Liste pline cu decedaţi şi emigranţi

Marţi dimineaţă Ziarul de Gardă a anunţat pe www.zdg.md ca oricine cunoaşte şi vrea să declare un caz de fraudă, să ne anunţe prin e-mail sau la telefon. Ceea ce a urmat a fost fantastic: în doar o oră s-au adunat mai multe zeci de mesaje. Iniţial am intenţionat să verificăm şi să investigăm fiecare caz de fraudă semnalat. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în centrul Chişinăului ne-a răpit timpul, dar şi ne-a izolat de autorităţile publice care ar fi putut să ne dea un răspuns despre aceste fraude. Telefoanele oficiale nu au mai răspuns, site-urile oficiale nu au mai funcţionat. Prezentăm mai jos o scurtă descriere a unei părţi dintre semnalalele pe care le-am primit. Nu dăm numele persoanelor şi ale secţiilor de votare, ca să nu fie spălate urmele fraudelor. Ne vom ocupa de elucidarea acestor cazuri în zilele următoare. De asemenea, solicităm toate persoanele care cunosc cazuri de fraudă – să ni le comunice: 23-44-38

Sunt Alexandru Bâtlan. Am votat la Pârâta, Dubăsari. Nu mi s-a aplicat pe fişa din buletinul de identitate ştampila respectivă. Probabil aşa s-a procedat şi cu alţii, şi atunci – oamenii ar fi putut să voteze şi în alte părţi, pe liste suplimentare.

Suntem un grup de persoane de la Pârâta, Dubăsari. La 5 aprilie la Pârâta nu s-a aplicat ştampila votat în fişa de însoţire a buletinului de identitate. Foarte mulţi oameni nu au primit această ştampilă. Observatorii au văzut acest lucru.

Sunt Veaceslav Ouş din Chişinău, dar în prezent îmi fac studiile în Japonia. Vă sun de aici de la Răsărit, pentru că mama mea a decsoperit că eu am votat, după listele persoanelor cu drept de vot. Mama mea a mers duminică la staţi de votare şi a descoperit în listele de vot că în dreptul numelui meu era semnat că am primit buletinul şi am votat. Ea a întrebat ce înseamnă asta, căci eu sunt în Japonia, dar i s-a spus că e o mică greşeală, că altcineva a semnat din greşeală. Şi mai rău, mama a descoperit că şi tatăl meu, care a decedat cu câteva luni în urmă, este tot acolo, tot cu semnătura votat. Deşi a cerut ca tata să fie eliminat din listă, cei de la Niroul electoral au bruscat-o. Vă dau adresa biroului electoral, vă rog să verificaţi listele. Dacă e nevoie, vin acasă ca să demonstrez că în buletinul meu nu există ştampila că aşi fi participat la alegeri.

183 de mii de decedaţi au votat ieri pentru comunişti, aceştia au figurat pe listele de vot…şi acesta e rezultatul unei analize facute numai in cursul zilei de astazi…”
A.R.

Am şi eu o sesizare referitor la fraudarea alegerilor! Cumnatul meu s-a dus să voteze şi când s-a uitat pe lista electorală la el în apartament era înscrisă încă 2 persoane cu aceeaşi familie ca a lui! oare de unde a aparut?
S.G.

Voronin cu compania au văzut ca cetăţenii noştri au răbdat la toate fărădelegile de până acuma, şi au crezut că nu mai sunt în stare să se revolte. De aceia au şi mers de fraudări atât de obraznice. Cum se face că Rusia e o ţară atât de mare, şi timp de vre-o 3 ore se calculează rezultatele la vre-o 90% din voturi, dar comuniştilor noştri le trebuie câtevai zile ca să-şi asigure cele 61 locuri în Parlament de care au nevoie.
O.T.

Am votat la Casa Sindicatelor din Chişinău, sectorul Râşcani. Locuiesc pe bd. Moscovei, într-un apartament pe care l-am procurat cu 7 ani în urmă. Am anunţat demult autorităţile că în acest apartament stau doar eu cu soţia. Când am mers la votare, am văzut că în listă figurau şi vechii proprietari ai locuinţei, care nu mai stau de 7 ani în Chişinău.
I.L.

