Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   MAI, prins în ofsaid

MAI, prins în ofsaid

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţa că ofiţerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP)au prevenit traficarea unei moldovence în Turcia, unde urma să practice prostituţia. Potrivit MAI, „capul” reţelei este un bărbat de 34 de ani, deţinut al Penitenciarului nr. 4. ZdG a încercat să afle mai multe despre acest caz de combatere a traficului ilegal de fiinţe umane, însă informaţia prezentată de MAI s-a dovedit inaccesibilă, iar pe alocuri falsă.

„Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) au prevenit traficarea unei moldovence pentru practicarea prostituţiei peste hotarele R. Moldova. În consecinţă, s-a reuşit neutralizarea unei reţele care asigura cu tinere din R. Moldova cluburi de noapte din Antalia, Turcia”. Potrivit poliţiştilor, „capul” reţelei are 34 de ani şi este deţinut al Penitenciarului nr.4. Timp de o lună, oamenii legii au monitorizat activitatea grupului, ceilalţi doi membri fiind un bărbat, „specializat” în organizarea transportării tinerelor din R. Moldova, şi o femeie de 22 de ani, aflată în Turcia, „responsabilă” pentru transportarea prin Turcia, se anunţa în comunicatul plasat pe pagina electronică a MAI joi, 3 februarie.

Capul reţelei era puşcăriaş

„În cadrul acţiunilor de urmărire penală s-a stabilit că deţinutul, în complicitate cu traficanta din Turcia, au racolat şi determinat o femeie de 34 de ani, din Chişinău, să plece în Turcia, pentru prestarea serviciilor sexuale contra plată, într-un club de noapte din Antalia. Pentru această „afacere” condamnatul urma să primească de la complicele din Turcia 1000 de dolari.

Astfel, cei doi organizatori au pregătit deplasarea basarabencei, i-au perfectat paşaportul de uz extern şi i-au procurat biletul electronic cu ruta aeriană Chişinău-Instanbul-Antalia. De asemenea, victimei i-au fost transmişi 300 de dolari pentru cheltuieli de călătorie. Poliţiştii, în comun cu colaboratorii SCF „Chişinău-Aeroport”, au reuşit să reţină femeia din drumul său spre Antalia. În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 220 Cod Penal al R. Moldova, „Proxenetismul”. Conform legislaţiei în vigoare persoana culpabilă de o asemenea infracţiune este pasibilă de până la 7 ani de puşcărie”, se mai spunea în comunicatul MAI-ului.

„Nu vă dăm numele, prezumţia nevinovăţiei”

Pentru a afla mai multe informaţii despre caz, am luat legătura cu Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP). „Nu vă putem oferi informaţii. Colaboraţi cu serviciul de presă al MAI”, ni s-a spus de la unitatea de gardă.

Am telefonat la serviciul de presă al MAI, de unde am sperat să obţinem numele condamnatului proxenet. „Nu vă putem spune numele, pentru că există prezumţia nevinovăţiei. Investigaţia ofiţerilor CCTP a început ca urmare a unei informaţii operative. Deja care au fost paşii ofiţerilor, nu vă putem spune. De caz se ocupă procurorul Ion Dadu”. Acestea au fost informaţiile oferite de serviciul de presă al MAI.

Şeful puşcăriei nu ştie nimic despre proxenet

Ana Racu, şefa serviciului de presă din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), nu a putut nici ea să ne spună mai multe detalii despre acest caz. „Dacă nu există numele deţinutului, nu putem să vă spunem mai multe”, ne-a explicat Ana Racu.

„Eu am rămas uimit”, aceasta a fost reacţia lui Eduard Timofei, şeful interimar al Penitenciarului Nr.4 atunci când l-am rugat să ne ofere detalii despre deţinutul din penitenciarul pe care îl conduce. „Adresaţi-vă la ei (la MAI, n.r.) pentru a afla informaţii. Eu nu ştiu de unde au asemenea informaţii. Eu singur am aflat asta din mass-media. Personal n-am fost informat de aşa ceva şi nu pot să vă dau careva informaţie oficială. Ei au declarat, dar mie nu mi-au spus”, a conchis Timofei.

Procurorul nu ştie că s-ar ocupa de acest caz

Marţi-dimineaţă, 7 februarie, am mers la procurorul Ion Dadu, cel despre care MAI ne-a anunţat că ar fi preluat cazul. Acesta s-a arătat surprins de întrebare şi ne-a spus că nu lucrează în acest moment la un asemenea caz. „Nu mă ocup de un asemenea caz. Pentru prima dată aud de aşa ceva. Poate cei de la MAI au greşit?Se întâmplă când ei mai greşesc şi oferă informaţie neverificată. Au şi fost certaţi pentru asta”, ne-a explicat procurorul din cadrul Secţiei combaterea traficului de fiinţe umane a Procuraturii Generale (PG).

Arată că lucrează

„Concluzia este că s-a dorit să se ridice popularitatea acestui organ în descoperirea unei infracţiuni. Dacă o instituţie oficială oferă iresponsabil populaţiei o anumită informaţie, iar apoi o ascunde, are un singur scop, de a demonstra superficial că activitatea sa este una calitativă şi dă rezultate”, crede Victor Constantinov, jurist în cadrul Organizaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”.

PS ZdG nu a încercat să pună la îndoială veridicitatea informaţiilor prezentate de MAI în comunicatul plasat pe site-ul instituţiei joi, 3 februarie 2010. ZdG a încercat să arate cititorilor procesul anevoios prin care trece un jurnalist pentru a afla o informaţie, în acest caz date despre un deţinut, acuzat că ar fi „capul” unei reţele de traficanţi de fiinţe umane.