei cetăţeni care nu respectă regulile de comercializare. Dacă este o activitate permanentă a acelor oameni, trebuie să se încadreze într-o formă legală de practicare a acestui comerţ”.

Primarul a mai adăugat că poliţia nu ia măsuri, practic, în nici un domeniu în care trebuie să se respecte legislaţia în mun. Chişinău, ci, dimpotrivă, provoacă încălcări. „Trebuie să avem un stat de drept, unde poliţia să aplice legea şi să respecte legea. Atunci vom putea rezolva problema asta şi multe altele”, a conchis Chirtoacă.

Veaceslav Bancu, poliţistul responsabil de sectorul unde se desfăşoară comerţul stradal cu aur, a declarat că întreprinde toate măsurile de care dispune. „O dată pe săptămână facem raiduri la locul respectiv şi ele atunci nu vând. Ar trebui ca la posturile vamale să nu le permită să aducă aurul în ţară. Cine ştie de unde îl aduc?”. De altfel, întrebat dacă Igor Guţu ar sta în spatele comerciantelor din moment ce se află în concubinaj cu Raia, una dintre comerciante, Bancu susţine că nu poate să se implice în viaţa privată. „Fiecare iese în stradă cu cine vrea. Eu nu pot să mă implic”, a concluzionat poliţistul de sector.

Iurie Sanduţa