Judecătorul din iad

260-judEl este judecător cu un salariu net de 5799 de lei pe lună. Ea este întreţinătoarea unui copil minor cu venituri foarte modeste. Niciunul dintre ei nu bănuia de existenţa celuilalt. Întâlnirea lor a durat doar 3 minute, în cadrul unui proces judiciar organizat la Comisariatul de poliţie. După aceea, viaţa lor s-a schimbat brusc. El este acum cineva care a condamnat o persoană în afara instanţei, fără avocat, şi continuă să primească salariul de 5799 de lei. Ea – condamnată într-un proces în care a reuşit să îşi rostească doar numele.

Atunci când Oxana Radu s-a întâlnit pentru prima şi singura dată în viaţă cu judecătorul Dorin Popovici, avea foarte multe de spus. După 40 de ore de detenţie arbitrară, după un arest în fapt de noapte, după ce a fost dezbrăcată până la piele, într-un spaţiu public plin de poliţişti, după ce rugăminţile ei de a-şi suna copilul s-au lovit de zeci de ori de pereţii celulei fără vreun ecou, după ce a îndurat sete, foame, disperare, după ce a aşteptat un avocat fără să îl fi văzut în ochi, după ce nu a avut acces cel puţin la un telefon, după 2 zile de izolare într-un iad de neimaginat, Oxana a ajuns în biroul poliţienesc în care o aştepta un bărbat în mantie judecătorească.

La 9 aprilie, pe la amiază, fetele ţinute în subsolul Comisariatului General de Poliţie (CGP) au fost ridicate la etaj, aranjate cu faţa la perete şi cu mâinile la spate, lângă uşa unui birou. Din 3 în 3 minute, uşa biroului se deschidea şi de acolo se auzea: “Următorul!”.

După 2 nopţi nedormite, fără hrană şi apă, Oxana privea pierdută peretele poliţiei şi încerca să îşi adune gândurile. Nu ştia exact că va da ochii cu un judecător, dar spera foate mult că va întâlni un om căruia urma să îi povestească cinstit şi sincer tot ce i s-a întâmplat.

Judecătorul nu a auzit asta

“Era 7 aprilie seara. Eram într-un microbuz Chişinău-Cahul. Prin preajma cinematografului Gaudeamus, un inspector a oprit maşina. Ne-am trezit înconjuraţi de bărbaţi mascaţi, care ne-au ordonat să închidem telefoanele şi gura şi să îi însoţim fără panică”, povesteşte Oxana. Printre cei 8 reţinuţi erau trei fete: Oxana, sora ei, Ludmila, şi încă o tânără din Cahul.

Atunci, noaptea, cei 8 au completat mulţimea adunată la CGP. “Curtea era plină cu băieţi, pe jos, pe lângă pereţi, nu aveai pe unde păşi. Acolo, în ogradă, fetele au fost adunate într-o parte, la o masă. Fără nicio explicaţie, ni se luau amprentele. Eram privaţi de toate lucrurile personale. Erau multe fete. Am fost duse într-o cameră unde mai erau vreo 7 tinere. Nu am văzut alte camere – când intrai acolo, ţi se spunea să priveşti în jos, să stai cu faţa la perete. O fată a privit într-o parte şi a fost trăsnită cu capul de perete. De frică, nu vroiam să mai privim nicăieri”, spune Oxana.
Între timp, avu loc întocmirea proceselor-verbale şi percheziţia corporală. Percheziţia fetelor a fost efectuată, da, e adevărat, de bărbaţi-poliţişti, şi a durat ore în şir. “Cel mai dureros a fost să fim dezbrăcate şi ţinute aşa, goale, ni se spunea cu râsete că dacă am îngheţat – să facem aşezări. În preajma anchetatorului era o doamnă care râdea. Uşa era deschisă şi din coridor ne privea şi ne comenta oricine. Nu pot spune cât a durat, de frică, de şoc, nu ţin minte orele. A durat atâta cât s-a completat procesul-verbal.”

“Numele. 5 zile de arest. Următorul!”

A doua zi, pe la ora 9, a venit un procuror. Nu s-a prezentat, nu şi-a spus numele, dar le-a întrebat dacă poliţiştii s-au purtat frumos. Oxana a răbufnit, dar nu să se plângă pe poliţişti, se temea că procurorul nu o va înţelege, ea a răbufnit în rugăminţi – să îi permită un apel telefonic scurt, cel mai scurt posibil – doar ca să audă vocea copilului ei mic rămas singur acasă, care o aştepta şi care nu mai ştia nimic de mama sa. Nici Oxana nu ştia nimic de copil, căci îl lăsase în grija unei vecine pentru o zi, pentru 7 aprilie doar. Procurorul, însă, a fost foarte explicit şi i-a propus o negociere. “A spus că nu poate să mă ajute cu telefonul, pentru că trebuie să negociez cu şeful izolatorului.”

“Următorul!” s-a auzit în coridorul CGP şi Oxana a fost smulsă de la perete şi împinsă în birou. La masă era un bărbat bine, îmbrăcat în mantie. Părea sătul, împlinit, se vedea pe chipul lui că are familie, probabil, copii. Oxana se gândea că un asemenea om o va înţelege, o va elibera şi poate îi va da voie imediat să îşi sune copilul. Dar toate gândurile Oxanei nu au ajuns niciodată la urechile judecătorului Dorin Popovici. “Numele!” – a fost prima propoziţie-cuvânt rostită de judecător. “Oxana Radu”, a fost singura propoziţie rostită de ea. “Cinci zile îţi ajunge? Eşti liberă. Următorul!” – a fost a doua şi ultima frază rostită de judecătorul Popovici în faţa condamnatei Oxana Radu.

“M-au dus înapoi la subsol. Abia la uşa celulei mi-am dat seama că a fost un proces. Mi-am zis atunci: “Degeaba mi-am pregătit atâtea dovezi şi argumente. Nu m-a întrebat nimeni. Gata, sunt condamnată”.

Condamnarea a însemnat foarte mult pentru Oxana. A însemnat că toate fărădelegile care i s-au întâmplat au fost confirmate ca legalităţi din partea judecătorului care a lucrat la 9 aprilie la Poliţie, la fel şi fărădelegile care au urmat au fost legiferate de el.

18 ani în celulă

După condamnare a urmat prima masă în ultimele 2 zile. Pâine şi apă. Apoi, a doua zi, dimineaţa, un drum lung în neştire. “Pe la 5 dimineaţa, ne-au încărcat într-o maşină. Nu ne-au spus unde ne duc, deşi am întrebat tot drumul. Sora mea se simţea foarte rău, a vomitat, de stres şi de foame, dar nimeni nu s-a interesat de noi, nu ne-a lămurit nimic”. După vreo 4-5 ore de drum, au înţeles că au ajuns la Drochia. Acolo şi-au ispăşit pedeapsa decisă de judecătorul Popovici. Erau multe fete acolo. O tânără de la Orhei împlinise 18 ani în celulă.

„Sunt profund dezamăgită de rezultatul controlului efectuat de Consiliul Superior al Magisraturii (CSM) în urma plângerii clientei mele referitoare la comportamentul abuziv al judecătorului Dorin Popovici, care a examinat cauza administrativă împotriva Oxanei şi Ludmilei Radu (posibil şi altele) în incinta CGP Chişinău, fără a oferi persoanelor deţinute posibilitatea de a explica starea fizică şi psihică, reieşind din circumstanţele suferite anterior; fără examinarea altor probe decât raportul întocmit de colaboratorii de poliţie cu aplicarea torturii şi altor tratamente inumane şi degradante, fără a oferi dreptul persoanelor învinuite de a-şi expune poziţia. CSM nu a găsit niciun temei pentru intentarea procedurii disciplinare – acesta este răspunsul primit la 14.01.2010», a menţionat Natalia Moloşag, avocata surorilor Radu, într-un comunicat de presă lansat de Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM) la 15 ianuarie.

Judecătorul lucrează judecător

IDOM şi-a exprimat public îngrijorarea faţă de procesul de examinare a plângerilor de către CSM în legătură cu comportamentul unor judecători care au examinat cauzele participanţilor la evenimentele din aprilie 2009. Avocatul Victor Panţâru a făcut referinţă la Hotărârea CSM din 12 ianuarie 2010 cu privire la neprelungirea mandatului unor judecători de instrucţie, care au comis încălcări grave ale legislaţiei. Numele lui Dorin Popovici lipseşte din acea listă.

“Legislaţia trebuie aplicată uniform, fără standarde duble. Din aceste considerente, chem CSM să-şi revizuiască hotărârea referitoare la judecătorul Popovici. La fel, fac un apel către toţi membrii CSM să nu se limiteze doar la plângerile depuse de cetăţeni sau avocaţi, dar să facă uz de dreptul de autosesizare», a declarat avocatul Victor Panţîru.

Judecătorul Dorin Popovici ne-a răspuns marţi la telefonul din biroul său de judecător. A spus cu fermitate că nu a auzit de plângerea Oxanei Radu şi că nu va răspunde la nicio întrebare a ZdG. “Toate întrebările la persoana responsabilă de relaţii cu presa sau la CSM”. Oleg Sternioală, preşedintele Judecătoriei Buiucani, unde activează Dorin Popovici, ne-a spus că nu a auzit de protestul IDOM şi că doar CSM poate reacţiona în acest sens.

La CSM am fost informaţi că despre plângerea Oxanei Radu nu se cunoaşte nimic. Vom reveni.

PS Autoarea articolului nu are nicio relaţie de rudenie sau de orice alt ordin cu victimele descrise în articol. E doar o coincidenţă de nume.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

49 comentarii

 1. Roman

  ,, nu lasati lucrurile asa,,, luptati,, bateti-va pana in panzele albe , acel judecator”’ trebuie sa plateasca pentru faptele sale

 2. celine

  Ingrozitor. Abia astept sa se faca dreptate. Pentru asta, trebuie ca toate victimele sa aiba curajul sa spuna ce lis-a intamplat. Succes celor celor care investigheaza acest caz!

 3. Junimea

  Toti cei implicati in constringerea ilegala de cetateni trebuie sa fie anchetati intr-un dosar comun investigat de juristi internationali
  Daca RM nu accepta investigarea evenimentelor din 7 aprilie de juristi de talie mondiala atuci Republica Moldova automat devine o zona separatista izolata prin duble standarte de dreptul international.

 4. eva

  dupa toate milioanele de euro venite din Europa in scopul modernizarii si transparentei justitiei- acesta e rezultatul. Avem nevoie de judecatori din Uniunea Europeana, daca tot UE ne sprijina financiar.Atunci se va termina cumatrismul si alte tipuri de rudenie sau prietenie din RM.
  Sunt studenta la Drept si mi se face sila de justitia din RM. De fapt Injustitia.

 5. eva

  Recent am aflat ca o fetita de 8 ani si un adolescent de 14 ani, au fost condamnati penal pentru violare de domiciliu, si introdusi in baza de date a MAI. Unde s-a mai vazut asa ceva? Politistii, procurorii, judecatorii, anchetatorii, si toti cei implicati in asa procese – trebuie bagati la puscarie pe viata !!!

 6. lilia

  Oameni buni pentru cei ce nu stiu!!!!!!
  ATit timp cit TATAL lui Dorin POPOVICI – TUDOR POPOVICI lucreaza judecator la Curtea Suprema de JUstitie nu de azi si nu de eri si mai era si presedintele ASOCIATIEI JUDECATORILOR nu sperati ca se vor lua careva masuri cu astfel de judecatori eu cred cu aceasta am spus multe

 7. Eu

  E putin doar de dat afara asa judecatori. E prea putin. El miine o sa fie la alt post sau in afaceri. Trebuie tras la raspundere, trebuie sa vada si el ce inseamna izolator, ce inseamna frica. Altfel el asa si nu o sa inteleaga ce inseamna LEGEA, care cica e pt toti.

 8. porcescu

  ooooooooooooooo, daca taticu e judecator raspunyator de etika, apoi fiul e normal sa primeasca salariu fericit! Doamne, de-ar fi macar un judecator trantit cu capul de perete si dezbracat in public, apoi judecat!

 9. khalo

  Din păcate se pare că se repetă aceeaşi poveste din România: vinovaţii pentru crimele din ’89 sunt de “negăsit”.
  Motivul: acest lucru ar însemna, fie auto-denunţ (ceea ce nu se va întâmpla niciodată – niciun om nu va renunţa la propria lui libertate pentru anumite principii, mai mult sau mai puţin flexibile), fie decizia de condamnarea a lor ar fi în mâinile unor oameni lesne de prins în chingi – a se citi lesne coruptibili.

  Nu vreau să par neîncrezător, dar singura soluţie ca acei oamenii să fie acuzaţi (atât în România cât şi în Moldova) este, cum spunea altcineva mai sus, aducerea de judecători din Uniunea Europeană – lucru, bineînţeles, imposibil.

 10. Antoniţa Fonari

  Bun articol, subiectul doare şi bine că sunt jurnalişti curajoşi care ajută aceşti oameni prin cuvântul lor. Bravo, Alina!

 11. alina.radu

  Multumesc tuturor pentru lectura, reactii si opinii. O mare rugaminte pentru cei care preiau articolul: nu scoateti in titluri notiunile sexy, de dezbracare, cum a facut Unimedia. Nu fata dezgolita e problema aici ci judecatorul imbracat. Haideti sa nu daunam victimei, scotand’o “dezbracata” in atentie, haideti sa “dezbracam” sistemul judiciar si politienesc de gresiti si de greseli. Cu respect pentru toti care intra pe zdg – a.r.

 12. Baraboi

  Parca m-am intors la cartile cu ororile NKVD.

  Sa fie oare atat de vanduti politistii, procurorii si judecatorii regimului comunist? Si inca mai lucreaza si astazi in sistem…

  Dar anume cu jertfa acestor tineri (tinere) comunismul a fost trimis la gunoiul istoriei.

  Iata cine merita cu adevarat remarcati, chiar si prin distinctii guvernamentale!

  In schimb, Ghimpu a imprastiat ordine si medalii la stanga si la dreapta, celor care le-au meritat si nu le-au meritat,

  iar acestor tineri – care au adus schimbarea prin jertfa lor – nu l-a mai ajuns puterea pe Ghimpu…

 13. viorica

  Este shocant si dureros, cum pot acesti judecatori sa-si priveasca copii si sotiile lor dupa ce fac asa ceva, se gindesc ca miine ar putea ajunge in acesta situatie ei, sau cele mai dragi fiinte, ………numai daca au ei asa ceva, probail ca ar vinde si parintii lor pentru un post de munca platit, nemai vorbind de tara sau neam. Scirbos……….Alina iti multumim pentru realitate, iar fetelor le dorim sanatate si Domnul sa le pazeasca, suntem alaturi de voi.

 14. Andrei Panait

  Ce se citeste aici este o barbarie de nedescris si ce nu se aude nicaieri in lume, in orice caz in “prima lume”, adica in Europa. Suna caracteristic totusi de ce se poate intampla oriunde in fostul spatiu sovietic, unde drepturile omului inseamna foarte putin, iar o uniforma si un titlu confera o putere absoluta, sau macar … inchipuita. Suna de asemenea caracteristic pentru situatii de maxima ticalosenie, cand oamenii isi pierd ultimele urme de umanitate si bunu simt, poate pe timp de razboi, dar este socant in mod special ca victimele acestui abuz de care citim sunt femeile, de parca elementul de perversitate sexuala a celor “cu uniforma, titluri, si epoleti”, si-a gasit victimele cele mai vulnerabile, pentru a-si satisface nu numai setea de razbunare (pe tineretul care la zdruncina si le ameninta in mod real sau ireal baza de putere in stat), dar si la un adica perversiunea, libidinosenia. Pedepsele care se asteapta pentru (in curand fostul!) judecator Popovici, precum si pentru toate cadrele de politie de la comisariatul Buiucani implicate in aceste abuzuri din aprilie 2009 trebuie sa fie pe masura, deoarece acesti oameni sunt pur si simplu niste jeguri care dezonoreaza titlurile si uniformele care le detin si care le poarta, lucru care este profund dezonorant statului care le acorda. Detin functii publice, dar s-au dovedit a fi pericol pentru public, si pentru asta merita destituire din functie (si asta imediat, far nici o amanare) in timp ce se ancheteaza cazurile, apoi un proces echitabil, iar daca dovezile pentru aceste abuzuri sunt suficient de clare, apoi se asteapta o sentinta de inchisoare cu ani seriosi, depinzand bine-inteles de gradul de implicare in abuzurile respective. Pentru Oxana Radu si pentru celelalte victime, asa cum spune Dna. Alina mai sus, trebuie sa avem cel mai mare respect posibil pentru curajul care se cere pentru a aduce la lumina aceste abuzuri, si simpatie pentru chinurile si traumele care le-au suferit din cauza acestor jeguri (cu parere de rau nu gasesc alte cuvinte – nici cuvantul “animale”, nici “criminali” nu le face cinste) imputernicite de o “putere de stat” ilegala si anti-constitutionala. Cea mai mare bine-cuvantare posibila este ca regimul Voronin nu mai este la putere, sa continue sa perpetueze astfel de abuzuri criminale. Judeactori, politisti si procurori = Jeguri, lasi, si porci.

 15. Drize

  Cineva şi-a pus întrebarea întru cît sunt de corecte faptele expuse în articolul dat???
  vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că sunt fapte umflate. Aşi începe chiar de la salariul judecătorului care l-a indicat jurnalista. După mine ar fi cazul de a mai verifica un pic informaţiile înaite de a le publica. Or, în goană după sensaţii şi informaţii şocante se lasă pe planul 2 etica de jurnalist şi chiar bunul simţ de Om. Aşi recomanda “jurnalistei” să studieze un pic legea cu privire la salarizarea în sectorul bugetar unde va stabili cu mirare care este salariul unui judecător. Astfel, chiar din start în articolul său dănsa deja a dat informaţie care nu corespunde adevărului. Reieşuind din cele stabilite şi din faptul că jurnalista nu verifică ceia ce scrie, mă uit sceptic la toate cele descrise în articol.

 16. Grigore

  Am citit in comentariile de mai sus despre Popovici-senior; sunt de acord ca asta explica mult de ce nu a fost sanctionat in nici un fel popovici-junior, dar nu pe deplin. Problema este si in alte persoane din vina carora sistemul judecatoresc este asa cum este. Primele doua nume care merita pomenite sunt cele ale lui nicolae clima, presedintele consiliului superior al magistraturii si ion muruianu, presedintele curtii supreme de justitie; dar si multi, multi altii – judecatori, procurori, politisti.

 17. Grigore

  pt Drize – stimabile, salariile judecatorilor incep de la 6 mii. Adica, atunci cind dna Radu a scris 5.799, intr-adevar a admis o eroare, doar ca nu in directia in care scrii dumneata. De fapt salariul unui judecator este mai mare. Repet, SALARIILE JUDECATORILOR INCEP DE LA 6.000 de lei. La care se adauga o gramada de sporuri, adaosuri si multe altele. Dupa care, nu trebuie sa fie omis faptul ca o buna parte dintre ei iau mita intr-o zi cit salriile pe jumatate de an.
  Dar, ce-i cel mai important – SUBIECTUL articolului era altul.

 18. Nu torturii

  Trimiteti o sesizare si la Ministerul de Justitie din MD, precum si in limba engleza la Uniunea Internationala/Europeana a Judecatorilor (European Association of Judges, la care MD cred ca e parte, prin Asociatia nationala de profil).
  Faceti-i de rusine, trimiteti materiale si in limba romana la UJR(Uniunea Judecatorilor din Romania), si din nou in engleza la comisarul european de drepturile omului, suedezul Hammarberg, la Comitetul European contra Torturii etc.Ideea e sa afle toata Europa, rahatul e prea mare ca sa fie ascuns. Bravo AR pt art.!

 19. eva

  EU I-AS BAGA LA RACOARE PE TOTI JUDECATORII, POLITISTII SI PROCURORII, CARE AU COMIS MACAR O EROARE, IAR DIN VINA LOR CINVE SUFERA PE NEDREPT.
  CIT PRIVESTE MITA – E CA SI LA MEDIC LA NOI IN TARA – NU AI BANI – NU DAI BANI – NU II INTERESEAZA CAZUL TAU…BA MAI MULT , TU CA RECLAMANT, TE POTI TREZI DUPA GRATII, DACA PARATUL PLATESTE BINE….
  EU CRED CA CISTIGUL DIN MITA A ACESTOR MAI OAMENI DE DREPT ESTE DE CIRCA ZECE MII EURO PE LUNA…..SI NU 6000 LEI….EI NICI NU RECUNOSC VALUTA NATIONALA…

 20. niculex

  Multumim f. mult “ZDG” pentru curajul de care dati dovada, pentru investigatiile periculoase pe care le faceti.
  As avea si eu o mare rugaminte: sa publicam mutrele tuturor acestor pseudojudecatori Dorin POPOVICI — TUDOR POPOVICI; Oleg Sternioală, samd. Sa le vada, astfel, moaca toata lumea. Poate macar asa le va fi rusine de cei care-i cunosc.

 21. niculex

  P.S. Poate mai degraba le pune( mutrele acestor jigodii) cineva din forumisti. Poate cineva da de mutrele acestor “legiuitori”?

 22. Larisa

  Alina, sunteti o persona foarte curajoasa Cred, ca multi ar trebui sa biruie frica din ei si sa va urmeze exemplul. Ma refer la cei ,care cunosc lucrurile din interior ,dar se tem s-o faca.Va doresc D-voastra si tuturor colaboratorlor ZDG succese in activitatea de asanare a societatii, in care locuim.

 23. matasaru2004

  dom Tanase,
  dupa ce terminati cu judecatorul Popovici ,treceti imediat prin biroul de alaturi,pe la acel judecator de instructie Morozan si „de coada si peste fereastra ,de la et.V„!
  Pun pariu ca aciasta inaltime nu-l ea.
  Apoi treceti si pe la jud.A.Panova,cu unsori BOMBENGHI pentru cucuile promise de V.Voronin-„cu doi punmni in cap„.
  si de sus pana jos prin toate judecatoriile, peste un birou,treceti cu naftalina,carboanca/sernaea mazi,vazilina si alte remedii contra matretzii,raei si alte mancarimi comoniste.
  aceste medicamente relativ nu-s asa de scumpe.

 24. wzaaap

  Pentru desteptii de Andrei Panait si niculex. Cine sunteti voi, nespalatilor ca sai comparati pe judecatori cu jigodii si jeguri. In primul rind e incorect ai jigni pe toti judecatorii. Si in al doilea rind ce fel de dreptate ati face voi in tara asta, daca vati format opinia ascultind doar o singura parte, fara ai da dreptul la aparare si celeilalte parti. In acest caz nu sunteti ku nimic mai buni decit “jigodiile” la care vati referit

 25. matasaru2004

  pt wzaaap:
  …ascultind doar o singura parte, fara ai da dreptul la aparare si celeilalte parti…
  la sigur ca esti judecatoare din Judecatoria sect.Centru et.IV . (cu toate ca acest substantiv-judecator nu se declina ca si cuvantul ,,Tovarisci,, sa facem o abstractie pt daca ,sa ne referim la persoane sa stim ca-s de genul ambigen. Wzaaap ,persoana daca n-are gen,se poate multe de spus…..)
  Asa ca, judecatorulei cu ,,pi..da,, sau cu cabluci,
  scoate koaele de pe ochi si citeste atent comentariile de tine mentionate mai sus.
  Te simti cu ,,musca pe caciula?! de ce Wzaaap,nu fara anonimat?

 26. galina

  ESTE DOAR PàREREA MEA…CARE PROVINE DE LA FRATELE PE NUME:INTUITUL.

  CU RESPECT….SHI DRAGOSTE.

 27. Panait

  La prima vedere wzaap s-ar putea sa aiba ceva important de spus, anume cand spune: “e incorect ai jigni pe toti judecatorii”, INSA … din moment ce unii au incalcat atat de grav drepturile omului (in sprijinul unui regim dovedit abuziv si ilegal) si constitutia tarii, si dezonorandusi profesia, atunci ceilalti care nu poarta nici o vina sunt obligati sa se ridice in picioare sa spuna ceva. Persoanele corecte trebuie la un anumit moment sa se DE-solidarizeze de cele care au comis abuzuri, pentru a incepe curatenia.

 28. wzaaap

  In cazul in care ZDG se considera a fi unul corect, sunt absolut dezamagit. In fuga dupa sensatii si rating ati uitat ca sunteti oameni si sunteti inconjurati tot de oameni. Sunteti una din cele patru puteri in stat, dar cu parere de rau sunteti PARTINITORI. Nu sunteti demni de a fi auziti. RUSINE

 29. Panait

  wzaaap, cum ai fi vrut sa se raporteze abuzurile, daca nu asa cum au fost raportate de catre ZDG? Sau poate ai fi preferat ca ZDG sa nu raporteze DELOC ce s-a intamplat? Eu consider ca ZDG a raportat cat mai obiectiv posibil. Chiar s-a dus atat de departe sa-i ofere judecatorului Popovici dreptul la replica! … dupa care acesta a spus că “nu a auzit de plângerea Oxanei Radu şi că nu va răspunde la nicio întrebare a ZdG”. Daca nu ai ceva constructiv de oferit in schimb, sau vreun argument cât de cât inteligent, mai bine tie sa-ti fie tie RUSINE de astfel de pozitie care o adopti, de SFIDARE a celor care ISI CER DREPTURILE FUNDAMENTALE. ACESTE DREPTURI SUNT GARANTATE PRIN CONSTITUTIA REPUBLICII MOLDOVA, SI _NEGAREA_ ACESTOR DREPTURI DE CATRE JUDECATORI (SAU PROCURORI, SAU POLITIE) SE PEDEPSESTE PRIN LEGE, DUPA ACEIAS CONSTITUTIE.

 30. Drize

  Pentru Alina Radu.
  Sus’in cele scrise de mine anterior . Iar referitor la declaraţia la care mi-ai dat adresa, ar fi cazul de citit că persoana declară că el împreună cu membrii familiei a avut următorul venit.
  Pentru Grigore. Eşti prea dezgustător cînd scrii despre ce nu ştii. Ţi-aşi mai recomanda totuşi să mai consulţi actele normative. Pentru informare ca să nu scrii prostii cu aşa litere mari. salariul unui judecător din instanţa de fond constituie 4200 lei plus sporul pentru grad care constituie aproximativ 200 lei. Iată aşa. dar ceia ce scrii despre mită a lătra aceasta nu înseamnă a dispune de careva informaţie corectă. Tu personal ai dat la careva judecător mită??? Atunci de ce faci afirmaţii de acest gen??? Ţi-ar fi un pic ruşine. În sistemul judecătoresc minceşte atîta lume cinstită şi onestă, iar tu cu cîteva “cuvinte” de ale tale ia-i murdărit din cap pînă în picioare. Ruşine……

 31. Panait

  Drize, nu cred ca conteaza salariul unui judecator. Despicam firul in 4. Indiferent ce salariu are, nu ii este permis nici sa incalce drepturile fundamentale ale omului, nici sa accepte mite, dar acest lucru din urma este crima mai mica dintre cele 2. In privinta mitelor, hai sa zicem ca multi nu iau, sau nici unul nu ia, dar atunci dece toata lumea o ia ca buna ca merge, si ca judecatorii, precum si politistii, accepta mite? Undeva si undeva a trebuie sa inceapa aceasta poveste, nu s-a inventat asa o calomnie generala din senin despre atat de multi judecatori sau politisti pentru a le improsca numele si profesia lor cu rahat. In alte tari unde nu se practica, apoi nici nu se discuta, nici la nivel de zvon. Este ilegal sa oferi mita, precum este sa accepti mita, dar toata discutia asta de salarii si mite este o diversiune stupidă de la subiectul articolului, si ce se discuta in primul si ultimul rând: incalcarea barbara si brutala a drepturile omului fundamentale, si a unor cetateni, perpetuata de catre niste functionari publici care isi detin acele functii NU pentru a-si bate joc de cetateni sau sa-i omoare cu bestialitate, ci pentru a SERVII pe cetateni, si pentru a le GARANTA drepturile, drepturile GARANTATE prin constitutie.

 32. Catea

  Eu cred ca ar trebui toti sa isi primeasca PEDEAPSA !!! toti care au fost implicati in veriga de faradelegi, nu numai judecatorul !

 33. wzaaap

  Pt. panait. In privinta dreptului la replica al judecatorului (oricare, nu am in vedere jud. vizat). Fiecare judecator pe zi are cite 5,6 sedinte de judecata. Si in orice conflict sunt doua parti, si fiecare are dreptatea ei. Si oricare dicizie nu ar lua judecatorul, oricum una din parti pierde dosarul si ramine “botoasa” pe judecator care nu a facut dreptate. In ce situatie am ajunge, daca toti cei cu ds. pierdute ar scri si sar adresa in massmedia, si toata massmedia, dupa cum am spus in goana dupa sensatii, ar sta la pinda tuturor judecatorilor, ca acestia in fiecare zi sa faca comentarii. Nu sustin pozitia niciuneia din parti, nici a judecatorului nici a Oxanei. Dar daca ne consideram a fi corecti, ar urma sa respectam legea si pe cai legale a dobindi kiar elibararea din functie a jud. vizat, dar nu stind la comp. si posta pe forum aberatii şi prostii pe care leam citit mai sus. Dar sa gindit cineva ca avind in vedere evenimentele din 7 aprilie, ca acest judecator a primit ordin “de sus”, cu conditia eliberarii din functie în caz de refuz. De ce nimeni nu scrie ca, regimul com. a bagat frica in toti si in MAJORITATEA judecotorilor. A da ordine toti sunt buni dar cind apare problema a raspunde pentru actiunile sale, toti stau ku fundul la gard. OARE NIMENI NU INTELEGE KA ACEST JUDECATOR ESTE UN TAP ISPASITOR?????? si ca vina lui consta doar in faptul ka vrea si el acest post ca sasi creasca familia?

 34. Constantin

  @wzaaap. Daca un judecator se conduce dupa ordinele de sus si nu dupa lege, atunci el nu mai poate fi judecator!!!!!!Dar daca judecatorul are pacate , iar cei de sus cu ordine stiu pacatele lui atunci sigur ca judecatorul asculta de ordine si nu de lege si este un judecator de buzunar. Tap ispasitor nu tap ,poate capra ori porc ori jitî impuţîtî in mantie de judecator, dar fiecare trebue sa raspunda pentru faptele sale in fata legii, daca nu se teme de Dumnezeu. Cunosti tu oare Wzaaap cati fosti politisti,cu studii superioare juridice ,onesti, , dar care nu au ascultat de ordine ilegale ,au plecat singuri si isi castiga existenta muncind pe la constructii in Rusia si Europa???Crezi ca ei nu au fi vrut sa munceasca la ei in tara pe profesie si nu la straini salahor ??? Si nu ne mai spune povesti despre faptul ca judecatorii nu iau mita.De la 3 la 7 ani , ori amenda , ori puscarie ori conditionat????????? O hotaraste judecatorul in DELIBERARE unde numara RUBLA.

 35. wzaaap

  Pt. Constantin. Spui ca judecatorul numara rubla. Da dece nu spui atunci ca “jitili impuţîti” în forma de politist pentru bani distrug o gramada de dosare, si le trimit in judecata doar pe cele in care persoanele au refuzat sa plateasca. De ce nu spui ca “jitili impuţîti” în forma de politist sub pretextul unei perkezitii le baga droguri oamenilor in case si in buzunare ca tot ei sa le gaseasca si sa le ceara mii de euro unor oameni nevinovati, stii tu pentru ce. Politisti = onesti, care nu au ascultat ordine si au plecat singuri… Cred ca nu vorbesti serios. Daka ai pune mintea in miscare tiai da seama, ka daka pleaca un judecator sau un politist onest din post, pentru ca nu vrea sa asculte ordine de sus, vin altii in locul lor “cuminti şi ascultatori”. Astfel porblema nu se rezolva niciodata si mai departe vom trai in “rahatul” de azi. Sarpele tre de taiat de la cap. Atunci nu vor mai fi indicatii “de sus”, dosare la comanda şi cazuri de genul Oxanei.

 36. Constantin

  @ wzaaap .Din fiecare promotie a Academiei de Polite de circa 180 ofiteri, in organele de politie peste 2-3 ani raman sa lucreze doar in jur de 60-70 persoane.In politie activand ofiteri cu catedra militara de 6 luni , de la institutii civile, care invata la f/f pe undeva pe la juridica.
  Locul politistilor corupti,{oborotni } este numai la puscarie, dar nu cum iau de obicei amenda,ori conditionat.
  Justitia in ultima instanta o face oarecum judecatorul, si acolo stii cred foarte bine ca falsurile se vad foarte usor,de gen droguri ori cartuse aruncate in casa.
  Iar sarmanul om daca e cu bani scapa daca nu , pleaca la puscarie sa mai faca planul celor cu legea .
  Iar punandu-mi mintea in miscare vre-au sa-mi cer scuze ca niste nespalati {cum tu ai spus-o mai sus}, am numit cu cuvinte injurioase pe judecatorii onesti care au facut “justitie”ca pe timpul NKVD-ului in comisariatele de politie.
  De fapt societatea civila a mai fost numita “rasuri si lepadaturi”, de vicecomisarul orasului Petru Corduneanu, iar presa trimisa sa se spele.
  Adevarul este ca fiecare va raspunde personal, daca nu in fata legii atunci in fata D-lui pentru faptele facute .

 37. Panait

  wzaap – nu crezi ca trebuie pusa la o parte problema coruptiei si acceptare a mitei? – nu este aceasta problema separata fata de incalcarea drepturilor omului fundamentale din aprilie 2009, din punct de vedere a gradului de seriozitate? Ce s-a intamplat in aprilie a fost o derapare serioasa chiar de la norma (si asa) mai putreda a sistemului de justitie. In afara de incalcarea drepturilor, apare cealalta intrebarea (care pentru unii este deja elementara): incalcarea grosolana a drepturilor omului a fost un rezultat a unui “ordin politic”? Iar daca raul trebuie taiat de la capat cum zici tu, n-a fost deja taiat, odata ce Voronin, Papuc si Reshetnikov nu mai sunt in post? Atunci din punctul tau de vedere, daca nu prin presiune facuta prin mass-media, sau demonstratii de vointa populara, care este urmatorul pas pentru a realiza dreptate in cazurile in care drepturile omului au fost incalcate in aprilie 2009? Iar cu argumentul tau: “vina judeactorului consta doar in faptul ka vrea si el acest post ca sasi creasca familia” … o scuza mai penibila pentru a face rau cuiva n-am mai auzit in viata mea. De parca i-ai face martiri pe sarmanii judecatori, ca au nevoie sa-si creasca familia! De-a lungul istoriei, au fost oameni care chiar cu pistolul la tâmplă au refuzat sa-si compromita moralitatea si umanitatea, iar tu afisezi ca este acceptabil sa faci aceste lucruri fiindca ai nevoie sa te gandesti la burta celor apropiati, judecator fiind, om calificat si educat. De unde vi cu aceste justificari? Chiar ma intreb ….. lucrezi la CSM, sau esti functionar pe undeva in sistemul de justitie a RM?

 38. wzaaap

  pt. Panait.
  1. Poblema coruptiei nu am ridicato eu, A fost o replica pt. Constantin.
  2. Am spus ca nu sustin actiunile judecatorului vizat si daca e vinovat tre sa poarte raspundere.
  3. Iar o propozitie din text, luata aparte, poate fi interpretata cum vrei, da fapt ce ai si facut.
  4. Sunt student, nici rude in sistem nu am, dar cunosc legislatia si am idee de lukrul instantelor jud, a politiei si procuratutii.
  5. Dupa intrebarile tale pot sa presupun ca esti de la SIS.
  6. Si nu fiti atit de rai, miam expus parerea. Si vad ca daca difera de parerea multimii, sar toti in capu meu. Relax, dupa cum am spus, stind acasa si postind msg. nu skimbati nimic. Sau poate cineva din voi pentru a face dreptate in tara, ar fi de acord sa lukreze jud. cu 4-5 mii lei si zi la zi sa se confrunte cu probleme straine, de parca ale lui nu iar ajunge. Oamenii in tarile dezvoltate traiesc bine deoarece isi fac numai lukrul lor si il fac bine. Da noi tot stim si ne bagam capu in toate rahaturile si la toate suntem mesteri, mai ales cu sfaturile. Dak un judecator a incalcat legea, va raspunde, dar ai alinia pe toti in rind si ai injosi nu este corect.

 39. Panait

  wzaap, imi pare rau daca par “rau”, dar nu te-am atacat la persoana, ci am atacat intradevar ceva ce ai spus, in legatura cu (asa cum dau unii scuze pe timp de razboi pentru crime desavarsite – ca au fost obligati sa “asculte ordini”) scuza de ipoteza oferita de tine “am fost obligat sa fac rau la oameni fiindca altfel nu mai primesc salariu sa-mi cresc familia.” – lucru care pe mine m-a frapat intradevar. Vrei sa spui ca nivelul de trai este atat de rau in RM ca judecatorii sa fie siliti din “ordin politic” sa incalce drepturile omului intr-un mod atat de grav? Este o scuza acceptabila pentru tine, sau o ofereai ca ipoteza pentru jud. Popovici? Altfel nu sunt nici-de-cum de ls SIS, ci un simplu cetatean interesat sa sustin cauzele asociate cu drepturile omului. Ai dreptate ca am adoptat o maniera agresiva de dezbatere, dar este in stil civilizat, spre deosebire de Filip Antonio (sau multi altii) care ataca la persoana. Pana la urma apreciez echidistanta dumitale in cele din urma, faptul ca mi-ar raspuns, si pana si faptul ca faci un efort sa aperi dreptul judecatorului vizat (la presupunere de inocenta)! Este un merit. Culmea este ca daca traim intr-un stat adevarat de drept, am fi oblogati sa-i aparam drepturile si lui Dorin Popovici, ca dânsul şi colegii lui (de celulă?) să nu trebuie să stea saracii dezbracati, umiliti, batuti, cu capetele pleznite de pereti daca se uita in sus, ne-avand posibilitate sa contacteze nici familie nici avocat, cu sentinte pronuntate direct in celula in mod absolut arbitrar, sau poate chiar omorati in sange rece si aruncati in curtea unui spital ca in tarile Africane. Asta e marea ironie – ca lupta este pentru a da inapoi tuturor niste drepturi care deja LE AU, prin constitutie, iar tuturor inseamna si la un adica Dorin Popovici si colegii lui din judecatorie, procuratura, si comisariate. Sa avem incredere ca discutia asta merita, si are efect, chiar din spatele tastaturii. Cu discutie incepe totul. Actiunile urmeaza. 😉

 40. matasaru2004

  pt Panait si wzaaap,

  ….Culmea este ca daca traim intr-un stat adevarat de drept, am fi oblogati sa-i aparam drepturile si lui Dorin Popovici, ca dânsul şi colegii lui…,

  …6. Si nu fiti atit de rai, miam expus parerea. Si vad ca daca difera de parerea multimii, sar toti in capu meu…,
  …dreptului la replica al judecatorului…,
  …vati format opinia ascultind doar o singura parte…,

  Totusi ,e forba de un caz inca actual ,,Radu-Popovici/(ca cetatean-judecator),, care e fenomen in RM.
  Wzaaap,incearca sa-i califici fapta(*judecata)lui Popovici, incadrandu-te in normele Legii.(si nu-i necesar pt asa ceva sa ai cunostinte in drept..)
  Nu se incadreaza,nicidecum!
  Atunci,hai pur omeneste sa-l intelegem.
  NU-L POT INTELEGE NICI REESIND DIN LEGE,NICI OMENESTE.
  In sec.XXI,nu e penibil a fi dusman civilizatiei si merita oare lasat?

 41. Romanisipunctum

  Simplu: Jos comunistii!
  Pedepsiti criminalii lor: “judecatori” “Politai” si toata infrastructura care s-a facut vinovata de crimele contra copiilor nostri!
  La puscarie cu ADEVARATII CRIMINALI, comunistii!

 42. nicoleta

  Rushine pentru comunisti…..niste idioti care nu si-au dat seama ce vor face si ca vor distruge viatza a jumate la suta din populatie!!!!unu-doi comunistii la gunoi….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *