Lacrimi de judecător

279-injEliberarea directoarei INJ se amână

Elena Istrati, fiica magistratei Eugenia Fistican, directoarea Institutului Naţional de Justiţie (INJ), a recunoscut că a lovit-o cu palma peste faţă şi a numit-o idioată, chiar în biroul mamei sale, pe Victoria Hadârcă, audientă şi candidată la funcţia de judecător. Vineri, 28 mai, fiica judecătoarei, fiind audiată de Consiliul INJ, şi-a motivat fapta prin aceea că, timp de 25 de ani, nu a ştiut ce înseamnă să ai mamă.

Că a crescut doar printre dosare. “Mama făcea mâncare cu dosare, asta m-a durut cel mai mult când Victoria a insultat-o. Eu am apărat onoarea şi demnitatea ei”. Pe acelaşi ton de judecător, membrii Consiliului i-au dat o replică: “Tu spui că ai apărat-o pe mama, dar, procedând aşa, în ce situaţie ai pus-o. E bine aşa?”. Istrati a lăsat capul în jos. “Ştiu că nu am procedat corect”. Iar mama-judecătoare a ieşit în coridor şi a vărsat câteva lacrimi.

Vineri, la şedinţa Consiliului INJ, a fost discutat incidentul produs la 14 mai în biroul directoarei executive a INJ cu implicarea fiicei acesteia. Membrii Consiliului urmau să ia o decizie privind demisia Eugeniei Fistican, pe motiv că a tolerat acel incident. O altă decizie urma să vizeze exmatricularea din cadrul INJ a ficei sale, care a pălmuit-o pe Victoria Hadârcă.

Şedinţa Consiliului INJ, programată pentru vineri, 28 mai, ora 13.00, a început cu întârziere de jumătate de oră, deoarece părţile implicate în incident lipseau de la audieri. La acel moment, Victoria Hadârcă se afla la policlinică, unde primea îngrijiri medicale. A fost contactată telefonic şi, în scurt timp, a ajuns la Institut. Cealaltă parte implicată, Elena Istrati, a venit peste aproximativ două ore.

279-inj-11
279-inj-2
279-inj-3
279-inj-4

Pălmuită şi numită idioată de fiica judecătoarei

Eduard Harunjen, procuror al Procuraturii Generale, prezent la şedinţa Consiliului, a făcut publice probele acumulate în acest caz. “Eu, în calitate de membru al comisiei, nu voi face nicio apreciere”, a spus Harunjen. El a prezentat comisiei explicaţiile date de părţi, o înregistrare audio, realizată în timpul incidentului, imagini video captate de camere montate la INJ.

În explicaţia Victoriei Hadârcă se arată că, la 14 mai, în timpul seminarului la «Drept comunitar», Elena Istrati, audientă şi candidată la funcţia de judecător, a chemat-o pe Hadârcă la directorul executiv al INJ, Eugenia Fistican. Subiect al discuţiei era semnarea unui ordin, pe care ea îl considera ilegal.

“Eugenia Fistican a exercitat presiuni asupra mea, încercând să mă determine să semnez ordinul. Eu încercam să le explic de ce consider acest ordin ilegal, aducând argumente, dar nimeni nu mă asculta. Am cerut să-mi dea o copie a ordinului, ca, a doua zi, să le aduc explicaţiile în scris. I-am mai zis doamnei Fistican că, dacă doreşte, scriu cerere de demisie din 14 mai”, explică Victoria Hadârcă.

Aceasta a mai spus că, într-un moment, Elena Istrati, audientă şi candidată la funcţia de judecător, tot ea fiica Eugeniei Fistican, s-a ridicat de pe scaun şi a început să o bătă. “Eram aşezată şi nici nu am înţeles ce se întâmplă. M-a lovit repetat în zona feţei şi a capului, cu deosebită cruzime. De la lovituri, capul meu se deplasa la 180 de grade dintr-o parte în alta. M-a numit idioată, după care a părăsit biroul. Am încercat să-mi acopăr faţa cu mâinile, ca să nu-mi scoată ochii. Avea unghii mari, de vreo 3 cm. Fiind lovită cu brutalitate, am ajuns în stare de şoc şi stres. Eugenia Fistican nu a intervenit, ca să stopeze acţiunile violente. Deşi era obligată nu doar în calitatea sa de director şi magistrat, dar şi în legătură cu faptul că cea care mă lovea era fiica sa”.

Istrati: Instinctul de mamă a fost mai mare

De altfel, fiica judecătoarei, Elena Istrati, a explicat în scris comisiei că Victoria a învinuit-o pe mama sa că nu ar cunoaşte Codul Muncii. “Anume aceasta m-a şocat. I-am aplicat două sau trei palme pe faţă şi am ieşit. Aflându-mă în auditoriu, am sesizat că nu am procedat corect în calitate de audient al INJ şi candidată la funcţia de judecător. Dar instinctul de mamă a fost mai mare”, se justifică Elena.

După ce au fost citite explicaţiile prezentate în formă scrisă, membrii comisiei au început confruntările dintre persoanele implicate în incident. La acel moment, Elena Istrati lipsea din sală, iar mama ei a spus că fiica sa se simpte rău şi nu poate veni.

După incidentul din 14 mai, Victoria Hadârcă s-a prezentat la medicul legist, apoi la Spitalul de Urgenţă, unde a fost internată cu diagnosticul “traumatism cranio-cerebral, comoţie cerebrală”. Acest moment a fost discutat de comisie. După ce directoarea INJ a intervenit cu o interpelare la Spitalul de Urgenţă, medicul-şef al spitalului a convocat Consiliul Medicilor, care a concluzionat că Victoria Hadârcă, lovită de fiica judecătoarei, ar fi fost internată ilegal la spital.

“Fiica va fi aici în 10 minute”

“Am intervenit la Spitalul de Urgenţă, deoarece se vehicula că Victoria a fost bătută la mine în birou şi că eu am organizat acea bătaie. Se vorbea că a fost bătută cu capul de pereţi. M-am interesat, iar medicii au convocat consiliul şi au văzut că au greşit că au internat-o în spital”, a declarat Eugenia Fistican în faţa comisiei.

Victoria Hadârcă a întrebat-o pe Fistican de unde ştia că medicii au greşit şi a fost convocat Consiliul Medicilor. “Eu ştiu, Victoria. Pentru că am semnat interpelarea şi am fost invitată de medicul-şef, care mi-a spus că va convoca imediat consiliul medicilor, pentru că nu ai fost corect internată. Ai fost internată nu cu diagnoza stabilită, dar pentru a ţi se stabili”, a răspuns directoarea, deranjată de întrebare. “Victoria, spune cum ai schimbat tu profesorii de la grupă, hai, spune”. În acest moment au intervenit membrii comisiei, solicitând să se discute doar la chestiune. Fistican a mai întrebat-o pe Victoria de când se află în această stare. Răspunsul a fost: “După ce am fost bătută de fiica dvs.”

După această confruntare, s-a încins o discuţie aprinsă între membrii comisiei. Cineva a spus: “De ce, doamnă directoare, nu aţi organizat ca şi fiica să fie prezentă aici? Toată lumea s-a adunat. A amânat câte 4 dosare, mai multe şedinţe. Poate e posibil să vină acum?”. “Nu e posibil. Nici ea nu se află în stare mai bună”, a spus Fistican. Comisia a insistat asupra prezenţei lui Istrati, după care Fistican a ieşit din sala de şedinţe. A sunat-o şi a spus că fiica sa va fi prezentă în 10 minute.

“Mama făcea mâncare cu dosare”

În scurt timp, Elena Istrati a intrat pe poarta INJ. Când a intrat în sala de şedinţe, au început întrebările. Întrebată de ce a lovit-o pe Hadârcă, Istrati a spus: “Pentru că a insultat-o pe mama. I-a spus că nu cunoaşte legislaţia şi că ordinele emise de ea sunt ilegale. Poate că nu era cazul să o lovesc. Dar ştiind-o pe mama, care are un aşa statut de judecător şi care întru totul s-a dedicat profesiei… Practic noi am fost crescuţi printre dosare. Timp de 25 de ani eu n-am ştiut ce înseamnă să ai mamă. Anume mamă. Mama făcea mâncare cu dosare, asta pe mine cel mai mult m-a durut. Am vrut să apăr demnitatea şi onoarea mamei”, a răspuns Istrati.

În acel moment, directoarea a deschis uşa, a ieşit în coridor, vărsând câteva lacrimi, după care a revenit în sală.

“Spui că ai apărat-o pe mama dar, procedând astfel, în ce situaţie ai pus-o? E bine aşa?”, a întrebat un membru al comisiei. Istrati a lăsat capul în jos. „Ştiu că nu am procedat corect”. Totodată, un membru al comisiei a precizat că, din înregistrările audio, nu reiese că Victoria Hadârcă ar fi însultat-o pe directoarea INJ.

Discuţiile şi confruntările nu s-au încheiat aici. Procurorul Igor Serbinov, membru al comisiei, a afirmat referitor la situaţia dată că: “avem şi unele greşeli. Mă refer şi la director, deci e clar că fiecare copil are dreptul să-şi aleagă profesia, dar trebuia de abţinut de la acest moment, doamnă directoare”, referindu-se la conflictul de interese iscat în urma faptului că fiica directoarei a fost înmatriculată la INJ. “Înainte ca fiica să-mi spună că vrea să devină judecător şi să depună actele la Institut, am consultat consiliul. Mi s-a spus că nu-i vreo problemă. Ea a depus actele în ultima zi”, a răspuns Fistican.

După mai mult de trei ore de audieri, discuţii în contradictorii, confruntări, comisia a luat o hotărâre. Eliberarea din funcţie a Eugeniei Fistican se amână. Totodată va fi solicitat un aviz consultativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, privind exmatricularea Elenei Istrati.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

86 comentarii

 1. jasmin

  “mama facea mincare cu dosare”, da stiti ca e straniu sa auzi asa ceva fiindca asta inseamna ca a mincat hirtie cu morcovi cu cartofi si alte merinde…, ha ha ha ha…….

  Sarmana fiica, iar nu si-a dat seama ca o pune in situatie pe mama sa – este o incalcare flagranta a legii scoaterea dosarelor din instanta de judecata

 2. Petru

  Cred că aceasta se poate intîmpla întro instituţie unde activează numa doamne,domnişoare care se “iubesc” la nebunie, aşteaptă să vineă dimineaţa şi să poată “discuta” o zi întreaga numai de procesul de “predare”,”educaşional” al vitorilor judecători.Poate se potrivesc şi versurile…Ai noştri tineri la Paris învaţă…..şi cred că le avem în vedere pe toate personajele..cu dictofoane,cu unghii lungi şi pe D-na Preşedinte… Iartă-i DOAMNE….că vor mai face prostii cu chipul lor de …..

 3. basarabeanul

  Da-a-a! fratilor ,eata la ce ne-au adus guvernarea comunista, ca unii nici numai vad limita:Festican in INJ,Muruiana in CSJ,Doga la Apel,Colenco curtea economica,s.a.m.d pe la toate instantele statale, mai ales cele judecatoresti,este o mafie totala care foarte greu va fi de-a repara lucrurile, practic imposibil,dupa ce au prins la gustul puterii si-a sumelor enorme de bani,toti acestea indivizi se opun cu toata puterile,sustininduse intre ei,de aici rezulta: FUGARITI LA DRACU DE LA CONDUCERE TOTI CEI CARE_AU FOST LA ASA POSTURI PE TIMPMULL COMUNISTILOR,alta scapare nui…

 4. jasmin

  de cind hirtia are atitea kilocalorii??? vad ca din poza traieste bine familia Fistican, mincarea din dosare face minuni… nu sinteti grase doamnelor din hirtia din dosare, dar datorita impozitelor pe care le platim noi bugetarii. Oameni buni, deschideti ochii…!
  Jos “balenele” Fistican!!! A trecut timpul vostru!

 5. programist

  Draga mea Mara pardon Victoria Hadirca.La spatele meu sed descoperiri in domeniul informational.Eu cind citeam tu inca stateai cu beberonu in gura si te cindeai cum sa construiesti un rahat in nesip.Aici nu trebuie sa descoperi america ,sau sa inventezi o bomba aici pur si simplu intra pe zdg.md asculta audio si ai sa vezi cu urechele libere cum e trecata palitura.Oameni buni spunetem poate eu nu am minte atunci ce cauta dictofonu la derectoare in birou logic inseamna ca Victoria Hadirca mereu o provoca pe elena si pe eugenia fistican.Urrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaa am inteles de ce a dorit Victoria hadirca.Ea doreste sa o scoata pe Doamna Eugenia de la functia de derector.Eaca cum? Victoria nu umbla cu bla bla bla.Dumnezeu se uita bine la tine

 6. Mara

  programist,ce “sede” la spatele tàu? “cum sà construiesti un rahat in n(e)sip” tot tu ai descoperit-o? uite asta si “sede” la spatele tàu:cacareaza.ia uite mai bine la spate,ai toate sansele sà-l si vezi,nu numai sà-l simti.senzationalà descoperire,face parte din domeniul descoperirilor bulangiste. cum de n-ai “descoperit” si cà “mara” e de cànd lumea pe site? sau nu tine de descoperirile tale bulangiste? adicà cu hadàrcà vorbesti cum vrei,iar eu nu ti-am dat motiv sà-mi aràti,cà esti doctor handicapat in descoperiri bulangiste.cànd scuipi de la etajul 5 fàrà nici un motiv,nu-ti “sede” si dumnezeu la spate sà-ti sopteascà:oaie mioarà,nu bàrfi? s-atunci de ce-l bagi in zoile tale? ce stii tu despre dumnezeu? sà te ascunzi numai cànd iti trebuie tie? auzi,”inovatorule”,pune màna pe carte,cà dacà si “descoperi” cum scrii,apoi am fi ràmas cu frunza dinainte.citeste-ti aiurelile:”asculta audio si ai sa vezi cu urch(e)le libere cum e trecata(?) palitura.” ii fi tu senzational,dacà vezi si cu urechile,mai ales,cà-s si libere.alo,inainte de a “descoperi” (brasoave),tu trebuia sà sustii o compunere si n-ai “luat”-o fàrà bani (sà admitem cà esti sau ai fost un student la informaticà,asta nu inseamnà cà esti si “descoperitor”),conform mostrelor de mai sus:greseli in lung si in lat,càte 2 greseli in cuvànt(beberonu,spunetem etc.,un dezastru).de ce nu-i propui lui fistican “descoperirea” ta,care “sede” la spate? cum asa ,o lasi sà sufere? imbrobodealà,fistican ar fi pus in functie FSB,dar n-are de ce se agàta,s-apoi pupàza a recunoscut,cà “a gresit”,cà a bàtut-o,sau si asta e un truc? cum n-ai da-o,palavrele voastre nu trec.nu hadàrcà o scoate,colectivul nu le vrea,cà-i terorizat de mucegai.dacà colectivul ar vrea,le-ar tine acolo cu o mustrare idioatà.asa cà iti iei “beberonu” si incet-incet,te indrepti spre inceputuri,cu tot cu “descoperiri” si nu uita si de cel din “nesip”,nici de cel,care “sede” la spate…

 7. Petru

  Un lucrător operativ poartă dictofonul la el, e şi normal- da cînd cineva doreşte s-ă facă ceva cu ajutorul tehnicii speciale, ştiind că în Instanţa de judecată nu au nici o valoare înscrierile aşa pur şi simplu pentru a o face pe specialistul că ştie să apese pe “knopci” vasăzică avea un scop…credea că o să cedeze cineva îndată,,,??? Doamne, cît rahat o sa mai iasă la iveală Domnule Ministru Tănase…Curaj,curaj să faceţi regulă în Instanţele Judecătoreşti căci nu se dau duşi cu una cu două de la aşa posturi.

 8. Vali

  Cine s-a confruntat cu justitia moldoveneasca urasc tara aceasta.De inchis INJ si de alungat toti judecatorii.Sa ne judece judecatori din alta tara.Ei distrung increderea in dreptate.

 9. Mara

  rm,iti iei replica.dar tu chiar esti varzà.cànd incerci sà “educi” pe cei “needucati”,insultàndu-i,tu cu ce esti mai de treabà ca ei? nu te uiti sub nas? o observatie,o notà,un repros,fàcute discret,fàrà malitie (ràutate),fàrà arogantà,fàrà umflàri in pene,numai atunci isi au efectul dorit:a trece din negativ in pozitiv.iar tu arunci cu pietre si de astea ai,ti le intorc.in educatie esti zero.ca educator,ti-ar sta bine la vreo mànàstire de “màicute”,era pe undeva una (mànàstirea) cu un cimitir de prunci…Ce dracu te bagi in tàràte? mà implic eu in comentariile tale gen:bate “iarba” si se clatinà “vàntul”? stii ce fac eu cu “indicatiile” tale? exact,ai ghicit. nu mà intereseazà de “ceilalti”. de ce trebuie sà fac sau sà gàndesc ca “ceilalti”? asta s-a fàcut 70 de ani:unul gàndea p.toti si toti gàndeau p.unul,si la urmà ce a iesit? ceva cu tugui.un individ de aia e un individ.la 6 miliarde gàsesti 2 amprente egale? n-ar fi mai etic sà nu-l bàgati pe “cel de sus” prin toate gàurile si zoile voastre? cine il are,il are in suflet,nu-l afiseazà pe toate gardurile numai ca sà creadà lumea,cà-i unul “cumsecade”,dacà pomeneste pe “cel de sus”.nu tot ce stràluceste e aur.stii càtà lume intrà in bisericà,dar nu ti-ar da o canà de apà? mereu se iscà un motiv p.”needucati”.tu ce-ai fàcut acum? ti-ai aprins paie in cap,o càutai,provoci si eu ti-am ràspuns.ca si unor “cercetàtori” in ouà de elefant,tot pe aici:dacà ai notat,eu,moderat,am explicat niste chestiuni,cum a ràspuns? dacà toatà lumea trebuia sà stie,cà-i bulangui,eu n-am nici o problemà. sau tu crezi,cà trebuia sà zic “mersi” si mai intrati si data viitoare? cred cà fiecare ar sta bine in banca sa.dacà ai “observat”,replica e suficient de moderatà si discretà,prin asta vreau sà spun,cà nu eu is boul,nu eu am invadat “teritoriul” tàu,altà datà ar putea fi nu pipàratà,ci extrem de picantà.

 10. calator

  Cita mizerie scoate Victoria, imi vine sa plec din aceasta tara.Curaj Doamna Eugenia!!!

 11. culac

  Ma uit eu in mesaje si imi inchipui un singur lucru >
  1. De ce nimeni nu vine cu propunerea sa o dee si pe ea afara din INJ.
  2. Poate locul Victorie e in politia criminala ca numai aceea umbla cu dictafoane.
  3. Unde e dreptatea in R.M (aici e vorba de o provocare a lui Victoria, care a fost este si va fi chibzuita pina la capat
  In concluzie Afara din INJ Victoria

 12. eusika

  Baai, da proshti mai sunteti…voi ce? nu aveti lucru ori alte treburi? lasatii dom-le, ca se vor descurca, fiecare dupa ce “labe paroase ” are. da voi stati ca “ротозеи” si turnatzi gaz pe foc…

 13. Malinuc

  Pai Mara asta matinca ii Victoria Hadirca!!! Stau la Bucuresti si ma ufla un zimbet profund.Cum a putut o asa domnisoara ca Victoria Hadirca sa faca una ca asta cu Doamna Eugenia. Imi pare ca a fost totul pus la cale de cineva cu acoperis mare ca asa se spune la voi la moldoveni cu (Krisa). Nu intra R.Moldova in UE daca in societate o sa crestem asa persoane ca Victoria Hadirca. Corect spune Culac .Victoria nu trebuie sa lucreze judecatoare ci in politie jandarm.Acolo la sigur o sa o primeasca.Succese Victoria!!!!Rominia te ignora deja !!! pa pa Ceao ceao

 14. Mara

  de nevoie,mà dau si eu cu bulangii.chiar asa,hadàrcà sà lucreze in politie si cei,care bat,nenorocesc niste destine,care au omoràt pe 7 aprilie sà lucreze (asa si fac) in INJ,in procuratura generalà,in ministerul de interne.asa vor bulangii si ce sà te lupti cu morile de vànt ca chirtoacà cu bariera de la ciocàrlia,cà ministerul de interne,sàrmanul,nici “nu stie”,de un an,cui ii apartine bariera.stiti de ce? pentru cà bandele astea is sustinute de bulangii,de resturile societàtii.uitati-và ce “eveniment”:romània o ignorà pe hadàrcà exact acum,cànd e in grevà si haos,cu un guvern in genunchi,cànd riscà sà nu mai aibà salarii,si cu toate astea,romània e foarte “ingrijoratà” de balamucul,care l-a deschis clanul fistican la INJ,sustinut de vor-onin.deci,ignorànd-o pe hàdàrcà,inseamnà cà sustine clanul,adicà sustine comunismul.romània? ahooo,narcomanilor,la tratament urgent.si voi o sà omoràti lume la un alt 7 aprilie.nu v-a intrebat nimeni pe unde và drogati,a fi la bucuresti inseamnà a fi acasà,bucuresti nu e otava (canada).un zàmbet nu poate fi “profund”,e doar un suràs abia schitat,fàrà sunet,cum poate fi profund? pune màna pe carte,lasà italiana (c(e)ao),cà esti moacà in romànà,in primul rànd.”a fost pus la cale”,cum sà nu,vulpea,dacà nu ajunge la poamà,ce sà zicà? cum de nu pune nimeni “la cale” sà scoatà bariera lui “alejka” de pe domeniul public? (p.RM:n-o càuta si àsta? grav e cum a nimerit la bucuresti cu astfel de viziuni.sau mànànci,bei,apoi scuipi in farfurie,pentru bulangii e “narmalno”).

 15. Tribuna Basarabiei

  GRAVE ERORI ÎN SCRIEREA ISTORIEI, …. despre Măgdăceşti un sat în inima Basarabiei.
  …. imediat după ocupația Basarabiei de ruși în 1812, autoritățile țariste au pornit o campanie antinațională împotriva populației moldovenești cu scopul de ai dezrădăcina, de a schimba raportul național în favoarea noilor stăpâni. Prin articole, cărți de istorie, manuale școlare etc. au început a se scrie despre însemnătatea „progresistă a alipirii Basarabiei la Rusia”, etc.

  Un articol interesant ce trebuie preluat, istoria trebuie cunoscută de cat mai multi români. Va așteptăm sa comentăm împreună evenimentele petrecute în acei ani.

  http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/investigatii-documentare-grave-erori-in.html

 16. Mara

  despre coruptie si clanuri in INJ,mai cititi articolele “copiii judecàtorilor tac” (nu bat de data asta),si “copiii jidecàtorilor devin judecàtori”.

 17. adevaru

  E foarte josnic p-tru o directoare de asa institutie sa mai ramie mai departe in functie(muruianu2) acestia sunt roadele comuniste unde nu mai este morala etica. Si cu parere de rau mai sunt inca multi lingai care o mai sustin pe aciasta directoare care se considera dumnezeu la institutia respectiva. Sper ca nu scriu viitori nostri judecatori care visaza numai sa devina judecatori corupti. Sau mai am o parere ca majoritatia comet sunt scrise de o persoana care si este directoaria sau fica-sa cia nieducata ca si masa. Si eu nu cred ca cuiva iar placia sai dei la bot o oae ca faca-sa la copilu sau. Ar trebui sa ei niste palme acei care scriu si o sustin pe directoare si fica-sa si poate vor intelege ce prostii scriu si cit de placut e sa ei la bot de la niste lepri.

 18. adevaru

  Ar fi bine ca sa se gasiasca mai multi ca patimasa din cazu dat ca sa procedeze la fel unde este coruptie sa inregistreze pe tel mobile sau sa felmeze si sa le scoata in public, pote in asa mod se vor reduce cazurile de coruptie di societatia noastra corupta pina in maduva oaselor.

 19. Pentru adevar

  Ba nu am nimic impotriva cu comentariul tau Dl <> si concomitent sunt si deacord cu tine ca in institutiile de stat avem coruptie.Dar, nu uita un singur lucru ca Doamna Eugenia nu poate fi comparata cu Muruianu sau cu altii care au furat milioane.Aceasta Doamna nu are milioane ,conturi bancare sau intreprinderi, in spatele dumneai nu se ascund delapidari de fonduri, dosare fabricate sau ne solutionate si sau doassare perdute la CEDO. E o doamna care mereu a pledat pentru dreptate. Corect ceea ce sa intimplat in INJ nu e deloc placut emotii,stres si altele.Tu sa fii acela s/au acea ,cind o va insultao pe mamica ta care va fi reactia ta si nu uita ca mamica ta are 50 de ani aproape o viata lucrata in justitie. da cum se comnteaza atunci dictofonul la ea in birou oare aici nu e vorba de provocare?.Corect cineva mai sus ca e strigator la cer, dar se pune intrebare pentru cine e strigator la cer nu cumva prostia lui Victoria Hadirca, ca a facut din tintar harmasari sau ………

 20. oare

  Vreau ca forumistii de aici sa raspunda clar: este bine ca copilul sa bata pe cineva in preyenta mamicai intro functie si birou public, sau trebuia si copilul si mamaica sa gaseasca alte posibilitati de a face omul sa semneze ordinul mamicai?

 21. VALIKO

  nu avea ce fiiculita directorului sa fie prezenta la semnarea ordinului, sau poate vorbim in cazul asta tot de o provocare din partea lor, ca numai de astea si sint bune ambele…dar trebuia sa fie prezenta la ore si sa faca carte, ca din cite am inteles, nu prea ii place cartea. Sau ii pare ei, ca va deveni “judecator” cu 2 lectii prezente la INJ

 22. adevaru

  Pe mine mai tare ma mira faptu ca majoritatia ce scriu aici o sustin pe directoaria SRL-lui de judicatori. E usor de inteles ca majoritatia ce o sustin au platit p-tru aciasta scoala si se tem ca vor ramine fara bani si fara a mai ajunge judicator. Si de ce judecatori viitori sa mai vorbim?, daca ei sustin tortura in institutia de stat unde lejia trebue sa fie svinta.P-tru toti cei ce o sustineti pe d-ria acestui SRL va lipsesc cei 7 ani de acasa ca si la fica d-nei Fistican.

 23. Mara

  adevàru(l),formidabilà concluzie.dar “pentru adevàr” mai potrivit sà fi semnat “pentru rht” si acela in ploaie.ai “revizuit” tu conturile lui fistican cu cei de la coruptie si banditism? e pentru dreptate? cum explici o jumàtate de personal inrudit,adicà nepotismul in o institutie de stat,unde legea nu permite? nu e de cànd lumea SRL-ul àsta (inj),e de 2 ani si deja e puturos si pàduchios.cine l-a adus in halul àsta,papa? sau pestele se stricà de la cap? “emotii si stres”-atàta ai inteles tu din dezmàtul si balamucul àsta? dar ca o r-u-s-i-n-e pe tarà nu merge calificativul? sau ai si tu o desagà de parai adusà “jertfà” lui fistican si asta te-a blocat sà realizezi ce inseamnà sà te loveascà un judecàtor (de rht) in o inst.de stat.am intrebat si eu,intreabà si valiko:ce càuta odrasla la semnarea ordinului,nu e o audientà ca oricare? e clan? e clan.s-atunci fistican sà-si agàte dreptatea sa la kila de fier vechi,datà de vor-onin,cà tot pentru “dreptate” i-a dat-o,bou la bou rage…Ai ascultat inregistrarea? unde-i insulta? pune màna pe dex-ul l.romàne si vezi ce-i aia “insultà” si nu inventati putanisme,si cu trucatul inregistràrii,la fel.o viatà in justitie? alo,o viatà inseamnà in jur de 70 de ani,la 25 ai inceput munca,la 50-55 la pensie(judecàtorii) si-ti ràmàn 25-30,ca orice angajat,mai mult muncesc angajatii din alte domenii.a refuzat sà semneze un ordin,e dreptul ei,prin ce a provocat s-o ia la pumni? unde-i provocarea? nu semnezi,la revedere si iesi afarà teafàrà,nu vànàtà.ce are primària cu vaca,cà dictofonul aici ar insemna provocare,cum,care-i legàtura? nu i-ar fi servit la nimic,dacà la rangul dat si la institutia datà potlogarii s-ar comporta civilizat.dacà s-a prezentat cu dictofonul,avea motivele ei.nimeni nu se prezintà cu dictofon la o persoanà cumsecade.(pàcat cà n-a fàcut rost de o camerà de luat vederi cu circuit inchis).jumàtate is neamuri,altà jumàtate a “investit” niste trenuri de bani si n-au curaj sà scoatà vagoanele de gunoi din SRL-INJ,adunat in 2 ani,nu 20,pentru cà banul il dau prostii,màrginitii,analfabetii,cum sà mai facà si gàt? nu zboarà de acolo? hadàrcà a avut curaj,cà zboarà,cà nu zboarà,bordelul àsta pe banii nostri trebuia inchis demult.dacà s-ar gàsi cineva de alde hadàrcà in MAI,in PG sà scoatà la ivealà rapànul si mucegaiul,care nu permit societàtii sà progreseze nici de un deget cu cadre “slefuite” in SRL-INJ.de aia “avem” dosar dupà dosar pe rol càt priveste 7 aprilie,2009.s-au impotmolit in mizerie,pe banii nostri,lenesi,imputiti,agramati,spàgari,hoti,derbedei,nimicuri conduc institutiile statului.

 24. Liza

  Mara , mara mara!!!!!!!! IMi pun intrebare cit ai primit tu ca sa comentezi asa prostii.Corect spune cineva din comentatori nu cumva esti cher victoria hadirca.Sa inteleg ca Victoria Hadirca a fost rasplatita cu o diploma foarte buna de absolvire la INJ daca o sa-i reuseasca sa o dea afara pe Doamna Eugenia.Asculta Mara atentcomentezi pe toti ii faci bulangii si ……cine te crezi tu ca sa faci asa comntarii. Esti o ratata Victoria!!! fara simt omenesc si fara suflet.Victoria nu-ti ajunge ca ai dato afara pe Elena afara vrei sa o dai afara si pe doamna Eugenia.Cine te crezi tu ,cum crezi domnezeu o sa te lase inpace.Ajunge atita murdarie Victoria oprestete. Ca datorita Doamnei Eugenia ai fost primita la serviciu , datorita ei ai intrat la INJ si imi pun intrebarea cu ce o rasplatesti.Eu am sa dau raspun !! da stii de ce deoarece ai fost platita sa faci provocare pe la INJ cred eu ca planurile tale o sa fie epuizate

 25. calindar

  Liza ai perfecta dreptate!!!!!! Victoria trebuie sa raspunda in fata lui dumnezeu. Victoria cu propria mina a creat imaginea ei proasta in societate.V/H a vruta sa faca un sou din toate cele intimplate, a crezut ca daca pe Domnul muruianu o sa-l dea afara cu mas media , atunci si pe doamna Eugenia .Uite ca V-H nu a reusit.

 26. p-tru LIZA si CALINDAR

  Dupa coment vostru ma gindesc ca sunteti niste colegi de la acest SRL(INJ) Si voi ca viitoarile judicatoare nu va simtiti ca ar trebui sa parasiti acest INJ ?,sau mai bine sal inchda de tot daca acolo toti asa gindesc ca voi. Vai de tara asta plina de judicatori corupti si ce viitor ne astiapta???

 27. Mara

  de data asta petru neghiobi de alde liza,si argumentez:iti dau seama ce descoperire oficilà faci in detrimentul lui fistican? adicà in SRL-INJ nu se “intrà” pe baza unui concurs si a capacitàtilor,pe care le dispune un individ,ci “datorità” lui fistican.exact asta si se bànuia,iar tu,moacà,ai confirmat-o oficial.”ràsplatà” la greu cànd “intri”,dar si cànd “iesi”.numai cà “ràsplata” de acasà a lui fistican nu a coincis cu cea de la piatà,de la SRL-INJ.si intrebarea (deja ati “ràspuns” la alta:ce càuta odrasla la semnarea ordinului? si ràspund tot eu,cà prostii se fac morti in popusoi:ca s-o ajute pe màmica s-o ia “pe sus” pe hadàrcà.de aia avea dictofon,era sigurà ce o asteaptà.dar mare le-a fost surpriza,cànd a indràznit cineva sà li se opunà si aici intervine “ajutorul” (pumnii)odraslei.deci,tu de unde cunosti toate “amànuntele” astea cum se intrà,se iese,se “ràsplàteste”? sà inteleg cà treci si tu “scoala” asta cu “ràsplata”.numai mitrofanuska dà banul,lumea inteligentà se tine de carte,intrà cu puterile sale,nu “datorità” lui fistican,bleago.nu te da mare ingenioasà,cà dacà-ti agàt tàlàncuta la gàt,nu te deosebesti din turma de mioare.nu mai faci furoare cu ceea ce deja s-a spus cu provocarea,cu plàtitul,s-ar ascunde sub alt nume.nu copia,mai dà vreo idee din càpsorul tàu “incàrcat” cu materie cenusie(ca acea cu “datorità” l.f.,cred cà de data asta te va “ràsplàti” ea,ai pus-o in galos).stràlucesti de inteligentà (dar si de gramaticà,”efectul” banului),dacà nu-ti dà in gànd,cà redactia are o adresà ce vine si,mai ales,de unde vine.lasà si tu “descoperirile” de 2 bani,mà doare in cot,cà tu ai fi a cincea roatà,sau pupàza,sau o linge-blide (si altceva),faptul e cà stati la pàndà,cum apare un com.incomod, cum spoiti rht,pànà aici ajungeti,mai departe trebuie carte ca sà mai puneti creierul in miscare.comentez ce vreau si cum vreau referitor la articol,nu la lins inghetatà,nu esti tu sà-mi indici ce sà fac si ce nu.la coada vacii toti derbedeii,care saboteazà progresul societàtii,o sà stàm mult si bine cu 800 lei salar pentru niste nemernici,sustinuti de alde liza-bulà si banda.am zis de mii de ori,ipocritilor,sà nu-l bàgati in zoile voastre pe “d(o)mnezeu”.vrei sà mà “impresionezi” sau sà mà sperii? bulà,nu amuza lumea cu ceea ce nu crezi nici tu,altfel i l-ai pune dinaintea lui fistican,intài.adicà pe nadàrcà n-ar làsa-o in pace,dar pe cei,care bat i-ar lua la el sau cum? nu esti bulangistà cu astfel de predici? e inutil sà mà acuzi,te-ai bàgat,eu iti ràspund. “planurile (o) sà fie epuizate”,adicà ameninti,asta faceti,cà nu aveti argumente si treceti la pumni,nu sunteti jigodii? vai de mine,nu mai poate societatea de imaginea proastà a lui hadàrcà.tembelilor,fistican a fàcut figurà de rht,cum si-i stà bine,ca personaj public,plàtit de societate.bulà,incercati sà vedeti dincolo de lungul nasului,nu numai ce o aranjeazà pe fistican prin voi,”apàràtori” cu handicap enorm:lipsà de materie cenusie,dar banul và compenseazà paiele din cutia cranianà.

 28. XXX

  Da, pareri sint multe, insa nimeni nu si-a pus intrebarea de ce prima stire despre acest caz a fost plasata la rubrica POLITIC, iar acesta la INVESTIGATII????????
  Va rog frumos in mod repetat sa plasati acest mesaj.
  Oare care e motivul ca mesajul precedent n-a fost plasat? Sa fie intr-adevar vorba despre politica?

 29. RM

  E mare pacat ca acest scandal afecteaza nu doar actorii nemijlociti ai actiunii ci si persoanele terte.
  Nu sufera cel mai mult Victoria sau Elena ci institutia de stat si alte persoane care isi fac studiile acolo (cred ca nu toti au fost admisi fara merit).
  Dupa cite cunosc INJ este o institutie creata cu sustinerea CoE, iar desfiintarea acesteia nu e ste posibila si logica la acest moment.
  Indiferent de culoare politica moldoveneii s-au deprins ca ceia ce nu merge bine trebuie distrus. E mai eficient sa repari d-lor.
  Cat despre limbajul lui “mara” si el, ea insusi/insasi – ctd.
  E simplu sa insulti pe toti iar cind cineva te roaga sa-ti cizelezi limbajul sa strigi ca e o amenintare si cine stie ce. Vorbe de las.

 30. raposat

  vad ca alta ocupatie nu va gasiti…ar fi minunat daca cei care critica inj sa se documenteze bine si apoi sa se dea cu parerea…….Sunt sigura ca acolo sunt si oameni destepti in adevaratul sens al cuvintului si nu doar din categoria care au intrat asa in baza de “cunostinte”. Referitor la V.H fata aceasta ar trebui sa invete not. de drept si apoi sa se dea tare desteapta….

 31. Mara

  RM,tu chiar esti in càutare de aventuri.adicà te-a “afectat” si pe tine,si tu faci parte din clasa lui mitrofanuska.iti pare ràu de “desfiintarea” SRL-INJ.cam de ce? pentru cà ai “investit” si tu un sac de parai.mà miram eu ce tot roiesti si croncànesti,dar ploaia nu mai vine? cam de ce nu e “posibilà si logicà”? cà nu stii alfabetul si-i dai cu banul? am zis:nu pun tot intr-o oalà,lumea onestà se stie si n-are de ce se supàra.tu te-ai atins,tàrànd opinca cu un “suficient” ofticos si ocupànd locul celor destepti,dar n-au bani.iti fàlfàie pantalonii ca “flagul la solsovet”,cà ai putea ràmàne fàrà bani,dati “ràsplatà” la càrciuma lui fistican.ale mele is vorbe de las? ale tale is expresii de bulà,nici vorbe nu-s,cà nu inchegi 2 cuvinte sà faci din ele o propozitie.cum dracu ai nimerit acolo? unde vrei sà ajungi cu “ce(i)a ce nu merge bine trebuie distrus”? pài dacà nu merge,nu e bine,e in detrimentul societàtii,de ce trebuie sà plàtim o fabricà de agramati si de tràntori,unde banul decide cine si cum sà-mi facà dreptate? cum sà realizeze paiele din tàrtaca ta treaba asta? asta-i hoarda de “apàràtori” de alde tine pe aici.lumea cumsecade isi cautà de carte,nu-i sare tandàra,cà nu se simte cu musca,iar tu,ca musca,nu inteleg:te atrage sau il spoiesti?

 32. p-tru raposata

  Nici nu ma indoesc ca nu sunt si destepti, da numai ca cu pareri de rau la INJ numai cu desteptaciune nui de ajuns sa nimeresti.

 33. RM

  Daca a reusit cineva sa observe nu am aparat ba chiar condamn ceia ce s-a intimplat in incinta institutiei nominalizate. Aici sustin si practica statelor europene unde un functionar demisioneaza atunci cind pateaza reputatia institutiei pe care o reprezinta.
  Insa pentru mintea ingusta a unora ar trebui antrenata ideia ce va fi dupa desfiintarea INJ. INJ reprezinta o posibilitate realizabila dar nerealizata la moment. Vamesii iau mita haideti sa desfiintam Serviciul Vamal, judecatorii pronunta hotariri ilegale, sa desfiintam instantele judecatoresti, profesorii isi favorizeaza odraslele sau alte rude, haideti sa inchidem indtitutiile superioare.
  INJ se vedea format ca o institutie care va spori gradul de pregatire a tinerilor specialisti in domeniul justitiei. Daca nu lucreaza e problema incapacitatii sau coruptibilitatii persoanelor care administreaza precum si a legilor prost facute.
  De unde vom angaja procurori si judecatori, din rindul carabinierilor? Aprooape toate statele membre UE au o asemenea institutie. E usor sa strici alcatuirea unei cetati bine intocmite, dar e greu sa pui ordine intr-o cetate prost organizata.
  De ce minstrul justitiei nu s-a implicat mai devreme in problemele de adminstrare ale INJ. Pentru ca il doare in cot, mai ales ca e si fost avocat. Probabil ca daca nu era scandalul acesta nu se mai auzea de INJ si poate ca si Tanase nu mai stia ca exista o astfel de institutie.
  Da comunistii au lasat gunoi in justitie, insa el trebuie strins de cei care guverneaza acum, indiferent cind se apropie alegerile.
  Imi pare rau ca sunt impus sa ma cobor la nivelul unui mucos dezordonat (mara) care nu are pic de respect fata nimeni.
  De cind postez comentarii pe acest forum nu s-a intimplat sa fiu insultat intr-o asemenea maniera, chiar daca se discutau subiecte mult mai principiale.
  Aceasta nu trebuie sa fie generatia tinara care reprezinta Republica Moldova, care stie doar sa injure si sa arunce vorbe in vint chiar daca nu le intelege.
  Ce pot sa spun drept replica mara: “Nu pot sa-ti dau creier, dar pot sa-ti dau o diploma”
  Dar daca deja ai obtinut-o la primul lucru inca nu-i tirziu sa te gindesti. Si a propos, cum spunea un ginditor “Nu insulta un crocodil pina nu ai trecut riul”.

 34. alex

  E normal oare ca o studenta la INJ sa se prezinte la directorul INJ in birou cu dictofonul? Consider ca sunt vinoveti toti, dar sunt in paralel si niste marionete ale cuiva. Nu uitati ca umbreluta Victoriei Hadarca si a fratelui ei este cine este, stim cu totii. Nu uitati ca umbreluta respectiva e nasul de cununie a d/i Istrati Elena. Nu m/as mira, daca director la INJ va fi doamna umbrelutei, sau vre/un cumatru pe care/l poate controla si influenta. Toti membrii comisiei si a CSM cunosc acest lucru. Si acolo sunt cumatri. Un apel catre fostii si actualii colegi a Victoriei Hadarca, scriti despre situatie cat mai mult, poate factorilor de decizie li se va face rusine de a proceda cum intuiesc ca vor proceda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *