Locuinţe pentru t(h)oţi

275-locuinteTrei sute de oameni au ajuns să locuiască la gazdă, au rămas fără automobile şi cu datorii la bancă după ce firma de construcţii “Locuinţe pentru toţi” a încasat mii de euro de la ei cu promisiunea că le va construi apartamente. Într-un final, compania i-a lăsat fără locuinţe şi fără bani. Aceeaşi firmă, care la acest moment are conturile blocate, mai are datorii şi faţă de o firmă a actualului premier, Vlad Filat, de peste 100 de mii de euro. Administratorii firmei servesc acest mesaj persoanelor care vin să-şi revendice banii investiţi în apartamente inexistente.

275-locuinte-barladeanuCompania “Locuinţe pentru toţi” a fost fondată în 2004 de către vicepreşedintele Partidului Social-Democrat (PSD), Ruslan Bârlădeanu, care deţine funcţia de preşedinte al companiei. La constituirea acestei firme a pus umărul şi un fost director al Filialei nr.1 a Băncii de Economii, Dorin Caşenco, care deţine, până în prezent, funcţia de director general al companiei. Unul dintre cei doi a declarat pentru ZdG că, iniţial, afacerea a fost pusă pe roate prin “cunoscuţi” şi “oameni buni, care te ajută”, printre care se numără şi actualul premier, Vlad Filat. Actualmente, compania se află în prag de faliment. Are datorii de peste 3 milioane de euro, iar responsabili din cadrul “Locuinţe pentru toţi” spun că nu ar exista nicio posibilitate de rambursare a acestor bani către cetăţenii care au investit în locuinţe.

“Am doi copii şi locuiesc la gazdă. Acum jumătate de an, am rămas şi fără automobil după ce, în luna decembrie 2009, când lucrările la “Locuinţe pentru toţi” erau deja stopate, fără să cunoaştem ceva despre această situaţie, am plătit prima tranşă de 10 mii de euro, cu gândul că, în cel mult doi ani, vom avea un apartament”, susţine Petru Praporşcic, care, de câteva luni, încearcă să îşi recupereze banii de la reprezentanţii firmei “Locuinţe pentru toţi”.

În prag de faliment, compania continua să încaseze bani

275-locuinte-casencoDirectorul companiei, Dorin Caşenco, susţine că, în mai 2009, cunoştea foarte bine problemele companiei. Cu toate acestea, “Locuinţe pentru toţi” continua să încaseze bani de la oameni, promiţându-le că vor avea apartamente în cel puţin doi ani. “Eu ştiam despre problemele care au apărut la companie, dar mă gândeam, împreună cu Ruslan (preşedintele companiei – n.r), că situaţia se va rezolva. Am aşteptat delegaţia de chinezi care trebuia să vină în contextul investirii unui miliard de dolari, despre care se tot vorbea la nivel oficial. Am fost şi la Ambasada Chinei. Până la urmă, totul a picat. Acum mai contăm pe investitorii din Ucraina, România şi Rusia, care ar putea să ne ajute”, mai afirmă Caşenco.

Încă din 2005, cei de la firmă au plasat anunţuri publicitare la televiziune, radio şi în ziare. Afacerea mergea ca pe roate. Mai mulţi oameni ne-au spus că au auzit şi ei despre companie, din Makler. “Am găsit un anunţ despre oferta lor. Am acceptat. Ne-au propus apartament în sectorul Buiucani, chiar lângă casa mea. Am fost în străinătate şi am lucrat mai mulţi ani, ca să fac cadou un apartament copilului meu, care locuieşte la gazdă. Am ajuns să fac cadoul companiei, care nu acceptă să ne restituie cele 20 de mii de euro”, se arată nemulţumită V.M., din sectorul Buicani, care a solicitat să nu-i divulgăm numele.

Au rămas fără bani şi fără locuinţe

În august 2007, femeia a semnat un contract cu compania “Locuinţe pentru toţi”. Firma s-a angajat ca, în cel mult doi ani, să dea în exploatare blocul de locuit de pe str. Alba-Iulia. Nici până astăzi nu a fost construită temelia blocului. Astfel, oamenii care au plătit companiei sume mari de bani, de la 10 la 80 de mii de euro, au rămas fără bani şi fără locuinţă. Unii dintre ei au apelat în judecată, ca să-şi recupereze pagubele. Instanţa de judecată a decis ca “Locuinţe pentru toţi” să restituie banii oamenilor şi a solicitat implicarea executorilor judiciari.

Departamentul de Executare a stabilit că toate conturile bancare ale companiei “Locuinţe pentru toţi” constituie soldul de 0 lei. Astfel, executorii nici n-ar avea pe ce să pună sechestru, pentru că reprezentanţii companiei au reuşit să aplice interdicţia de înstrăinare pe mai multe bunuri care le aparţin.

Locuinţe pentru toţi a împrumutat bani de la Vlad Filat

ZdG a aflat, din surse sigure, că “Locuinţe pentru toţi” construieşte, la ora actuală, un bloc de locuit pe str. Coropceanu din sectorul Centru al Chişinăului. Acest lucru a fost ascuns de cei 300 de oameni care au investit pentru alte locuinţe, de pe alte adrese, iar azi îşi aşteaptă banii înapoi. “Eu vă rog despre acest bloc să nu scrieţi nimic, că vom avea probleme mari şi noi, compania, dar şi oamenii. Noi cu această companie am riscat şi acum am pierdut totul. Am ajuns ca mama să mă hrănească”, spune directorul companiei, Dorin Caşenco.

Totodată, ZdG a fost prezent la discuţia dintre Caşenco şi Petru Praporşcic, care venise la sediul companiei împreună cu soţia să îşi recupereze banii. Fiind stresat de insistenţa oamenilor de a le restitui miile de euro, Caşenco a făcut o afirmaţie despre relaţia sa cu premierul Filat: “Nu ţi-am răspuns la telefon pentru că poate s-a întâmplat ceva cu mine. Tu crezi că doar ţie trebuie şă îţi dau bani? La masa aceasta şi în locul în care stai tu acum, a stat şi premierul Vlad Filat, care mi-a împrumutat omeneşte sume mari de bani. Acum şi el aşteaptă să-i dau banii”.

Praporşcic a spus că nu îl interesează relaţia lui Caşenco cu premierul şi că el îşi vrea banii săptămâna aceasta, dacă nu, va recurge la altă cale. Totodată, Caşenco, împreună cu Ruslan Bârlădeanu, au insistat de mai multe ori ca ZdG să nu publice declaraţia lor în care este vizat şi premierul Vlad Filat, deoarece el este la conducere şi ar putea să pornească un control, în urma căruia ar avea de suferit firma şi toţi cei trei sute de oameni. Acesta n-a precizat ce ar mai avea de pierdut oamenii pe lângă faptul că de trei ani nu şi-au mai văzut banii.

Luni, 3 mai, Vladimir Filat a confirmat pentru ZdG că “Locuinţe pentru toţi” îi este datoare cu bani. El a mai spus că acest lucru nu are nimic în comun cu alte datorii ale companiei, pe care aceasta este obligată să le respecte.

“Noi nu acceptăm calea falimentului”

În aceeaşi zi, 3 mai curent, Ion Romanschi, directorul unei firme de construcţii, venise la sediul firmei “Locuinţe pentru toţi” ca să abordeze pe cale amiabilă problema restituirii datoriei de 600 mii de lei. “Schelele mele şi acum stau montate la un bloc de pe str. Decebal. În luna august se împlinesc doi ani de când aştept să mi se restituie banii. Firma este falimentată, dar nu înţeleg din ce cauză falimentul nu este oficializat”, afirmă Romanschi, care este convins că “Locuinţe pentru toţi”, în loc să investească banii în construcţii, i-ar fi folosit în campania electorală prin intermediul lui Bârlădeanu.

“Noi nu acceptăm falimentul, pentru că avem şansa să ne spălăm obrazul. Nu ştiu, poate peste un an, o să restituim măcar o parte din bani”, declară Caşenco pentru ZdG, adăugând că banii colectaţi de la oameni au fost investiţi în construcţii.

Oamenii spun că sunt disperaţi şi că li-i teamă că nu îşi vor recupera banii vreodată. “Am plătit 15 mii de euro. Acum am rămas fără casă şi fără bani. Ne ţin doar cu promisiuni. Îmi este greu să mă gândesc că am pierdut toţi banii”, îşi arată nemulţumirea Silvia Vârlan.

Bârlădeanu: No comment

Contactat de ZdG, Ruslan Bârlădeanu a declarat că banii adunaţi de la oameni au fost investiţi în active, mai exact în companii de construcţii, uzină de beton. “Acum sunt la o delegaţie cu chinezii. Avem mai multe planuri în fază de realizare. Suntem în faza discuţiilor cu mai mulţi investitori. În unele chestii deja s-a bătut palma. Dacă lucrurile vor merge bine, în 3—4 luni oamenii îşi vor vedea banii”, afirmă vicepreşedintele PSD.

Despre blocul aflat în construcţie pe str. Coropceanu şi despre datoria către premierul Filat, Bârlădeanu n-a vrut să facă comentarii. “Aici nu fac nici un comentariu”, punctează el.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

31 comentarii

 1. Stefan

  si despre casa nefinisata de la Ciocana de ce nu scrieti? primele cotracte au fost semnate inca in 2005 dar nici pina azi casa nu este data in exploatare. Nivelul de finisare este de 70% si se pare ca mai este nevoie de o suma foarte mare de bani pina a duce la capat cladirea . nu mai spuneti de ceea ca pamintul pe care se afla cladirea tot este in litigiu. ZdG – va rugam – mergeti pina la urma cu investigatia!!

 2. Columbo

  a auzit careva de firma ECOSEM
  e o companie serioasa? a primit careva cheile de la apartament de la ei sau inca nu?
  cica au pornit lucrarile dar vor dura inca cativa ani?
  are careva incheiat contract sa stiu macar daca merita de cumparat o garsoniera de 11 400euro in rate?

 3. Mara

  nu e o afacere sà cumperi fum,sà dai banul pe vrabia de pe gard,nu numai hotia,dar si alte conditii ar putea sà te lase cu pardonul gol,de exemplu un cutremur:banul nu ti-l intoarce nici legea,e forta majorà (calamitàti naturale).bravi “biznesmani” si hotomani avem.se imbogàtesc peste noapte.afacerea in faliment,iar ei continuau sà ia bani de la cumpàràtori.asta inseamnà,cà-s onesti? sarlatani,ar putea s-o steargà peste hotare,cà banii-s acolo.falimentul nu e oficializat,in felul àsta mai sperà sà mai imbrobodeascà si pe altii,cà 300 is putini.dacà-i afacere,afacere sà fie,nu cu te miri ce.conturi goale,asta era de asteptat,dar sà li se punà sechestru pe avere? sau is “sàraci” lipiti pàmàntului? sà spele obrazul? ei deja s-au spàlat pe màini,dar obraz de unde? àsta-i obraz sà fii in faliment si sà iei bani de la oameni? au invàtat de la alejka sà facà milioanele.dar la puscàrie nu merità astfel de “biznesmani” cu conturi goale? banii trebuie intorsi cu dobàndà.pentru cine fac blocul in secret? pentru filat,cà àsta le taie gàtul.dar omul sàrman ce sà facà? decàt sà se ducà la blocul àsta si sà ocupe apartamentele.bogàtanii si biserica nici odatà n-au luat partea sàracului,dar sà-l mulgà si sà-l prosteascà,is fruntea.

 4. Ţepeş

  Dacă au ajuns atâţea bani din partea premierului pe mâna lor (pe timpul comuniştilor) există la sigur nişte relaţii. Nu putea Filat, că nu este un nebun necalculat, să le dea banii fără să aibă chicuş din asta şi garanţiile că totul va fi o”kei. S-ar putea ca urma să ducă la “tata” Lucinschi care este şi favoritul lui Filat şi a lui Braghiş şu a lui…..lista urmează să aungă la lumină mai spre alegeri, dacă Lucinschi vrea, totuşi, alegeri

 5. artur

  oameni buni, aceasta firma n-a construit nici o casa pe un teritoriu luat legal.casa de pe Alba-iulia a fost inceputa pe un teren unde trebuia sa fie construit un teren sportiv si pe terenul verde al casei de pe str. Alba -Iulia 81-2, dar cu aportul arhitectorului Zaporojan s-a falsificat intregul proiect al acestui teritoriu.despre aceasta stiu foarte bine chiar si functionarii primariei care activeaza si in prezent.foarte bine stie situatia si primarul si Grozavu,dar au incalcat si ei legea. nu-i intereseaza despre situatia in care se afla cele 72 de familii care au nu mai putin de 150 de copii si care au ramas fara ograda,fara de teren pentru copii.Dupa conducatorii aceste firme inchisoare plinge

 6. artur

  in domeniul constructiilor,functionarii primariei cum incalcau legea asa si incalca si in prezent.Asa ca cetatenii care nu-si pot scoate banii de la asa fel de firme,ar trebuii sa ceara banii si de la primarie ,ca numai cu acordul lor ,firmele acestea au inceput constructiile si mai apoi aveau probleme cu locatarii carora le apartineau aceste terenuri

 7. artur

  pentru ce mai avem procuratura- lucrarile de constructie ale acestei case erau stopate de judecata, iar ei stringeau bani pentru aceasta casa de ani de zile

 8. Radu

  Am cumparat la Ciocana cu doi ani in urma, am platit toti banii 40 000 euro cu speranta ca o sa trecem in casa noua, nici pina in ziua de azi nu am nici un raspuns. Sper ca totul se va rezolva, pentru ca avem deja 5-7 ani prin strainatate ca sa achitam acesti bani.

 9. ecaterina

  cei de la ciocana cam toti au achitat si asteptam de ani buni,dar rugam pe cei ce cunosc situtia mai bine sa scrie ce seintimpla cu inregistraile si ce urmeaza caci nu putem lasa minile in jos caci avem copii de crescut,situatia e cam la toti aceas(chirie,credite,neajunsuri,cearta….)

 10. dany

  EU AM FOST AL DOILEA CUMPARATOR LA CIOCANA, IN OCTOMBRIE 2005, IN JUR DE 50.000 LA 8% ANUAL, PENTRU-CA DESTEPTII DE THOTI AU PROMIS DAREA IN EXPLOATARE A CASEI IN FEBRUARIE 2007…
  RAMINE DE IMAGINAT!!!

  DAR SA STITI:
  HRISTOSI SA FITI,
  NU VETI SCAPA
  NICI IN MORMINT!!!

 11. dany

  REFERITOR LA BLOCUL DE LA CIOCANA:
  ERA DECEMBRIE 2009 CIND S-AU DEPUS ACTELE LA CADASTRU SI ERA VORBA CA TIMP DE O LUNA SA INCEPEM SI NOI A INREGISTRA ACTELE PT. APARTAMENTE PE NUMELE NOASTRE…
  SUNTEM IN LUNA MAI SI NIMENI NU NE MAI SPUNE NIMIC.
  VA ROG MULT DACA SUNTETI LA CURENT CU CE SE INTIMPA, SCRIETI.

 12. Adi

  Ecosem macar ceva lucreaza, multi oameni deja fac reparatie in apartament, eu am fost sapttamina trecuta si am vazut lucratori muncind

 13. mista

  sunt ami de zile, nervi si stres inestiti in blocul de la ciocana, se stiie bine ca cei care trag teapa ramin cu teapa in ei, oare nu isi dau seama ca foarte multi o sa ajunga la un moment si o sa foaca ceea de ce se tem cel mai tare(D-le Birladeanu?, viata e scumpa si merita de trait, nu vi se pare?)oce rabdare are o limita, speram cu totii sa nu ajungem la capatul limitii, sper sa se rezolve cit mai rapid problema

 14. SPECALIST

  Sunt din domeniu si va sfatui sa apelati la Glorinal/Ecosem/Orizont care aflinduse in situatie grea orisicum isi respecta obligatiunile. Pazea Basconlux si Locuinte – anii precedenti au intrat in finantari prea adunci.

  Bafta tuturor si fiti atenti cind alegeti apartamentul nu va avintati sa dati tot banul deodata. Paza buna….

 15. LP

  Prea multe cazuri de genul asta apar. Compania, care a construit casa noastra (str. Pietrarilor) imediat s-a spalat pe miini, iar directorii traiesc fara remuscari de constiinta, pentru ca acum, compania este in faliment, iar administratorii SRL-ului nu au nimic pe conturi. Imi pare foarte rau ca conducerea este atit de slaba incit nu poate si nu doreste sa ieie situatiile de genul asta in miini.

 16. Vitalie

  5 ani de asteptari, 3 gazde si 4 vieti daramate, din care aproape 3 ani deja cu frica de a ramane pe drumuri si iar gazde, gazde … 3 mii lei in fiecare luna, 5 EUR pe zi(24 ore) …

 17. Dina

  Am investit si eu peste 20 de mii la blocul de pe Alba-Iulia, dar daca pierd banii, nu imi mai pasa de nimic, am gasit deja si un om bun la inima, care pentru ceva banii XXXXXX. Mai avem putina rabdare!

 18. valeriu

  acesti aferisti din capul locului au mers constient la excrocherie , cunoscind bine , ca practic este imposibil sa fie trasi la raspundere fondatorii sau administr. unui SRL, din motivul legii inperfecte in acest sens,si ca urmare aceasta situatie a adus si va aduce tot felul de sarlatani in mediul de afaceri. pot sa confirm cu siguranta , ca 80 la suta din asa numitii “oameni de afaceri” sunt niste aventuristi naiv, in cel mai bun caz sau isi pindesc prada si momentul cind pe cineva il va avea. sunt scheme de deposedare de bani , care ei le cunosc la perfectie , de care stiu si org. de ancheta , ca ostap bender-ar trebui sa i-a lectii. LA PUSCARIE CU EI!!!!!

 19. Mara

  cititi “iurie sanduta:bàrlàdeanu,tras de pantaloni…” din 27 mai si vedeti unde a investit banii vostri bàrlàdeanu-sarlatanu.

 20. dany

  VLADIMIR A SCRIS:
  Ma adresez la toti pe care SA “Locuinte pentru prosti” ia jafuit in mod direct chipurile ca vor construi apartamente în blocul din str. Alba Iulia, nu au nimic nici lot nici acte la constructii, am adresat o cerere la Centru pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, nu rataţi scrieti cerere ei vor să o şteargă după hotare
  Добавлено (02.06.2010, 13:21)
  ———————————————
  Eu tot am depus ieri plingere la CCCEC, am inteles ca nui nici un dosar penal, cineva ne duce in eroare ca sa nu depunem cereri sa intindă timpul si sa ne judecam ani la rin cu morile de vint

 21. Сергей

  Жулики “создали” МММ ни один дом не был сдан в эксплуатацию от Локуинце пентру тоць, зато снимают до сих пор в Кентфорде роскошный офис, где космические цены за кв. метр. Бырлэдяну у Брагиша в 5 по списку. Хорошо, что не прошел в парламент. Молодые жулики, по которым тюрьма плачет – однозначно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *