Judecătorul Garri Bivol, “iertat” de CSM

Marţi, 20 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a audiat nota informativă a Inspecţiei Judiciare pe marginea petiţiei avocatului Roman Chizilov, la acţiunile judecătorului Garri Bivol.

Petiţia se referea la faptul că Bivol, pe timpul când era judecător de instrucţie, a emis două încheieri, teoretic identice, în cazul lui Eugen F., tânărul învinuit de implicare în dublul asasinat de pe traseul Ialoveni-Chişinău, din septembrie 2010, în care diferă, însă, termenul de detenţie. O încheiere, în care se stipula termenul de  “60 de zile”, a intrat în posesia avocatului, imediat după şedinţa de judecată. Alta, în care nu era menţionat niciun termen, la scurt timp, a fost trimisă procurorului.

Raportorul Boris Negru a rezumat nota Inspecţiei Judiciare, în prezenţa magistratului Garri Bivol, dar şi a avocatului Roman Chizilov. Negru menţiona  că, la mijloc, ar fi o greşeală mecanică, admisă de judecător.

“Această încheiere, în care se menţionează termenul de 60 de zile, se vede că ea a fost într-un singur exemplar. Şi procurorul, şi Penitenciarul nr.13, şi Spitalul de Psihiatrie au primit o încheiere legală, pentru că legea nu prevede ca instanţa să indice un termen, aceasta fiind la discreţia exclusivă a instituţiei medicale. Ei decid când anume persoana poate fi eliberată. Credeţi-mă, vă rog, că dacă eram conştient de faptul că am emis o încheiere ilegală, puteam emite o altă încheiere din oficiu, pentru corectarea greşelii, fără sintagma 60 de zile. Acea zi în care am emis încheierea a fost una foarte încărcată, în care figurează 47 de autorizări şi percheziţii, 7 dosare civile, 3 dosare penale, 2 mandate de arest… Era o zi foarte încărcată”, s-a scuzat Bivol.

Dumitru Visterniceanu, membru al CSM, l-a întrebat pe Bivol dacă, după ce a apărut încheierea, a încercat să stabilească de unde s-a luat a doua încheiere, cu sintagma “60 de zile”. “Cum a apărut ea? Ştiţi foarte bine că volumul mare de lucru nu vă scuteşte de răspundere”, a remarcat Visterniceanu. “Dle judecător, nu am făcut o investigaţie specială…” “Acceptaţi că această încheiere a fost formulată undeva, prin cancelarie, prin altcineva, fără înştiinţarea d-stră, iar d-stră, automat, aţi semnat-o. Sau special d-stră aţi făcut asta?” “Nu cred că ea a fost întocmită în altă parte decât la mine în birou. Nu a fost niciodată aşa ceva şi nici mai departe nu va fi. Poate, iniţial, am crezut că e pe termen internarea, iar după ce am consultat legea, am văzut că aceasta nu prevede un termen anumit. Am redactat-o, dar nu în modul care trebuia”, a mai spus Bivol.

Roman Chizilov a încercat să-şi expună şi el poziţia, dar membrii CSM nu i-au permis. După câteva minute de deliberări, aceştia au decis a-l “atenţiona pe judecătorul Garri Bivol asupra respectării procedurii de eliberare a copiilor actelor”. “Să nu mai faceţi aşa ceva”, l-a atenţionat Nichifor Corochii, preşedinte interimar al CSM. “Vă mulţumesc. Nu s-a întâmplat până acum, nu se va întâmpla nici de acum înainte”, a spus Bivol, plecând.

Roman Chizilov crede că “am asistat la un act de indiferenţă totală faţă de actul de justiţie din R. Moldova. Cei care trebuie să cureţe sistemul judecătoresc de persoane corupte şi incompetente nu îşi îndeplinesc sarcina fundamentală. Ei sunt gata să creadă mai mult unor cuvinte decât unei expertize grafoscopice,  efectuate de o instituţie abilitată”. Avocatul crede că, în acest caz, am avut de-a face cu o falsificare a unui act judecătoresc, la care au participat inclusiv procurorii.

Material realizat cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul proiectului operaţional “Îmbunătăţirea respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova”.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vera

  Procurorii fac ordonante false, din care cauza judecatorii nu pot lua decizii corecte.

  Nu mi-i frica,sa scriu de procurorul de la procuratura sct.Centru:BACALIM Lilian, care a facut ordonante false,cu greseli, pentru judecatorul de instructie CATANA Angela, salvindul pe:PANCENCO Anatol – specialistul principal in stomatologie al mun.Chisinau,seful policlinicii de pe str.Negruzzi,2 si medicul sau curant, LISENCO A-dr, care au dat informatii false procurorului, pentru a scapa de raspundere penala, iar procurorul Bacalim NU A COMPARAT cu ceea ce ei au scris in FISA MEDICALA a pacientului, la acel moment, cand pacientul a devenit VICTIMA lor, stomatologilor,care din lipsa de bani, a unui avocat gratuit din partea statului, nu poate pina astazi, sa-si apare dreptul sau civil, incalcat grosolan de acesti medici – minciunosi, care calicesc pacientii si astazi, cheltuind din bugetul primariei, banii statului, care s-au dus pe “gura lupului”…

  Procurorii incurca “itele”, iar judecatorii nu pot face concluzii corecte:se incalca dreptul omului si are loc violarea legii.

  Toti se apara, cum pot, dar victimele,parca sunt obligate sa nu poata vorbi, zimbi liber in public, minca normal, sub presiuniea imoralitatii lor,indiferentei,nepasarii…

  RUSINE, procurorului BACALIM Lilian de la procuratura sct. Centru pentru INDIFERENTA si NEATENTIE pentru oamenii – chinuiti de soarta, fara sprigin financiar,care a refuzat si cu ordonanta emisa, sa ma faca cunoscut si a incurcat judecatorului de instructie, sa ea o hotarire corecta, nu irevocabila!!

  Oamenii fara bani,fara sprigin, la noi, in Moldova sunt pusi “pe gratar”: ori mor pe drum, ori i-si pun capat zilelor din cauza nedreptatilor existente in justitie: asta-i Moldova noastra “democrata”,”libera” si furata!

  A-si incuraja pe toti, care sufera din cauza:justitiei, medicilor, sa scrie cat mai mult, sa adera la PRESA libera si independenta a mass-mediei, fiindca numai ea poate scoate la iveala MIZERIA, care exista la noi, in societate, dar care e ascunsa de acei cu posturi la stat si capuri mai destepte!

  Jos discriminarea,gignirea,intimidarea,calomnia!

  Respectati-va, oameni, pe voi, ca sa fi-ti respectati de cinovnicii de stat, obligati de lege, sa va RESPECTE Drepturile si sa nu VIOLEZE legea statului, in care traim, mai bine ca cainii vagabonzi, sub piciorul:milionarilor si miliardarilor de peste noapte!SCRITI!

 2. maria

  scuzele lui Carri Bivol sunt pentru cei naivi!Este cunoscut faptul,că aceste greşeli sunt comise intenţionat!Am mai scris anterior,că va scăpa basma curată,ca toţi din gaşca lor(afiliaţilor comuniştilor)şi cu părere de rău s-a adeverit!Acest judecător în continuare î-şi va bate joc de cei naivi,care cred în judecătorii promovaţi de fosta guvernare.Ca prin minune dosarele li se repartizează anume lor.Acţionează după principiul :tu mie,eu ţie!Ne mint şi-şi bat joc de noi pe banii noştri,ai contribuabililor!

 3. vera

  Toti judecatorii treuie testati!E imposibil sa ai incredere intr-un judecator, cu o ideologie invechita,comunista.

 4. ionel1950

  asta este standart -scuze dar so facut gresala la cancelarii+fata din cancelaria….jigodii mincinose in functii, distrug viitorul copiilor al nostri…AIE BRAVO

 5. ionel1950

  se demascam jigodiile care le vreti CSM —„Lima” împotriva lui Ion Druţă judecator Botanica.Justitie pentru niamuri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *