Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Judecătorul din iad - în…

Judecătorul din iad – în rai

267-tanasePatru ore de muncă asiduă în Comisariatul de Poliţie, în după-amiaza zilei de 9 aprilie 2009, s-au soldat cu 42 de decizii judiciare. Judecătorul Dorin Popovici consideră că şi-a îndeplinit conştiincios obligaţiile de serviciu. Cele 42 de persoane au respirat câte 5 minute aerul injustiţiei emise de judecător, după care au plecat bătuţi, umiliţi, plini de vânătăi, flămânzi, speriaţi şi, desigur, nedreptăţiţi.

La 5 martie 2010, Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a aplicat o mustrare aspră judecătorului Dorin Popovici, care a judecat, în aprilie 2009, câteva zeci de tineri în Comisariatul General de Poliţie (CGP). La şedinţă au fost prezente şi două dintre victimele proceselor judiciare ale lui Popovici.

„Să fie dat afară din judecătorie? Aceasta e pedeapsă? Nu, vă rugăm ca acest judecător să fie dat pe mâna noastră, a părinţilor fetelor bătute, batjocorite şi trimise la închisoare”, spunea, acum câteva săptămâni, tatăl unei tinere condamnate de judecătorul Popovici. El făcuse această replică în biroul ministrului Alexandru Tănase, după ce ministrul îi ascultase durerea, declarând că va depune o cerere la CSM privind eliberarea din funcţie a acestui judecător.

267-docProcedura disciplinară împotriva judecătorului Popovici a fost, de fapt, iniţiată în februarie 2010 de ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, după publicarea în ZdG a mărturiilor surorilor Oxana şi Ludmila Radu privind modul în care au fost judecate de către Popovici. La şedinţa CSM din 5 aprilie au fost prezente şi cele 2 surori.
Judecătorul Popovici a declarat, în prezenţa membrilor Colegiului Disciplinar, că în a doua jumătate a zilei de 9 aprilie s-a aflat la CGP. El a spus că, în 4 ore, a examinat 42 de cauze. Asta ar însemna că a avut câte 5 minute pentru fiecare caz.

Potrivit procedurii judiciare, judecarea unui caz include câteva etape obligatorii: explicarea cauzei şi a drepturilor persoanei acuzate, ascultarea părţilor acuzatoare şi acuzate, retragerea pentru deliberări, returnarea şi prezentarea sentinţei.

„Aşa cum hotărârile judiciare emise de el sunt pline de inexactităţi şi minciuni, judecătorul Popovici a minţit şi în faţa Colegiului”, a declarat Oxana Radu. Ea susţine că documentul în baza căruia a fost condamnată la 5 zile de detenţie la Drochia conţine date eronate cu privire la data, ora şi locul reţinerii şi nu doar. În hotărâre nu se spune dacă aceste tinere au avut sau nu avocat. Întrebat de ce nu a asigurat prezenţa avocaţilor la aceste şedinţe, Popovici a declarat că Oxana ar fi refuzat serviciile apărării. În procesul verbal al şedinţei, însă, acest lucru lipseşte.

Mai grav e că procesele verbale ale şedinţelor judiciare conduse de Dorin Popovici la CGP au fost trase la copiator. Deciziile eliberate pe numele Ludmilei Radu şi al Olgăi Scorici au fiecare câte 73 de rânduri de text, dintre care 69 sunt absolut identice, doar numele, data naşterii şi locul reţinerii fiind schimbate.

Cinstea şi onoarea ultragiate

Astfel, ambele decizii conţin cuvinte tari în apărarea „colaboratorilor de poliţie şi a ostaşilor trupelor de carabinieri, aflaţi în exerciţiul funcţiei”, care ar fi fost abuzaţi de aceste tinere, „ultragiindu-se cinstea şi demnitatea profesională, provocându-i leziuni corporale”. De fapt, totul a avut loc exact invers: cinstea şi demnitatea fetelor au fost făcute una cu pământul tocmai de către poliţiştii aflaţi în exerciţiul funcţiunii, care le-au lovit, le-au forţat să se dezbrace, le-au forţat să facă aşezări şi alte exerciţii fizice pentru distracţia ilegală a „ultragiaţilor”.

Judecătorul Popovici a confirmat tacit aceste ilegalităţi prin faptul că nu le-a întrebat pe tinere despre aceste lucruri, căci dacă le întreba – procesul nu putea dura 5 minute. Concluzia, însă, pe cât de nefondată juridic, are şi grave deficienţe semantice în cazul tuturor tinerelor condamnate prin hârtia trasă la xerox cu 73 de rânduri şi o semnătură: „Reieşind din comportamentul contravenientului, în urma acţiunilor violente în loc public, s-au stabilit a fi obraznice, faptul că nu se căieşte de cele comise, reieşind din consecinţele survenite în urma acţiunilor contravenientului, instanţa consideră necesar a aplica pedeapsa în formă de arest administrativ”. Acest alineat este plasat fără nicio literă schimbată, atât în procesele surorilor Radu, cât şi în cel al Olgăi Scorici.

Tatăl Olgăi susţine că nici mustrarea, nici chiar eliberarea din funcţie a acestui judecător nu ar repara dauna morală, psihică şi fizică. „Mi-a trimis copilul bătut la închisoare, la 200 km de casă, au ţinut-o special departe de ochii lumii, ca să îi treacă vânătăile, dar pentru ce? Nu a întrebat-o nimeni pentru ce”, spune el.

Potrivit regulamentului, hotărârea Colegiului disciplinar al CSM urmează să intre în vigoare astăzi. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat ieri că va depune o nouă cerere la CSM, prin care va cere revederea pedepsei.

Alina RADU