Judecătorul din iad II

261-radu-tanaseÎn cele 250 de zile de la întâlnirea sa de 5 minute cu judecătorul Dorin Popovici, Oxana Radu a scris zeci de scrisori, a făcut sute de apeluri, a bătut drumuri nenumărate. A cerut continuu revederea acelui proces. La doar câteva zile după publicarea articolului “Judecatorul din iad“, Oxana Radu a fost invitată  în biroul ministrului Alexandu Tănase împreună cu avocata Natalia Moloşag.

Oxana a început lupta cu erorile instanţelor de drept încă în aprilie, a doua zi după ce a fost eliberată din detenţie, scriind numeroase plângeri asupra poliţiştilor, procurorilor şi judecătorului Popovici. Toate eforturile sale, însă, au fost răsplătite cu un teanc de refuzuri oficiale scrise pe hârtie. Astăzi ne vom referi doar la modul în care judecătorul Dorin Popovici a tratat acest caz şi la reacţia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Popovici a intersectat două străzi paralele

Amintim că, în seara zilei de 7 aprilie, Oxana Radu şi sora ei plecau de la Chişinău spre Cahul. După ce microbuzul a fost oprit de oameni mascaţi, la Telecentru, toţi pasagerii au fost duşi la CGP. După două zile de arest, au fost vizitate de judecătorul Dorin Popovici.

Examinând deciziile de aplicare a arestului, emise de judecătorul Popovici celor două surori, constatăm mai multe erori. Prima propoziţie din decizia lui Dorin Popovici pe cazul Oxanei e următoarea: “La 08.04.2009, ora 01.30, Radu Oxana, fiind pe bd. Ştefan cel Mare colţ cu Bucureşti, participând la acţiunile de protest petrecute pe bd. Ştefan cel Mare, făcea dezordine, iar la observaţiile făcute ei de a înceta dezordinea nu reacţiona prin ce a tulburat liniştea publică”. Experţi în topografia oraşului Chişinău susţin că până azi cele două străzi nu s-au intersectat vreodată. Alte acte arată că, la acea oră, Oxana şi sora sa Ludmila erau percheziţionate în incinta CGP. În acelaşi document al judecătorului Popovici se arată că “momentul reţinerii e la 08.04.09 ora 14.20”, ceea ce înseamnă că poliţiştii, timp de 13 ore, de la 01.30 noaptea, ar fi urmărit cum Oxana făcea dezordini la intersecţia str. Bucureşti cu Ştefan cel Mare şi abia după amiază, la 14.20, ar fi reţinut-o.

Există şi alte contradicţii în deciziile judecătorului. Oxana este prezentată iniţial că “lucrează la ONG AZ”, iar peste 4 rânduri scrie că ea “lucrează la firma “Wine International Project” SRL. Se pare că aceste documente au fost trase la xerox pentru sutele de persoane arestate atunci. În aceeaşi zi, au fost arestaţi trei colaboratori ai firmei “Wine International Project”, toţi băieţi, din Chişinău, fiind condamnaţi la câte 10 zile de arest, şi cărora le-au fost întocmite dosare similare, dar care nu au nicio tangenţă cu Oxana de la Cahul.

Judecătorul, xerox de decizii

Şi decizia judecătorească în privinţa Ludmilei Radu pare să fie pronunţată de judecătorul Popovici prin metoda copy-paste. Deşi în preambulul deciziei e scris că e vorba de contravenienta Ludmila Radu, în continuare decizia abundă de expresii de genul “contravenientul”, “vina lui”, şi tot acolo “recunoscută vinovată”. Este clar că deciziile au fost foarte multe şi în unele s-a reuşit schimbarea numelui persoanei judecate, dar nu şi a locului de muncă sau a sexului.

Iată două alineate care nu au nicio literă schimbată în deciziile judecătorului Popovici pentru ambele surori, adoptate, potrivit însemnelor oficiale, la distanţa de 5 minute. “Reieşind din comportamentul contravenienTULUI, în urma acţiunilor violente în public s-au stabilit a fi obraznice, faptul că nu se căieşte de cele comise, reieşind din consecinţele survenite în urma acţiunilor contravenientULUI, instanţa consideră necesar de a aplica pedeapsa în formă de arest administrativ”.

Pe lângă faptul că acest alineat, care figurează neschimbat în mai multe dosare, conţine greşeli de gramatică, de topică, de ortografie şi de logică, cea mai mare eroare comisă aici pare a fi cea de etică judiciară. Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat în acest context că “a fost un sistem de a mima existenţa unor procese în locuri diferite cu abordări diferite. În realitate totul a fost o mare cacealma şi alte cuvinte decât bătaie de joc de actul justiţiei nu găsesc pentru acest caz”.

Tănase: Bătaie de joc de actul justiţiei

Alexandru Tănase consideră că judecătorul a comis acţiuni incompatibile cu statutul profesional. „Judecătorul nu a verificat, elementar, când a fost reţinută Oxana, în ce măsură era legală aflarea ei în comisariat. Asemenea acte nu au nimic în comun cu justiţia şi dacă vrem în R.Moldova să redăm oamenilor încrederea în justiţie, primul pas ce trebuie făcut e să fie eliminate din sistemul judiciar toate persoanele care au comis fărădelegi”, a spus Tănase, adăugând că va interveni oficial la preşedintele Comisiei pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, pentru ca Oxana Radu să fie audiată.

Ministrul a mai declarat că va solicita procesul-verbal al şedinţei judiciare în acest caz, pentru a stabili dacă au fost sau nu grefieri, avocaţi şi cine au fost ei. “În procesul-verbal se fixează aceste date, am mari dubii că se va găsi măcar un element corespunzător.”

Adevărul e că Oxana Radu a contestat decizia judecătorului Popovici cu mai multe luni în urmă, dar tot ce a obţinut până acum e un vraf de scrisori în care plângerile sale sunt respinse. În prima zi de după detenţie, actele ei au fost luate de o avocată care i-a promis că va ataca toate ilegalităţile. În următoarele luni, aceasta nu i-a mai răspuns nici măcar la telefon. Abia întâlnirea Oxanei cu o altă avocată, Natalia Moloşag, a făcut ca apelurile în justiţie să fie materializate, dar umilinţele şi falsurile judiciare au continuat oricum.

Nicolae Clima a decis că Dorin e nevinovat?

Pe lângă un morman de plângeri pe acţiunile poliţiştilor care au ordonat dezbrăcarea fetelor şi supunerea acestora la genuflexiuni şi alte tratamente necorespunzătoare, Oxana s-a plâns la CSM cu privire la groaznicul proces judiciar ţinut la poliţie de Dorin Popovici.

La 16 octombrie, plângerea surorilor Radu a fost în sfârşit înregistrată la CSM. “Am tot telefonat să întrebăm despre soarta petiţiei. Ni s-a spus că CSM se află în procedura de alegeri, că răspunsul va veni degrabă, că Dorin Popovici a fost invitat, dar e în concediu de boală”, explică avocata Moloşag comportamentul justiţiarilor.

Abia la 14 ianuarie 2010, în urma unei vizite la CSM a avocatei Moloşag, s-a ales cu un răspuns oficial, care le-a lovit din nou pe surorile Radu. “Petiţia a fost examinată. La efectuarea controlului, CSM nu a stabilit temei pentru intentarea procedurii disciplinare referitor la judecătorul menţionat”, se spune în document.

Un răspuns în stil comunist

Se pare că la mijloc e un fals de acte sau un alt abuz în serviciu comis de CSM. Ministrul Tănase, care, prin funcţia deţinută, este şi membru al CSM, spune că nu a văzut niciodată în ochi această plângere şi că nu a fost examinată în cadrul şedinţelor acestei instituţii. Mai mult ca atât, Nicolae Clima nu avea dreptul să semneze niciun document la 16 noiembrie, căci abilităţile lui expiraseră deja în octombrie.

“Plângerile care vizează intentarea procedurii disciplinare împotriva unui judecător nu se examinează într-o manieră unipersonală, ci urmează a fi puse în discuţie de către toţi membrii CSM. Plângerea Oxanei nu a fost niciodată examinată, s-a dat un răspuns formal, în stilul guvernării comuniste, fără a investiga un caz semnificativ atât pentru reputaţia justiţiei, cât şi pentru suferinţele pe care le-a suportat acest om”, susţine Alexandru Tănase.

El a mai declarat că săptămâna aceasta, ca membru al CSM, va intenta o procedură disciplinară împotriva judecătorului Popovici. “Cred că judecătorul Popovici nu mai are dreptul moral să înfăptuiască justiţia în R.Moldova, trebuie să-şi schimbe meseria. Rămâne şi partea morală – fiecare dintre ei va trăi până la sfârşitul zilelor cu păcatele lui, dar asta nu mai judec eu”, a conchis ministrul Justiţiei.

Oxana Radu şi sora ei Ludmila speră că acest caz va ajunge la un final, iar cei vinovaţi „vor plăti, dar nu din bugetul statului, ci din buzunarul lor propriu”.

Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. leul

  REFORMA ÎN JUSTIŢIA DIN REPUBLICA MOLDOVA SE FACE ÎN PAŞI DE MELC
  *Şi totuşi corupţii încep să fie puşi la colţ

  Reforma în justiţie, promisă la începutul noii guvernări din Republica Moldova de către autorităţi, are toate şansele să ajungă doar un proiect aruncat într-un sertar. Asta o dovedeşte faptul că în ultimul timp, dl Alexandru Tănase, ministrul justiţiei, pare să se fi concentrat asupra altor obiective decât reforma promisă. Totuşi, nu putem să nu observăm un succes înregistrat recent, mai exact săptămâna trecută, şi anume avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru lichidarea instanţelor economice, şi să nu apreciem reuşita domnului Tănase din acest punct de vedere.
  Cert este că Ion Muruianu va rămâne pentru totdeauna ca o pată ruşinoasă peste justiţia Republicii Moldova, ca un magistrat limitat, a cărui incompetenţă a fost remarcată chiar de judecătorii CEDO.
  Chiar dacă ministrul justiţiei, dl Alexandru Tănase, nu va reuşi aplicarea în totalitate a reformelor sale în acest domeniu, detronarea lui Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi a nucleului corupţiei din CSM, condus de Nicolae Clima (ambii foşti acoliţi ai regimului totalitarist Voronin) va rămâne în istoria justiţie drept cea mai importantă reformă.
  http://www.hicsuntleones.eu

 2. Gabriel

  “faptul că nu se căieşte de cele comise!!!”, cum s[ se c[iasc[ fetele daca nu au comis? Dar judecatorul oare se caieste???,

 3. Panait

  Concluzia inevitabila care se trage din tot ce s-a intamplat in aprilie in comisariate este
  ca judecatorii, procuratorii, politistii si chiar unii dintre “avocatii de oficiu”, au parerea ca pot schimba regulile, procedurile, si drepturile constitutionale la oricare moment, dupa voie, chief, sau bunul plac, si mai rau decat asta, ca aceste schimbari sunt perfect acceptabile la fata locului, deoarece tot ei pot mintii mai tarziu ca “n-au auzit de nici o plangere”, si sa fac cu totii ca ploua, sperand ca trece momentul greu si lumea uita. Ia uite ca nu trece momentul … si intrebarile raman: s-a primit ordin politic sa procedeze in felurile care au procedat, cu incalcarile grosolane a drepturilor omului, la limita unor crime contra umanitatii, sau asa au fost ei inspirati la fata locului? Pentru cei care furnizeaza informatii care arata ca a existat ordin politic, merita sa le mearga mai usor.

 4. Gheorghe

  Este foarte stranie justitia in Moldova. De ce acest judecator Popovici nu este tras la raspundere? In fata legii toti trebuie sa fie egali.

 5. Gelu

  Oxana de ce nu recunosti, ca tu esti sefa Organizatiei nonguvernamentale din Cahul, si in Chisinau la 7 aprilie, tu nu ai fost de flori de CUC…
  Ai fost si ai participat la dizmatul din piata si povestile tale de neparticipare la protest sa le creada Alina Radu si Ziarul de Garda

 6. Nalea

  Eu in locul acestui judecator asi solicitarea atragerea voastra la raspundere. Orice informatie trebuie verificata si apoi publicata. Aceste articole sunt de risul mitelor. Aveti un sir de informatii minciunoase:
  – nici un judecator din judecatoria de sector din Republica Moldova nu are salariu lunar de 5770 de lei(salariu lunar al judecatorilor de sector este de la 2500-4000 maximum, in declaratia de venit se include si ajutorul material si concedialele).
  – in cadrul procesului administrativ nu este nevoie de prezenta avocatului.
  In cazul in care ai copil, nici o mama sanatoasa nu lasa copilul acasa si pleaca la manifestatii la capitala.

 7. Nielu

  Nalea, ajutati-ma va rog sa inteleg, pentru ce ar primi judecatorii ajutoare materiale, in valoare de cel putin 1700 lei pe luna, ca asa ar fi daca ar avea salariu de 4000, nu?

  • Esential

   Nielu, “m-am ingrasat putin, dar imi sade bine”… Eu pot sa-ti spun ce e cu ajutoarele materiale. Daca tii minte, si tu primeai ajutoare, ca din salariu nu te-ai mai fi “intretinut” cu mine. Salariile sunt pentru neveste, iar ajutoarele materiale – pentru celelalte.

 8. Nalea

  Pentru Nielu
  Eu m-am referit la ajutorul material ANUAL, pe care il incaseaza orice bugetar, conform legislatiei, la iesirea anuala in concediu. Domnilor jurnalisti m-ai studiati putin…

 9. Pandele

  Nalea , draguto!!?
  De cand dai tu indicatii pretioase presei, fata mosului? De cand esti judecatoare la Komunisticikaia Partia? PRESA nu da socoteala la nimeni!! Ai inteles? Mai repet odata? Sa=ti intre bine, de tot la tartacuta aia a matale prea plina de “nevinovate ” ganduri comuniste ce ti-am spus!! Habar nu ai ce e pa lumea asta , madam!! Tu stii una si buna ce ti-au predat comunistii la Facultatea ta de drept!! Eu na si mir cum nu te pun la punct cititorii si jurnalistii de sa-ti mearga vestea trei hotare!! PRESA NU DA SOCOTEALA LA NIMENI!!Doar in fata propriei sale constiinte si a consiliului deontologic al jurnalistilor, care trebuie sa aiba un Cod deontologic! Dar nu aprobat de POLITIE si NICI DE PARLAMENTTRIBUNAL!!! Fugi repede si spune la toti ce ti-a scris unul din ROMANIA!!Sau daca vrei din EUROPA!!

 10. Pandele

  Legat de justitie se poate observa exact aceeasi situatie ca si in ROMANIA!! Ultima reduta a comunismului!! De 20 de ani se incearca cu democratia sa fie curatat terenul de leprele comuniste. Si inca nu s-a reusit!! Sa speram ca anul asta odata cu aplicarea Referendumului si reorganizarea parlamentara. Daca nu se reuseste , Romania poate ajunge pana acolo incat sa fie suspendata din UE!!Legea lustratie in justitie mai ales este obligatoriu de aplicat. A fos destul!! De aceea nu progreseaza lucrurile!! Dreptul comunist cu dreptul capitalist se bat cap in cap!!

 11. walmart coupons

  Vă mulţumim webmaster pentru un astfel de post pe blog semnificativ . Sunt impresionat de opinia dumneavoastră cu privire Ziarul de Garda
   | Nr. 261 (28 ianuarie 2010)
  » Judecatorul din iad II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *