Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Judecătorii de pe piaţa drogurilor

Judecătorii de pe piaţa drogurilor

439-droguri1Traficanţii de droguri şi liderii unor grupări criminale internaţionale specializate în comercializarea stupefiantelor sunt eliberaţi din arest cu ajutorul unor judecători compromişi, care argumentează că infractorii ar avea la întreţinere “minori” cu vârsta de 23 de ani. Alţi lideri ai grupărilor, prinşi în flagrant cu kilograme de substanţe narcotice, au fost condamnaţi cu suspendare pentru că “regretă cele săvârşite şi a garantat instanţei că episodul criminal va fi ultimul”. ZdG a aflat cine sunt principalii lideri care deţin piaţa drogurilor din R. Moldova. Printre aceştia se numără şi câţiva interlopi care fac parte din organizaţia criminală condusă de hoţii în lege “Makena”, “Lioha”, gruparea lui Serghei Cozlov, un cetăţean al R. Moldova născut în Turkmenistan, condamnat în Federaţia Rusă pentru trafic de droguri, dar şi de unii interlopi care au lucrat pentru hoţul în lege “Malhaz”.

La 25 ianuarie 2012, Gabriel Zagorodniuc, 42 de ani, alias “Garic”, conectat la organizaţia criminală condusă de fostul hoţ în lege “Malhaz” (Djaparidze Malhaz) şi autoritatea criminală “Lioha” (Alexei Bucătari), împreună cu Anton Kalmyk şi Ghenadie Gheorghiţă s-au deplasat în or. Moscova cu un automobil de marca Toyota Camry pentru a realiza o operaţiune de trafic de droguri. În oraşul Moscova, “Garic” a cumpărat circa 0,5 kg de heroină de la un cetăţean tadjic, la un preţ angro de 50 USD per gram, iar la 29 ianuarie 2012, cei trei, aflându-se pe teritoriul Federaţiei Ruse, în apropierea punctului de trecere a frontierei de stat Hexoteebka, au trecut frontiera R. Moldova cu o cantitate de aproximativ 0,5 kg de heroină, pe care o ascunseseră în lenjeria intimă. Ajunşi la Chişinău, în sectorul Ciocana, lângă casa unde locuieşte Kalmyk, la 30 ianuarie 2012, au fost reţinuţi de colaboratorii de poliţie.

439-droguri3Atunci, în urma percheziţilor corporale, au fost ridicate trei pachete de heroină. De la Kalmyk – 135,3 grame, de la Gheorghiţă – 153,5 grame şi de la Zagorodniuc – 159,3 grame de heroină. Iar din apartamentul lui “Garic” a mai fost ridicat un cântar electronic de dimensiuni mici şi 16 cartuşe deţinute ilegal.

Kalmyk şi Gheorghiţă – eliberaţi. “Garic” – încă se judecă

Dosarul penal în care figurează numele lui Anton Kalmyk şi Ghenadie Gheorghiţă a fost examinat de magistratul Ion Ţurcan, preşedintele Judecătoriei Centru. Astfel, prin sentinţa din 24 februarie 2012, emisă de Ţurcan, cei doi au fost găsiţi vinovaţi, aplicându-li-se câte 6 ani de închisoare. Însă, conform art. 84, alin.1 CP, printr-un concurs de împrejurări, li s-a stabilit, prin cumul, pedeapsa definitivă de 5 ani de închisoare şi ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Totodată, în baza art.90 CP, judecătorul Ţurcan a suspendat condiţionat executarea pedepsei în cazul celor doi pe un termen de probă de 3 ani.

„Măsura preventivă – arestul, în privinţa lui Gheorghiţă Ghenadie Valentin şi Kalmyk Anton Sergiu, de schimbat în obligativitatea de a nu părăsi localitatea până la intrarea sentinţei în vigoare, apoi a o anula, eliberându-i imediat de sub strajă din sala de judecată”, a mai decis magistratul Ţurcan.

Cauza penală în care figurează numele lui Gabriel Zagorodniuc, alias “Garic”, se află pe rol la Judecătoria sectorului Râşcani. Acesta este judecat pentru “circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare, de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală ori în favoarea acestora”, contrabandă şi purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor. Următoarea şedinţă de judecată a fost anunţată pentru 26 septembrie 2013.

439-grupari-criminale1

Capul grupării „Corjov” – eliberat pentru a întreţine un “minor” de 23 de ani

La începutul anului curent, poliţişti sub acoperire de la Antidrog au filat şi au documentat un grup criminal implicat în traficul internaţional de droguri, controlat de Igor Corjov (44 de ani) şi soţia sa, Natalia Corjov (41 de ani). Aceştia comercializau ilegal pe teritoriul R. Moldova substanţe narcotice, în special, heroină, metadon şi “dextromethorphan”. În martie, curent, poliţiştii i-au reţinut pe 7 dintre membrii grupării, anterior, toţi fiind traşi la răspundere penală pentru diferite infracţiuni, inclusiv pentru trafic de droguri, iar în urma unor senţine de judecată mai blânde, aceştia reveneau la vechea lor activitate.

În acest caz, toţi cei 7 membri au fost arestaţi preventiv pentru 90 de zile. Prin decizia Curţii de Apel (CA) Chişinău, după 13 zile de arest preventiv, Natalia Corjov a fost eliberată, iar la scurt timp a decedat din cauza intoxicării cu o supradoză de droguri. Pe 2 august, curent, magistratul Ion Busuioc, de la Judecătoria Centru, l-a eliberat din arest şi pe capul grupării, Igor Corjov, din motiv că ar avea la întreţinere un copil minor, aplicându-i măsura de arest la domiciliu pe un termen de 90 de zile. Potrivit procurorilor, copilul lui Corjov are, de fapt, 23 de ani şi de mult nu mai este minor.

439-droguri2Gruparea lui Corjov a încercat să-l mituiască pe procurorul care a instrumentat cauza penală. “În cazul Corjov, mi s-au propus sume de 30 şi 50 mii de euro, pentru a fi eliberat din arest sau pentru “a nu fi atinşi”. În mai multe cauze penale pe care le-am instrumentat, la etapa de urmărire penală, am fost foarte mult influenţat din toate părţile posibile, dar nu am cedat. În schimb, în instanţa de judecată, aceştia au obţinut ce şi-au dorit. Posibil că unii judecători acceptă mai uşor cooperări de acest gen”, a declarat procurorul Procuraturii Chişinău, Pavel Viniţchi.

Interlopul Ciornîi, eliberat de judecătoarea Vasilevici

Interlopul Vitalie Ciornîi, de 32 de ani, comercializa marijuana în mai multe oraşe din R. Moldova, dar, totodată, încerca prin anumiţi intermediari să introducă substanţele narcotice şi în penitenciare. La sfârşitul anului 2012, Ciornîi a fost reţinut în flagrant de poliţiştii de la Antidrog, în timp ce încerca să comercializeze aproximativ 1,5 kilograme de marijuana. Magistrata Lilia Vasilevici, de la Judecătoria Centru, l-a găsit vinovat pe Ciornîi, aplicându-i pedeapsa de 5 ani de închisoare cu privarea de drepturi în a exercita activităţi de circulaţie a substanţelor narcotice pe un termen de 5 ani. Iar conform art. 90, CP, l-a scutit pe Ciornîi de pedeapsă deoarece inculpatul şi-a recunoscut vina, regretând cele săvârşite şi asigurând instanţa că episodul criminal va fi ultimul.

439-drogurrr„Pedeapsa sub formă de închisoare se consideră condiţionată pe termen de 4 ani. Măsura preventivă – arest, a o anula, cu eliberarea lui Vitalie Ciornîi de sub arest, imediat, în sala şedinţei. Corpul delict, pacheţelele cu substanţe narcotice marijuana – a le nimici”, se arată în sentinţa judecătoarei Vasilevici, pronunţată pe 1 august 2013. Procurorii de la Procuratura Chişinău au făcut recurs la CA Chişinău, solicitând instanţei să caseze sentinţa Judecătoriei Centru pe motiv că ar fi ilegală şi cerând rejudecarea cauzei cu pronunţarea unei noi hotărâri, conform ordinii stabilite pentru prima instanţă, şi a-l recunoaşte culpabil pe Vitalie Ciornîi de comiterea infracţiunii cu stabilirea pedepsei sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani, cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis.

Grupările de romi, specializate în trafic de opiu

Potrivit unui poliţist sub acoperire, grupările criminale constituite din cetăţeni romi se ocupă în special cu traficul ilegal şi comercializarea substanţelor narcotice de tip opiu. La mijlocul lunii februarie 2013, poliţiştii de la Antidrog, în colaborare cu procurorii de la Procuratura Chişinău, au identificat o grupare criminală de romi, spcializată în transportarea şi comercializarea opiului, condusă de Roman Mişcoi (44 de ani) şi Zinaida Mişcoi (48 de ani). Substanţele narcotice ajungeau la consumatori, dar şi la alţi comercianţi de droguri prin intermediul lui Aleftin Neniţa şi concubinei sale, Rodica Duminică.

Pentru a demasca această grupare criminală, poliţiştii sub acoperire au cumpărat 100 ml de opium acetilat contra sumei de 15 mii lei de la o persoană pe nume “Rodica”. Pentru efectuarea unei noi tranzacţii, “Rodica” s-a deplasat la Chişinău de la Soroca, pentru a se întâlni cu capii grupării, Roman şi Zinaida Mişcoi. În timp ce aceştia făceau tranzacţia, cei patru cetăţeni de etnie romă au fost reţinuţi. În urma percheziţiilor corporale şi a celor efectuate în automobilul de model “VW Jetta”, au fost găsite două sticluţe cu opiu acetilat cu un volum de aproximativ 100 ml, 10 pastile cu inscripţia “Tetraciclin RNP” cu masa de 250 mg fiecare, mijloace băneşti şi două telefoane mobile.

Judecător cu casă de milioane a eliberat capul unei grupări a comercianţilor de droguri

Potrivit unor calcule sumare, din substanţele narcotice ridicate s-ar fi putut obţine 500 de doze, care aduceau un venit ilicit de peste 30 mii de lei. Procurorii de la Procuratura Chişinău au deschis un dosar penal pe numele celor patru membri ai grupării criminale. Pe 11 iulie 2013, Judecătoria Botanica le-a aplicat măsura de arest preventiv pentru o perioadă de 90 de zile.

După 14 zile de arest, judecătorul Iurie Melinteanu de la CA Chişinău a eliberat-o de sub arest pe Zinaida Mişcoi, organizatoarea grupării, din motiv că are la întreţinere copii minori. Despre magistratul Iurie Melinteanu, ZdG a scris că este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei. Imobilul de lux al magistratului este situat pe str. Avicenna, din Chişinău. Tot pe această stradă, fiul judecătorului, Dorin Melinteanu, a accidentat un motociclist, care a ajuns la Urgenţă cu multiple fracturi. Procurorii i-au deschis un dosar penal, dar, recent, după trei ani de judecată, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) l-a achitat pe fiul judecătorului de la Apel.

439-Mazlov-Denis„Subutex” – un nou drog pe piaţa stupefiantelor din R. Moldova

În lunile iulie-august 2013, poliţiştii de la Antidrog l-au reţinut pe contrabandistul Denis Mazlov şi comerciantul de droguri Gheorghi Ciobanu. Aceştia au cumpărat, din oraşul Padova, Italia, aproximativ 256 pastile de Subotex, cu substanţa activă buprenorfină, care, fiind comercializate pe piaţa neagră, le-ar fi adus un profit de peste 200 mii de lei. În urma unor operaţiuni speciale, Mazlov şi Ciobanu au fost arestaţi, iar în timpul percheziţiilor au fost găsite 50 de pastile de Subotex. Mazlov aducea pastilele pe căi de contrabandă din Italia, intrând în R. Moldova pe la punctul de frontieră Leuşeni. Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz pentru contrabandă şi punerea în circulaţie a substanţelor narcotice.

Potrivit procurorului Pavel Viniţchi, importarea şi comercializarea substanţelor narcotice pe teritoriul R. Moldova le aduce venituri fabuloase contrabandiştilor. În realitate, e dificil de ajuns la “capii grupărilor”, deoarece “subalternii” nu-şi vând “liderii”. “Prin intermediul unor operaţiuni speciale, îi reţinem şi pe şefii grupărilor, la care găsim banii transmişi în urma unor achiziţii de control sub controlul organului de urmărire penală şi mai găsim cantităţi de substanţe narcotice care încă n-au fost comercializate”, a mai declarat Viniţchi.

ZdG a încercat să discute cu unii dintre judecătorii implicaţi în eliberarea din arest a liderilor grupărilor criminale specializate în traficul de droguri, însă la anticamera instanţelor de judecată ne-au răspuns: “Domnul Ţurcan nu este”, “A plecat la masă” sau “Domnul judecător este ocupat. Nu ştiu când se eliberează”.

Pe parcursul ultimului an, Procuratura Chişinău, în colaborare cu poliţiştii de la Antidrog, a pornit urmărirea penală pe 26 cauze legate de circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare şi 3 cauze penale pentru contrabandă cu droguri. Dintre acestea, 21 de cauze penale au fost trimise în judecată, iar în alte 8 cauze se mai desfăşoară urmărirea penală.