MAI organizează “alegeri libere şi corecte”

220-mai1O sinteză MAI expusă pe 16 foi şi o interpelare oficială a fost adresată Comisiei Electorale Centrale (CEC) de către Nicolae Railean, reprezentantul unei formaţiuni politice de opoziţie la CEC. Railean cere examinarea în regim de urgenţă a contestaţiei sale şi contracararea unor acţiuni ilegale ale MAI, în actualul scrutin parlamentar. El insistă ca demersul său să fie examinat în prezenţa ministrului de Interne, Gheorghe Papuc.

Interpelarea a fost adresată la CEC după ce Railean a ajuns în posesia unei «sinteze» MAI, din care reiese că întreaga maşinărie poliţienească din R. Moldova a fost mobilizată şi munceşte în favoarea partidului de guvernământ.

Potrivit unor date neoficiale, peste 100 de funcţionari MAI sunt implicaţi în campania electorală, prin acţiuni directe şi prin elaborarea unor rapoarte detaliate, destinate stafului PCRM, despre situaţia din localităţile R. Moldova.

Nicolae Railean afirmă că a obţinut raportul chiar de la angajaţi MAI care, deşi muncesc acolo, nu acceptă să devină părtaşi ai actualului sistem represiv.

Sinteza prezentată la CEC conţine informaţii detaliate despre atmosfera electorală din perioada 5-18 februarie 2009. Este indicat numărul de primării şi de alegători, numărul de primării conduse de membri PCRM, numărul şi adresele întâlnirilor electorale cu reprezentanţii diferitor partide, dar şi localităţile care, pe parcursul campaniei electorale, până la 5 aprilie, pot fi «atrase» de partea PCRM. Raportul demonstrează că, în procesul de «convingere» a alegătorilor, PCRM mizează pe directori de şcoli, oameni de afaceri, actuali şi foşti colaboratori MAI, primari, inclusiv pe unii din cadrul partidelor de opoziţie.

La Glodeni, bunăoară, pentru că PCRM are influenţă doar în 8 din cele 19 primării, autorii raportului afirmă că «situaţia poate fi redresată». Localităţile «optimiste» ar fi Ciuciulea, Limbeni, Petrunea, Camenca, acest lucru însemnând exercitarea influenţei politice asupra unor persoane care ar putea determina electoratul să voteze cu PCRM.

În satele Speia, Ţânţăreni şi Delacău, raionul Anenii Noi, se va «colabora» cu un fost primar şi cu un preşedinte al Asociaţiei Combatanţilor. Despre comunele Ustia, Oxentia, Molovata Nouă din raionul Dubăsari se spune, fără vreo îndoială, că «vor adera la PCRM».

Situaţie «dificilă» la baştina lui Stepaniuc

La Nisporeni, deoarece comuniştii conduc doar 3 din cele 23 de primării, autorii raportului constată că «situaţia e dificilă şi necesită activizarea acţiunilor». Putem presupune că toate acţiunile de la postul independent de televiziune «Albasat» fac parte din acest scenariu.

Şi la Ialoveni, baştina lui Victor Stepaniuc, cu 7 din 25 de primării, situaţia e calificată «dificilă», sugerându-se că doar satul Bardar ar putea fi atras la PCRM, acest lucru fiind posibil de realizat prin intermediul primarului.

La Călăraşi, în vizorul PCRM sunt satele Sadova şi Hârjăuca, iar la Orhei – Ivancea, Bulăieşti, Jora de Mijloc, Berezlogi. Mai mulţi primari şi oameni de afaceri de la Rezina muncesc în aceste zile pentru a convinge satele Cinişeuţi, Cuizăuca, Buşăuca, Lalova, Horodişte, Ignăţei, Saharna, Minceni să voteze cu PCRM la 5 aprilie.

Şi la baştina Eugeniei Ostapciuc, în satele Căinarii Vechi, Dubna, Nemereuca şi Vasilcău, prin intermediul primarilor din aceste localităţi, PCRM încearcă să cucerească noi alegători. În document se spune că baronul romilor s-ar bucura de prea puţină autoritate acum, astfel încât PCRM este în căutarea altor pârghii electorale pentru comunitatea romă din această localitate.

Grija romilor urmează să o poarte, la Otaci, raionul Ocniţa, primarul din această localitate. Primarul satului Chetriş, raionul Făleşti, Andrei Jornea (PCRM), figurează în acte pentru că dă în chirie unor reprezentanţi ai partidelor de opoziţie Casa de cultură, în scopul desfăşurării întâlnirilor electorale.

Primarii opoziţiei – ţinta strategilor PCRM

La Căuşeni, se încearcă «colaborarea» cu primari PD şi AMN, la Cantemir – cu trei primari PL, iar la Hânceşti – cu primari AMN, PSD şi PLDM. Un rol special îl au în această schemă foştii colaboratori MAI, pe care contează actuala guvernare. Acest lucru se întâmplă la Criuleni, unde mai rămân «neacoperite» de comunişti satele Bălăbăneşti, Coşerniţa, Drăsliceni, Micleşti, Slobozia-Duşca, Zăicana.

La Rezina, se spune în raport, lucrurile pot fi redresate prin intermediul fostului comisar, Petru Şova, iar la Budăi, Teleneşti, prin intermediul fostului angajat MAI, Ion Veşca. Şi la Donduşeni de mare ajutor pentru PCRM ar urma să fie un alt fost angajat MAI, Ion Potlog. Din acelaşi raport aflăm că, la Edineţ, a depus raport de concediere vicecomisarul Ţurcan, urmând să fie destituit şeful SOP, Ion Bordian.

La Briceni, «pentru a nu influenţa negativ situaţia, a fost destituit din funcţie vicecomisarul Gh. Bordei». De fapt, raportul este plin de curiozităţi electorale care demonstrează implicarea structurilor de forţă în procesul de desfăşurare a «alegerilor libere şi corecte» în R. Moldova.

Am solicitat opiniile unor lideri politici despre posibilele «colaborări» ale unor primari, aleşi din partea unor partide democratice, cu partidul de la putere. Preşedintele PD, Dumitru Diacov, susţine că, în prezent, «aşa lucrează toate ministerele, nu doar cel de Interne. Ei găsesc diferite «puncte» slabe şi încearcă să-i şantajeze pe unii sau să-i compromită pe alţii. O maşinărie întreagă lucrează în acest scop. Oricât de mare încredere avem în aleşii noştri, e greu să garantezi când guvernarea intră în familiile lor, şantajându-le copiii».

Victor Osipov, de la AMN, susţine că aceasta este o tactică bine cunoscută, utilizată de PCRM. «Ei fac dosare separate nu doar celor aleşi pe listele lor, dar şi funcţionarilor care reprezintă alte formaţiuni politice. În teritoriu au pus în funcţie poliţia locală, care poate înspăimânta pe oricine», spune Osipov.

«Cred că suntem în situaţia unei intoxicări de presă, care urmăreşte scopul dezbinării în rândul partidelor democratice. Acest lucru se face cu mâna stafului electoral al PCRM, sub paravanul unei scurgeri de informaţii. Procedeul e cunoscut şi răscunoscut în cercul serviciilor speciale. Bolşevicii s-au ocupat de prin 1937 de acelaşi lucru. Dacă vrei să elimini un adversar, difuzezi informaţii potrivit cărora acela ar lucra pentru tine. Atunci se obţinea efectul scontat», ne-a explicat Boris Vieru poziţia PL.

L-am căutat şi pe Gheorghe Bordei, ex-vicecomisar de Briceni, demis, potrivit raportului, acum câteva săptămâni. «Îmi înmormântez în aceste zile mama. Îmi este greu să vorbesc sau să comentez cele întâmplate. Am fost disponibilizat de la comisariat. Nimeni nu mi-a explicat nimic», ne-a spus Bordei.

Colegii fostului vicecomisar ne-au confirmat, sub acoperire, că acesta a fost destituit «din motive politice». La cerviciul de presă al MAI am fost asiguraţi că această instituţie nu are nimic în comun cu respectiva schemă, urmând să ni se comunice din ce cauză, totuşi, a fost demis vicecomisarul Bordei. Mai aşteptăm răspunsul MAI.

Aneta GROSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Eugen

  Inca o data ne convingem ca presa independenta face lucrul opozitiei care adesea iesind la dezbaterile TV nu stie ce sa spuna si nu au nici macar tinuta corespunzatoare stind incrispati,complexati.Credeti ca taranii nostri au nevoe de grafice si tabele?Am privit aseara la TV7, la Obervator, un film bun de Gabriel Calin despre afacerea cu distrugerea stadionului Republican.Ar fi bine sa-l mai reluati odata.

 2. papucareasa

  Bravo, Papucelul meu… Esti un dragut ca poti organiza asa alegeri, sa se bucure strainii cat de democratici suntem

 3. nicolae

  Doamne ,Doamne Si iar Doamne !!!
  Dar POPIME komsomolisto–komunisto cu cine e oare ???
  NU mai pot nici critica , dar nici lauda nu pot
  Obositam si eu mult … Ma ridic , ma scutur bine ,holbez ochii !!! Mam trezit ???
  Nu mai frate ,nu se poate ,— Sai lasam pe acesti misei
  Mai departe sa ne ingroape in mocirla cu. atei …

  ++0

 4. costin

  Externe

  Unirea Opoziţiei ar putea răsturna regimul comuniştilor lui Voronin
  21-03-2009

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  Condamnat pe viata si nu prea. Dupa ce va sta 14 ani ca la hotel, Josef Fritzl ar putea fi liber
  Sarkozy, contestat violent pe strazile din Paris
  Nabucco ramane un proiect energetic prioritar pentru UE

  În pofida recentelor negocieri între cele doua „parti” în conflict, Moldova si Transnistria, desfasurate la Moscova sub obladuirea presedintelui rus Dmitri Medvedev, mizele electorale din stânga Prutului sunt în alta parte. Pentru ca la Moscova nu s-a petrecut, în esenta, nimic. Nu documentul semnat de Voronin va marca alegerile din 5 aprilie, ci altceva: jocul cifrelor electorale si al statisticilor.

  Sarabanda statisticilor
  Prima chestiune este tehnica si vizeaza baza procesului electoral. Pe 10 martie, liderul unui partid de opozitie anunta ca „autoritatile ar pregati o fraudare masiva a alegerilor din 5 aprilie” prin „denaturarea numarului de alegatori cu 600 mii de persoane”. Argumentul principal era discrepanta dintre cifrele publicate de Ministerul Dezvoltarii Informationale si datele Comisiei Electorale Centrale .Recent, analistii de la Chisinau au exprimat dubii fata de cresterea cu 100 de mii a numarului de alegatori comparativ cu scrutinul anterior, în conditiile unei mortalitati în RM care excede cu mult natalitatea. De unde au aparut acesti electori? Cine sunt ei? Carui partid viu îi vor sluji sufletele moarte? Problema ar trebui sa genereze o dezbatere publica mai intensa decât prezentele reactii, inclusiv la nivelul instantelor internationale care pretind ca au un ochi asupra campaniei electorale de la Chisinau. Nu credem ca exageram spunând ca statisticile divergente care exista acum în RM sunt de departe mai periculoase pentru rezultatul din 5 aprilie decât documentul semnat la Moscova.

  Sondajul preelectoral: manipulare sau clarificare?
  Toata lumea asteapta Barometrul de opinie al IPP. Asteptarea e justificata, la fel însa si temerile. Prima ambiguitate se refera la modul în care divergentele statistice sunt clarificate în investigatia sociologica. Pot afecta ele constructia esantionului si, prin urmare, rezultatele sondajului, mai ales ca nu se cunoaste repartitia teritoriala a sutelor de mii de „suflete moarte”? A doua ambiguitate tine de momentul realizarii Barometrului si, respectiv, momentul publicarii. Campania electorala din RM s-a declansat la începutul lui februarie, iar chestionarele au fost culese tot în aceasta perioada. Daca asa stau lucrurile, sondajul final – publicat la finele lui martie – nu va surprinde modul în care campania electorala propriu-zisa a afectat electoratul, desi momentul publicarii ar sugera contrariul. Ignorarea decalajului de timp poate genera confuzie la nivelul electoratului si semne de întrebare relativ la relevanta Barometrului…

  Cât conteaza exit-poll-ul pentru validarea alegerilor?
  Nici exit-poll-ul nu e scutit de probleme, una dintre care – majora – tine de antecedentele controversate ale acestei proceduri sociologice în RM. Acum, data fiind miza fiecarui procent electoral în parte, importanta sondajului la urne devine strategica. În 2005 a existat o diferenta de circa 5% între datele estimate prin exit-poll si cele finale (45,98% a câstigat PCRM fata de estimarea de 40%, 9,07% a câstigat PPCD fata de estimarea de 14%). Coincidentele sunt mari (cât a „pierdut” un partid a „câstigat”, de fapt, celalalt), dar, din pacate, clarificarile oficiale nu au existat. Alegerile au fost considerate valide, ca si cum sondajul efectuat la iesirea de la urne nici nu ar fi existat! Este însa absurd sa neglijezi acest instrument atunci când evaluezi un proces electoral. Pentru ce îl mai faci, în definitiv? Care mai e rostul lui, daca oricum nimeni nu îl ia în serios?

  Nehotaritii – eterna poveste
  Ultima chestiune – nehotarâtii. Daca în sondajul pre-electoral din 2005 acestia exprimau o optiune de 75,8%, sondajul din septembrie-octombrie 2008 al IPP arata o cifra de 49,8% si tendinta este posibil sa se mentina. Nu putine voci afirma ca respectivele voturi sunt decisive pentru rezultatul final al acestor alegeri, si nu fara temei. Ce este de facut? În situatia creata cele mai avantajate sunt partidele cu afinitati doctrinare, cu conditia sa fie dispuse sa actioneze în consecinta. Prin unificarea mai multor partide, acesta a reusi sa dea un semnal de forta si sa aduca la vot nehotarâtii fiecarui partid component în parte. Ceea ce, cu siguranta, niciunul dintre partidele componente nu ar fi putut sa faca. Concluzia e una: avantajul teoretic este acum de partea Opozitiei. Daca vrea sa culeaga aceste voturi potentiale, chiar si în absenta unui bloc electoral, singura solutie a celor trei partide cu afinitati doctrinare si cu sanse de a trece pragul este un semnal solid, coerent si unit înainte de votul final. Niciun partid nu va reusi de unul singur ceea ce pot reusi împreuna. Nu e niciun paradox sociologic faptul ca manifestarea comuna a celor trei partide va aduce fiecaruia în parte mai multe voturi „nehotarâte” decât ar putea sa acumuleze, actionând singur…

  Dan Dungaciu

 5. antibiotic

  Stilul si politica campaniei electorale din RM cu nimic nu se deosebeste de celelate stiluri si politici din restul statelor lumii, nici chiar cu cel din rominia , asa ca in perioada ferbinte multe declaratii se fac si constructive si mai multe destructive, e usor a face o analiza din pripa si mai ales cind aperi interesele altu-i stat si mai ales cind nu iesti cetatean al acestui stat si indeplinesti misiunile concrete ale stapinilor tai de la Bucuresti , ai face bine daca o sa te reduci doar la membru observator, analiza aceasta nu e veridica..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *