Legea junglei în poliţie

273-politia1Vineri seara, 9 aprilie, a fost vizitat de poliţişti şi somat să recunoască că a furat şase găini şi patru cocoşi de la un consătean. A încercat să fugă de ei, însă până la urmă a fost convins să-i urmeze. A revenit peste aproape o oră, plin de vânătăi şi dureri. Semnase, sub presiunile poliţiştilor, un act prin care recunoştea că a furat, susţin rudele băiatului. Marţi, 13 aprilie, ar fi trebuit să se prezinte în instanţa de judecată. Doar că tânărul, de 21 de ani, proaspăt căsătorit şi tată al unui băieţel de numai o lună, nu a suportat ruşinea şi povara închisorii şi s-a spânzurat chiar de Paştele Blajinilor. Poliţiştii acuzaţi de tratament inuman neagă cu vehemenţă acuzaţiile şi susţin că băiatul s-a sinucis din cauza altor probleme.

Vasile Coţofan, în vârstă de 21 de ani, originar din satul Ciobanovca, Anenii Noi, s-a sinucis luni, 12 aprilie, în satul vecin, Geamăna, unde trăia cu Mariana Ţurcan. În Geamăna, Vasile trecuse cu traiul recent. De mai bine de o lună, cei doi tineri deveniseră părinţii unui băieţel, Mihai, pe care preconizau să-l boteze în zilele apropiate. Motivele pentru care Vasile Coţofan a recurs la acest gest disperat rămân deocamdată necunoscute. În timp ce rudele decedatului dau vina pe poliţie, oamenii legii se apără şi susţin că, atunci când au discutat cu băiatul, acesta nu dădea semne că ar avea de gând să se sinucidă, iar dacă a făcut-o, de vină sunt problemele familiale ale acestuia.

Poliţistul l-a luat de acasă

Vasile Coţofan a avut de-a face cu poliţia după ce a fost acuzat că ar fi furat şase găini şi patru cocoşi dintr-o gospodărie. “Vineri seara, la noi acasă a venit poliţistul satului Ciobanovca, Andrei Creangă, şi i-a cerut lui Vasile să meargă cu el să semneze câteva documente. Vasea a început să fugă. L-am convins să plece, iar când a revenit, mi-a povestit că a fost bătut şi de Mihai Modvală (poliţist în Geamăna), şi de Andrei Creangă, fiind obligat să semneze nişte documente conform cărora ar fi furat 10 păsări”, ne povesteşte Mariana Ţurcan, mama fiului tânărului decedat ulterior. “A început a plânge şi mi-a zis că a fost dus la poliţie, unde aruncau cu cheile în el, şi că l-au lovit cu picioarele şi cu pumnii în piept. Aruncau în el cu tot ce aveau la îndemână. L-au bătut cu dubincile în cap şi cu picioarele. Îl dădeau din perete în perete şi îl tot învinuiau, obligându-l să recunoască că a furat şase găini şi patru cocoşi. Au vrut să-l bage în puşcărie că a furat găinile şi a mâncat carnea”, mai spune femeia. “La noi acasă era chiar şi tanti Ileana, când a revenit Andrei. Atunci el a spus: “Eu până la judecată nu ajung. Nu vreau să stau închis pe degeaba”.

“Pe obraz şi pe corp avea vânătăi”

“Luni, la Paştile Blajinilor, Creangă, când l-a văzut, i-a arătat din pumn. Am ajuns acasă, ne-am aşezat la masă şi am cinstit câte un pahar cu vin. El a ieşit să fumeze. Puţin mai târziu, fratele meu l-a găsit în poiată spânzurat. Un vecin, împreună cu mama, i-a scos laţul din gât”, povesteşte Mariana cum s-au desfăşurat evenimentele.

“Când a venit Creangă la locul faptei, se uita la dânsul şi râdea. Modvală ne-a spus că nu trebuie sicriu pentru asemenea om. “Apucaţi-l de mâini şi picioare şi aruncaţi-l în groapă. El nu a murit de moarte, el s-a spânzurat. Trebuie dus ca un câine”, ar fi spus poliţistul. Spre seară, corpul tânărului a fost dus la morgă. „Faţa sa era vânătă. Buzele erau de sânge, iar pe obraz şi pe corp avea vânătăi”, ne-a descris tânăra starea în care se afla tatăl copilului ei când a fost dus la morgă.

Martorii confirmă că victima a fost bătută de poliţişti

Vecina, care a asistat la toată scena, povesteşte că atunci când s-a dus, Vasile a spus: “Mă duc, dar înapoi nu mai vin”. Când a revenit, era bătut. Parcă îl văd pe băiat cum umbla prin casă şi vorbea prostii. “M-au bătut de m-au rupt”, spunea el. “Până la judecată, nu mai ajung”, repeta obsesiv Vasile.

Sergiu Crăciun, o rudă de-a victimei şi cel care l-a îmbrăcat pe Vasile în hainele pentru înmormântare, povesteşte: “Băiatul meu îmi spunea că pe Vasile l-au luat Modvală şi Creangă şi l-au dus în Primărie, unde l-au bătut. Apoi l-au dus la Anenii Noi, la poliţie. Ei i-au spus că, dacă se va jelui sau dacă la judecată va încerca să spună ceva, va fi şi mai rău. Tot ei l-au pus la cale să facă ce a făcut”, e de părere bărbatul. Acesta afirmă că victima avea vânătăi pe tot corpul.

A furat ori n-a furat?

Furtul păsărilor a avut loc la finalul lunii martie. Soţia, mama, dar şi alţi cunoscuţi ai victimei sunt gata să jure că Vasile nu a fost implicat în banalul furt. Elena Cazac, mama tânărului, afirmă că acesta nu a furat acele găini: “El nu a furat găinile. El chiar în acea zi, când a avut loc furtul, a dus crucea la un mort. Când venisem acasă, găinile erau deja furate. Familia care l-a acuzat că le-a furat păsările fură unul de la altul şi dau acum vina pe fiul meu”, povesteşte femeia.

De partea cealaltă, Mihai Modvală, poliţistul satului Geamăna, acolo unde Vasile locuia de puţin timp, declară că băiatul ar fi recunocut că a furat găinile, doar că se temea de închisoare. “El a povestit în detalii cum a furat păsările, cum şi cu cine le-a mâncat. Le-a mâncat cu soacră-sa”, spune Modvală. Poliţistul mai afirmă că băiatul i-ar fi spus că s-a săturat de această viaţă şi că îi era frică de faptul că, dacă socrul său ar fi aflat că a mâncat păsările doar cu soacră-sa, l-ar fi dat afară din casă. Nu se înţelegea cu socrul său deloc”, zice Mihai Modvală.

“Poate Andrei Creangă l-a lovit, eu nu”

Mihai Modvală susţine ferm că nu a lovit în Vasile Coţofan, pentru că nu avea interes şi nici motive. Deşi a spus că nu are nici o legătură cu furtul, pentru că nu e teritoriul său, acesta cunoaşte mai multe detalii despre caz. “Deşi nu e satul meu, cunosc câteva detalii. Faptul că ei afirmă că l-am bătut, sunt poveşti de-ale lui Hitler. Poate Andrei Creangă l-a lovit, eu nu… Ce, eşti copil? Cine bate acum…”, a continuat omul legii. Acesta mai spune că a auzit cum Vasile Coţofan se plângea că nimeni nu-l iubeşte şi că s-a săturat de viaţă. Poliţistul oferă o altă versiune a morţii şi a vânătăilor de pe corpul victimei. “I-a prins pe vreo doi băieţi la prietena sa. Unul dintre ei l-a bătut. Posibil de aici i se trag vânătăile”, explică poliţistul.

Andrei Creangă, celălalt poliţist acuzat de rudele victimei că l-ar fi maltratat, a făcut referire la expertiza medico-legală. “Persoana în cauză, după ce s-a spânzurat singură, a fost dusă la expertul medico-legal. Eu cred că medicul legist s-a expus în raportul dumnealui referitor la toate leziunile corporale ale persoanei Coţofan. Eu nu l-am bătut. Absolut deloc nu dădea semne că ar vrea să se sinucidă. Eu îl cunosc foarte bine. Nu aveam motive să-l suspectez pentru ceea ce nu a făcut”, a conchis Creangă.

Deşi poliţiştii afirmă că victima avea antecedente penale, acesta nu risca închisoare pentru cazul furtului de păsări, pentru că pătimitul vroia să-l ierte. “Eu personal l-am sfătuit să aplece capul, să-şi ceară scuze şi avea să scape”, a spus Mihai Modvală.

273-politia2Medicii legişti susţin că nu au fost depistate leziuni

În expertiza medico-legală la care face referire poliţistul Andrei Creangă este specificat doar faptul că Vasile Coţofan a decedat ca urmare a “asfixiei mecanice prin spânzurare”. Rudele decedatului sunt însă sigure că poliţiştii i-au influenţat pe medicii legişti să nu menţioneze că Vasile Coţofan ar fi avut pe corp mai multe vânătăi. Conctactaţi de ZdG, medicii Alexei Siloci şi Marian Stratan ne-au spus că, deşi au de-a face cu mai mulţi poliţişti, nu au fost influenţaţi de nimeni atunci când au examinat cadavrul lui Vasile Coţofan. “El avea doar o mică zgârietură la gât, probabil a încercat în timpul agoniei să scoată frânghia. Nu avea alte leziuni”, ne-au spus medicii legişti.

Vasile Coţofan a fost îngropat joi, 15 aprilie, la marginea cimitirului din satul Ciobanovca. A lăsat în urma sa o mamă minoră şi un băieţel de numai o lună, Mihai, fără sprijin şi fără ajutor de tată.

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. dacul

  Medicii legisti sunt nevoiti a da expertize medicale false sub presiunea politistilor comunisti. PCRM au persoane in toate sferele statului. Judecatoria, Procuratura, Politia inca slugeste PCRM. Jos clanul comunist-voroninist.

 2. LUDMILA

  DUMNEZEU SA-L IERTE PE VASILE….DAR PRINCIPALA RUGACIUNE AS FACE-O PENTRU POLITISTI,CACI ASASINI CA EI AU NEVOE DE MULTE RUGACIUNI PENTRU IERTAREA PACATELOR COMISE….DIN PACATE, SATELE NOASTRE MISUNA DE ASTFEL DE “POLITISTI”…FIECARE “POLITIST” E UN FEL DE LEGE PENTRU TOTI ACEI CE NU SUNT RUDE,AMICI,CUMETRI CU EI…ASTFEL SATELE SUNT IMPARTITE IN DE-AI LOR SI-RESTUL…

 3. Jora

  Pacat ca nu a solicitat imediat ,un certificat medico-legal pentru lovire.Si asa cu martorii care au vazut vinataile,politistii pot fi anchetati pentru purtare abuziva.Familia sa nu se lase ,iar daca nu se face dreptate, sa se mearga la CEDO.Pentru a se evita asemenea abuzuri( ca in UE)orice presupus invinuit sa nu raspunda la intrebari, decit in prezenta unui avocat solicitat.

 4. ROMAN basarabean

  Da ! trist ! Pana cand v-a dura ? Pana cand v-om RABDA ? Am un “prieten” politist(capitan),un fost coleg de clasa,ne cunoastem din copilarie.
  Cand vorbesc cu el am impresia ca vorbesc cu un pushcarias cu experienta,are un limbaj vulgar si o mentalitate de criminal,de un taran fara carte.
  In RM functionarii de ordine,sunt niste criminali,corupti,violenti,analfabeti,ect …………..

 5. ludmila

  ROMAN-SCUZA,DAR NU AI DREPTUL SA OFENSEZI TARANII COMPARINDU-I CU NISTE JALNICI DERBEDEI…

 6. Mara

  exact,atentie la comparatii.speràm,cà n-a fàcut-o intentionat.mama nu are facultate,a lucrat pàmàntul toatà viata,acum e o persoanà (de vàrsta a treia) inteleaptà,desteaptà,cu bun simt.multà lume are “carte”,dar nu si educatie.multi se duc la facultate boi si se intorc vaci.

 7. Mara

  dar dacà deshumàm cadavru? ce ar zice veterinarii? povestea lui boboc:a murit de boarea vàntului(intoxicat). sarlatanii veterinari trebuie bàgati la puscàrie.bordelul de a falsifica certificatele de deces trebuie sà le iasà pe ochi veterinarilor.toatà inteligenta ciobanilor-politai e in pumni si asta deja le-a intrat in sànge,e ceva “normal” in societatea noastrà,unde predominà banditismul,plàtit cu salar de stat.acum nu le ràmàne decàt sà astepte banditii la un colt si sà-si facà dreptate,aici ajungem cu legea banditeascà in moldova.mànànci o gàinà cu cineva,dar 10 gàini? doar nu erau lei(animale).

 8. ion

  Încă un caz ce vorbeşte despre situaţia dezastruoasă în MAI. Aceleaşi metode inefeciente de luctu ce ţin de anii 80-90 (eficiente pe atunci, aşa erau timpurile). De unde schimbări dacă nu are cine să le înfăptuiască, Catan cu turma lui ce pănă mai ieri au slujit PCRM nu sunt în stare de a efectua schimbările necesare în structurile MAI. Pe primul plan rămîne a fi procentul descoperirii infracţiunilor şi nici de cum calitatea serviciilor prestate societăţii de către MAI. Şi suferă aceşti bieţi poliţişti, de ce? Pentru că în acest sistem mîrşav şi scîrbos alte metode de activitate nu se cunosc. În această bandă bine organizată poliţistul ce se opune este eliminat. Metode sunt o mie şi una. Zilnic poliţistul de sector este “bătut” de şefi pentru creşterea nivelului infracţional, pentru nedescoperire, comparînd cifrele cu perioada precedentă a anului trecut, alte criterii de apreciere a activităţii nu-i duce capul pe nimeni să stabilească. Datorită acestui fapt bietul poliţist este nevoit să descopere infracţiunea la comandă şi ce e interesant încă şi în termen, de este în creştere sau nu poate fi descoperită este impus de conducător de a o tăinui de la evidenţă, ca mai apoi acelaş conducător să-l şantajeze deoarece deţine informaţia şi la moment cînd bietul poliţist nu “joacă după cum i se cîntă” poate fi vîndut de acelaş conducător unui mare controlor de la MAI care efectuează “vizite şi sondaje inopinate” şi depistînd acele infracţiuni tăinuite de poliţist începe tîrgul pentru a avia cu ce se deplasa înapoi spre mun. Chişinău, cu “bagajele arhipline de cunoştinţe” cu sectorul supus verificării. Şi cine a cîştigat duielul??? Şefii din teritoriu ce se izbăveşte de acel poliţist incomod (cei scade procentul descoperirii) sau în cel mai rău caz rămîne de al domina şi al şantaja mai departe, reprezentantul MAI care cîştigă material din teritoriu de unde a muncit cu “mînicile răsuflicate” şi în faţa şefilor din MAI cărora le mai pune pe urechi vreo 2-3 infracţiuni (din acel lung şirag, celelalte le-a vîndut) tăinuite de şeful de sector. Vinovat de toate şi “bătut de toţi pereţii” inclusiv şi la buzunar rămîne şeful de sector, care nici odată nu va declara că a tăinuit infracţiunile la îndemnul şefului, şi ci-ar de v-a declara nimeni nu-l crede, e înzadar de a începe o luptă inegalîă cu şeful incompetent şi laş şi care la rîndul său este un membru al acestui sistem putred, aşa că este nevoit de a acoperi ambrazura de unul singur. În loc să se gîndească la popor, şeful de sector este nevoit să se gîndească la procentul şefului şi a lui CATAN (procedînd ca în cazul dat). Şefului de sector, familiei sale infracţiuni nu-i trebuesc, aşa că nu are nici un interes de a le ascunde, dar nici să le inregistreze şi să activeze normal la descoperirea lor astfel bucurînduse de stima şi respectul cetăţenilor nu i se permite de acest SISTEM MÎRŞAV. Demnitatea, cinstea şi devotamentul în acest sistem sunt nişte lucruri temporare şi o raritate. Lipsa acestor calităţi acestui sistem a fost demonstrată inclusiv pe timpul evenimentelor din aprilie 2009 şi se prelungeşte şi spre marele nostru regret se prelungeşte şi la moment.Păcat de acei bieţi poliţişti ce conştiintizează aceste lucruri.

 9. ROMAN basarabean

  Imi cer scuze,de fapt nu fac un steriotip intre lumea rurala si cea de la oras,cum o fac rusii ,la oras tot sunt tarani ! Pt mine un taran este sinonimul unui Mancurt ce pretinde ca vorbeste limba “maldaveneasca” si utilizeaza cuvinte rusesti.Care este stupid,imbecil(daca vreti) si agresiv,asa cum sunt functionarii ordinei publice in RM.

 10. ROMAN basarabean

  da,exact subliniat ! pilitisti-ciobeni sau ciobeni-politisti ! Agresivi,asta e scoala sovietica.Metodica de predare al Academiei Nationale.

 11. vasile ecaterina

  v.ecaterina di com. raciu jud.dambovita,an urma cu 3 ani ma furat o nepoata grigore florica din com raciu jud. dambovita,care a venit la mine sa o ajut.astat 5 ani si apoi a anceput sa ceara sa-i dau pe numele eilucru pe care nu am putut sal fac sa gandit ca e mai bine sa ia singura.deoarece eu nu locuiam an tara a vandut linistita 4 vaci110baloti de trifoi hainele mele si ale sotului bijuterii care nu le luam cu mine tot timpul an valoare de 8-10mii € bani 3000€ mi-adistrus gospodaria si politia ma gaseste pe mine vinovata ca i-am deschis usa.sant sigura ca seful de post aprimit mita dupa felu cum mi-a vorbit,an spatele acestui dosar se afla mare marsavie deoarece ea a furat si a fugit an spania,cand a venit dupa 3 ani politia comunei nu a reusit vezi doamne sa clarifice situatia poate cineva sa-mi spuna cine ma poate ajuta [astept un raspuns] exista lege ? un de este.

 12. realistul

  Gheorghe Papuc si Vladimir Botnari au contribuit ca in comisariatele de politie sa se tortureze poporul. Ei au angajat in politie persoane care orbeste executau ordinele clanului Voronin. Existenta torturii in fascism si in comunism a fost posibila gratie calailor. Hitler si Voronin au acceptat torturarea detinutilor.

 13. atentie

  Poate cineva doreste asasinarea lui Ghimpu in Rusia? Oare nu sunt si acei moldoveni care insista ca Ghimpu sa plece la Moscova. Rusia are prea multi doritori de-a schimba polica RM.

 14. credinta

  ma impresioneaza in ghilimele spus faptul cum reactioneaza toti.E vorba de un caz concret, dar mai este asa notiune prezumtia nevinovatiei, atita timp cit nu i s-a adus acuzatii concrete nu se poate de spus ca e criminal sau vinovat de moartea cuiva un politist, Sunt de vina guvernantii si saracia si mizeria la care s-a ajuns in Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *