Judecător cu casă de milioane şi fecior avocat cu dosar penal

425-judecator-melinteanu-casaIurie Melinteanu, judecător la Curtea de Apel (CA) Chişinău este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei. Imobilul de lux al magistratului este situat pe str. Avicenna din Chişinău. Tot pe acestă stradă, fiul judecătorului, Dorin Melinteanu, a accident un motociclist care a ajuns la Urgenţă cu multiple facturi. Procurorii i-au deschis un dosar penal, dar, recent, după trei ani de judecată, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) l-a achitat pe fiul judecătorului de la Apel.

Iurie Melinteanu a fost numit în calitate de judecător la CA Chişinău în anul 2003, printr-un decret al preşedintelui Vladimir Voronin. Numele magistratului figurează în două dosare pe care, în 2012, R. Moldova le-a pierdut la CtEDO. Totodată, Iurie Melinteanu este unul dintre magistraţii care examinează dosarul ex-comisarului general de Chişinău, Vladimir Botnari şi a ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, învinuiţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu urmări grave în contextul evenimentelor din aprilie 2009. Pe data de 30 ianuarie 2013, atunci când CA Chişinău urma să pronunţe sentinţa în cazul lui Botnari şi Papuc, judecătorul Melinteanu a plecat în concediu medical. Ulterior, Gheorghe Papuc a anunţat prin intermediul avocatului său că s-a îmbolnăvit şi pronunţarea sentinţei a fost amânată.

În Declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, magistratul scrie că, împreună cu soţia, deţine două terenuri la Durleşti, o casă de locuit la Chişinău, cu terasă, garaj şi beci. Casa de milioane a judecătorului este situată în cartierul Malina Mică, pe str. Avicenna şi are suprafaţa de 260 m2.

425-melinteanu“Ştiu că aveţi mai multe fotografii cu mine şi vreţi să le publicaţi”

Imobilul de lux are două niveluri şi o mansardă. Geamurile sunt acoperite cu termopane de culoare maro, iar acoperişul casei este din ţiglă metalică de culoare roşie. În jurul casei pot fi observate mai multe aparate moderne de aer condiţionat. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi, magistratul menţiona că nu deţine automobile, însă în ograda familiei Melinteanu era parcat un automobil de culoare închisă.

Potrivit datelor de la “CADASTRU”, Iurie Melinteanu a construit casa prin anii 2000. Experţii imobiliari estimează imobilul de lux de pe str. Avicenna la peste 4 milioane de lei. Am încercat să luăm legătura cu magistratul Iurie Melinteanu, pentru a preciza din ce surse de venit a reuşit să-şi construiască casa de milioane, din moment ce salariul său de judecător este de aproximativ 6 mii de lei. După mai multe discuţii cu grefiera Cristina Mârzâncu, aceasta ne-a spus că nu poate să ne facă legătura cu judecătorul pentru că “el este permanent în şedinţe de judecată”.

Marţi, 4 iunie, am mers la CA Chişinău pentru a discuta cu judecătorul, dar Iurie Melinteanu s-a arătat ocupat şi, totodată, supărat că l-am fotografiat. “La dvs. acasă vine cineva şi intră în casă fără să vă ceară permisiunea? Cine va permis să mă fotografiaţi? De unde eşti? De la Ziarul de Gardă… Eu ştiu că aveţi mai multe fotografii cu mine şi vreţi să le publicaţi. Nu vă permit să faceţi fotografii”, ne-a spus judecătorul, în timpul pronunţării unor hotărâri de judecată.

425-Dorin-Melinteanu-2Fiul magistratului cu dosar penal

Dorin Melinteanu este fiul judecătorului Iurie Melinteanu. El are 31 de ani şi este de profesie avocat. Pe 8 aprilie 2009, la câţiva paşi de casa de lux a tatălui său magistrat, Dorin Melinteanu a accidentat un motociclist. Potrivit unei decizii de judecată, în ziua de 8 aprilie 2009, în jurul orei 19.20, inculpatul Dorin Melinteanu, conducând un automobil de model “Audi”, pe str. Avicenna, ajungând la intersecţie cu str. Malina Mică, nu a manifestat atenţie sporită de circulaţie şi nu a cedat trecerea vehiculelor ce se apropiau de intersecţia cu drumul cu prioritate. Astfel, a fost implicat în accidenatarea unui motociclist în vârstă de 50 de ani, care se deplasa regulamentar pe drumul cu prioritate, cauzându-i vătămări corporale grave. Potrivit raportului de expertiză medico-legală, motociclistul a suferit mai multe fracturi şi traumatisme cranio-cerebral, fiind transportat de urgenţă la spital.

Procurorii l-au învinuit pe fiul judecătorului de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 264 (3) lit.a Cod Penal. Pe 7 mai 2012, Judecătoria Centru a emis o Hotărâre prin care l-a achitat pe inculpatul Dorin Melinteanu. Procurorii au făcut recurs la CA Chişinău, dar, din motiv că tatăl inculpatului activează în calitate de judecător al Colegiului Penal de la CA Chişinău, Curtea Supremă de Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Bălţi.

425-Dorin-MelinteanuProcurorul: Sentinţa de achitare este ilegală şi neîntemeiată

În apelul făcut de procuror se solicită casarea Hotărârii primei instanţe şi pronunţarea unei noi hotărâri, prin care inculpatul Dorin Melinteanu să fie condamnat la 5 ani de închisoare cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de 4 ani, iar în conformitate cu art. 90 CP pedeapsa să fie suspendată condiţionat cu executarea pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. În motivarea apelului, procurorul a susţinut că prima instanţă a pronunţat o sentinţă de achitare ilegală şi neîntemeiată, bazată doar pe interpretarea unilaterală a probelor administrate în instanţă.

Curtea de Apel Bălţi a admis apelul procurorului, a casat hotărârea Judecătoriei Centru şi a pronunţat o nouă Hotărâre, prin care l-a condamnat pe Dorin Melinteanu (n.r.- în hotărâre nu este indicat la câţi ani a fost condamnat), iar în baza art. 90 a fost suspendată condiţionat executarea pedepsei cu închisoare pe un termen de probă de 1 an. Avocatul lui Dorin Melinteanu a atacat decizia la CSJ. Recent CSJ l-a achitat pe fiul judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău.

Dorin Melinteanu: Eu nu am confirmat că el este tatăl meu

Procurorul Veaceslav Balan ne-a spus că, în acest dosar, partea vătămată şi-a schimbat de mai multe ori declaraţiile făcute în instanţa de judecată. “Poate a fost influenţată. Aşa sunt la noi părţile vătămate”. Am încercat să discutăm mai multe detalii, legate de dosarul în care figurează numele lui Dorin Melinteanu. Acesta ne-a dat de înţeles că tatăl său nu este judecătorul de la CA Chişinău. “La CSJ este sentinţă de achitare. Cine a spus că Iurie Melinteanu e tatăl meu? Eu vă respect ca ziar, dar hai să lăsăm toate insinuările pentru altcineva. Poate aveţi informaţii eronate. Eu nu am confirmat că el este tatăl meu…”, a negat Dorin Melinteanu că el ar fi feciorul judecătorului Iurie Melinteanu.

Pe de altă parte, într-o decizie a CSJ este menţionat expres că Dorin Melinteanu este feciorul judecătorului de la CA Chişinău, fapt confirmat şi de avocatul lui Dorin Melinteanu. Acelaşi lucru îl confirmă şi hotărârile de judecată în care este menţionată adresa de domiciliu a lui Dorin Melinteanu – str. Avicenna, 3, adică exact aceeaşi adresă pe care se află casa de milioane a magistratului Iurie Melinteanu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

23 comentarii

 1. toma

  Multi avocati au format un fel de SRL unde tata sau frate sunt judecatori,procurori si dosarele merg struna.

 2. gabi

  In acelas timp socrul lui,care locueste cu ei,imbla ca un boschetar,fara dinti si roaga soferii de microbuse sa-l ee cu un leu.

 3. alex

  Adica se dezice de tatal sau… Dar “sarmanul” judecator, nu vedeti ce umflat de foame e?….

 4. ion1

  D.Efrim-avem tot asa-Ion Druta cu Boris Druta(cu HAREMU) din Telenesti o transformat JUDECATORIA RM DE STAT BOTANICA in -IonDrutaSLR..Am dovezi in skris- Atac Raider…Ion Druta, presedintele Judecatoriei Botanica, este cuscru cu Mihail Ciugureanu, arhicunoscutul ex-presedinte al Curtii de Apel Chisinau pe timpul guvernarii PCRM….2ra-926/12 „Lima” împotriva lui Ion Druta judecator Botanica.

 5. lilica

  corcodel, complimente esti la prezent

  lumea de rind ar trebui sà devie toti comici sau indiferentà la maxim ca sà ii trimatà pe acei de sus cu 4 litere,asa isi vor salva sistema neroasà

  ce poate face lumea simplu,doar a skuipa si ignora…nu are nici o putere

  STATUL UNDE BàTRINII SI COPIII NU SINT OKROTITI NU ESTE UN STAT…E DOAR O ADUNàTURà DE FURàTOTI SI PARAZITI!!!!!!!!!

  zic eu

 6. corect

  V-am respectat ca pe un ziar impartial, corect si obiectiv. Dar v-ati transformat intr-o fituica de bulevard. Familia dlui Milinteanu a muncit permanent, si nu exista nicio dovada ca si-a construit casa ilegal sau din venituri ilegale. Puteti presupune multe lucruri, dar avem nevoie de dovezi, ca suntem in secolul XXI, nu in perioada inchizitiei. Oare dle Sanduta, dumneata cind o sa muncesti 30 ani si vei avea o casa decenta, o sa trebuiasca sa justifici de unde ai luat banii pentru casa? Viitorii jurnalisti cind te vor banui ca ai scris articole la comanda, pentru bani murdari, cum te vei simti? Daca e judecator, neaparat e si corupt? Nu cred.

 7. vera

  …Si la asa categorie de judecatori tot trebuie sa la majoreze salariile?

  Oare cine sta prost cu gandirea,acolo sus, ca tare bine mai golesc bugetul cu acei care nu incap in piele si nu dovedesc in termenul legal,sa examineze dosarele?

  Avand de toate, oare unii judecatori isi mai bat capul de soarta omului sarac,cand iresponsabilitatea lor creste, iar coruptia bine ii hraneste?

 8. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  @corect
  Mare este mizeria…
  Știi câte familii ( sot si sotie) au lucrat si lucrează câte 10-15 ani peste hotare dar nu au ASA palate? Mai știi ca cei ce s-au cumpărat palate cu piscine peste hotare au luat credite din bănci de 200-300 $(€) pe perioade de timp 25-30 ani?
  Câți din cei cu palate in Moldova au luat credite de multimilioane pt asi construi 2-3 case, a cumpara mașini i loturi?
  Toți cu palate trebuie dați AFAAARAAA DIN SISTEM DIN SIMPLU MOTIV CA NU SU PUTUT ACAPARAT ASA AVERI DIN SALARII SI CASTIGURI CU TAXE PLĂTITE STATULUI!
  INCEPAND CU CHETRARU, DONCIU, PLOHOTNIUC, FILAT, POALELUNGI, PLESCA, PULBERE… ….. …
  SI APOI … LA PUȘCĂRIE … LA PUȘCĂRIE…
  ALTFEL NU SE MAI POATE!

 9. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  @ romeo
  Mersi ca iesti de acord cu părerea mea.
  Nu știu ce vârsta ai , eu sunt de vârsta destul de inaintata.
  Stii când a început calvarul  pe palma de pământ pe care trăiesc basarabenii lui Stalin ( un fel de stalinisti) ? 
  Îți spun eu: din prima zi când a câștigat alegerile Spicul de grâu, pardon, de neghina, in frunte cu SANGHELUTA ( michiduta) . 
  A luat UN MILIARD SI JUMATE DE DOLARI CU DOBÂNDA  aproape de 40 LA SUTA,  FĂRĂ PERMISIUNEA  BĂNCII NAȚIONALE, FĂRĂ SEMNATURILE DE RIGOARE A ALTOR CÂTEVA INSTITUȚII CU DREPT DE A DA ACORDUL PT ÎMPRUMUT. L-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE SECRETARII DE PARTID RAIONALI, SPUNÂND CA AU  INVESTIT IN AGRICULTURA. NIMENI NU IA CREDITE ASA MARI , CU DOBÂNZI UCIGATOARE PT A STROPI  LIVEZILE, PĂDURILE, A STRÂNGE ROADA … 
  Creditele se investesc in imobile, tehnologii moderne, renovare de livezi, vii… care timp de 5 ani dau rezultate. 
  După in an au avut loc alegerile președintelui RM si stalinistii l-au ales pe LUCINSCHI ! 
  Ehe, daca ai sti ce veselie  era in cohorta stalinistilor ! Parca  le reinviase taica , de pe cealaltă lume!  Se intorsese timpul din trecut, când se dansa si se spunea deschis :  anarhia este mama ordinii !  
  SI TIMP DE 3,5 ANI SANGHELUTA NU A PLĂTIT RUSIEI PNTRU GAZ, ELECTRICITATE. 
  APOI SE APROPIAU  DIN NOU ALEGERILE PARLAMENTARE IN MOLDOVA SI RESPECTIV IN USSIA ( ALEGERILE IN  RUSSIA   PE ATUNCI ERAU  CAM IN ACELAȘI TIMP  CU CELE DIN MOLDOVA) . 
  IN PRAG DE ALEGERI PARLAMENTARE  MAFIOTII RUȘI AU INCEPUT CICA SA FACA ORDINE ON PIAȚA DE DESFACERE A RESURSELOR (EI AVEAU  TOT DREPTUL SA FACĂ CE VOR  CU PIATA LOR) , SI AU CERUT CA MOLDOVA SA -SI ACHITE DATORIILE!  DA SANGHELI SI  LUCINSCHI  DE UNDE SA IA BANI, DACĂ TOTUL ERA IN BUZUNARELE  PRIVATE A COHORTEI MAFIOTE COMUNISTE?  AU ALERGAT LA MOSCOVA SI S-AU ÎNȚELES SA REESALONEZE DATORIILE, PT MULȚI ANI ÎNAINTE. AU DESPARȚIT CONSUMUL IN DOUA PĂRȚI:  PARTEA MOLDOVEI  SI  CEA A TRANSNISTRIEI. 
  TOTODATA,   RASPUNZATOARE DE PLATILE  PT CONSUMURILE CURENTE  SI COTEI  DATORIILOR NEACHITATE  A FOST PUSE  PE SEAMA MOLDOVEI.  
   SANGHELI  DUPA ALEGERI  A CHERIT,  NIMENI NU LA APUCAT DE C..IE SA- L PUE LA DUBA SI DE ATUNCI ,  LUCINSCHI CEL HATRU A FĂCUT CE-O VRUT, ÎMPREUNA CU TOȚI CEI CE ERAU COMUNIȘTI  DEVOTATI ( un soi de oameni care se socoteau cinstea si soveste societății noastre) . 
  IATA ROMEO, DE UNDE CRESC CRACII  DIZGHINATI AI SITUAȚIEI DE AZI IN MOLDOVA , SI ÎNTRE CARE CRACI  SNGHELISTI-LUCINCHISTI  A FOST  ÎNGROPAT PE VECI ADEVARUL SI BUNASTAREA RM !  
  IATA de unde a crescut mafia, si IATA cum . Pe parcursul anilor deja s-au transformat in MAFIOTI, si  azi îsi apară deja bogatiile. 
  PE EI ACU NU -I  FREACA SA SE UNEASCA CU CINEVA,  SA INTRE IN EUROPA SAU IN ALTA COMUNITATE DEMOCRATICA, PT CA  EI STIU BINE CA NU V-OR AVEA GARANTII DE PASTRARE A AVERILOR FURATE,   MILIOANELE ! 
  Cred ca mai precis ei vor din nou cu RUSSIA. . E mare Rusia si se pot ascunde,  e mare mafia in Russia ,  si vesnica, apoi si  anarhia le convine! 
  De noi lor le este in cur! 
  Sa vezi ca Filea  cu Lucinschi, Plaha cu lupu si Diacov, Vorosca, Dodoșca… v-or face tot posibilul sa nu ajungem in UE ! 
  1) O palma de pământ dizghinata in doua, cu bucluc la cur si cu o armata straina,   a unei tari ca Russia, dar mai ales cu MAFIOTI putrezi de bogați si cu un popor in mizerie totala;
  2)  ATENT!  UN POPOR  AMNEZIC, CE VOTEAZA COMUNISTII,  SI  NU-SI CERE DREPTURILE SACRE DE LA CEI  PE CARE ÎI INSCAUNEAZA IN PARLAMENT  NU ESTE ÎNȚELES,   ACCEPTAT, STIMAT SI VOIT DE NIMENI! 
  CONDITIILE OPTIME DE VIAȚA SI EXISTENȚA, ORDINE IN TOT SI PESTE TOT  TREBUESC  CREATE DE NOI INSINE, LA NOI ACASĂ! ATUNCI NE V-OR STIMA,  NE V- OR VREA  CA PARTENERI SI VECINI.   NE V-OR VREA TOȚI DIN JUR, ABSOLUT TOȚI ! 
  Mă ierti, ți-am scris ceia ce vad  si înțeleg ca se accepta,  de UE,   de  SUA, aflandu-ma  in afara Moldovei.
  Tare as dori sa mă gresesc.  IN TOT! 
  Mai ales in privința AMNEZIEI   POPORULUI ! 
  Ne auzim de bine.

 10. gheorghe

  dar sa mai vedeti ce decizii adopta acest mare judecator, sati pui miinele incap si asa te tot duci…

 11. vera

  Oamenii simpli – fara dosare penale sunt alungati de pe strazi,sa nu comercializeze ilegal,sa-si faca de-o piine,mai sunt si sanctionati,dar ei,cinovnicii de stat, cu dosare penale sunt pastrati la locul de munca,facind de ris statul,violand legea.
  Cine trebuie sa-i alunge afara din institutia statului..?

 12. Djonny

  Ce rautate si invidie?! Daca cineva are si eu nu, inseamna ca a furat! La dubala! Cautati-va de treaba, munciti. Si ve-ti avea

 13. lilica

  Djonny e demonstrat cà nimeni nu devine bogat din lucru cinstit…e invidios acel care vede invidia in altii

  PERSOANELE CONSTIENTE NU SAR MAI SUS CA ALTII

  NUMAI PERSOANELE INCONSTIENTE(fàrà soveste)cu FRICà SI DORINZà DE A SE APàRA ISI ACUMULEAZà IN PORTOFEL SI MODELEAZà APARENTA PENTRU A SE AMàGI PE EI INSàSI Cà ACEASTA LE VA DA SIGURANTà

 14. lilica

  desigur dacà esti un geniu,poti fi bogat,dar deseori acestea preferà semplicitatea 🙂

 15. anton

  Un avocat din capitala a fost retinut de catre ofiterii Anticoruptie si este banuit de trafic de influenta. Surse din cadrul CNA sustin ca ar fi vorba despre fiul judecatorului Curtii de Apel Chisinau Iurie Melinteanu.

  Potrivit procurorilor, suspectul ar fi cerut 800 de euro de la un inculpat si i-ar fi promis în schimb ca poate influenta magistratii Curtii de Apel sa emita o sentinta mai blânda în dosarul deschis pe numele lui. Avocatul a fost retinut pentru 72 de ore si nu îsi recunoaste vina. El s-a ales cu un dosar penal, iar daca va fi gasit vinovat risca pâna la 5 ani de puscarie. Acum trei ani, fiul lui Melinteanu a fost vizat într-o alta cauza penala, dupa ce ar fi accidentat un motociclist, dar în iunie 2013, Curtea Suprema de Justitie, l-a achitat. Judecatorul Iurie Melinteanu a ajuns în atentia presei datorita averii pe care o detine. Magistratul este proprietarul unei case cu doua nivele, mansarda si terasa, estimata de expertii imobiliari la peste 4 milioane de lei.
  http://www.jurnaltv.md/ro/news/fiu-de-judecator-retinut-de-cna-7960392/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *