Judecătorul din iad (IV)

263-politistiDacă ar fi însufleţite, coridoarele de la Comisariatul General de Poliţie din Chişinău ar povesti că în aprilie 2009 au văzut atâtea, câte n-au văzut în ultimii zeci de ani. Într-un concurs al coridoarelor, ar concura, probabil, cu coridoarele NKVD. Coridorul în care s-au întâlnit paşii lui Mătăsaru cu cei ai judecătorului Galben ar putea scrie o nuvelă. Dar coridorul prin care a trecut Anatol Mătăsaru tace.

Anatol Mătăsaru s-a întâlnit cu tizul său, judecătorul Anatol Galben, la 11 aprilie 2009 la Comisariatul General de Poliţie. Mătăsaru îşi aminteşte cu durere chipul acestui judecător. Durerea era cauzată de capul umflat de bătăi, de coastele rupte şi de injustiţie. Judecătorul Galben i-a auzit doar paşii lui Mătăsaru, nu şi vocea. În momentul procesului-fulger în timpul căruia l-a condamnat la 30 de zile, judecătorul nu l-a întrebat nimic.

Orele de aşteptare a procesului, stând în picioare, flămând şi frământat de durerile traumelor, îi cauzau lui Anatol Mătăsaru un vuiet supărător în urechi. În minte îi stăruia răcnetul grosolan al unui poliţist: “Matasaru pid…z!!!”, care a răsunat în acelaşi coridor cu 3 zile înainte. Atunci, după aproape o oră de bătăi primite chiar în biroul unui şef de subdiviziune a Comisariatului în cauză, Anatol a fost aruncat din acel birou direct în “coridorul morţii”, fiind “îmbrăţişat” de pumnii şi picioarele autorilor răguşiţi ai noţiunii de “pi…z”. A primit nenumărate lovituri în cap, în coaste, în gât. Dacă ar fi putut, dacă ar fi ştiut cum, s-ar fi bucurat enorm în momentul în care a leşinat şi nu a mai văzut, auzit, simţit nimic.

S-a trezit după asta cu capul inflamat, cu dureri la respiraţie. Nu ştia că avea o coastă ruptă, nu ştia că avea comoţie cerebrală. Ştia doar că îi este frig şi că nu ştie nimic de soţia sa Julieta, care aştepta cel de-al doilea copil. Julieta, în acele momente, vizitase comisariatul de 3 ori pentru a primi aceeaşi minciună: “Mătăsaru nu e aici”.

“Pe Anatol l-au “aranjat” la poliţie judecătorii. Căci l-au chemat la judecată pe data de 8 aprilie. Pe la 9 dimineaţa a ieşit din casă şi a mers la Judecătoria Centru, la judecătorul Busuioc. Poliţia era în înţelegere cu judecătorul, probabil, căci l-a aşteptat acolo, l-a înşfăcat şi l-a dus la Comisariat. N-am ştiut ce au făcut cu el, nu mi-a spus nimeni nimic”, povesteşte Julieta Saviţchi. După ce ore în şir telefonul lui Anatol nu răspundea, Julieta a plecat în căutare.

Nenumăratele apeluri la Comisariatul General de poliţie nu i-au oferit niciun răspuns. A mers personal acolo de trei ori, dar poliţiştii îi spuneau că nu cunosc aşa un caz. “Am sunat peste tot unde era posibil. Într-un târziu, Vlad Gribincea de la Juriştii pentru Drepturile Omului mi-a zis să revin la Tighina 6, căci sunt foarte-foarte multe persoane arestate acolo.”

Mătăsaru, trofeul “pi…..ilor”

Atunci când şi-a revenit după prima “plimbare” prin coridorul de poliţişti, Anatol a sesizat că e din nou într-un birou poliţienesc. “Eram aşezat pe un scaun. În faţa mea mai mulţi poliţişti mă filmau cu telefoanele mobile. Râdeau şi povesteau cum le vor arăta prietenilor trofeul – pe Mătăsaru bătut. Tudor Căpăţână a venit atunci cu camera de filmare. Mă forţau să spun în faţa camerei că am fost plătit de Filat şi Chirtoacă, că am jucat scenariul Lorenei.”
Timp de trei zile, până a se întâlni cu judecătorul Galben, Anatol a avut un regim strict: scos din celula rece şi dus la etaj, în biroul poliţienesc, pentru a fi bătut, iar apoi – dus înapoi în subsolul rece, pentru a-şi răcori rănile care proeminau prin unica cămaşă pe care o avea pe el.

În cea de-a patra zi, la 11 aprilie, Anatol a fost dus iar în coridorul domnilor “pi….zi”. Pe acolo tocmai trecuseră recent trei judecători, care şi-au luat locul în birourile poliţieneşti şi au început acţiunile de justiţie.

De această dată, coridorul era plin de persoane reţinute. “Cred că erau vreo 80 de tineri, erau aliniaţi unul lângă altul, toţi de-a lungul pereţilor, cu faţa la perete. Doar uşile erau libere”, îşi aminteşte Anatol.

“Judecătorul nu m-a întrebat nimic”

Aşteptarea actului de justiţie a durat mai multe ore de injustiţie. Tinerii aliniaţi de-a lungul pereţilor erau obligaţi să stea foarte aproape de pereţi – pentru a permite trecerea liberă a poliţiştilor, dar să nu se atingă de perete. Exerciţiul era complicat şi pentru că toţi băieţii erau obligaţi să stea ore în şir cu mâinile la spate, în poziţie de drepţi, nemâncaţi, nedormiţi, nemişcaţi. Atingerea de perete era pedepsită, direct, fără judecată, căci prin “coridorul viu” de tineri se plimbau nonstop poliţişti antrenaţi să intimideze şi să lovească.

“Nu aveam voie să întoarcem capul, să vorbim. Din şoaptele de alături am înţeles că băiatul de lângă mine îşi face studiile în Europa şi că era deja de câteva zile arestat fără drept de a-şi informa facultatea despre cauza lipsei de la studii”, îşi aminteşte Anatol.

Mătăsaru, autorul proiectului “Porcurorul and Muliţionerul”, spera că nu va avea material de inspiraţie pentru un nou personaj gen “Iude-cătorul”. Avea capul umflat, faţa vânătă de bătăi şi visa să vadă un judecător-medic. “Aveam un cap pătrat de bătăi. Nu mă aşteptam la un mandat de arest. Vroiam să îl rog chiar să mă ajute cu un medic. Am aşteptat să mă întrebe şi eu să spun. Dar judecătorul nu m-a întrebat nimic.”

Şi Victor Panţâru, avocatul lui Mătăsaru, a confirmat acelaşi lucru: “Mătăsaru era vădit maltratat, cu vânătăi pe faţă. Judecătorul nu l-a întrebat nimic. Este adevărat că a respectat un minim al procedurii judiciare, după care, în doar câteva minute, a eliberat încheierea. În încheiere se spunea că judecătorul a solicitat ca procuratura să-l informeze despre rezultatele anchetei cu referire la pretinsele torturi la care a fost supus Anatol”, susţine Panţâru. În aceeaşi decizie scria că Anatol rămâne în detenţie pentru 30 de zile şi nopţi.

În următoarele zile, Anatol a fost transferat la Penitenciarul nr.13, unde a declarat o lungă şi istovitoare grevă a foamei. Judecătorul Galben şi-a continuat activitatea. Zilele trecute ne-a vorbit din biroul său de muncă. L-am întrebat la telefon dacă îşi aminteşte procesele din 11 aprilie şi cazul Mătăsaru. “Şi care-i problema? Este persoană responsabilă cu presa – la ea adresaţi-vă. Dacă nu vă văd la ochi, cum să vă povestesc?” M-am oferit imediat să merg la Judecătorie pentru un dialog, dacă acceptă. “Nu. V-am spus deja că este persoana care răspunde pentru presă”, a accentuat Galben şi a închis.

În articolele anterioare, am citat mai mulţi judecători din cadrul Judecătoriei Râşcani, inclusiv pe preşedintele Judecătoriei, Victor Micu. Ei au declarat că reprezentanţii justiţiei au descins în comisariate pentru că nu era spaţiu în instanţe pentru toate persoanele reţinute. Tot ei au făcut referinţă la Art.32 din Legea cu privire la judecători, care le-ar da dreptul să înfăptuiască acte de justiţie în alte spaţii decât instanţa judiciară.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat recent pentru ZdG că “judecarea în afara instanţei, în cazul dat în Comisariatul de poliţie, constituie o abatere gravă, care nu permite persoanei să îşi exercite funcţia de judecator.”

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

25 comentarii

 1. Panait

  Nu numai judecatorii si procuratura aservita politic, dar in primul rand criminalii la uniforma, cadrele de politie care lucrau in schimburile din zilele alea din aprilie 2009 vor raspunde, nu numai pentru incalcarile legii, a constitutiei si a regulamentului serviciului public de la care isi primesc salariu, dar pentru a explica daca au actionat asa pe cont propriu, sau la ordin, si daca la ordin, atunci la ordinul cui?

 2. trecatorul

  Nu va raspunde nimeni petru toate nelegiuirile. Calaii vor ramane calai, iude-catorii judecatori. Asa e in Moldova, asa va ramane in veci. Unicul lucru care poate fi facut e sa parasiti aceasta tara indobitocita si sa lasati calaii sa se manance unii pe altii. America, Canada, Europa va asteapta.

 3. Volodea

  Imi pare rau de tot ca RM are o asa mafie de judecatori care isi fac meeindele asa cum doresc. Nu trebuie pedepsiti administrativ, ci di’n potriva. PENAL, ani grei de puscarie si confiscarea averii. Cum pot sotiile lor sa doarma in acelasi pat cind stiu ca sotii lor sunt cu minile murdare de singe? Cum se ghindesc ca o sa traieasca asa? Plus, si oamenii sunt prosti in Moldova, fricosi. Dinsii trebuie sa se duca si a bloceze acele instante de judecata unde isi fac serviciul acele tirfe judecatoresti pina nu vor fi arestate, ori cel mai simplu, sai ea la ochi si CAPUT Hitler Moldovenesc.

 4. EVA TALPA-PAPUC

  E SISTEMA!BINE ORGANIZATA!CA SI “COZA NOSTRA”,CA SI “TRIADA” SI “YAKUDZA”!E SISTEMA MAI-PUTRED DE CORUPTA,IN SERVICIUL CELOR CU PUNGA GROASA SI PUTEREA MARE!CE,CATAN NU CUNOASTE PRETUL POSTULUI DE COMISAR?15000 EURO!SEF DE DIRECTIE IN MAI-25000,TOATE FUNCTIILE SI FOTOLIILE IN MAI SI SUBDIVIZIUNI COSTA MII DE EURO.POSTUL INSPECTORULUI RUTIER IN CAPITALA E 5OOO EURO,IN RAIOANE-2OOO-3000 EURO,NU VA MIRATI CAND UNELE SI ACELESI FETE DE POLITISTI IN DIFERITE SUBDIVIZIUNI ALE MAI CATRE ORICE PUTERE SUNT UNELE SI ACELEASI-STIU SLUJBA SI PLATESC!MULT!PERMANENT!FIECARUI MINISTRU!DE ORICE CULOARE.MULTI POLITISTI CINSTITI ABEA DE AJUNG LA GRADUL DE CAPITAN,ORI PLATESTI PENTRU GRAD SI AVANSARE ORI TE “PLEACA” COLEGII CU DOSAR PENAL DIN MAI.INTREBATI-L PE CATAN-UNDE E GENERALUL ALEXEI?UNDE E GENERALUL GAMURAR?UNDE-S PROFESIONISTII LEGENDARI NEDERITA,SUHUSIN,SUHODOL,MOTANGA,CURARARI,SOLOP,CIORBA,ARNAUTU,ROTARU,CANTEMIR?DE CE N-AU LOC IN MAI?SPECIALISTI IN DOMENIU,COLONEI DOAR DE 50 ANI,CU LEGATURI IN INTERPOL SI O MARE EXPERIENTA IN DOMENIUL COMBATERII INFRACTIONALITATII PE TERITORIL RM,FIECARE DIN EI CUNOSCAND PESTE SUTE DE INFRACTORI DEOSEBIT DE PERICULOSI,DE CE SISTEMA I-A “ELIMINAT”?TINERII SPECIALISTIN ABSOLVENTI ALI ACDEMIEI DE POLITIE NU POT FI INCADRATI IM MAI,DE CE?SIMPLU,N-AU 0000 EURO!MAI E MONOPOLIE!D-L PRESEDINTE SI PRIMMINISTRU,D-LE PRESEDINTE DE PARLAMENT,FACETI ORDINE IN MAI,ORI COLECTATI BANII DE LA ACESTE AFACERI DUBIOASE,SUMELE VOR INTRECE VENITURILE VAMALE SI FISCALE!DAR IN LOCUL LUI MATASARU RISCA A NIMERI ORICE CETATEAN,FIE BOSCHETAR,PROFESOR,DOCTOR ORI ELEV.LIPSITI-L PE MINISTRUL JUSTITIEI TANASE DE LEGITIMAATIE DE SERVICIU SI FOTOLIU SI POSIBIL AJUNGE SI EL LA PODELE IN COMISARIATUL GENERAL…PASAT DOAR A AJUNS!OF,PARDON,TARA PROSTILOR A PROSTITUATELOR,PARTIDELOR POLITICE,POLITISTILOR SI GASTARBAITERILOR,MERSI ULTIMILOR CA NE INTRETIN…

 5. galina

  BINE……
  DACà VOM PRIVI SITUATSIA INVERS…
  CINE Dà…ACEL CARE IA…CINE IA…ACEL CARE Dà…
  DACà Sà VORBIM NU DE ACEI ,CARE IAU,DAR DE ACEI CARE DAU…
  AU ACELASH ASPECT DISTRUGàTOR.ACEI CARE DAU II STIMULEAZà …BA MAI MULT II INDREPTàTSESHTE PE ACEI CARE IAU… ACEI CARE DAU,AU CEVA DE ASCUNS..CEVA ILEGAL…MAI PE SKURT NU AU INTELEGENTSA DE A INTELEGE,Cà SUNT CONTRA LEGII MULT MAI MULT CA ACEI CARE IAU.

  IN ITALIA…PLàTESC AMENTà NU PROSTITUATELE,DAR ACEI CARE SE DUC LA ELE…
  IN ITALIA…CARE PLàTESC “PIZZO” LA MAFIE,LE IA STATUL ITALIAN LICENTSA ACTIVITàTSIII…

  DECI DACà NU SE POATE DISTRUGE DEJA SISTEMA BINE INRàDàCINATà…SE POATE REZOLVA CU CONTRA SINSTEMà….DE PEDEPSIT PE ACEI CARE DAU.

  NU DATSI SHI NU VETSI LUA PàCATELE ALTORA.

  UN ADEGDOT.
  UN FURàTOR,ZICEA Cà FURà PENTRU FAMILIE.
  UN JEST CARE CREDEA ,Cà IL ONOREAZà.
  CHIND L’A INTREBAT DUMNEZEU DE CE FURà,A RàSPUNS C’A Sà HRàNEASCà FAMILIA….
  ATUNCI DUMNEZEU L’A INTREBAT: CINE V’A RàSPUNDE DE PàCATELE TALE…
  FURàTORUL A ZIS Cà TOTSI,TOATà FAMILIA.
  DUMNEZEU L’A TRIMIS Sà INTREBE FAMILIA,DACà IS DE ACORD Sà RàSPUNDà IN FATA LUI DUMNEZEU PENTRU Cà MàNINCà PINE FURATà…
  FAMILIA A RàSPUNS,Cà NU…NOI NU FURàM…VEI RàSPUNDE NUMAI TU…TU FURI…
  SHI AVEU DREPTATE…
  NUMAI ASHA FURàTORUL NU A MAI FURAT MAI MULT.

  DECI ACEI CARE IAU SAU DAU CRED Cà TOATà FAMILIA ESTE RESPONSABILà DE FAPTELE LOR,DAR NUMAI CHIND VOR INTELEGE Cà TOT CE FAC SUNT UNICII RESPONSABILI DE FAPTELE LOR SE VOR SCHIMBA ,DEOARECE A DUCE IN SPATE O RESPONSABILITATE ATIT DE GREA E IMPOSIBIL.

  DECI ACEI CARE IAU SHI ACEI CARE DAU AU ACEEASH VINà…SHI REUSHESC NUMAI PENTRU Cà DISKARCà RESPONSABILITATEA FAPTELOR LOR PE FAMILIE.
  NU ESTE DELOK DE MIRARE DE CE IN ASHA FAMILII COPIII AU TREABà CU DROGURILE SHI DESIGUR CU SISTEMA MURDAR ORGANIZATà…ESTE FOARTE GREU DE A DUCE IN SPATE RESPONSABILITATEA PàRINTSILOR…ACEASTA II IMPINGE DEFINITIV PE O CALE NEGATIVà…

  DIN PUNCT DE VEDERE SPIRITUAL:
  PERSOANELE CU FAPTE NEGATIVE NU VOR GàSI NICI ODATà CALEA DIVINà,DUMNEZEEASCà.
  PàRINTII SUNT UN MODEL PERFECT PENTRU COPIII LOR.

 6. galina

  O POVESTIRE ANTICà:

  DUMNEZEU A CREAT PàMINTUL PENTRU CA Sà TRàEASCà PE EL.TRàEA CU NATURA, PàSàRILE, ANIMALELE…
  A HOTàRIT Sà-L CREEZE PE OM…SHI SAU INCEPUT PLIGERILE….
  OMUL SHI LA MEZUL NOPTSII IL TREZEA PE DUMNEZEU CA Sà SE PLINGà PE PROBLEMELE SALE…
  DAR INSàSHI SOLUTSIEA CU CARE REZOLVA PROBLEMA, CREA ALTà PROBLEMà….
  ATUNCI DUMNEZEU I-A INTREBAT PE CONSILIERII SàI CE Sà FACà,UNDE Sà SE ASCUNDà DE OM…
  CONSILIERII I-AU ZIS Sà SE ASCUNDà PE IN HIMALAYA…
  DUMNEZEU STIEA VIITORUL SHI A RàSPUNS Cà PE MUNTELE EVEREST VA AJUNGE EDMUND HILLARY…
  ATUNCI CONSILIERII I-AU ZIS Sà SE ASCUNDà PE LUNà…
  DUMNEZEU A RàSPUNS Cà OMUL VA AJUNGE PESTE TOT SHI PE LUNà…
  UN CONSILIER I-A MORMURAT LA URECHE CEVA…
  ANUME I-A ZIS Sà SE ASCUNDà IN PROFUNDUL INIMEI OMULUI…
  DUMNEZEU I-A RàSPUNS,Cà ARE DREPTATE,Cà FOARTE PUTSINI OAMENI SE VA COBORI,VOR ATINJE PROFUNDUL INIMEI LOR…
  CALEA SPIRITUALà ESTE ATIT DE PURà SHI CURATà SHI GàZDUESHTE IN PROFUNDUL FIECàRUI OM.

  NICI UN OM CU FAPTE NEGATIVE NU VA INTILNI IN CALEA SA FORTSA SPIRITULà.
  NICI UN MOTIV NU IL POATE JUSTIFICA IN FATA LUI DUMNEZEU.

  CU RESPECT

 7. astra

  Galina, unde ai disparut o haba de vreme? Ti s-a intamplat ceva? Este adevarat ca esti in serviciul SIS acum? Scria un cititor despre asta…

 8. galina

  CE SKRIU ALTSII DESPRE MINE NU ESTE ADEVàRAT.

  EU NU SUNT NIMENI.
  NU AM SKRIS,DEACEEA Cà NU AM INTUIT Sà SKRIU.

  DAR IUBESC FOARTE Sà SKRIU SHI NU ASH VREA Sà FIU CONTRA MULTOR PàRERI,DEACEEA ESTE INEVITABIL Sà DAU SPATSIU SHI ALTORA.

  DAR NU CRED Cà ATSI UITAT DE TEMA MIA PREFERITà..DADADADA…SEXUL SHI IUBIREA.
  SEXUL CHIND BàRBATUL SHI FEMEEA SE UNESC….DEOARECE AU FRICà DE SINGURàTATE…
  IUBIREA CHIND OAMENII SE ACCEPTà SHI SE RESPECTà RECIPROC.

  MULTSUMESC
  Và IUBESC.
  CU RESPECT

  • astra

   Ce inseamna SIS? Nici eu nu stiu. Intreba cineva pe site, daca nu cumva esti de acolo, pusa pe cititul ziarelor si pe aceasta corespondenta pe forum.

 9. Panait

  ATENTIE la BRUIAJ si MESAJE DIVERSIONISTE! Ultimele mesaje in majuscule despre dragoste sau … prostiuate din Italia (?) sunt cam aiuriste si divagheaza de la subiectul articolului. Rog pe moderator sa aprecieze mai bine ce trebuie facut, ca e vorba de un fel de SPAM ce se intampla aici.

 10. Constantin

  NU SCAPA NICI UN DRAC DE MENT CARE AU OMORAT PE VALERIU BOBOC EUGENT TAPU SI ION TIBULEAC ! TOTI LA INCHISOARE !!! MAI BINE MORT DECAT COMUNIST !

 11. Romanisipunctum

  Simplu: Jos comunistii!
  Pedepsiti criminalii lor: “judecatori” “Politai” si toata infrastructura care s-a facut vinovata de crimele contra copiilor nostri!
  La puscarie cu ADEVARATII CRIMINALI, comunistii!

 12. ales gut

  Госслужащих переатестировать ,применив детектор лжи (ПОЛИГРАФ)При тестирофании испытуемых держать на электрическом стуле(при обнаружении лжи – автоматическое включение напряжения. За отказ от прохождения тестирования -выдавайте “БЕЛЫЕ ТАПОЧКИ” .
  Дышать станет легче!

 13. ales gut

  В Атене 3000лет тому в суде одновремено заседала колегия из 600 выборных судей .Все лучшее уже обосрали ?
  Власть и суд гражданам!!!

 14. ales gut

  Использование технических решений —
  1)видео он лайн с доступом через государственый вэб сайт(за исключением засекреченых )для всех желающих увидеть
  2)запись на видео ВСЕХ БЕЗ ИСКЛЮЧЕНИЯ судебных процесуальных актов
  3)Создание при магистратуре спец подразделения технического обеспечения записи и трансляции 1)и 2) пунктов
  4)Внесение изменений в Закон РМ регламентирующие все аспекты и предусматривающие реальную ответственость судей за препятствование записи на видео.

 15. ales gut

  ВРАГИ НАРОДА БОЯТСЯ ОБЩЕСТВЕННОЙ ОГЛАСКИ И КОНТРОЛЯ!!!!!!!

 16. Stefanita

  Presa liberă din Republica Moldova îşi reintră în drepturi! Campaniile de presă încep să aibă efect, pentru că în sfârşit guvernanţii reacţionează la abuzurile dezvăluite în mass-media.

  Astăzi, bimiliardarul Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist, a fost citat la Centrul Anticorupţie.

  Marţi, magistratul care i-a numit pe ziarişti “câini turbaţi” şi-a cerut scuze, dar oricum urmează a fi demis.

  Ziariştii basarabeni au obţinut prima lor mică victorie! Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, care i-a numit pe jurnalişti “câini turbaţi periculoşi pentru societate”, a recunoscut că fraza pe care a pronunţat-o este una “nefericită” şi şi-a cerut scuze de la cei care au asimilat-o drept ofensă. Oricum, noul preşedinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Roşca, precum şi premierul Vlad Filat i-au cerut lui Muruianu să-şi prezinte demisia. “Afirmaţia lui Muruianu demonstrează atitudinea unui grup care, din păcate, are încă putere de decizie în ţara noastră. Aceste porniri trebuie sancţionate fără echivoc.
  Nu cred că această situaţie poate fi finalizată cu o mustrare aspră sau mai puţin aspră”, a menţionat premierul Filat.

  Pe cetateanul care scrie ruseste ceva mai sus si semneaza “ales gut”,il salut,ii spun “alles gut”,ca sa nu scriu gresit ca el si sa iasa un “ales bules “!

 17. Petrus

  Pt. Galina.
  Draga mea, Dumnezeu nu “a creat Pamantul”-care este o greseala de traducere din ebraica- ci “a separat Pamantul”, etc. De la aceasta greseala de traducere, probabil intentionata, a plecat marea dilema a bibliei. Verbul “bara” a fost tradus gresit, astfel ca bietii crestini necultivati cred ca D-zeu e atat de mare, incat sa creeze Pamantul. De fapt e vorba despre o eroare de traducere intentionata.

 18. bond

  in tara asta nu va fi niciodata dreptate… fiecare o sa faca in felul in care lui sau unui neam sai fie bine, dar de oameni de rind nusi va bate capul nimeni… chear si conducerea nou nu va mai putea sa faca nimic pentru pacatosii de noi… este doar o singura sansa sa fugim naibii din tara asta.. ca traim o viata si trebui de trait viata asta la maxim.. numai nu in moldova…

 19. banii

  Gumenita confirma ca Papuc a angajat in politie oameni foarte bolinavi. Aceasta este interzis , ei toti trebuiau sa treaca controlul medical inainte de-a fi angajati. Boala smecheriei a lui Gumenita, este o infectie care vine de la tiranul Voronin. Clanul Voronin se ride ca politia s-a batut cu poporul, ambii sunt vinovati, ambii au suferit dar clanul deloc.

 20. POLITISTUL

  Gumenita vrea sa-i deschida un dosar penal lui Papuc pentru ca l-a ingajat pe bolnavul Gumenita in politie. Din cauza ca era bolnav el cu colegii sai l-au omorit pe Boboc. Voronin cu Papuc i-au pregatit psihologic de-a tortura poporul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *