Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Maltratare în «Chişinău»

Maltratare în «Chişinău»

Vineri, 4 iulie, a doua zi după apariţia, în Ziarul de Gardă a articolului «Al cui e Chişinăul?», directorul hotelului, Alexandru Mahnatchin, în prezenţa mai mutor martori a agresat proprietara restaurantului «Chişinău» , fără a da vreo explicaţie acţiunilor sale. Iulia Culeasov, directoarea restaurantului este una din cei 6500 de acţionari ai SA «Hotelul Chişinău» care, de câţiva ani deja, nu mai primesc dividende în schimbul investiţiilor făcute. Potrivit martorilor, Mahnatchin ar fi agresat-o pe Culeasov, bănuind-o că ar fi furnizat informaţii la «Ziarul de Gardă».

Directoarea a fost bătută

«Mohnatchin a intrat în restaurant, alungându-ne şi spunând că el este stăpân aici. Directoarea restaurantului, Iuia Culeasov, a încercat să-l oprească, iar acesta a strâns-o cu ambele mâini şi a lovit-o cu pumnul în piept. Un cuplu care sărbătorea ziua de naştere a fiului, s-au speriat, chemând ajutor», povesteşte Melania Ostrovscaia, ospătar-şef la restaurantul «Chişinău».

În urma expertizei medico-legale, medicul legist V. Frumusachi i-a eliberat Iuliei Culeasov acte legale ce confirmă maltratarea acesteia. În aceeaşi zi, administraţia hotelului a deconectat restaurantul de la curent electric şi apă.

Frigiderele erau pline cu produse: peşte, caviar, mezeluri, carne, pentru acea zi fiind preconizat un banchet cu 100 de invitaţi. Sărbătoarea a fost contramandată. Clienţii au fost prejudiciaţi, iar directoarea restaurantului s-a ales cu un proces de judecată şi cu trei frigidere încărcate cu produse bune de aruncat.

Acţionarii SA «Hoteul Chişinău» s-au adunat pe 7 iulie în incinta restaurantului «Chişinău» pentru a protesta împotriva acţiunilor abuzive a administraţiei hotelului.

Voronin — sperietoare pentru acţionari

«Până în prezent, acţionarii credeau că proprietarul hotelului este Oleg Voronin, fiul preşedintelui. La fiecare adunare veneau nişte oameni care spuneau că ei sunt protejaţi de sus şi că nimeni nu ar trebui să se împotrivească. Acţionarii erau ameninţaţi că pot avea probleme cu preşedintele. Astfel, acţionarii nu scoteau o vorbă, iar cei cu protecţie de stat au vândut hotelul de câteva ori, fără a se împărţi cu acţionarii».

«Am participat la toate adunările acţionarilor, de fiecare gândindu-mă că voi primi dividendele care îmi revin. Nu am primit niciun bănuţ. Nici măcar banii de drum nu mi-au restituit, dar eu vin tocmai de la Comrat. Acţionari ca mine sunt foarte muţi. Pensionari, invalizi din toată Moldova. Ei vin la Chişinău pentru a-şi ridica dividentele şi se întorc acasă fără nimic», se plânge Elena Mocanu, acţionar al SA «Hotelul Chişinău», pensionară, cu stagiu de 30 de ani de muncă în calitate de cameristă la acest hotel.

«Deşi acţionarii insistă să li se achite dividendele, Mohnatchin refuză, strigând că dacă nu ne convine ceva, putem vinde acţiunile. Preţul propus de el e mizerabil — 2 lei pe o acţiune. Am muncit o viaţă înteagă pentru trei mii de lei. Bătaie de joc», spune Aliona Graur.

«Timp de 43 de ani, de când muncesc la Hotelul «Chişinău», am văzut mulţi directori, însă un asemenea dezastru cum e acum nu a mai fost», intervine Melania Ostrovscaia.

Contract pe viaţă

«Am ajuns eu, soţie de colonel, să fiu înjosită şi maltratată de un bandit», vorbeşte despre Mohnatchin proprietara restaurantului. Culeasova presupune că directorul s-a înfuriat şi din cauza că ea a refuzat să plătească câte 7 mii de euro pe lună pentru chiria restaurantului, pe când Mohnatchin achită SRL «First Hotel», proprietar oficial al hotelului, pentru chiria întregului bloc, doar 15 mii lei pe lună. Directoarea restaurantului numeşte suma de 5 mii lei pe lună care figurează în contractul de arendă a localului, nr. 162 din 2002. Contractul a fost semnat pe un termen de 99 ani.

Tot luni, în timpul adunării, acţionarii au declarat că Voronin nu ar avea vreo legătură cu acest hotel. A fost un truc, o sperietoare. Cine, totuşi, e adevăratul proprietar şi cine ar trebui tras la răspundere pentru încălcările care au avut loc în ultimii 10 ani, de când Hotelul «Chişinău» a fost privatizat în proporţie de 60%?

«Vrem să ştim cine este stăpânul adevărat, pentru a decide separarea noastră de spaţiul hotelului. Cât mai poate fi vândută această clădire fără acordul nostru?», vorbeşte, din numele celor prezenţi, Iulia Culeasova.

Direcor vulnerabil

Care e poziţia directorului şi cât de veridice sunt afirmaţiile acţionarilor, nu am putut afla. Luni, Mohnatchin a refuzat să se întâlnească cu jurnaliştii. Marţi, la 11.00, urma să facă declaraţii pentru presă, dar tot marţi, la fel ca şi miercuri, directorul, potrivit pazei acestuia, era supraîncărcat.

Svetlana Panţa
Acest articol de investigatie a fost initiat ca urmare a adresarilor facute la linia fierbinte anticoruptie tel. 92-79-79.  Linia fierbinte este lansata in cadrul proiectului «Sensibilizarea populatiei despre fenomenul coruptiei», implementat de Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chisinau.