Judecătorul vrea favoruri sexuale

214-jud1De când Petru Grumeza a fost investit în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Căuşeni printr-un decret al preşedintelui Vladimir Voronin, aproape 70 de angajaţi ai instanţei au fost disponibilizaţi. Deşi această instanţă raională are nevoie de personal, celor rămaşi le este teamă că în cel mai scurt timp şi-ar putea pierde locul de muncă. Mai multe angajate ale instituţiei recunosc că Petru Grumeza le-a cerut favoruri sexuale. Unele ex-colaboratoare ale Judecătoriei consideră că au fost nevoite să plece din această cauză. Preşedintele Judecătoriei neagă orice acuzaţie.

214-jud2Încă în septembrie 2007 Iuliana Vicol, 29 de ani, a fost angajată la Judecătoria din Căuşeni în calitate de şefă a arhivei. După câteva luni, tinerei i s-a acordat şi jumătate de salariu pentru funcţia de şefă de gospodărie. Cealaltă jumătate de salariu îl ridica lunar şoferul Judecătoriei. Iuliana creşte singură doi copii, de aceea era foarte mulţumită de serviciul său. «La început totul era bine», afirmă ea. «Dar asta până în momentul în care preşedintele Judecătoriei a pus ochiul pe mine şi a încercat să mă agreseze sexual chiar în biroul său, în arhivă sau la sărbătorile colective. În fiecare zi îmi «recomanda» să cedez, că oricum voi fi a lui dacă doresc să îmi păstrez locul de muncă», mai recunoaşte tânăra. Această situaţie însă nu a durat prea mult. «Din momentul în care am refuzat orice relaţie intimă, Petru Grumeza nu a încetat să mă înjosească în faţa tuturor colegilor», mai spune femeia. Ea a enumerat câteva situaţii, care o făceau să ocolească judecătorul de departe. “Ca să trimit un fax din biroul său, mi-a zis că trebuie să fac mai întâi “un m….t bun”, expresiile pe care le utiliza şi gesturile erau imposibil de suportat,” spune Iuliana.

Atunci când a trebuit să meargă în concediu, Iulianei Vicol i s-a comunicat, la contabilitatea Judecătoriei, că nu are dreptul la concediu pentru jumătatea de salariu acordată pentru funcţia de şef al gospodăriei. «Totuşi mi s-a spus că, în mod ilegal, urma să mi se acorde 1 200 de lei, precizează Iuliana Vicol. Din această sumă, contabilei îi reveneau 700 de lei. Fiindcă am refuzat propunerea, am fost terorizată şi mai mult”.

Iuliana Vicol spune că, la fel ca şi alţi zeci de angajaţi, nu a mai suportat înjosirile preşedintelui Judecătoriei, aşa că în decembrie 2008 a depus cererea de concediere.

Problemele însă au continuat chiar şi după concediere. «Am doi copii, iar fiecare leu contează în bugetul familiei mele», spune ea. «Nu mi s-a dat nici salariul şi nici premiul de sfârşit de an, acordat fiecărui angajat al Judecătoriei. Chiar şi după concediere, am fost insultată de mai multe ori. Copiii au avut cel mai mult de suferit. De sărbătorile de iarnă le-am oferit doar stres şi tristeţe.», mai spune Iuliana Vicol.

70 de angajaţi au rămas fără loc de muncă

Din discuţiile cu actualul personal al Judecătoriei, am aflat că Petru Grumeza a solicitat favoruri sexuale nu doar Iulianei Vicol, ci şi altor angajate. «Până acum au plecat de la Judecătorie aproape 70 de lucrători», ne-au comunicat actuali angajaţi care au preferat să rămână în anonimat. «Deşi, conştient sau inconştient, o bună parte din personal a plecat din proprie iniţiativă, în această Judecătorie fiecare se teme că, într-o zi, şi-ar putea pierde locul de muncă», ne-au mai declarat aceştia.

Petru Grumeza ne-a închis telefonul de mai multe ori, dar în final a acceptat să ne răspundă la întrebări. Preşedintele Judecătoriei ne-a spus că instituţia nu are nevoie de angajaţi, deşi actualul personal afirmă contrariul. Grumeza a negat şi faptul că a solicitat favoruri sexuale angajatelor instituţiei pe care o conduce. Dumnealui a mai considerat că aceste întrebări ale noastre cu privire la judecătorie îi lezează onoarea şi demnitatea, şi a declarat că intenţionează să ne atace în instanţa judecătorească, adăugâng că el nu este «terorist». În final ne-a recomandat insistent să «selectăm» ceea ce vom publica.

Ion Oboroceanu, preşedintele Centrului de Drept din Căuşeni, a confirmat existenţa numărului mare de plângeri cu privire la activitatea judecătorului Grumeza. Potrivit acestuia, mai multe persoane disponibilizate de preşedintele Judecătoriei au fost restabilite la locul de muncă prin deciziile instanţelor judecătoreşti. «Este evident că acest lucru nu face faţă Judecătoriei din Căuşeni, care are menirea de a face justiţie, şi nu de a satisface interesele, adesea meschine, ale cuiva», declară Oboroceanu.

Mâine, la Guvern, presa va fi criticată

Amintim că anterior Ziarul de Gardă a scris despre felul în care preşedintele Grumeza dicta altor judecători deciziile pe care ar trebui să le ia («Judecătorii luptă, dosarele se falsifică», 24 ianuarie 2008). Totodată, Ziarul de Gardă a publicat un articol despre grefiera Valentina Şargarovschi, care l-a atacat pe preşedintele Grumeza în instanţa de judecată. Deşi a câştigat la Curtea de Apel, grefiera a pierdut procesul la Curtea Supremă de Justiţie.

În articolul «Judecători pe mâna justiţiei din R. Moldova», din 27 decembrie 2007, Nicolae Clima, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţinea că acest caz (al Valentinei Şargarovschi) de disponibilizare şi de restabilire la muncă, într-o judecătorie, în urma unei decizii a instanţei de Apel, este unic în justiţia de la noi. «Judecătorul este obligat să respecte întocmai decizia instanţelor de drept», spunea Clima, adaugând că CSM urma să se implice, în caz de necesitate, în soluţionarea acestui litigiu.

Şi de această dată problemele Judecătoriei Căuşeni au ajuns la urechile lui Nicolae Clima. «S-au luat foarte multe măsuri», ne-a spus Clima, refuzând să ne dea detalii. Deşi în Căuşeni se vorbeşte despre protecţia lui Grumeza de către preşedintele CSM, Nicolae Clima a negat orice afirmaţie de acest fel.

După ce a auzit de problema agresiunii sexuale pe care urmează să o punem în discuţie, Clima a comentat că refuză să ne vorbească mai multe din cauza lipsei de timp, pregătindu-se de întâlnirea anuală a judecătorilor, care va avea loc mâine la sediul Guvernului. «Mâine, la întâlnirea judecătorilor, chiar voi pune în discuţie echidistanţa presei în ceea ce priveşte justiţia de la noi», ne-a declarat Nicolae Clima.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

20 comentarii

 1. op'lea!

  “a depus cererea de concediere”. Pentru redactori: eliberarea de la locul de munca din initiativa proprie a salariatului se numeste DEMISIE si nu concediere. Corect: Cerere de demisie.

 2. Ion Cojocaru

  Il cunosc pe acesttoromac de 20 de ani.Indata dupa terminarea studiilor.De pe atunci era mindru si aferist in ”ginduri si miscari”. Apoi sa intovarasit cu criminalul(reletiile sunt si astazi),a comis un sir de fraude in domeniului cumpararii cotelor de pamint, a expluatat o lume intreaga prelucrindui(argatindui)aceste pasuni. Este o persoana care nu este stimata. Mita,pe aceasta se salveaza ocupandusi postul. Dar ma repet; lumea criminala mizeaza pe el.

 3. Valeriu

  Da domnilor dar trebuie de vazut daca doamna agrsata sexsual i-a dat acestui judecator un pretext mai ales ca este fara barbat si poate ca are nevoie si de ceva mingiere da poate ca este o santajista sexsuala….

 4. ilarion

  Cred ca orice ar fi facut doamna, un presedinte al instantei de judecata nu ar fi trebuit sa se lase…

 5. gavril

  Te prostesti amarnic doamna Iuliana, mai gindestete la copii. Te-ai facut de rusine mai ales dupa cuvintele redactiei ZdG….. «Din momentul în care am refuzat orice relaţie intimă, Petru Grumeza nu a încetat să mă înjosească în faţa tuturor colegilor»

 6. pt Gavril

  Gavrusha, iaca inchipuie/ti ca i se intampla asta sotiei tale! Ce ar spune mandria ta de barbat? Potrivit tie trebuie sa inchidem gura si sa nu o deschidem ca sa nu ne facem de rusine! Te prostesti amarnic, domnule Gavril!

 7. grua lumii si rusinea

  Gura Lumii nimic si nimeni nu o va satura vreodata, asa ca ea ar trebui sa fie ultimul lucru de care ar trebui sa tinem cont. Cat despre faptul ca sa-ti fie rusine sa recunosti ca cineva te-a hartuit sexual, scuze, dar in alta tara pentru asta risti o pedeapa usturatoare. Si… la urma urmei, vorba aia cruda, dar adevarata, din batrani – unde a fost rusine, acolo a crescut…. stiti voi ce a crescut.

 8. rorri

  Eu consider ca o femeie pin nu da ceva de inteles, nimeni nu se baga in suflet, mai ales o persoana cu studii, si care isi da bine seama ce inseamna pentru el o agresiune sexuală.Nu cred ca dl Grumeza ar pune pe cintar o placere de citeva minute, cu toata cariera sa.

 9. avrora

  Daca,,atotputernicii“ si-au permis sa violeze o tara intreaga,atunci ce inseamna pentru ei o femee ??? astea-s apucaturi de pe vremea sovieticilor,sa fim supusi in totul si in toate.

 10. Wallter King

  Individul asta si mai oferea servicile sale la careva persoane nevoiase tot cerindule in schimb servicii sexuale si sa mearga la odihna cu el) dobitoc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *