Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Martorii acuzării confirmă dovezile apărării

Martorii acuzării confirmă dovezile apărării

Au votat pentru candidatul favorit ca, într-un final, să rămână fără primar. În această situaţie au ajuns locuitorii s. Vorniceni, r. Străşeni. De un an, de când a fost ales la cârma localităţii, Gheorghe Ionel, practic, nu a reuşit să facă nimic altceva decât să stea închis în penitenciar şi să fie escortat prin sălile de judecată. Colegii săi de partid susţin că ar fi vorba de nişte dosare politice, executate la comanda guvernării, care intră în apropiata campanie electorală. Forţele de ordine, însă, susţin că ele activează fără să ţină cont de „culoarea partidului” din care face parte bănuitul şi că nu fac politică din aceste dosare. Cât priveşte sătenii, aceştia nici nu ştiu măcar pentru ce anume a fost reţinut primarul şi care infracţiune i se incriminează. Chiar dacă unii dintre ei nu ştiu ce să creadă despre acest caz, ei sunt siguri de faptul că modul în care a fost reţinut alesul local – descinderea în Primărie a reprezentanţilor forţelor de ordine, cu cagule pe cap, în plină zi, le-a făcut satul de râs.

Totul a început anul trecut, când Gheorghe Ionel, candidat din partea Alianţei „Moldova Noastră” (AMN), a câştigat alegerile locale repetate, din luna iunie. Nici nu a reuşit acesta să se instaleze în noul post, că a şi fost reţinut, fiind închis, incriminându-i-se implicarea în trafic de fiinţe umane.

O sentinţă întârzie

Mai exact, acest lucru s-a întâmplat în octombrie, după câteva luni de la investire în funcţia de primar. Ulterior, Gheorghe Ionel a fost eliberat, iar cercetarea a continuat deja pentru alt articol penal – sprijinirea migraţiei ilegale (!). Instanţa de fond a examinat dosarul, sentinţa însă întârzie a fi pronunţată. Potrivit avocatei Angela Balan, sentinţa ar putea fi făcută publică la 24 noiembrie.

Silvia Gârbu, magistrat la Judecătoria Buiucani, este cea care examinează cazul. Grefiera acesteia ne-a anunţat că judecătoarea se află, în săptămâna curentă, la cursuri, astfel încât nu am putut afla mai multe despre acest dosar.

Amintim că este vorba de magistratul care, în 2004, a decis penalizarea ziarului „Timpul Info-magazin”, cu suma de 1 mil. 350 mii lei, în procesul intentat publicaţiei de compania „Daac-Hermes” şi care, într-un final, a condus la închiderea publicaţiei. Acelaşi judecător a figurat şi în cazul lui Gheorghe Barbăneagră, care, în acelaşi an, a fost suspendat din funcţia de primar de Durleşti, pentru că ar fi depăşit în mod vădit limitele drepturilor şi obligaţiilor acordate. Ulterior, examinarea dosarului a fost tărăgănată timp de câţiva ani, astfel încât acesta nu a mai putut să candideze la alegerile locale din 2007.

Din dosar în dosar

Dar să revenim la primarul Ionel. La 3 septembrie curent, angajaţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC) au descins la Vorniceni, unde l-au reţinut pe Gheorghe Ionel şi au efectuat percheziţii în sediul Primăriei şi la domiciliul edilului. Potrivit lui Veaceslav Untilă, la 11 august 2008, CCCEC a deschis pe numele primarului un nou dosar penal, în baza art. 328, p. 1. Aceşti indici prevăd săvârşirea de către o persoană cu funcţie de răspundere a unor acţiuni care depăşesc în mod stabilit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege. Angela Starinschi, şefa Secţiei relaţii externe, protocol şi mass-media din cadrul CCCEC, ne-a declarat că instituţia nu face comentarii vizavi de acest caz şi că ar fi abilitatea Procuraturii să se pronunţe. Aici, însă, ni s-a spus doar că primarul de Vorniceni este bănuit de abuz în serviciu şi că dosarul a fost deja expediat în judecată.

Potrivit Rodicăi Conovalenco, secretarul consiliului local Vorniceni, Ionel este bănuit de abuz de putere în legătură cu un teren de 20 de ari, alături de lotul pe care se află casa acestuia. Or, în momentul în care primarul de Vorniceni a obţinut lotul respectiv (în 2004), destinat unor activităţi de antreprenoriat, acesta nu era funcţionar public şi, respectiv, nici persoană cu funcţie de răspundere. Cel puţin straniu pare şi faptul că, după cea de-a doua reţinere a lui Ionel, CCCEC nu a emis niciun comunicat de presă despre acest caz, deşi acest lucru se întâmplă în toate reţinerile unor funcţionari.

Proteste surde

Amintim că, în zilele de 23 şi 30 octombrie curent, mai mulţi locuitori din s. Vorniceni au pichetat Parlamentul, cerând eliberarea de sub arest a primarului pe care l-au ales. La rândul său, Veaceslav Untilă a propus în plenul Legislativului constituirea unei comisii speciale care ar investiga legalitatea acţiunilor poliţiei şi mersul anchetei în dosarul respectiv. Iniţiativa acestuia, însă, a fost respinsă de majoritatea parlamentară. „Cei care au respins propunerea mea nu au scuipat în reprezentantul opoziţiei, ci în locuitorii acelui sat, de aproape şase mii de oameni. Cei care astăzi protestează în faţa Parlamentului vor să fie ascultaţi, vor să fie auziţi, vor să fie luaţi în seamă”, a declarat deputatul.

În s. Vorniceni toţi ştiu de faptul că primarul este arestat. Cel puţin asta am înţeles după discuţia cu mai mulţi localnici, de vârste diferite. Chiar şi Grigoraş, un băieţel de vreun metru înălţime, care venea de la şcoală, ne-a spus că Gheorghe Ionel a fost arestat. Cu toate acestea, majoritatea nu ştiu concret pentru ce a fost reţinut alesul local. Unii vehiculează diverse zvonuri.

„Oamenii l-au ales primar şi ei au dreptul să ştie concret pentru ce a fost reţinut”, crede un fost consilier local. „Că de abuz în serviciu, că de nu mai ştiu eu ce acolo, dar să se spună concret de ce şi pentru ce”, îşi termină gândul acesta.

Zvonurile satului

Pe localnicul Nicolae Tofan l-am întâlnit aproape de casa primarului, mergând cu bicicleta. Acesta spune că a revenit recent de peste hotare şi nu ştie din ce cauză edilul satului a fost reţinut de către organele legii. De la el am aflat şi faptul că în imobilul nefinisat de pe cei 20 de ari „ghinionişti” urma să fie o moară şi o oloiniţă, care însă nu au mai ajuns să funcţioneze. „A vrut să facă bine pentru oameni, că aşa trebuia să ne ducem prin alte sate să facem făină sau ulei, dar i-o fi interzis din cauza sanatoriului (lotul obţinut de Ionel în 2004 este într-un hat cu Spitalul de boli tuberculoase din Vorniceni – n.r.)”, se dă cu părerea bărbatul. Nicolae Tofan a menţionat şi faptul că, înainte de a fi primar, Gheorghe Ionel a fost întreprinzător şi, la nevoie, toată lumea lua de la el, cu împrumut, bani. „S-a apucat serios de lucru, dar când cineva vrea să facă ceva, altcineva numaidecât trebuie să-i pună beţe în roate”, spune bărbatul.

Vasile Costin, un vecin de-al alesului local, spune că, de când acesta a ajuns la primărie, nimic din exteriorul casei sale, dar şi din modul său de viaţă, nu s-a schimbat. La fel şi construcţia de pe cei 20 de ari, care stă nefinisată de vreo 3-4 ani. O dovadă a celor spuse de bărbat este şi faptul că o parte din olanele cu care este acoperită construcţia sunt înnegrite pe alocuri, iar pe la colţuri lipsesc mai multe fragmente de acoperiş, probabil din cauza vântului, care le-o fi zmuls.

Costin nu a putut să ne spună ce a reuşit să facă pentru sat primarul de Vorniceni şi de ce a fost arestat. „Ce a făcut? Nici nu ştiu… Nici nu a reuşit să facă ceva, dacă era implicat ba cu trafic, acum cu pământurile, nu mai ştiu cu ce acolo. Da’ precis nu pot să vă spun”, încheie săteanul.

Nici Vasile Antipov, pe care l-am surprins în timp ce repara un gard, nu ştie de ce primarul a fost luat pe sus de către oamenii legii, dar l-a caracterizat ca fiind „mujik klasnîi”.

„Mascaţii” şi … ruşinea

„Ne-au făcut satul de râs, ăştia care au venit cu măştile pe faţă. L-au arestat o dată, şi a doua oară, dar ce, chiar aşa se face? Au venit şi l-au laut ca pe un pristupnik, da’ pentru ce?”, se revoltă o angajată de la grădiniţa de copii din localitate. Femeia spune că primarul a ajutat mai mulţi oameni şi nu ştie ce rău o fi făcut acesta şi cui. Ea susţine că cei care au avut de pătimit din cauza lui Ionel ar trebui să spună deschis ce anume le-a făcut.

O tânără, totuşi, ne-a spus că Gheorghe Ionel este un „contrabandist” şi că era mai bine cu fostul primar care, pe lângă unele lucruri pe care le-a făcut pentru sat, a pus şi o cruce la o intersecţie de drumuri. De la aceasta, o stradă duce la casa actualului ales local, iar cealaltă – la casa fostului edil. Ulterior, însă, am aflat că crucifixul a fost înălţat de actualul primar.

„Dacă nu era primar, nu avea neplăceri şi era să fie acelaşi „Gicu Topor” cu o autoritate şi mai mare şi tot era să ajute oamenii”, crede un fost consilier local. Acesta se arată indignat şi de faptul că forţele de ordine nu au recunoscut public că au comis o greşeală atunci când l-au reţinut pentru „trafic de fiinţe umane”. „La noi iese aşa: l-au arătat la televizor, l-au băligat şi nimeni nu şi-a cerut scuze”, explică bărbatul. Tot el consideră că, toate aceste lucruri se întâmplă, cel mai probabil, pentru că Ionel „nu convine cuiva pentru alegerile viitoare”.

Fostul ales local mai spune că el este adeptul dictaturii legii, şi dacă primarul e vinovat, să fie închis, dar dacă e nevinovat, atunci să fie eliberat.

Un fel de epilog

La 17 noiembrie, Judecătoria Străşeni a început examinarea dosarului intentat pe numele lui Gheorghe Ionel. Potrivit viceprimarului Vasile Tofan, în cadrul procesului au fost audiaţi martorii acuzării: inginerul cadastral, Ion Tutunaru, ex-secretara Primăriei, Victoria Botnaru, ex-primarul Vladimir Barbăroşie, precum şi perceptorii fiscali. „Toţi au confirmat că primarul Ionel a obţinut şi deţine terenurile în conformitate cu legea. În anii în care a obţinut loturile, 1996 şi 2004, Ionel nu era primar. Despre ce fel de acţiuni săvârşite de către o persoană cu funcţie de răspundere, incriminate primarului, poate fi vorba, dacă, pe atunci, el nu deţinea o astfel de funcţie”, spune viceprimarul Tofan. Potrivit martorilor, până şi ex-primarul Vladimir Barbăroşie, concurentul electoral al actualului primar, a confirmat că Ionel este proprietar cu acte în regulă al terenurilor litigioase.

Aneta Grosu, Nicolae Cuşchevici