«Lohotron» cu procurori

Timp de un an şi jumătate, locuitorii orăşelului Codru au fost dezinformaţi de un anunţ postat în incinta Primăriei. Aceştia erau anunţaţi despre o întâlnire fictivă cu procurorul sectorului Centru. “La ora anunţată, procurorul nu era, iar oamenii plecau dezamăgiţi acasă”, spune Valentin Barbacari, un cetăţean care a căutat să-şi valorifice dreptul la informaţie, dar care a căzut în plasa anunţului de cel puţin 15 ori. “Este un “lohotron” organizat de Primăria or. Codru şi de procuratură”, crede acesta.

“Se aduce la cunoştinţă locuitorilor oraşului Codru privind faptul că în fiecare zi de vineri, între orele 16-17, va avea loc audienţa cu Procurorul sectorului Centru, mun. Chişinău”. Acest anunţ a fost afişat pe uşa Primăriei orăşelului Codru timp de un an şi jumătate. În tot acest timp, oamenilor care se adresau pentru a beneficia de  întâlnirea cu procurorul li se spunea că „acesta lipseşte” sau – „încercaţi vinerea viitoare”.

Întâlnirea inexistentă cu procurorul

“În luna ianuarie 2009 până pe data de 14 septembrie 2010, când ultima dată am participat la acest „lohotron”, de vreo 15 ori am fost amăgit eu şi alţi cetăţeni prin această escrocherie – iaca este, iaca nu-i procurorul”, ne spune Valentin Barbacari, locuitor al orăşelului Codru.

“În ianuarie, am văzut un aviz în faţa Primăriei Codru în care se scria că putem să ne înscriem în audienţă la procuror. În anticameră, însă, îmi refuzau să mă înscrie şi nici procurorul nu venea. Următoarea vineri – aceeaşi situaţie. Procurorul nu venea”, povesteşte Barbacari, care a căzut victimă anunţului autorităţilor de cel puţin 15 ori.

Nemulţumit, a apelat la Preşedinţie, unde a cerut  demontarea “lohotronului” de la Primăria Codru, astfel încât, pe viitor, să nu mai fie afişate avizuri false în care să se indice prezenţa anumitor funcţionari pentru primirea cetăţenilor în audienţă, dar care, în realitate, nu vin niciodată.

Procuratura recunoaşte absenţa

De la Aparatul preşedintelui, cererea a fost transmisă spre examinare Procuraturii sectorului Centru. Astfel, s-a ajuns la o situaţie cel puţin bizară: organul învinuit de Valentin Barbacari a fost cel care i-a examinat cererea.

În răspunsul primit peste o lună şi jumătate, se menţiona că „în procuratura sectorului Centru, mun. Chişinău, pe parcursul anilor 2009—2010 au fost efectuate schimbări de cadre şi anume transferul procurorilor în alte procuraturi teritoriale, numirea în funcţia de procurori a stagiarilor, din care motiv, în unele zile de vineri, nu s-a petrecut primirea cetăţenilor”.

Răspunsul nu a făcut altceva decât să-i provoace zâmbetul lui Valentin Barbacari. „Oare schimbările de cadre au durat un an şi jumătate?” – se întreabă acesta. “Şi ce legătură au ele cu anunţul?”, continuă nedumerit bărbatul.

“Nu v-au fost încălcate drepturile”

“Vă informăm că în cadrul Procuraturii sectorului Centru a fost instiuit telefonul de încredere cu numărul 54-45-01, la care puteţi semnala probleme urgente şi solicita intervenţia promptă a procurorului”, se mai menţiona în răspunsul procuraturii. „Încercaţi şi voi să sunaţi la acest număr. Eu, de câte ori am sunat, nu a răspuns nimeni”, a precizat Valentin Barbacari, total nemulţumit şi de concluzia procuraturii. “Dvs. na-ţi fost limitat în careva mod de dreptul de a depune plângeri în Procuratura Centru, pentru că zilnic este un procuror de serviciu, care primeşte şi înegistrează sesizările cetăţenilor”.

De remarcat că, după aceste plângeri, anunţul cu pricina a fost înlăturat de pe uşa Primăriei.

Procurorii se jură că au fost

Am format numărul de telefon indicat în răspunsul primit de Valentin Barbacari de la Procuratura sectorului Centru. A răspuns procurorul Dan Coptileţ, care ne-a spus că răspunde zilnic până la ora 17.00 la acest număr. Întrebat de cazul din orăşelul Codru, Coptileţ ne-a spus că este posibil ca atunci când Valentin Barbacari s-a adresat la Primărie să nu mai fi fost procurorul. “De multe ori când ne duceam încolo nu era nimeni şi plecam. Poate când venea dl, procurorul era plecat la primar. Nu e doar vina procuraturii. Ar trebui de înregistrat toate vizitele oamenilor, ca noi să ştim cine a venit. Nu există o coordonare cu Primăria”, se scuză procurorul. Acesta a mai spus că în anunţ este o greşeală şi că nu doar procurul sectorului Centru ar trebui să vină la întâlnire, ci procurorul de serviciu. “Totuşi, dl Barbacari nu locuieşte foarte departe de Procuratura Centru, ar putea veni la noi, dacă vrea să ne spună ceva”, a conchis Dan Coptileţ.

Primăria „acoperă” procuratura

Responsabili de la Primăria Codru s-au arătat nedumeriţi de problemele lui Valentin Barbacari. “În fiecare vineri vine procurorul aici. Chiar şi Valentin Barbacari s-a întâlnit de câteva ori cu el aici. Nu ştiu de ce spune că nu vin procurorii”, au precizat funcţionari ai Primăriei Codru. Aceştia s-au arătat dispuşi chiar să înlăture orice impediment în dialogul cetăţean-procuror şi au promis să colaboreze mai bine cu procuratura.

Totuşi, declaraţiile reprezentanţilor primăriei vin în contradicţie cu cele ale Procuraturii Centru, care recunoaşte, într-o scrisoare de răspuns, absenţele în „unele vineri” de la întâlniri.

“E o încălcare gravă a funcţiilor de serviciu”

Juristul Eugen Râbca, expert în legislaţia referitoare la accesul la informaţie, menţionează că în acest caz nu pare a fi vorba de legislaţia privind accesul la informaţie, ci despre legea cu privire la petiţionare sau, eventual, despre încălcarea responsabilităţilor de ordin profesional ale colaboratorilor organelor procuraturii. “În acest caz, procurorul, stabilind această zi pentru audieri publice, se angajează, în contextul legislaţiei privind petiţionarea, să aibă întâlniri cu cetăţenii în vederea discutării unor probeleme de ordin profesional”, remarcă Râbca. Şi Vasile Spinei, directorul Centrului “Acces-info”,  precizează că, în acest caz, nu este vorba doar despre îngrădirea accesului la informaţie. “E o încălcare gravă a funcţiilor de serviciu ale procurorilor”, a precizat Spinei.

Întâlnirile procurorilor cu cetăţenii or. Codru au loc în urma unei dispoziţii a procurorului sectorului Centru privind organizarea audienţei de către procurori a cetăţenilor din acest oraş în incinta primăriei din localitate.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. HERMES

    TRAIASCA PORCURORII……..SI BASCANUL PRIMARIEI CODRU,CEREM DE URGENTA SA MAI TREACA PRIN INCINTA PRIMARIEI MACAR ODATA IN SAPTAMINA!!!!
    PRIMARIA NU E O JUCARIE!!!!!

  2. Vali

    A trebiu de verificat citi procurori din sect.Centru au primit loturi pentru constructie in or.Codru si atunci o sa fie totul clar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *