La discoteci, ca la război?

Discotecile din R. Moldova au devenit un loc de răfuială fizică între tineri. Timpurile în care tinerii mergeau încolo ca să se distreze au trecut. Băutura, drogurile, prostituatele, intervenţiile poliţiei, amuzate de conflictele violente din aceste instituţii de agrement, au devenit lucruri aproape obişnuite. Cel mai frecvent, incidentele au loc la Chişinău, unde funcţionează cele mai prestigioase discoteci şi cluburi de noapte. Fenomenul se extinde şi în provincie. În prezent, pentru a rezista în discotecile din Moldova ai nevoie de relaţii apropiate în cadrul instituţiilor de forţă, sau chiar de arme, cu care să te aperi, în cazul unui eventual atac. Tinerii spun că oricine poate deveni cu uşurinţă victima unor acte de violenţă.


De obicei, pentru a se afirma, tinerii prezenţi la discotecă recurg la acte de violenţă sau la consumul de alcool şi de droguri. Unii spun că aceste activităţi sunt distractive şi reprezintă un mod de relaxare.

Cazul fraţilor Mocanu, care, de rând cu alţi tineri, sunt bănuiţi că ar fi participat la o bătaie cu victime în una din discotecile din Chişinău, demonstrează că serviciile de pază din cadrul discotecilor şi al cluburilor de noapte sunt ineficiente. Acestea, spun participanţii la discoteci, preferă să nu se implice atunci când apare vreun conflict.

Paznici bătuţi în discotecă

Tudor, un băiat din Chişinău, este un client fidel al discotecilor. El alege instituţii mai modeste, deoarece în discotecile mai mari şi mai populare “nu poţi să te distrezi, precum îţi place, pentru că regula o dictează cei cu mulţi bani”, susţine tânărul. “La discotecă am urmărit diferite incidente. Bătăile sunt foarte frecvente. Nimeni nu se deranjează că ar putea fi reţinut de poliţie. Chiar dacă cineva cheamă poliţiştii, aceştia ajung cu mare întârziere. Între timp, persoanele implicate în conflicte reuşesc să fugă. Cei din serviciul de pază ar trebui să păstreze ordinea, dar se întâmplă că şi ei sunt luaţi la bătaie de cei pe care încearcă să-i despartă”, ne-a spus Tudor

Poliţia soseşte târziu

Ilie Volciuc a venit la Chişinău pentru prima dată abia în acest an. La discoteci a mers doar de câteva ori. El spune că şi la discotecile de la sat nu funcţionează nicio lege.”Fiecare trebuie să-şi apere propria piele cum poate”. Şi la Chişinău a constatat că incidentele sunt nelipsite la discoteci. “Am fost de câteva ori la “Star Track”. Acolo am văzut scene groaznice. Câteva persoane se băteau până la sânge. Cei din jur au chemat de trei ori poliţia, dar fără vreun rost. Echipajul a ajuns peste vreo jumătate de oră, dar nu a mai găsit pe nimeni dintre bătăuşi”. Ilie îşi aminteşte că şi bodyguarzii au fost luaţi la pumni de către cei pe care încercau să-i despartă . “Când bei, nu mai ai mamă, nu mai ai tată şi nu-ţi dai seama în cine loveşti”, a încheiat Volciuc.

Anastasia Atamanschi spune că fratele său merge des pe la discoteci. Acesta i-a povestit mai multe cazuri de groază. După câteva pahare de alcool, tinerii săreau la bătaie, dar nimeni nu intervenea să-i potolească.”Poliţia vine cu întârziere, după ce făptaşii reuşesc să se ascundă. Bodyguarzii stau acolo fără treabă. Ei se implică doar atunci când sunt siguri că nu-şi pun în pericol integritatea corporală. Sunt prea puţini oameni curajoşi în ziua de azi”, susţine Anastasia.

Au fost reţinute persoane nevinovate

Cu ceva timp în urmă, la Military club, Poliţia antidrog a organizat o acţiune de amploare, în scopul depistării persoanelor drogate şi băute. “Au fost reţinuţi foarte mulţi tineri. Se crease impresia că au reţinut nişte terorişti, atât de multă dezordine şi panică au creat poliţiştii. Ulterior, însă, am aflat că printre cei luaţi în dubiţă erau şi foarte multe persoane nevinovate. Acelea au avut de suferit din simplul motiv că, la momentul operaţiunii, se aflau la discotecă”, ne spune Vladimir Rău, prezent şi el acolo. Vladimir zice că a scăpat ca prin minune de abuzurile poliţiştilor.

Ecaterina Antoniuc a fost şi ea la “City”. Ea spune că nu s-a simţit în siguranţă. Fata a observat că şi cei care trebuiau să asigure ordinea publică se implicau în acţiuni ilegale. “Am văzut poliţişti care consumau alcool de rând cu băieţii din discoteci. Cum să te simţi în siguranţă într-un asemenea local?” – se întreabă aceasta.

“Nu merg la discotecă pentru că mi-e frică”

Aliona Teleucă este una dintre persoanele care nu acceptă discotecile ca localuri de agrement, deoarece starea infracţională de acolo o înspăimântă. “Dacă pleci singură la discotecă, sau dacă eşti însoţită de un tânăr mai timid, rişti să devii victimă a conflictelor iniţiate de cei care consumă băuturi tari. Când sunt în stare de ebrietate, tinerii devin violenţi, chiar periculoşi pentru cei din jur. Prefer alte distracţii, mai sigure, şi, de ce nu, mai puţin costisitoare decât discotecile”, a încheiat Aliona.

Despre siguranţa din discoteci, am stat de vorbă şi cu câţiva părinţi. Majoritatea nu acceptă acest gen de distracţie. Eugen Barcari spune că fiii săi nu frecventează discotecile. Ei singuri, însă, au luat această decizie. “Aşa au fost educaţi de mici, să respecte pe alţii, ca să fie şi ei respectaţi. Eu, fiind şofer de cursă lungă, am cunoscut tot felul de persoane. Am aflat de la tineri pe care nu-i cunoşteam cum e pe la discoteci. Acolo se adună şi persoane suspecte, care transformă totul într-o hărmălaie”, ne-a spus Eugen Barcari, tată a trei copii.

Valentina S. nu-i permite fiicei sale să frecventeze discotecile. “Acestea se termină târziu, după miezul nopţii. Mă gândesc că este riscant pentru o domnişoară să umble singură, noaptea, prin Chişinău”, susţine Valentina. Ea mai afirmă că preţurile destul de mari ale biletelor de acces, circa 50 de lei, le-ar putea permite administratorilor acestor instituţii să angajeze nişte servicii de pază adevărate. “Într-o singură noapte, dacă vin cel puţin 100 de persoane, se adună 5000 de lei. Admit că veniturile lunare sunt destul de mari. Deci, e un business rentabil. De ce, în acest caz, ar trebui să fie atât de periculos pentru beneficiari?”.

Lilia Donică spune că copiii săi nu au frecventat discotecile, chiar dacă ea le mai permitea să se ducă din când în când. “Ei singuri îşi dădeau seama că acolo e periculos. Din câte înţeleg, în special în ultimul timp, discotecile s-au transformat în localuri de beţii sau chiar destinate consumului de droguri”, ne-a spus femeia.

Cei de la Star Track recunosc că există bătăi în discotecă

Denis Tcaci, directorul discotecii Star Track, recunoaşte că în acest local se întâmplă bătăi. Tot el spune că acestea sunt inevitabile. “La noi, tinerii vin să se relaxeze, să se debaraseze de energia negativă, acumulată pe parcursul zilei. Facem tot posibilul să împiedicăm tot felul de incidente, dar chiar şi aşa, anumite persoane care provoacă scandaluri reuşesc să declanşeze acţiuni de violenţă. Denis Tcaci ne-a spus că, la Star Track, la intrare, sunt verificate toate persoanele. Tinerii în stare de ebrietate, cei îmbrăcaţi necorespunzător sau cei care provoacă suspiciuni nu sunt admişi în local. “Le controlăm pe fete în geantă, pe bărbaţi la fel, ca să nu aibă arme sau alte lucruri periculoase pentru integritatea celor prezenţi în club”, explică directorul.

“Se întâmplă şi bătăi, recunoaşte el, dar încercăm să le stopăm. De sărbători, incidentele sunt mai probabile. Bunăoară, la Anul Nou, oamenii sunt mai agresivi, pentru că, încontinuu, timp de 2-3 zile, consumă alcool.  Atunci chiar e greu să-i controlezi”, afirmă Tcaci.

El ne-a mai spus că au fost cazuri când şi angajaţii din pază nu au făcut faţă situaţiei. Odată aceştia au fost bătuţi de 10 indivizi.”Paza nu este una profesionistă. La noi, în R. Moldova, mai e nevoie de timp pentru a-ţi putea permite angajarea unui serviciu de pază profesionist. Totuşi, cei care vin aici să lucreze sunt înscrişi la nişte stagii în care îi instruim cum să soluţioneze conflictele”, precizează directorul Star Track.

La City, bătăile sunt fenomene normale

Administratorul de la City a fost mai rezervat, recunoscând cu jumătate de gură că incidentele din discotecă “se mai întâmplă, când oamenii afectaţi de alcool provoacă scandaluri”. El spune, însă, că acestea sunt lucruri normale, care au loc şi prin alte cluburi. Vadim, căci aşa s-a prezentat administratorul, susţine că au fost şi cazuri de intimidare a paznicilor.

La MAI ni s-a spus că sunt cazuri când poliţia intervine în bătăile de prin discoteci.”Nu se duce o evidenţă clară a acestora, pentru că nu se face diferenţa între intervenţiile din discoteci şi cele din alte instituţii”, susţine Ala Meleca, şefa serviciului de presă de la MAI. În 2008, poliţia a efectuat 4407 razii, fiind întocmite 16 280 procese verbale. În 4640 cazuri, potrivit art. 170 al Codului…., părinţii sunt suspectaţi că şi-au lăsat copiii fără supraveghere.

Potrivit unui studiu efectuat de  organizaţia nonguvernamentală “Midas”, în 2006—2007,  în oraşul Ungheni, la discoteci, numeroşi tineri consumă droguri, beau, chiar dacă n-au vârsta care le-ar permite acest lucru,  iar poliţia nu ia nicio măsură. Un fost membru al acestei organizaţii ne-a spus: “Când aveam 18 ani, am vizitat şi eu discotecile din oraş. Am rămas îngrozit de modul în care se distrau elevii. Erau într-o stare avansată de ebrietate şi, odată pierzându-şi controlul, deveneau un real pericol pentru ceilalţi. La intrarea în discoteci se observă cu uşurinţă grupuri de tineri care fumează substanţe narcotice: cânepă, marihuana şi diferite ierburi halucinogene. Este dureros să observi printre ei şi minori ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, ei devenind vulnerabili şi o pradă uşoară pentru distribuitorii de droguri”,  susţine acesta.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *