La 20 de ani: incest, omor şi proxenetism

Şi-a omorât băiatul de trei anişori pentru că nu avea cu ce să-l crească, apoi a plecat în Dubai, pentru practicarea prostituţiei. Acum îşi ispăşeşte pedeapsa în puşcărie, fiind condamnată la 15 ani de privaţiune de libertate. Aceasta este istoria Oxanei, din satul Oxentea. Tânăra s-a născut într-o familie social-vulnerabilă, iar părinţii au dat-o la internat, să crească alături de celelalte surori. În instanţa de judecată, inculpata şi-a recunoscut vina, povestind cu amănunte cum l-a înecat pe Cristi, fiul său. A spus că regretă cele întâmplate şi a cerut o pedeapsă mai blândă.

Oxana avea 20 de ani, iar băieţelul său, Cristian – trei anişori. În vara anului 2007, mama l-a luat de mânuţă şi l-a dus pe malul Nistrului. În declaraţiile date în instanţa de judecată, ea zice că au stat împreună vreo jumătate de oră, apoi l-a dezbrăcat de toate hăinuţele şi l-a aruncat în apă. Exact peste un an, corpul lui Cristi a fost găsit în apropierea satului Mălăieştii Vechi, Criuleni. Expertiza psihiatrică medico-legală a demonstrat că femeia poate să răspundă pentru faptele sale.

Concubinaj în trei

Oxana a crescut alături de celelalte două surori la un internat, deşi aveau părinţi. Primarul satului Oxentea, Valeriu Rusu, ne-a spus că familia Ghiderman face parte din categoria familiilor social-vulnerabile, iar părinţii consumă băuturi alcoolice. “Fata cea mare avea grijă de grădină, apoi pleca la muncă pe deal, ca să facă un ban, iar când se întorcea acasă cartofii puşi în pământ erau scoşi de părinţi, fiind daţi în schimbul unei sticle de băutură”, povesteşte Eudochia Rusu, asistenta socială din sat, despre viaţa acestei familii.

La vârsta de 16 ani, Oxana a plecat la Slobozia-Duşca, pentru a locui cu sora mai mare, Natalia, şi cu un concubin al acesteia, Nicolai. Vecinii îşi amintesc că, atunci când au văzut-o pe Oxana însărcinată, oamenii din sat bârfeau că tatăl copilului ar fi Nicolai. La 17 februarie 2004, s-a născut Cristian, care ulterior a rămas în grija surorii mai mari. Asistenta socială ne-a spus că Natalia i-ar fi propus surorii sale mai mici să-i înfieze copilul şi să aibă grijă de el, dar Oxana a refuzat.

Bătut şi obijduit de propria mamă

Timp de un an şi jumătate, Oxana, mama lui Cristian, a lucrat în sat “la nuci”, aşa cum au declarat şi vecinii în instanţa de judecată. După aceea, Natalia a plecat la Moscova, iar tatăl copilului – la Chişinău. Oxana a rămas singură cu băieţelul său. Ea a povestit că nu avea cu ce să-l întreţină, deoarece abandonase locul de muncă. În seara zilei cu pricina, tânăra a mers la magazinul din sat, de unde a luat cu împrumut o sticlă de doi litri de bere şi o sticlă de şnaps, o varietate de rachiu tare. Le-a servit împreună cu doi bărbaţi, după care îi şi veni gândul că ar trebui să scape de băiat.

O altă soră a Oxanei, Ludmila, a declarat în instanţa de judecată că, ori de câte ori venea în vizită, Cristi era “obijduit, tot timpul îl găsea plângând şi flămând, era îngrijit rău şi bătut”. Când a observat prima dată absenţa lui, sora i-a spus că l-a vândut unei femei contra sumei de 600 USD. Ludmila, însă, a văzut că hainele băieţelului sunt acasă şi a întrebat-o de ce nu i le-a dat şi pe acestea. Oxana i-a răspuns că femeia care l-a luat în grijă trăieşte foarte bine, iar Cristi nu are nevoie de nimic, deoarece acolo unde se află acum este îmbrăcat ca o păpuşă.

L-a omorât şi a plecat

Fără băiatul său, Oxana a început să-şi caute de muncă. Aşa a cunoscut o femeie din Dubăsari, care i-a spus că poate să o trimită la muncă în oraşul Dubai. Instanţa de judecată a stabilit că Tatiana s-a folosit de situaţia vulnerabilă a Oxanei şi, prin înşelăciune, a determinat-o să presteze servicii sexuale contra plată în Emiratele Arabe Unite.

Totuşi, inculpata a declarat că i-a spus Oxanei ce fel de muncă va trebui să practice în Dubai şi ea a acceptat. A locuit o perioadă la Dubăsari, în locuinţa Tatianei. Între timp, i-au fost perfectate actele. I-a fost deschisă o viză în Emirate, apoi i s-a înmânat biletul de avion cu destinaţia Odesa–Istanbul, Istanbul–Dubai. Oxana povesteşte că la Aeroportul din Dubai au întâlnit-o două fete, care au organizat cazarea sa la un hotel.

Inculpata în acest dosar, Tatiana M., şi-a recunoscut vina. La doar 25 de ani, cu trei copii minori la întreţinere, fără antecedente penale, instanţa a hotărât să-i dea o pedeapsă de doi ani de închisoare, însă potrivit art. 90, Cod Penal al R. Moldova, pedeapsa se consideră convenţională, pe un termen de probă de doi ani de zile.

Trafic de copii – prima ipoteză

În tot acest timp, poliţia a căutat-o pe Oxana, deoarece se constatase dispariţia copilul de trei anişori al acesteia. Iniţial, procurorii au deschis o cauză penală pe trafic de copii, fiindcă ea declarase mai multor persoane că l-a vândut contra unei sume de bani. Revenită din Dubai, tânăra a fost luată la întrebări de poliţişti, iar în urma procesului de reconstituire, a recunoscut totul. Potrivit raportului de expertiză medico-legală, moartea băiatului a survenit ca rezultat al asfixiei mecanice prin înec.

“Cristi a căzut în apă, s-a scufundat îndată şi nu a mai ieşit la suprafaţă”, a declarat Oxana în cadrul audierilor din instanţă. Le-a spus tuturor că îşi dăduse băiatul la Chişinău, cu tatăl lui, apoi ba că l-a dus la un orfelinat, ba că l-a dat unei femei. Nu a povestit nimănui ce s-a întâmplat cu adevărat. Atât surorile sale, cât şi ceilalţi au aflat de la poliţie unde dispăruse fiul Oxanei.

La 38 de ani – din nou liberă

Oxana Ghiderman a fost condamnată de Judecătoria Criuleni la 19 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei. Deşi cea care a traficat-o în Dubai denunţase că Oxana i-ar fi furat câteva bijuterii din casă, instanţa a decis că această faptă nu este probată. Totuşi, la Curtea de Apel Chişinău, procurorul din Criuleni a cerut rejudecarea cauzei de furt, iar avocatul Oxanei a solicitat o pedeapsă mai blândă, deoarece inculpata este tânără, se căieşte sincer de cele comise şi şi-a recunoscut vina.

Astfel, Curtea a emis o nouă hotărâre: 15 ani de închisoare – pentru săvârşirea infracţiunii de omor şi doi ani – pentru furt. Prin cumul, pedeapsa finală a Oxanei a fost stabilită la 15 ani şi şase luni de închisoare. Dacă la pronunţarea sentinţei inculpata avea doar 23 de ani, atunci când va putea să se bucure de libertate – va trece deja de 38. Să fi avut şansa la viaţă, Cristian ar fi împlinit 21 de ani, o vârstă la care ar fi putut să-şi ajute mama şi să nu mai fie o povară materială.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. motiune de cenzura

  Nu am gasit faptele legate de INCEST. Ori autorul nu cunoaste terminul si sensul lui. In rest, e dur, ca si realitatea.

 2. regret

  “la 20 de ani” i se atribuie numai omorul si le bate pe celelalte.”tragedie americana”.
  intr-o tara inapoiata nu s-a aprins becul nimanui,ca o minora a nascut la 17 ani.ce urmeaza cu viata ei,dar mai ales a copilului.3 ani mort de foame si maltratat.asistente sociale,niste parasute care papa banul statului si incurajeaza violenta in familie. nu le zvacneste niciun nerv la nenorocirea unui copil adus pe lume nedorit de nimeni.puse la zdup cu mama impreuna.

 3. vera

  Mamele-solitare, sunt privite , de unii lucratori sociali, ca niste persoane, care au nascut, in urma unui comportament desfrinat si din acest motiv, socot, ca au dreptul, sa se comporte cu ele nerespectabil,privindu-le si dupa haina , inele si cercei, depasind astfel normele codului de etica al lucratorului social.
  De exemplu, la Chisinau, la Fondul municipal de asigurare sociala a populatiei, str.Eminescu, mamicile,din familiile vulnerabile, puteau fi primite cu asa cuvinte, de d-na Timus, adjunctul sefului: “Da ce face-ti copii si veniti si cereti bani de la stat?” si multe alte variante, care aduc mamele la o stare de euforie, transformindu-le in ucigase a propriilor copii, s-au vinzatoare a lor. Mama-solitara ,la noi in tara, pentru dreptul ei,dat de stat pentru copil, numai nu este scuipata in fata, dar restul se poate astepta la toate, daca ridica intrebarea, privitor la copilul ei si asta se intimpla din cauza, ca impotriva lucratorilor social, nimeni nu aplica legea dupa lege si ce rost mai are sa se plinga cuiva? Oare , la noi, se face dreptate la cel in suferinta ? Foarte rar !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *