Maşinile demnitarilor

295-colaj-numere-demnitariPotrivit hotărârii Guvernului din 24 iunie 2010, semnată de premierul Vlad Filat, numerele speciale de înmatriculare trebuie scoase din uz. Deocamdată, această hotărâre nu a fost examinată şi votată în Parlament, deci, până atunci, maşinile cu numere speciale vor fi folosite atât în scopuri de serviciu, electorale, cât şi în scopuri personale, în afara orelor de program.

Deseori surprindem demnitari care se plimbă cu maşinile de serviciu, în afara orelor de lucru, prin Chişinău sau prin alte localităţi ale republicii. Unii demnitari se fac a uita că automobilele aparţin Cancelariei Guvernului şi nu ar trebui folosite în alte scopuri decât la serviciu. Mai mult, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, precum şi alte instituţii, beneficiază de numere guvernamentale aplicate ilegal.

În total au fost eliberate 85 de numere speciale ale Parlamentului, 80 ale Guvernului şi 84 ale Administraţiei Publice Locale. Dintre acestea, 49 de numere speciale de înmatriculare au fost eliberate ilegal – 5 din seria RM G şi 44 RM A. Curtea de Conturi, Palatul Republicii, câteva mănăstiri, Judecătoria Economică, Întreprinderea de Stat Registru – sunt doar câteva dintre instituţiile care deţin maşini cu numere speciale, înmatriculate contrar regulamentului.

Cel mai frecvent, maşinile de serviciu ale demnitarilor sunt folosite în cadrul campaniei electorale, în interesul partidelor pe care le reprezintă aceştia. De exemplu, pe 2 iulie 2009, Vladimir Voronin a folosit maşina de serviciu la o întâlnire cu activul partidului din oraşul Râşcani. Potrivit datelor oficiale, această maşină aparţine Cancelariei Guvernului şi nu poate fi folosită în interes de partid.

La 17 iunie 2010, pe str. Puşkin au fost scoase plăcuţele de înmatriculare ale mai multor automobile, deşi o maşină parcată neregulamentar chiar la semafor şi sub semnul rutier “Parcare interzisă” a rămas neatinsă. Poliţistul de la faţa locului nu a întreprins nimic. Maşina era a lui Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Episodul s-a repetat la 7 iulie 2010, cu acelaşi automobil, care a fost surprins, contrar regulilor circulaţiei rutiere, pe contrasens pe strada M. Kogălniceanu din Chişinău.

La 8 iulie 2010, la intersecţia str. A. Puşkin cu bd Ştefan cel Mare, a fost văzută o maşină guvernamentală cu numere speciale, parcată neregulamentar, dar poliţia, aflată în preajmă, nu a întreprins nimic.

Pe data de 3 iulie 2010, o maşină cu numere speciale de înmatriculare ce aparţine Biroului Naţional de Statistică şi este utilizată de şefa serviciului, Lucia Spoială, a parcat în faţa unui garaj, blocând accesul la el timp de 24 de ore. Spoială a explicat că a fost nevoită să parcheze acolo din cauza unei defecţiuni tehnice. Proprietarul garajului, nemulţumit că nu are acces la propriul automobil, a chemat poliţia, care a scris doar o citaţie şi a lăsat-o pe parbrizul maşinii.

Un alt caz în care automobilul de serviciu a fost folosit în scopuri personale a fost înregistrat în zilele de 13-15 august 2010. Un călător a surprins automobilul directorului Agenţiei de Stat Moldpresa, Vlad Darie, în România, la Lacul Roşu, lângă Cheile Bicazului. Darie explicase că automobilul fusese utilizat doar în scop de serviciu. “Am fost acolo pentru a negocia procurarea unei minitipografii de la Piatra-Neamţ.”

Deseori, maşinile de serviciu sunt folosite de unii demnitari pentru a-şi duce copiii la şcoli private sau pentru a le însoţi soţiile la piaţa agricolă. Au fost înregistrate mai multe abateri rutiere cu implicarea maşinilor de serviciu ale Ministerului de Interne, ale structurilor forţelor armate, ale unor misiuni diplomatice, ale Guvernului şi ale Parlamentului. Într-o şedinţă de Guvern, premierul Vlad Filat recunoştea: “Regulile de circulaţie sunt obligatorii pentru toţi, dar nu toţi le respectă”.

Potrivit regulamentului, în afara programului de muncă, automobilele cu numere speciale de înmatriculare trebuie parcate în garajele instituţiilor de care aparţin.

Printre cei care vor deţine numere speciale se numără ministrul Apărării şi ministrul de Interne, care, uneori, au nevoie să activeze în condiţii speciale. “Dacă facem acest lucru, trebuie să o facem pentru toţi. Şi preşedintele ţării, şi preşedintele Parlamentului, şi premierul sunt persoane obişnuite. Până acum numerele au fost folosite abuziv. De aceea, e o decizie corectă. Vă rog, în momentul în care eliberaţi numere simple pentru maşinile statului, să nu căutaţi serii speciale sau anumite combinaţii”, explicase, acum câteva luni, şeful Executivului, Vlad Filat.

Conform Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor al R. Moldova, au fost eliberate 184 de numere de transport RM A şi 80 de numere de înmatriculare RM G. Pentru a schimba o plăcuţă cu numere speciale pe una cu numere simple, este necesară suma de 590 de lei – 390 pentru fabricarea plăcuţei, 160 pentru perfectarea paşaportului tehnic şi 40 de lei pentru suportul tehnic temporar. Deci, pentru a înlocui plăcuţele speciale de înmatriculare ale maşinilor care beneficiază de numere speciale cu plăcuţe cu numere simple ar fi nevoie de 108560 de lei, pentru RM A, şi de 47200 de lei, pentru RM G.

Potrivit consilierului ministrului de stat, Serghei Diaconu, până acum nu a fost adoptată o decizie finală privind schimbarea numerelor speciale ale maşinilor demnitarilor cu numere simple. Acest lucru a fost evitat ca să nu se spună că numerele au fost schimbate pentru a fi folosite în scopuri de partid, în campaniile electorale.

S-ar putea întâmpla ca oamenii să nu poată descoperi când maşinile de serviciu sunt folosite în scopuri persoanle şi când în scopuri de serviciu. Deseori, şoferii automobilelor demnitarilor îşi permiteau să circule neregulamentar. Oamenii, când vedeau astfel de cazuri, tăceau, deoarece credeau că ei au dreptul. Dacă numerele vor fi schimbate, toţi vor fi obligaţi să respecte toate regulile de circulaţie şi vor deveni participanţi egali la trafic.

Olesea VASILACHI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. AVRAAM

  Ferdinand Porsche,cel mai renumit constructor auto de lux al sec.XX,a mentionat-Barbatul nu poate fi mic sau matur.Barbatul e barbat-e EL!E-EGO!E-mascul!E-dominator!Deoarece ne-a inventat NATURA,apoi tot EA-NATURA ne-a si creat niste reguli-SUPRAVITUESTE TOT TIMPUL CEL MAI PUTERNIC!…Exista auto,si auto de lux!Sunt numere de inmatriculare pentru “bidle”,dar sunt si pentru alesi.Apoi de ce ii alegem?Ca sa fie-ALESI!Cu numere,cu castele,cu biznes,cu masiniVIP,cu prostituateVIP,cu personalVIP,in costume “BRIONI” de 5000 euro si papuci GUCCI de 2000 euro,la cravata RICCI de 700 euro,primblati prin rezidentii PALLACE,INTERCONTINENTALL,cite odata in beciurile CRICOVA,isotiti de bodiguarzi fara intelect,NOI ii alegem,NOI ii zeificam,NOI ne rugam la ei,NOI ii inzestram cu imunitate si posibilitati nelemitate!!!!De aia si ne scuipa apoi si isi sterg picioarele de noi.Caci ei,sunt-PUTEREA,cu numere si posibilitati SPECIALE!!!!!Iar voi-PLEBEI,in genunki!!!!!!!!!!!!!Cu fruntea la Pamant si sufletul in el……

 2. mara

  si pe cine-l intereseazà “amànuntele” astea? avraame,vezi-ti de treabà si nu tot te uita in…,adicà la costumul altora.isi sterg picioarele de tine,pentru cà n-ai demnitate,cà tot le scoti in evidentà luxul.ai putea s-o iei razna intr-o zi cu fixatia asta de lux,masini,fufe,càt costà,cine cu cine etc.Mai ai si alte subiecte sau s-a terminat lumea la generali,masini si tancuri?

 3. magda

  veniti intre orele 8-9 dimineata si 17-18 seara la gradinita Lastaras, sect,Riscani si atunci sa vedeti automobile cu diferite numere ce apartin asezamintelor si institutiilor de stat, ai impresia, ca sa mutat cladirea Rarlamentului, Guvernului, mai, maie coruptie pe strada T.Vladimirescu!!!

 4. AVRAAM

  Mai OLEG,care CURAJ bre cu aistea de la ZDG?!Eu le scriu familii de deputati corupti si ADMINUL le sterge ori camufleaza.Au un caine de garda,dar nu le place ADEVARUL!Suntem in stat DEMOCRAT si ZDG are CENZURA!Atunci cin societatea cere CURAJ,iepurii de la ZDG se ascund comasind comentariikle sub lozinca FRICA de STAT!N-ai ci cine mai OLEG sa faci CURAJ in RM in stanul jurnalistilor!Si-au imbunatatit starea materiala cantand ODE chipurile democratilor,au primit ORDINE pentru aciasta de la PUTERE,si acum publica doat PUBLICITATE in ZDG,caci au CENZURA si FRICA!Ai ajuns ZDG mai jos de plintus cu politica promovata!Luati exemplu de la Anatol Matasaru si fratii BREGA-unicii jurnalisti curajosi ce au mai ramas in RM!Rusine vboua,ZDG,ziar de perete a unui PARTID care va zvarlit “MIGDALE”…

 5. Vlad

  Salutare!
  Eşti student? Fii atent!
  Organizaţia de Studenţi a Partidului Liberal are nevoie de ajutorul tău!
  În septembrie 2010 Fracţiunea Partidului Liberal a venit cu o iniţiativă legislativă care asigură studenţilor posibilitatea de a vota mai simplu în localităţile unde învaţă şi locuiesc la moment. Această iniţiativă a fost votată de către Parlament şi acum studenţii au posibilitatea să voteze la orice secţie de votare deschisă în localitatea în care se află instituţia lor de învăţămînt.
  Cu regret, studenţii nu sunt informaţi suficient despre aceasta modificare şi riscă să piardă posibilitatea de a merge la vot!
  Astfel, Studenţii Liberali îşi propun să informeze toţi studenţii din Republica Molodva despre simplificarea procedurii de vot şi să-i stimulez să meargă la alegeri!
  Dacă eşti student în Republica Moldova, dacă simpatizezi Partidul Liberal şi dacă nu îţi este indiferent viitorul tău, IMPLICĂ-TE în Campania de Informare a studenţilor
  „STUDENŢII VOTEAZĂ!”

  Noi vom merge la fiecare universitate, colegiu, cămin şi vom informa studenţii despre dreptul şi posibilitatea de a vota!
  Dacă eşti student la orice universitatea sau colegiu din RM şi dacă eşti dispus să ne dai o mînă de ajutor, dacă ai colegi, prieteni sau rude în alte universităţi, trimite datele tale (ale lor) de contact la adresa victor.chironda@pl.md şi noi te vom contacta sau contactează-ne la num: 068133092.
  Să facem Schimbarea pînă la capăt!
  Participă şi tu la Schimbare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *