La Costuleni, drumul patimilor

278-costuleni1Iniţial, acest drum se numea drumul copiilor. De când s-a construit drumul ce leagă biserica de şcoala din Costuleni, raionul Ungheni, preotul de aici, Anatolie Sârghi, este târât prin judecăţi. După atâtea sentinţe şi verdicte, sătenii l-au numit drumul lacrimilor sau al patimilor.

Până nu demult, acest drum era plin de gropi, imposibil de practicat. Dacă ploua, nu puteai nici să intri, nici să ieşi din sat, fiindcă el se află chiar la margine. Preotul, împreună cu localnicii, au început lucrările de construcţie a drumului. Bătrânii din sat i-au arătat preotului, care nu este originar din Costuleni, de unde să scoată nisip, ca să nu-l mai cumpere. Drumul a fost construit, iar după aceasta s-au început problemele preotului şi ale satului.

Calea spre judecată

La această nisipărie a fost descoperit un zăcământ natural de nisip-prundiş, folosit în construcţii. Cariera a fost înregistrată la Fondul Geologic de Stat, iar preotul a decis să finanțeze lucrările de explorare a nisipului. Anatolie Sârghi a fondat firma Alpinia SRL, pentru a avea putere juridică asupra viitoarei cariere. Toate bune și frumoase până aici. Preotul avea planuri mari pentru sat: cu nisipul scos din carieră vroia să renoveze biserica, să construiască un schit monahal în locul unei clădiri unde fusese cândva o tabără de copii, să paveze toate drumurile, așa cum îl construise pe cel de lângă școală. Sătenii erau mulţumiţi că, după amar de vreme, satul lor va arăta altfel, cu drumuri practicabile și cu edificii moderne. Când lucrările erau în toi, preotul primise o propunere din partea lui Valeriu Percin, originar din sat, dar agent economic în Ungheni, să-i fie partener de afaceri, să vândă nisipul în alte localități. Părintele Anatolie spune că, la început, Valeriu Percin era cam lingușitor: „Lasă proștii din sat, că se vor descurca și fără drum, așa cum s-au descurcat până acum, hai să colaborăm, căci din această afacere vor ieși o groază de bani”. Părintele nu a acceptat, spunând că, juridic, lui îi aparţine această carieră de nisip, dar moral, tot ce este pe acest teritoriu e al locuitorilor satului. El zice că, după această discuţie, Percin i-a promis că va fi purtat prin judecăți până va ceda. De atunci, preotului i-au fost aduse mai multe acuzații: extragere ilicită de nisip, prejudiciu bănesc adus primăriei satului, închiderea drumului. Din 2007, în temeiul acuzaţiilor ce i-au fost aduse, părintele s-a ales cu 30 de dosare. În special, el este învinuit că nu are autorizare asupra acestei cariere de nisip.

278-costuleni2Susţinătorii preotului

Locuitorii din Costuleni spun că sunt alături de preot în toate ședințele de judecată. Aliona Zdrobău, din Costuleni, spune că, chiar dacă vor fi nevoiți să alerge prin judecăţi ani în şir, vor lupta până în pânzele albe. „Percin vrea să pună mâna pe acest nisip și să facă afaceri. Nu va face nimic pentru sat. Uitați-vă ce a făcut preotul: a făcut biserica, a construit drumul, dacă nu era tâlharul acesta de Percin, acum aveam toate drumurile făcute”.

Angela Coibanu, tot din sat, zice că, dacă Percin va mai continua cu judecățile, oamenii îl vor declara „persona non-grata” în sat. „Vrea să ne sărăcească, să ne ia singura avere din sat. Ne poartă pe drumuri de trei ani deja”.

Elena Moraru spune că Percin face numai rău de când preotul a refuzat să-i fie partener de business. ,,Părintele a sădit 1500 de tei pe marginea unor râpi, pentru a opri alunecările de teren, iar oamenii lui Percin i-au tăiat mai mult de jumătate. Ce vină au copacii?”

Și Vladimir Prepeliță, locuitor din sat, este indignat de răul făcut de Percin: ,,Părintele a îngrădit locul unde era vechea școală, dar acest gard a fost distrus cu tractorul. Să-i fie rușine!”

Primarul satului, Veaceslav Obor, afirmă că părintele Anatolie avea consimțământul Consiliului Primăriei pentru a extrage nisip din acea carieră. El nu înțelege de ce atât de multe probleme, când sătenii și Primăria au acceptat extragerea prundișului.

Avocatul preotului, Vasile Roibu, zice că Valeriu Percin nu ştie ce metode să mai folosească pentru a-l determina pe părintele Anatolie să cedeze. „Este acuzat şi ca persoană fizică, şi ca persoană juridică. Dar eu cred că judecata va decide cine este vinovat şi cine minte”.

Fără autorizaţie, dar fură satul

Valeriu Percin zice că preotul nici nu avea autorizația Consiliului raional pentru a scoate nisip şi îl vindea ilegal. „Construcția drumului a fost doar un pretext pentru a extrage cât mai mult nisip și a-l vinde. El nu este o față bisericească cu frică de Dumnezeu, dar e un hoț, care fură tot ce se poate din sat”. Percin mai spune că preotul, prin șiretlicuri, a falsificat mai multe acte, pentru a intra în posesia acestei cariere. „Ce vrea? Dreptate? Firma condusă de mine, “Feodora” SRL, a obținut autorizația de la Consiliul raional Ungheni de a efectua săpături în acest loc. Am avut permisiunea și de la fosta ministră a mediului, Violeta Ivanov. Toate actele mele sunt în regulă. El este cel care umblă cu vicleșuguri”.

Valeriu Percin spune că, din cauza preotului, satul s-a împărțit în două tabere. Se urăsc oamenii din cauza lui, toarnă minciuni, ce am avut eu cu copacii, de ce mă acuză că i-am tăiat? Sau cu gardul? Sunt invenții, pentru a mă discredita în fața sătenilor. Să aducă probe. Un preot ar trebui să aibă credință în Dumnezeu şi să nu fie un instigator”.

Președintele raionului Ungheni confirmă că atunci când s-au prezentat mai mulți agenți economici și au cerut autorizație pentru a activa la această carieră de nisip, nici unul nu deţinea actele necesare. „Le-am spus să aducă toate actele și atunci va avea loc o licitație. Anatolie Sârghi nu avea toate actele și nu a primit autorizație”.

În 2008, firma “Feodora” SRL, condusă de Valeriu Percin, a obținut aprobarea Consiliului raional pentru explorări la acea carieră. El a plătit pentru lucrările de explorare a carierei 275 mii de lei pentru 3 hectare. ,,Preotul a plătit numai 15 mii de lei pentru 8 hectare, este diferență și de bani, și de suprafață. Cum putea să activeze legal firma sa, când el nu a suportat toate cheltuielile pentru săpături?”

Acuzele reciproce continuă şi nimeni nu ştie astăzi dacă acestea vor conteni vreodată. Zeci de citaţii prin instanţele de judecată… Preotul îl acuză pe Percin de falsificarea actelor pe vremea comuniștilor, pe de altă parte, Percin îl acuză pe preot de înșelăciune prin vinderea bunului satului. Care va fi verdictul, s-ar putea decide la 23 iunie, când va avea loc următoarea ședință de judecată. Două ședințe, la 21 şi la 25 mai, au fost deja contramandate, din cauza lipsei de la proces a părții vătămate, adică a lui Valeriu Percin. Acesta nu s-a prezentat „din motive personale”. Cei mai nerăbdători să afle decizia sunt locuitorii satului, care s-au săturat de atâtea drumuri, ei fiind chemați de fiecare dată ca martori pe dosar.

Lilia Zaharia, ŞSAJ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. alex

  Hey, mai intai de toate numele de familie e PERCIC…
  Apoi se stie ca demnitarii din autoritatile centrale luau mita si de la unii si de la altii si ii incurcau pe toti… Legile sunt defecte si contradictorii Judecatorii nu sunt nici ei chei de biserica… cariere… cariere… peste tot banditi si hoti unde este vreo cariera… asa le-au asezat comunistiii, asa au facut si legile sa-si rupa lumea capul si coruptia sa infloresca!!!

 2. NIXon

  Alex, nu aş învinui pentru toate doar comuniştii. Da, sunt oameni răi, da, a fost un regim taaare aiurea şi nemernic, dar să nu uităm că hoţi şi bandiţi oamenii au devenit nu pentru că i-au impus comuniştii, ci pentru că ei sunt aşa. Uite tu tot ai trăit pe timpul regimului comunist – ai devenit din cauza asta cumva hoţ, bandit, carierist fără principii? Comuniştii le-or fi oferit posibilităţi, nu zic, dar toate prostiile şi fărădelegile le-au făcut oamenii singuri, cu propria mână.

 3. blackt

  pentru ca primaria nu permite afisarea unui comentariu de ceva timp pe motiv ca nu se afiseaza cifrele anti-bot scri uaici

  buna

  urit de tot , chiar grosolan str. PARIS ! pietonii circula la olalta cu automobilele ! in loc sa fie pusa semnul ocolirii o mama cu copil in carucior merge din urma unui microbus iar in spatele ei vine un taxi !!! de cind mama cu carucuior este transport auto ? de cind sau pus semne gresite pe acea portiune aflata in constructie de mai mult de 1 an pe jumate de portiune inclusif lipsita de carare pentru pietoni pe tot acest rastimp si de mai mult de 1 luna lipsita si de cararea opusa pentru pietoni + jumate din carosabil !! doi fosti proprietari de baruri unde se petreceau cele mai mari nazbitii cind erau in lucru isi fac constructiile pe ambele parti ale strazii si blocheaza grosolan viata oamenilor de rind, mai mult ca atit ii pun in pericol sa fie implicati in accident ! primaria tace ! noi nu putem sa ne judecam cu capitalistii pentru ca nu avem bani

 4. Изя

  Ребятки, я вам открою большой секрет – все они, ВСЕ коммунисты. Некоторые правда демонстративно сожгли сои партбилеты, некоторые припрятали… А ещё будь здесь ГЕСТАПО они бы первыми были бы в очереди за “аусвайсем”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *