Milionul investit în expertiza medico-legală

Un milion de euro au fost investiţi în ultimii doi ani în consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în R. Moldova. În special, banii au fost direcţionaţi către Centrul de Medicină Legală, care pentru prima dată, în cei 29 de ani de când există, a beneficiat de dotare cu tehnică modernă, lucru pe care nu l-ar fi obţinut vreodată de la stat, susţine administraţia Centrului.

Cei 1 milion de euro din cadrul proiectului au fost oferiţi de Uniunea Europeană (800 de mii) şi PNUD (200 de mii). Potrivit proiectului, obiectivul general al acestuia este consolidarea examinării medico-legale a torturii şi a altor forme de maltratare, ca un element strategic cheie în eforturile cuprinzătoare, integrate şi holistice pentru a pune capăt torturii şi altor forme legate de maltratare în R. Moldova.

Iniţiativa vine după evenimentele din aprilie 2009, când mai multe persoane au acuzat aplicarea torturii şi când numeroase voci au pus la îndoială obiectivitatea expertizei medico-legale. Cele mai multe discuţii avuseră loc în jurul cazului Boboc. Iniţial, după moartea lui Valeriu, care se presupunea că ar fi fost victimă a acţiunilor violente ale poliţiştilor, Centrul de Medicină Legală a eliberat un certificat de deces al acestuia, indicând că a murit în urma intoxicării cu un gaz necunoscut. Guvernarea comunistă a manipulat opinia publică cu această “intoxicare”. Pe de altă parte, erau aduse acuzaţii severe la adresa medicinei legale. Graţie eforturilor unor organizaţii internaţionale şi unor negocieri la nivel naţional a fost posibilă implicarea unui expert străin într-o expertiză repetată a cadavrului lui Boboc.

“Neîncredere în medicina legală autohtonă”

Acesta este un caz unic în istoria R. Moldova când statul a solicitat concursul unui expert străin. “Asta înseamnă neîncredere în medicina legală autohtonă, care e una dintre cele mai puternice din Europa. Cel care a venit a muncit cinstit, dar nu a descoperit nimic nou. Singurul lucru pe care l-a adăugat expertul din Anglia a fost ipoteza precum că moartea putea surveni de la o traumă cranio-cerebrală, pe care nu a putut să o argumenteze. Am fost şi eu la judecată. Până acum, parcă, instanţa ţine cont de concluzia făcută de una dintre cele mai impunătoare comisii din toate timpurile în medicina legală”, susţine directorul Centrului, Ion Cuvşinov.

Despre cauza morţii lui Boboc, inclusă în certificatul de deces, el spune că de vină sunt cei care au interpretat tendenţios. “Nu am putut stabili imediat cauza exactă a decesului. Ne permite şi legea, şi regulamentul să ne abţinem de la concluzii definitive, atunci când nu le putem face, când lipseşte informaţia, când mai trebuie să analizăm. Chiar dacă am dat raportul peste o lună, în el scria negru pe alb că Boboc a murit din cauza leziunilor corporale, deci a fost o moarte violentă”, spune Cuvşinov.

“Verigă slabă în procesul justiţiei”

Unul dintre avocaţii în cazul Boboc, Veaceslav Ţurcan, susţine că anume acest caz demonstrează nivelul de independenţă al experţilor: dacă guvernării de atunci i-a fost convenabil să se declare că Boboc a decedat în urma intoxicării cu gaze necunoscute, aşa s-a şi făcut. “Sunt multe cazuri, în special de viol sau violenţă, când intervin persoane cu putere de convingere care, pur şi simplu, cumpără concluziile expertului. Din punct de vedere juridic, nu poţi afirma categoric în cazuri concrete dacă nu ai probe, adică dacă nu ai prins de mână expertul atunci când lua mită. Dar, cunoscând circumstanţele şi văzând concluziile expertizei, apar dubii rezonabile. În situaţia actuală, este mare probabilitatea ca o persoană care a comis o crimă, dar care are bani, să scape de închisoare, inclusiv prin obţinerea unei concluzii medico-legale favorabile. Atât timp cât experiza medico-legală poate fi influenţată, ea este o verigă slabă în procesul de înfăptuire a justiţiei”, este convins Ţurcan.

“Expertiza nu trebuie să fie în mâini private”

Avocata Tatiana Catan a reprezentat în instanţă zeci de victime ale violurilor şi abuzurilor sexuale, în mare parte copii. Ea spune că, în practica sa, a întâlnit şi expertize contradictorii. Erau cazuri de abuz sexual, cazuri absolut similare, dar cu expertize diferite, în care un expert susţinea că un anumit tip de răni se cicatrizează şi nu lasă urme, iar altul, că lasă urme. “Am mai avut astfel de experienţe. Expertul spunea că minora prezintă urme caracteristice violului, ca peste un an, partea acuzată să solicite altă expertiză, la alt expert, care a declarat că minora nu prezintă urme de viol. Ulterior, un medic cu experienţă ne-a făcut să credem o dată în plus că cea de-a doua expertiză a fost eronată”, declară Tatiana Catan. În astfel de cazuri, avocata susţine că e în detrimentul victimei imposibilitatea efectuării expertizei alternative. Mai multe voci susţin crearea unor astfel de servicii, Cuvşinov, însă, spune că “expertiza nu trebuie să ajungă pe mâini private, cu interese de bani”. Catan mai recunoaşte că majoritatea clienţilor săi vorbesc despre influenţarea expertizei, doar că e greu, dacă nu imposibil, de demonstrat acest fapt.

“Fiecare expert e liber în faţa conştiinţei sale”

Ion Cuvşinov respinge acuzaţiile că subalternii săi ar putea fi influenţaţi sau corupţi. “Fiecare expert e liber în faţa conştiinţei sale atunci când scrie o concluzie, şi nu că eu, dar nici ministrul, nici şeful statului nu-i în drept să ceară de la el o conluzie într-un anumit fel”. Cuvşinov, însă, admite că în unele cazuri pot avea loc erori, şi asta pentru că sunt un serviciu suprasolicitat, mai ales în ultimii ani, când pe anumite sectoare se efectuează un volum de muncă triplu.

“Se pierde şi din calitate, atunci când se face în ritm de conveier. Despre ce fel de calitate poate fi vorba când cerem: dă cât mai repede”, întreabă retoric directorul Centrului. El susţine că suprasolicitarea acestui serviciu e un lucru prost şi din perspectiva reformării justiţiei. Cuvşinov susţine că banii transferaţi anual Centrului pentru dezvoltare şi întreţinere sunt prea puţini. “În prezent, lucrăm cu aparataj achiziţionat în 1984, când a fost dat în exploatare Centrul. Da, suntem mari maeştri şi mâini de aur la reparat, la a obliga acest aparataj să funcţioneze, dar asta înseamnă că suntem depăşiţi de toţi cei din jur şi nici măcar nu putem să verificăm unele rezultate pe care le primim de peste hotare”, spune Ion Cuvşinov.

“Totul depinde de voinţa statului”

În urma proiectului de 1 milion de euro, au fost dotate secţiile teritoriale, care sunt peste 30 la număr, cu tehnică de calcul, cu aparate foto digitale, cu imprimante color, cu reportofoane şi altele. S-a creat posibilitatea ca fiecare medic legist din raion să facă o expertiză mai bine documentată a victimei torturii, dar nu numai. De asemenea, a fost redotată secţia de investigaţii histo-patologice cu utilaj de ultimă oră, care va permite efectuarea unui volum mai mare de investigaţii într-un timp mai scurt şi de o calitate mult mai performantă. Parţial, va fi înlocuit utilajul în secţia toxico-narcologie, acolo unde se lucrează cu produsul biologic în scopul de a depista substanţa toxică, dar toxic poate fi orice, începând cu alcoolul şi terminând cu drogurile, medicamentele, metalele grele. Cuvşinov este sigur că Guvernul nu are o atitudine profesionistă faţă de acest serviciu.  Avocatul Veaceslav Ţurcan consideră că situaţia în care se află medicina legală poate fi redresată odată cu demonopolizarea serviciului, dotarea tehnică avansată şi cu o salarizare eficientă.

Tatiana EŢCO

Realizarea acestui articol a fost posibilă graţie sprijinului generos al poporului american prin intermediul Departamentului de Stat al SUA. Conţinutul aparţine Ziarului de Gardă şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Departamentului de Stat al SUA.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. FRONTUL RE-UNIRII

  Rep. Moldova = UN STAT MAFIOT SI CORUPT !
  ————————————————————————————————————
  1.
  “Moldova este o tara SARACA SI CORUPTA”-

  afirma in englezeste jurnalista Judy Dempsey in articolul
  “Merkel Facing a Frozen Conflict and Chilly Diplomacy”
  din 20 August 2012 din
  “International Herald Tribune”
  / The Global Edition of New York Times/
  in legatura cu vizita Cancelarului Germaniei Angela Merkel la Chisinau.

  http://rendezvous.blogs.nytimes.com/2012/08/20/merkel-facing-a-frozen-conflict-and-chilly-diplomacy/
  —————————————————–
  2.
  Declaratiile est-germanului Dirk Schuebel,
  Ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau

  “Dacă politicienii nu dau un exemplu bun,
  cum poţi să te aştepţi de la oamenii obişnuiţi să facă altceva ! ? ”
  13 August 2012:
  www eco md
  ://www.eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=6359:dirk-schuebel-dac-politicienii-nu-dau-un-exemplu-bun-cum-poi-s-te-atepi-de-la-oamenii-obinuii-s-fac-altceva-&catid=98:economie&Itemid=469
  ————————————————————————————————

  – Eu văd problema Moldovei în felul următor:
  Politicienilor de aici le lipseşte o viziune despre viitorul acestei ţări sau,
  altfel spus, ei nu atrag suficientă atenţie viitorului acestei ţări.

  Ei mai mult se concentrează pe problemele personale,
  pe problemele partidului pe care îl reprezintă.
  ———————————————————————-
  3.
  Italienii despre noi:

  “Moldova – stat mafiot” !

  Jurnal md din 21 iulie 2012
  http://www.jurnal.md/ro/news/moldova-stat-mafiot-223579/
  —————————————————————————————————

  (harta cu textul original în italiană poate fi văzută
  pe saitul revistei din Italia “Limes”)

  – calificativul dat de italieni este cu atât mai demn de analizat,
  cu cât vine din partea unei naţiuni
  care a dat naştere acestui fenomen – mafia –
  fiind o lungă perioadă identificată cu aceasta.

  De rând cu Moldova state mafiote

  sunt considerate şi proaspăt creatul Muntenegru,
  dar şi entitatea teritorială Kosovo.
  ———————————————————————————————–
  Dacă Moldova e stat mafiot şi opt ani „naşul” a fost Voronin,

  cine a preluat acest titlu azi?!
  ——————————————————————————–
  NOTA NOASTRA SPECIALA:

  – DE CE PRESEDINTELE NICOLAE TIMOFTI
  NU OPRESTE TERORISMUL IN RM ?

  – DE CE TERORISTUL CONDUCATOR BASCAN
  AL ZONEI GAGAUZE, MIHAIL FORMUZAL, NU ESTE ARESTAT
  PENTRU INCITARE LA VIOLENTA IN TIMPUL UNUI MARS PASNIC
  DE LA BALTI DIN 5 AUGUST AL RE-UNIRII NOASTRE CU ROMANIA ?

  – DE CE UN ALT TERORIST GAGAUZ TURC BULGAR, IURI VâLKOV
  DIN CEADâR-LUNGA, CARE LA 22 AUGUST A ATENTAT LA VIATA ANGELEI MERKEL,
  CANCELARUL GERMANIEI, SI A LUI FILAT,
  DE CE ACEST TERORIST NU ESTE JUDECAT PUBLIC ?
  DE CE SE ASCUNDE ADEVARUL DESPRE ACEI CARE STAU IN SPATELE LUI ?

  – DE CE AUTORITATILE ASCUND FAPTELE TERORISTILOR BANDITI RUSOFONI
  CONTRA PATRIOTILOR UNIONISTI MOLDOVENI ?

 2. maria

  despre care medicina legala vorbim atunci,cind toate expertizele se fac la comanda cuiva si in folosul cuiva? Coprect af notiunea de medicina ilegala!Si iarasi isi bat joc de noi cu ajutorul banilor nostri,adica al contribuabililor!

 3. liliana ismail

  Cautand un caz similar cu al meu, am gasit acest articol destul de interesant in ceia ce ma priveste. Sunt in posesia a doua expertize ADN de stabilire a paternitatii cu rezultate contradictorii. Primul unde presupusul tata este exclus de la paternitate100%) si cel de-al doilea la diferenta de trei ani unde aceiasi persoana este stabilit tata cu un procent de 99,999%. Cele doua expertize sunt efectaute de aceiasi specialisti din cadrul institutului de medicina legala,primul confirmat si de Comisia de medicina legala , celde-al doilea terminand cu o nota ffff interesanta care spune ca in ciuda faptului ca cele doua expertize au rezultate contradictorii , se elimina posibilitatea unei erori tehnice sau de laborator. Banuiesc domnii specialisti din cadrul institului de medicina legalaca este vorba de o substituire de persoana.Este dificil de crezut aceasta varianta deoarece am fost prezenta cand s-a efectuat prelevarea probelor in prima expertiza ADN , fapt care contrazice aceasta nota a specialistilor. Cum as fi putut semna ca o alta persoana este prezenta la recoltarea probelor cand eram direct interesata sa se stabileasca paternitatea copilului meu. Este vorba de un Institut de medicina legala care in nici un caz nu este privat. Cei care citesc sa traga concluziile. Doua sentinte definitive si irevocabile intre aceleasi parti si cu acelasi obiect totalmente contradictorii si doua expertize ADN cu rezultate totalmente contradictorii. Expertize efectuate de aceiasi specialisti. Cu ce se mananca toate acestea si care este solutia?? Pana acum nimeni nu a facut nimic pentru solutionarea acestui caz. Cei care sunt dispusi sa cunoasca aceste documente le stau la dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *