Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Milioanele SUA pentru securitatea radioactivă…

Milioanele SUA pentru securitatea radioactivă a R.Moldova

Peste 8 mln de lei au fost investiţi în ultimul deceniu de către Statele Unite ale Americii (SUA) în “Obiectele speciale nr. 5101 şi 5102” din Chişinău, care depozitează substanţe radioactive. Persoane din domeniu spun că aceste investiţii au salvat R. Moldova de la un posibil dezastru, pentru că anterior lucrurile în acest sector mergeau din rău în mai rău.

În partea de sud-est a oraşului, lângă str. Uzinelor, sunt amplasate “Obiectele speciale 5101, 5102, aflate în subordinea Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI şi care sunt gestionate de către Întreprinderea de Stat cu Destinaţie Specială “Obiectele speciale 5101, 5102”. Despre aceste “Obiecte” nu sunt cunoscute prea multe lucruri, pentru că activitatea lor e la limita dintre permis şi interzis. Cert este că ele se întind pe o suprafaţă de 8 ha şi dispun de depozite subterane din beton armat pentru acumularea deşeurilor radioactive solide, lichide şi biologice. Obiectele speciale au fost fondate la 15 octombrie 1960, în conformitate cu Hotărârea Comitetului Executiv al Sovietului Orăşenesc Chişinău.

8 milioane în 11 ani

În ultimii ani, despre depozitele de acumulare a deşeurilor radioactive nu se discută prea mult, activitatea în acest sector fiind secretizată prin hotărâre de Guvern încă în 2003. Cert e că, la începutul anilor 2000, toate investigaţiile arătau că există mari probleme în acest sector. “Distanţa de la nivelul apelor freatice până la fundamentul depozitului este doar de 0,8-1,4 m, în dependenţă de cantitatea precipitaţiilor atmosferice. Conform cerinţelor sanitare în vigoare, această distanţă trebuie să fie de cel puţin 4 m. În această situaţie, există pericolul migrării radionuclizilor cu apele freatice şi poluării apelor subterane, care vor pătrunde treptat în fântânile arteziene din apropiere. În urma ultimului control ecologic s-a constatat că situaţia ecologică la Obiectele Speciale nr. 5101, nr. 5102 rămâne aceeaşi. Lucrări de construcţie în baza proiectelor avizate n-au fost începute din lipsa finanţelor”, se spunea la începutul anilor 2000 într-un raport privind activitatea la “Obiectele speciale”.

Lucrurile au început să avanseze datorită investiţiilor străine, în special americane, care, în ultimii ani, au îmbunătăţit situaţia în domeniu. Practic, “Oiectele speciale” au “mâncat” circa 30% din finanţările externe de care a avut parte Serviciul  Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale în ultimul deceniu.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a oferit 35 mii USD pentru lucrări de reparaţie a sediului Obiectelor speciale nr. 5101, 5102 şi 3,1 mln lei pentru dotarea cu utilaj special a respectivelor “Obiecte”. Şi Departamentul Energetic al SUA a investit 3,74 mln lei pentru lucrări de reconstrucţie a punctului de recondiţionare a deşeurilor radioactive ale “Obiectelor speciale nr. 5101, 5102” şi puţin peste 1,2 mln lei pentru dotarea cu utilaj special a acelor Obiecte. În total, puţin peste 8 milioane de lei au fost investiţi în siguranţa radioactivă a R. Moldova de către SUA, în condiţiile în care, anual, din bugetul statului, erau alocate doar câteva sute de mii de lei.

„Situaţia este mult mai bună”

Rezultatul investiţiilor străine îl recunoaşte şi Artur Buzdugan, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice. “Prin anii 2000, erau probleme de ordin tehnic-financiar. Nu erau resurse financiare suficiente pentru a întreţine acest obiect. De fapt, atunci situaţia era precară în toată ţara. Da, acum problemele financiare s-au rezolvat. Sunt proiecte de asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea protecţiei fizice şi pentru crearea unui laborator modern în cadrul acestei instituţii, pentru a se efectua un control strict. Situaţia este mult mai bună şi o să fie şi mai bună”, a opinat Buzdugan.

Acesta susţine că în depozitele Obiectelor speciale se deţin substanţe radioactive uzate, fără însă a preciza clar ce fel de substanţe, pe motiv că informaţia este confidenţială. Acesta spune însă că amplasarea obiectelor la 10 km de centrul Capitalei nu reprezintă niciun fel de pericol pentru oameni. “Situaţia este total sub control. Protecţia fizică a materialelor este asigurată. Măsurători periodice ale fondului radioactiv se efectuează. Deocamdată, nu am avut incidente”, afirmă Buzdugan.

Până în 2006, controlul nivelului de substanţe radioactive era în gestiunea Centrului Naţional pentru Sănătate Publică. Din acest motiv, reprezentanţii acestei instituţii susţin că nu pot să ne ofere prea multe detalii despre situaţia de la Obiectele speciale în  momentul de faţă. De la ei am reuşit însă să aflăm ce fel de substanţe radioactive găzduiesc respectivele obiecte: “Surse radioactive care au fost scoase din uz, cum ar fi aparatele medicale al căror termen de valabilitate a expirat, dar şi alte surse radioactive de la întreprinderile industriale”, ne-au spus reprezentanţii instituţiei, care susţin că “acum s-au făcut multe investiţii, iar problemele din 2000 nu mai există. Totul e în siguranţă actualmente”, ne asigură aceştia.De ce activitatea întreprinderii este secretă?

Nu am reuşit totuşi să aflăm de la nicio instituţie de ce activitatea respectivelor obiecte este secretizată.  Iulian Gâscă, cel care conduce Întreprinderea de Stat cu Destinaţie Specială “Obiectele speciale 5101, 5102”, ne-a  recomandat să discutăm cu Guvernul pentru a afla răspuns la această întrebare. El ne-a spus doar că întreprinderea se ocupă cu gestionarea deşeurilor radioactive, dar că activitatea ei este strict secretă. Solicitat de ZdG, nici Serviciul de presă al Guvernului nu a putut să ne explice de ce activitatatea acestei întreprinderi este una secretă.

Se estimează că în R. Moldova există peste 300 de obiective radiologice şi nucleare ce utilizează surse de radiaţii. Aceste surse nu pot întreţine o reacţie nucleară şi nu pot fi folosite la confecţionarea unei bombe atomice. Dar, numeroase state occidentale sunt îngrijorate că aceste surse pot fi întrebuinţate la fabricarea aşa-numitelor bombe “murdare”, folosite de către terorişti. Bombele “murdare” pot produce contaminarea radioactivă a mediului.

Acest articol a fost realizat în baza unui proiect susţinut de Ambasada SUA. Constatările şi opiniile autorului nu reflectă opinia Guvernului American.