Am fost si eu observator în cadrul Consulatului Moldovei la Bucureşti, din partea Clubului de Tineret al Consiliului Europei. Mă întreb şi eu, ca şi alţi colegi ai mei, ce s-a făcut cu cele 1450 buletine de vot, care nu au fost introduse în numărul general de voturi? Domnul consul ne-a asigurat că vine curierul şi le duce la Chişinău. Trăim în ţara nedreptăţii depline!
Dumitriţa

Vreau să vă anunţ că au fost opinii că în comuna B., unde primarul este comunist, au fost incălcari serioase în ziua alegerilor: primarul plătea câte 200 de lei unor persoane pentru voturi în favoarea PCRM.
O. A.

La 05.04.2009, în satul B., la finele alegerilor, nu s-au prezentat câteva mii de alegători. Primarul din localitate a adunat aceste buletine de vot şi a pus ştampila pentru PCRM..
Titus

Se pare că prea devreme s-au bucurat comuniştii. Va fi uşor de dovedit că alegerile au fost trucate. Instituţiile europene s-au grăbit să recunoască alegerile ca fiind democratice, dar ei ar trebui să cunoască că un măr poate fi foarte frumos pe dinafară, dar total putred înăuntru. Mai ales cunoscându-l pe Voronin.
O.T.

Un consătean de-al meu, care se află în Grecia, mi-a spus că ieri s-a protestat şi la Ambasada din Atena şi că moldovenii sunt nemulţumiţi şi de voturile comuniste adunate în Grecia. Ei spun că e imposibil ca peste o sută de persoane să fi votat cu comuniştii. S. Popa, din Bălăşeşti, Sângerei, spune că în dimineaţa zilei de 5 aprilie, când a mers la votare, erau 500 de oameni care votaseră, nu deja. Sunt imagini de la protestul de ieri de la Ambasada Greciei.
D.C.

Consilierul raional Orhei, Vasile Roman, consideră că, în acest raion, au fost comise mai multe fraude neînregistrate de către observatori. “Mai întâi de toate, cu câteva zile înainte de alegeri, bătrânii satelor au fost vizitaţi pe la case de către activiştii PCRM cu ameninţări că dacă nu vor vota cu acest partid, vor pierde pensia.

În rândul doi, în ziua alegerilor, eu personal am descoperit că listele de vot conţineau nume arhaice, de oameni demult plecaţi sau morţi. M-am mirat, pentru că ştiu că la alegerile trecute erau altfel de liste, actualizate, şi nu înţeleg de ce acum le-au scos pe acestea învechite. Este clar – pentru a pune ştampila votat şi în dreptul morţilor.

Încă un fapt straniu a fost apariţia unor autobuze cu tineri, care aveau această forma nr.9 în baza căreia poţi să votezi oriunde. Teamă mi-i că aceste autobuze au călătorit şi au votat prin mai multe localităţi”, a declarat Vasile Roman.

Mă numesc Larisa. Locuiesc la Poşta Veche, Chişinău. La fel ca şi mulţi concetăţeni de-ai mei pe data de 5 aprilie am participat la alegerile parlamentare. Dreptul meu civic l-am exercitat la secţia de votare 190. Vreau sa semnalez o posibila frauda şi anume pe listele electorale în apartamentul meu mai figurau şi foştii stăpâni care demult au emigrat în Rusia. Eu sunt proprietara apartamentului deja de 9 ani şi în afară de familia mea nimeni nu are vize de reşedinţă în acest apartament.

Am mers pe 5 aprilie la votare şi am descoperit că în locul meu era deja semnat de altcineva. S-a întâmplat la secţia nr.31, din Chişinău, amplastă în şcoala nr.28. Mi s-a spus că cineva din greşeală a semnat. Totodată, m-au întrebat dacă sora mea, care e înscrisă în aceeaşi listă, dar care e în Germania, de fapt, va veni la vot.
S.C.

La adresa Mircea cel Batrân 21, ap.XXX, în lista de bază la votare au fost incluse 7 persoane, dintre care doar 2 (DOUĂ) au viză de reşedinţă şi locuiesc de facto în apartament. În plus, încă o persoană, a treia, care are viză de resedinţă şi locuieşte de facto în apartament NU A FOST pe lista de bază. Din cele 5 persoane incluse suplimentar 2 sunt precedenţii posesori ai apartamentului.
De asemenea: La sectia de votare 207 din Chişinău, la adresa str. Dimo, în lista de bază a mai fost inclusă încă o persoană care nici nu are viză de reşedinţă şi nici nu locuieşte la respectiva adresă.
Victor Parlicov

Nu ştiu exact, dacă legislaţia din R. Moldova le permite persoanelor cu disabilităţi psihice să voteze. Pot să vă povestesc un caz elocvent din acest capitol. Am participat la alegeri în comuna P., raionul S. O vecină, care de la naştere primeşte pensie ca persoană cu dizabilităţi psihice (doamna D.) a participat la alegeri pentru prima dată. Ieşind de la votare, îşi împărtăşea sentimentele fiecărui pe care-l întâlnea pe stradă, povestind că ea a participat la votare şi a votat secera şi ciocanul. (probabil fusese îndrumată anterior).
S.C.

Vă sun de pe str. Mărţişor, din Chişinău. Aici suntem doar câteva case şi ne cunoaştem unii pe alţii. Mare mi-a fost mirarea să descopăr în listele de vot persoane care de ani şi ani nu mai locuiesc pe această stradă, nici măcar în Chişinău, sunt cu toţii plecaţi în străinătate.

De la Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii vă infromăm. Câţiva angajaţi au descoperit în listele de vot persoane care au decedat cu 2-10 ani în urmă.
P.R.

La fel s-a întâmplat şi la Durleşti. Morţii Votează! Treziţi-vă naţiune! Ne înşală cum vor ei!
A.S.

La fel şi în sectorul Botanica au fost persoane decedate pe lista de votare, straniu de tot.
Lena

La Roma, în urma numărătorii voturilor, din peste 1000 de persoane care au votat, doar circa 37 de voturi au fost pentru comunisti! Asta înseamnă 3-4%!
Mihai

Am aflat de la o soră că în listele electorale de la Ciocana, str.Ginta Latina, a fost inclus un bărbat răposat acum 19 ani, avem numele şi adresa acestuia. De asmenea, pe str. Ginta Latină a fost inclus soţul unei femei care nu mai este în viaţă de 17 ani.
Ion

La o secţie de votare de pe str. Maria Cebotari din Chişinău, în locul meu era semnat deja alt votant. Am reproşat. Mi-au spus că a fost o greşeală tehnică. Nu am crezut, dar nici nu am avut cum a situaţia.
A.G.

Listele suplimentare au fost şi ele o sursă de fraude. La secţia de votare de pe N.C. Nu m-am regăsit în listă. Am fost înscrisă în una suplimentară. Cred că aceste liste s-au umplut de votanţi falşi.
D. M.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

61 comentarii

 1. atomex

  Felul in care au inceput tulburarile la Chisinau si felul incare continua seamana extrem de mult cu tuburarile din Bucuresti din 13-15 iunie 1990. Iata citeva element comune care se vad cu ochiul liber:
  1) la Bucuresti era presedinte Iliescu, un bolsevic batrin inrait, la Chisinau este Voronin un bolsevic asemenea. Ambii crescuti si educati de catre URSS.
  2) tulburarile de la Chisinau si cele de la Bucuresti au avut loc dupa alegerile “libere” in care comunistii si-au bagat coada cit cuprinde (la Bucuresti avusesera loc alegeri pe 20 mai 1990).
  3) si la Chisinau si la Bucuresti actiunile de vandalizare au fost initiate de catre agenti sub acoperire ai serviciilor secrete.
  4) si la Chisinau , si la Bucuresti represaliile au fost salbatice. Deosebirea e ca la Bucuresti au fost chemati minerii de catre bolsevicul Iliescu.La Chisinau au fost adusi batausi platiti.
  5) si la Chisinau, si la Bucuresti asemenea actiuni au avut drept scop justificarea unor represalii crunte, care sa pulverizeze segmentul necontrolabil al opozitiei alcatuit mai cu seama din tineri “neminjiti” politic si care, in numar urias ar putea strica tihariile tovarasilor de la conducere.

 2. un cetatean

  frati basarabeni! este important sa stiti ca romanii sunt alaturi de voi! nu va lasati intimidati si mergeti pana la capat! jos comunismul! jos clica comunista in frunte cu voronin! luptati cu lichele comuniste si infrangetii! Romania e alaturi de voi!

 3. shoto

  Salutare tuturor! Sunt din Romania!
  Am o singura intrebare pentru voi:
  Ce a fost in capul vostru cand i-ati ales pe comunisti acum 8 ani?

 4. cmacan

  Antibiotic esti omniprezent. Asta scrie in fisa postului la tine la SIS sa postezi comentarii?
  Oricum nu l-am ales pe unul care ne promitea reinvierea vechilor idealuri bolsevice. Am votat pe cineva care ne-a promis UE si un nivel de trai mai ridicat, poate in unele privinte ne-am inselat. Insa nationalisti de carton ca VOronin nu ar fi avut nici o sansa in Romania. Stim sa fim mai selectivi – si am invatat din propria experienta.

 5. Mihai (Valcea, Romania)

  S.I.S.-istule, ma bucur sa aud ca esti mandru de neamul tau si de tara in care traiesti. Asta este un lucru pentru care te felicit.

  Cred ca te-ai fi putut exprima mai putin alambicat si spune clar ca esti mandru si de tovarasul Voronin, ideologia comunista si lucrurile marete pe care le realizeaza ea in Republica Moldova, Amin.

  Se apropie cutitul de os, lepro! Amandoi stim foarte bine asta!…

 6. Radu

  La moment ma aflu in strainatate…Dar tot mai mult ma framanta gandul ca cu siguranta cineva a votat in locul meu. Mai ales ca am viza de resedinta in satul natal si acolo cate nu se intampla, departe de ochii vigilenti ai observatorilor. E salutabila initiativa de a verifica listele electorale. Doar ca nu exista siguranta ca asta va da rezultate palpabile. Ar fi extraordinar daca toate listele electorale ar fi scanate si postate pe internet pe o pagina Web securizata. In asa fel fiecare ar fi capabil sa verifice lista din circumscriptia electorala de care apartine. Astfel cred ca vor fi scoase la iveala mult mai multe faradelegi. Dar cred ca asta nu e posibil, desi listele electorale nu reprezinta secret de stat, sunt publice si nu sunt confidentiale (ca doar in dreptul fiecarui votant nu sta scris si care i-a fost optiunea electorala). Daca la Orhei a fost posibil de obtinut aceste liste electorale care acuma sunt subiect de dezbatere publica in mass-media, atunci poate ar trebui de publicat toate aceste liste. Rog partidele non-comuniste care vor accede in noul Parlament (PLDM, PL si AMN) sa ia atotudine vis-a-vis de aceasta propunere.

 7. Radu

  Cand m-am referit la listele de la Orhei, am avut in vedere lista electorala care demonstreaza ca la Orhei 45 de tineri cu dizabilitati (din cate inteleg dizabilitati de ordin psihic) au participat la votare. Lista data a fost obtinuta de la judecatoria Orhei. Semnaturile in dreptul acestor 45 de tineri sunt aproape identice…Stirea a aparut pe jurnaltv.md

 8. Mihai (Valcea, Romania)

  Ideea ta este mai mult decat laudabila! Daca dumnealor le pot fie fotografia cu un aparat digital, fie scana, pot sa pun si eu umarul cu o solutie de gazduit/afisat pe internet.

  Cred ca lectia pe care o putem invata noi, romanii, cu acest prilej este sentimentul de solidaritate.

  Asadar, dumneavoastra ocupati-va de scanat/fotografiat. Pentru restul contati pe mine.

  Cand incepeti treaba?

 9. Victoria

  In satul Fundul Galbenei, r. Hincesti oamenii au fost platiti pentru a vota cu comunistii.

 10. lidia

  In satul Tarnova reprezentantii partidului comunistilor mergeau pe la case,au dat pensionarilor cate 50 lei,ei semnau,iar comunistii puneau stampila

 11. Larisa

  In sectorul Riscani al capitalei la 29 sectii de votare presedinti,loctiitori ai presedintilor si secretari la sectiile electorale au fost comunisti.De aici si reziultatele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *