Judecătorul din iad – în rai

267-tanasePatru ore de muncă asiduă în Comisariatul de Poliţie, în după-amiaza zilei de 9 aprilie 2009, s-au soldat cu 42 de decizii judiciare. Judecătorul Dorin Popovici consideră că şi-a îndeplinit conştiincios obligaţiile de serviciu. Cele 42 de persoane au respirat câte 5 minute aerul injustiţiei emise de judecător, după care au plecat bătuţi, umiliţi, plini de vânătăi, flămânzi, speriaţi şi, desigur, nedreptăţiţi.

La 5 martie 2010, Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a aplicat o mustrare aspră judecătorului Dorin Popovici, care a judecat, în aprilie 2009, câteva zeci de tineri în Comisariatul General de Poliţie (CGP). La şedinţă au fost prezente şi două dintre victimele proceselor judiciare ale lui Popovici.

“Să fie dat afară din judecătorie? Aceasta e pedeapsă? Nu, vă rugăm ca acest judecător să fie dat pe mâna noastră, a părinţilor fetelor bătute, batjocorite şi trimise la închisoare”, spunea, acum câteva săptămâni, tatăl unei tinere condamnate de judecătorul Popovici. El făcuse această replică în biroul ministrului Alexandru Tănase, după ce ministrul îi ascultase durerea, declarând că va depune o cerere la CSM privind eliberarea din funcţie a acestui judecător.

267-docProcedura disciplinară împotriva judecătorului Popovici a fost, de fapt, iniţiată în februarie 2010 de ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, după publicarea în ZdG a mărturiilor surorilor Oxana şi Ludmila Radu privind modul în care au fost judecate de către Popovici. La şedinţa CSM din 5 aprilie au fost prezente şi cele 2 surori.
Judecătorul Popovici a declarat, în prezenţa membrilor Colegiului Disciplinar, că în a doua jumătate a zilei de 9 aprilie s-a aflat la CGP. El a spus că, în 4 ore, a examinat 42 de cauze. Asta ar însemna că a avut câte 5 minute pentru fiecare caz.

Potrivit procedurii judiciare, judecarea unui caz include câteva etape obligatorii: explicarea cauzei şi a drepturilor persoanei acuzate, ascultarea părţilor acuzatoare şi acuzate, retragerea pentru deliberări, returnarea şi prezentarea sentinţei.

“Aşa cum hotărârile judiciare emise de el sunt pline de inexactităţi şi minciuni, judecătorul Popovici a minţit şi în faţa Colegiului”, a declarat Oxana Radu. Ea susţine că documentul în baza căruia a fost condamnată la 5 zile de detenţie la Drochia conţine date eronate cu privire la data, ora şi locul reţinerii şi nu doar. În hotărâre nu se spune dacă aceste tinere au avut sau nu avocat. Întrebat de ce nu a asigurat prezenţa avocaţilor la aceste şedinţe, Popovici a declarat că Oxana ar fi refuzat serviciile apărării. În procesul verbal al şedinţei, însă, acest lucru lipseşte.

Mai grav e că procesele verbale ale şedinţelor judiciare conduse de Dorin Popovici la CGP au fost trase la copiator. Deciziile eliberate pe numele Ludmilei Radu şi al Olgăi Scorici au fiecare câte 73 de rânduri de text, dintre care 69 sunt absolut identice, doar numele, data naşterii şi locul reţinerii fiind schimbate.

Cinstea şi onoarea ultragiate

Astfel, ambele decizii conţin cuvinte tari în apărarea “colaboratorilor de poliţie şi a ostaşilor trupelor de carabinieri, aflaţi în exerciţiul funcţiei”, care ar fi fost abuzaţi de aceste tinere, “ultragiindu-se cinstea şi demnitatea profesională, provocându-i leziuni corporale”. De fapt, totul a avut loc exact invers: cinstea şi demnitatea fetelor au fost făcute una cu pământul tocmai de către poliţiştii aflaţi în exerciţiul funcţiunii, care le-au lovit, le-au forţat să se dezbrace, le-au forţat să facă aşezări şi alte exerciţii fizice pentru distracţia ilegală a “ultragiaţilor”.

Judecătorul Popovici a confirmat tacit aceste ilegalităţi prin faptul că nu le-a întrebat pe tinere despre aceste lucruri, căci dacă le întreba – procesul nu putea dura 5 minute. Concluzia, însă, pe cât de nefondată juridic, are şi grave deficienţe semantice în cazul tuturor tinerelor condamnate prin hârtia trasă la xerox cu 73 de rânduri şi o semnătură: “Reieşind din comportamentul contravenientului, în urma acţiunilor violente în loc public, s-au stabilit a fi obraznice, faptul că nu se căieşte de cele comise, reieşind din consecinţele survenite în urma acţiunilor contravenientului, instanţa consideră necesar a aplica pedeapsa în formă de arest administrativ”. Acest alineat este plasat fără nicio literă schimbată, atât în procesele surorilor Radu, cât şi în cel al Olgăi Scorici.

Tatăl Olgăi susţine că nici mustrarea, nici chiar eliberarea din funcţie a acestui judecător nu ar repara dauna morală, psihică şi fizică. “Mi-a trimis copilul bătut la închisoare, la 200 km de casă, au ţinut-o special departe de ochii lumii, ca să îi treacă vânătăile, dar pentru ce? Nu a întrebat-o nimeni pentru ce”, spune el.

Potrivit regulamentului, hotărârea Colegiului disciplinar al CSM urmează să intre în vigoare astăzi. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat ieri că va depune o nouă cerere la CSM, prin care va cere revederea pedepsei.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

 1. Mihai Românul

  Ce analfabet acest “judecător” Dorin Popovici.

  De unde a scos el expresia “persoană organizatorică” care se regăseşte în documentul anexat acestui articol?

  Măi analfabetule, organizatorică poate fi numai structura. Persoana poate fi cel mult “organizator”.

 2. Panait

  Cadrele de politie care au facut aceste abuzuri sunt pur si simplu niste CRIMINALI IN UNIFORMA. Dorin Popovici, pe de alta parte, este o marioneta a unei puteri malefice. Cat de vinovat este in esenta nu-mi dau seama, deoarece nu el a torturat, nu el a lovit, dar avand o pozitie deosebita in ierarhia organelor de (asa zisa) justitie, acolo la fata locului, desigur nu poate iesii cu basmaua curata din tot ceea ce s-a petrecut, cu exceptia ca n-a fost constient de cele ce se intamplau in comisariat cu doar cateva minute sau ore inainte ca el sa ajunga acolo. Lipsa de procedura este cu totul altceva. Pentru lipsa de atentie la regulamentul de procedura, desigur ca se prevede mai mult decat o simpla “mustrare”. Aceasta masura de “mustrare” din partea CSJului arata ca ei insasi doresc sa-i apere pe ai lor insasi, cu orice pret. Daca EI, ca plen, il demit din functie pe Popovici, se porneste pe o panta alunecoasa, si incep ei intre ei sa nu mai aibe incredere. De aceia evita sa se sacrifice unii pe altii, acum la prima incercare. Fenomenul se ridica mai presus decat “instinctul de turma” deocamdata, deoarece nu vor sa sacrifice nici un individ din turma; este vorba de o solidaritate profesionala, ce ar fi un lucru foarte admirabil, daca n-ar fi vorba de o solidaritate in sprijinul neprofesionalismului, abuzului, lipsa de respect pentru procedura, si legea bunului plac. Oare nu exista macar o voce sau 2, in tot CSJul, care sa sprijine niste valori mai fundamentale si demne de respectul tuturor? Pare putin trist ca parca valoarea (sau motivarea) CEA mai fundamentala la acest plen de judeactori este dorinta de a ramane in serviciu cu orice cost, pentru a primii in continuare acel salariu.

 3. Constantin

  Batut si inchis si el asa adminsitrativ pentru vreo 20 de zile sai treaca vanataile dupa gratii !

 4. Lume

  Seria de articole ar fi trebuit sa se numeasca “Povesti la gura sobei cu Alina si Oxana Radu”. Sa va fie rusine de toate minciunile pe care le scrieti!!! Dumnezeu sa va fie martor si judecator.

 5. Costantin

  Lume,lume,lume,………
  Daca prostia ar durea tareeeee multa lume ar mai plange…..
  Of lume, lume, lume……..
  Noroc ca acel DUMNEZEU care ne va judeca si ne va fi martor nu va fi ca dorin popovici.
  Of lume,lume…….

 6. Stefanita

  Eu spun ca daca ar durea prostia multi s-ar tavali pe jos ca serpii…Mare noroc au trdatorii acestui neam ca nu-i doare imbecilitatea,nesmitirea si rautatea care ii macina !

 7. Theofrastus

  Totul era previzibil. Dorin Popovici e feciorasul unui sef mare in “injustitia ciobenilor”. Sa lovit el personal in Oxana Radu si in Olga si in alti tineri schinjuiti de calaii in uniforma ca tot una nu era sa fie pedepsit. “Moldova” e pamantul lichelilor si a “tatucilor-nanasilor”. Nu e de facut nimic pe acest pamant blestemat. Pamantul oamenilor fara coloana vertebrala, pamantul calicilor si incovoiatilor. Ma adresez la tinerii moldoveni. Sunteti tineri, talentati, curati inca. Fugiti din aceasta mizerie. Fugiti cat sunteti tineri, nu lasati ca mocirla sa va absoarba. America, Europa va asteapta. Bafta in evadarea din “iadul sau raiul judecatoresc” unde popovicii Tatal, Fiul si Sfantul Spirit judeca si condamna. Gustati din LIBERTATE. E dulce.

 8. nic

  am luptat toţi pentru libertate, dar filat şi alţii neau vîndut. Cum acuma poţi săi mai crezi. Pe oameni îi judecau în cinci minute, mai repede ca pe vremea lui stalin, iar lui îi dau mustrare aspră. Bătae de joc. Undei dreptatea. Jos cu alianţa minciunoasă.

 9. Mihai Românul

  Nic dragă, ce treabă are AIE cu decizia judecătorească?

  Nici mie nu mi se pare corectă decizia luată în cazul lui Dorin Popovici, dar pentru asta este de vină casta judecătorească, nu cine conduce ţara.

  Într-un stat de drept, Puterea Executivă nu poate acţiona asupra Puterii Judecătoreşti.

  Din atitudinea Magistraţilor de la CSM pot deduce faptul că se ştiu mulţi cu musca pe căciulă şi atunci procedează ca o castă, adică iau apărarea acelui individ când lucrurile sunt foarte clare.

 10. Mihai Românul

  Situaţie e asemănătoare dacă vrei cu cea de la Colegiul Medicilor, acolo unde un număr de medici iau apărarea unui medic suspectat de o anumită vină.

  Mortul e de vină 😉

 11. ROMAN basarabian in Exil (France)

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  CURATENIE GENERALA !!! AFARA !!!
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 12. europa

  Dorin Popovici vrei sa fii judecat in locuri neadmise oficial, dupa torturarea in beciurile extremei Drepte? Asa cum extrema stinga ne-au torturat copii? Asa cum au fost omoriti adeptii dreptei ?

 13. Mihaela

  Dorin Popovici urmeaza a fi destituit Urgent, fara nici un fel de remuscare , e un judecator de 2 bani , care si-a perdut statutul moral de a fi magistrat.
  Taica sau de la CSJ Tudor Popovici e o persoana mult mai culta si retinuta si bun profesionist.
  Si sora lui Dorin, Veronica Popovici , notar cu sediul pe str.Tighina e o persoana educata si modesta .
  Dar Dorin ….

 14. europa

  Speram pina a trece prin torturile beciurilor Extremei Drepte sa-si dea demisia. Sa nu astepte sa fie judecat in locuri ne admise de legislatie, cum a procedat si el. Atunci va fi torturat tiranul principal care a ordonat teatrul “Lovitura de stat”. Tiranul care face experiente cu sisteme comuniste in cel mai sarac stat din Europa. Tiranul VOR- VOR- VOR on-IN-IN-IN.( stal-IN, len-IN…)

 15. Mara

  vrem in europa cu un astfel de sistem judiciar? noi credem cà europa e imbecilà? e cazul lui popovici,cà dacà era altul,proceda la fel.asta-i treaba intr-un regim de NKVD.drama e cà toti incà sunt la locurile vechi,sunt cu pardonul in 2 bàrci,erau bine atunci,sunt bine si acum.cei care au suferit-la CEDO,sà stie europa cà nu s-a schimbat nimic,filat nu poate sà pretindà europà fàrà a curàta bàlegarul imputit de regim asasin.o mànà spalà pe alta,cànd se vàd in fotolii,toti sunt de o baie.

 16. europa

  Dorin Popovici vrea sa dee demisia numai impreuna cu tatal sau. Fiecare zi care trece ne demonstreaza ca rudenia clanului Voronin este tipica in toate sferele statului. Poporul nu doreste sa mai fie in rolul cainelui. El vrea sa fie liber ca lupul. Poporul a refuzat la piinea gratuita pe care comunistii ii dau lupului sa se transforme in caine. Poporul a refuzat la cadoul comunist Lantul, care a primit in recompensa ca si-a vindut libertate pentru o bucatica de piine. Suntem lupi liberi si pazitiva cainelor, care in esenta tot sunteti lupi dar tradatori. Cainele este un simbol al comunistilor iar lupul al capitalismului.

 17. Eu

  CE INSEAMNA CA NU-I DEACORD …:) DA ASTA-I TOCMAI CE FACEA FOSTUL REGIM INFLUENTA PAREREA STRUCTURILOR DE STAT. SI CE-I DACA-I MARELE MAHAR SI EU POT SA IES PE ST. CEL. MARE SA STRIG VREO DOUA ZILE SI SA MA FAC MARE POLITIC. S-A HOTARIT GATA, CA NUMAI CREDE NIMENI IN NIMIC IN RM. GATA CU TOTI SI ACEIA ERAU DE-A OAIA DA SI ASTEA O INEPUT-O CU STIGU. LA GUNOI CU VOI!!!

 18. vlad

  utativa la fata acestui judecator,el credca nici intelege bine cuvantul- JUSTUTIE.ne mai vorbind de altceva.nici nu merita comentarii asa un verme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *