Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Justiţia radiografiată nemţeşte

Justiţia radiografiată nemţeşte

În justiţia din R. Moldova există persoane care nu muncesc profesionist. În activitatea poliţiştilor există prejudecăţi grave şi deficienţe de etică profesională. Demersurile procurorilor şi încheierile judecătorilor de instrucţie cu privire la arestarea persoanelor deseori nu sunt conforme prevederilor legale. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale raportului „Deciziile de arestare pronunţate de judecătorii de instrucţie din R. Moldova”, lansat miercuri, 9 februarie, de Fundaţia Soros-Moldova şi Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională.

Kurt Albrecht Stange, fost procuror de carieră în Germania, a întreprins, în iulie 2010, o vizită în R. Moldova, pentru a se informa despre realităţile din justiţia de la noi şi, în special, despre activitatea judecătorilor de instrucţie. Acesta a discutat cu mai mulţi funcţionari din cadrul organelor de drept, procurori, judecători, ofiţeri de poliţie, avocaţi sau angajaţi ai Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii sau Procuraturii Generale, şi a studiat mai multe dosare, depistând greşelile comise, în special de către judecătorii de instrucţie. Toate remarcile au fost incluse în raportul „Deciziile de arestare pronunţate de judecătorii de instrucţie din R. Moldova”.

Stange a constatat că obiecţiile făcute la adresa R. Moldova de CtEDO nu au condus la o schimbare perceptibilă în activitatea actorilor implicaţi. Fostul procuror german pune acest lucru pe seama pregătirii insuficiente a funcţionarilor în sistemul sovietic de urmărire penală.

Fostul procuror german mai afirmă că problemele din justiţia de la noi par să rezide nu atât în dispoziţiile legale, cât în interpretarea şi aplicarea legilor. Expertul e de părere că în R. Moldova mai funcţionează reguli din „moştenirea sovietică”.

În timpul discuţiilor cu „actorii din justiţia moldovenească”, susţine Kurt Albrecht Stange, au existat remarci cu privire la faptul că „aptitudinile lingvistice ale judecătorilor ar fi insuficiente”.

Totodată, Stange a mai remarcat faptul că „în răspunsurile date de poliţiştii care au fost rugaţi să îşi exprime părerea relativ la posibilele neajunsuri legate de întocmirea unui proces-verbal de reţinere, au fost observate frecvent afirmaţii şi remarci fără sens, care au dezvăluit prejudecăţi grave şi deficienţe de etică profesională ale acestora”.

În raport se spune că, din discuţiile cu judecătorii, Stange a constatat că „judecătorii tineri, înaintea expirării perioadei de cinci ani care precede numirea lor definitivă în funcţie, se tem să respingă recursurile procurorilor, pe motiv că acestea ar avea un impact negativ asupra ulterioarei lor numiri”.

În interviurile cu expertul german, avocaţii au apreciat că, de cele mai multe ori, activitatea poliţiei, procuraturii şi instanţelor de drept din R. Moldova este necorespunzătoare. Aceştia susţin că nu atacă hotărârea în fiecare caz în care ar fi posibil pentru că nu se aşteaptă să câştige în căile de atac. De fapt, spune expertul, există avocaţi (şi alte categorii profesionale) în toate sistemele de drept care îşi îndeplinesc atribuţiile legate de profesie, depunând cel mai mic efort.

Stange a remarcat activitatea organelor de drept din Ungheni, acolo unde numărul cazurilor în care a fost luată măsura de arest preventiv a fost de câteva ori mai mic decât în celelalte raioane. Acest lucru, spune autorul raportului, s-ar datora comunicării bune între instituţiile de drept din acea regiune.