Lupta cu morile de plumb

Acum o săptămână, Procuratura Dubăsari i-a aplicat o nouă lovitură lui Serghei Nirca, fost primar de Cocieri. Procurorii au hotărât deja, pentru a doua oară în ultimele luni, emiterea unei ordonanţe de neîncepere a urmăririi penale pe faptul intoxicării sale cu tetraetil de plumb.

La alegerile din 5 iunie 2011, Serghei Nirca a obţinut doar 6,12% din voturile consătenilor săi. Acesta a pierdut lupta pentru fotoliul de primar al satului Cocieri, Dubăsari, dar continuă o altă bătălie, mult mai importantă, cea pentru adevăr şi dreptate. Deşi este privit cu neîncredere de multă lume, Serghei Nirca este decis să ducă această luptă până la capăt.

Totul a început în 2007

Serghei Nirca a devenit primar de Cocieri în anul 2007, când a fost votat în turul doi de scrutin de aproximativ 70% dintre alegători. Acesta susţine că de pe atunci a simţit în birourile primăriei un miros strident. În noiembrie 2007, s-a adresat la Centrul Naţional pentru Sănătate Publică, solicitând o investigaţie a aerului din încăpere. “Mi-au spus că aparatele pe care le au la dispoziţie nu au depistat nimic ciudat. Am rezistat aşa în 2007, 2008, dar am observat că, în fiecare lună, răceam! Prin aprilie 2009, am simţit dureri de inimă. La un control, medicii mi-au spus că nu am probleme serioase. Ulterior, am început să-mi pierd cunoştinţa, chiar şi atunci când mă aflam la volan. Mi-am dat seama că se întâmplă ceva grav de tot şi că ar trebui să am o atitudine serioasă faţă de această problemă”, îşi aminteşte Nirca.

Prin intermediul unui cunoscut de la Universitatea de Stat, Facultatea de Chimie, a aflat pentru prima dată că a fost intoxicat. A urmat o lungă perioadă de timp un tratament la domiciliu. Tot de atunci a început un adevărat maraton pentru adevăr şi dreptate. Cine l-a intoxicat? Aceasta era întrebarea care nu îi dădea pace. De frică, s-a transferat de la primărie, acolo unde ar trebui să stea primarul, la liceul din localitate, apoi la grădiniţă, ulterior la Casa de Cultură şi apoi la Şcoala de arte din Cocieri.

Intoxicat cu tetraetil de plumb

În tot acest timp, Serghei Nirca a depus mai multe plângeri pe adresa instituţiilor abilitate, cerând  investigarea intoxicării sale. “Specialiştii” din R. Moldova, în loc să caute persoanele care l-au supus intoxicării, s-au interesat dacă nu cumva Serghei Nirca se află la evidenţă la Spitalul de Psihiatrie. Pentru că răspunsurile pe care le primea de la instituţiile oficiale de la noi, inclusiv de la spitale, nu-l mulţumeau, a apelat la specialişti din străinătate. Nirca a efectuat mai multe examene medicale în Belarus, Ucraina şi chiar în Austria. Medicii de acolo i-au depistat în organism o cantitate excesivă de plumb. Ei au confirmat că Nirca a fost intoxicat cu tetraetil de plumb.

Întors acasă cu rezultatele examenelor medicale, Serghei Nirca s-a adresat la Centrul de Medicină Legală. Specialiştii de acolo, în frunte cu Ion Cuvşinov, directorul Centrului, au întocmit un raport de examinare medico-legală, în care se menţiona că “simptomele manifestate de Serghei Nirca se încadrează în tabloul clinic al unei intoxicaţii acute de grad uşor-mediu cu toxic ce conţine plumb”.

Refuz: Procuratura nu a deschis dosar penal

În martie 2011, Procuratura Dubăsari a dispus  efectuarea unui control suplimentar pe faptul intoxicării lui Nirca, după ce în 2010 emitea o ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz. Pe 21 iunie, însă, aceeaşi procuratură decide pentru a doua oară refuzarea demarării urmăririi penale. “A fost refuzată pornirea urmăririi penale. Hotărârea a fost expediată lui Serghei Nirca şi cel târziu luni (27 iunie – n.r.) va ajunge la el. I-a fost explicat dreptul de a ataca decizia respectivă. Au fost efectuate numeroase investigaţii, inclusiv cu aparate speciale, cu prelevarea probelor din aer. Totul era în regulă”, ne-a spus Sergiu Rusu, adjunct al procurorului de Dubăsari.

“Nu am primit nicio hotărâre”, ne-a spus marţi, 28 iunie, Serghei Nirca. Tudor Ciorap, vicepreşedintele Centrului Naţional pentru Investigaţii şi Apărarea Drepturilor Omului din R. Moldova, se ocupă de acest caz. Acesta susţine că a intentat o acţiune civilă împotriva Procuraturii pentru că nu a anchetat adecvat cazul intoxicării cu plumb a lui Nirca. Totodată, Ciorap ne-a spus că, începând cu 8 iunie 2010, acest dosar este pe rol la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Între timp, Serghei Nirca continuă să stea departe de familie. “Caut un adăpost sigur pentru mine şi familia mea. Până atunci, în fiecare seară, rămân în case diferite”, ne-a spus Serghei, care aşteaptă o decizie favorabilă de la CEDO.

Ce este tetraetilul de plumb?

Tetraetilul de plumb este un compus organic extrem de toxic, utilizat în creşterea cifrei octanice a benzinei. Anionul organic de plumb pătrunde rapid la nivelul sistemului nervos central. Simptomatologia se caracterizează prin somn agitat cu coşmaruri, cefalee, anorexie, greţuri, încetinire a activităţii inimii, manifestată prin reducerea pulsului, hipotensiune, transpiraţii, hipersalivaţie, tremur, delir, halucinaţii, dezorientare temporo-spaţială, tulburări de mers şi de echilibru, reflexe osteo-tendinoase exagerate, convulsii, comă. În formele severe de intoxicaţie, moartea survine spre sfârşitul primei săptămâni de intoxicaţie.

Ion Cuvşinov, directorul Centrului de Medicină Legală, ne-a explicat că cel mai frecvent această substanţă se găseşte în petrol, aflat la îndemâna oricui.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. mos Ion

    Pb(CH3CH2)4 este un lichid care la temperatura de 0° se transforma in aburi.Se pare ca domnul sa intoxicat cu benzina de cea veche si pe urma au aparut probleme mentale,emotionale,intelegenta scazuta s.a.,ce e specific unei asa inntoxicatii.Lasati procuratura in pace.Folositi benzina fara plumb si nu ve-ti avea probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *