“Jiguli”-ul judecătorului

289-grumeza1Preşedintele Judecătoriei Căuşeni, Petru Grumeza, a ajuns să fie bila neagră pe masa de biliard a procurorilor anticoruţie. Activitatea profesională şi comportamentul său de magistrat sunt supuse unui control riguros din partea organelor abilitate. Procurorii au de verificat dacă judecătorul se deplasează zilnic cu automobilul de serviciu la fermele sale de porci şi de viţei. Dacă tinerii care au de furcă cu legea ajung să-i păzească viţeii, pentru a li se reduce din pedeapsă. De altfel, Grumeza a negat acuzaţiile ce i se aduc. “Nu am fermă. Am doar trei viţei şi câţiva porci. Ce, asta e fermă?”

10 august. Ora 10.00. Pe un panou informativ din incinta Judecătoriei Căuşeni citesc că, la această oră, judecătorul Petru Grumeza ar trebui să examineze, în biroul 8, contestarea depusă de cetăţeanul Veaceslav Sârbu. Cu o oră în urmă, el avea să examineze în instanţa de fond un alt caz, legat de traficul de fiinţe umane, în care au fost implicate mai multe persoane. Procesul fiind intentat pe art. 165 al. 2 lit. d, Cod Penal. Constat, însă, că Grumeza a lipsit de la ambele şedinţe de judecată.

Judecătorul a lăsat dosarele pentru referendum

Lângă panoul informativ, poliţistul care asigură ordinea publică în instituţie ne spune că nu cunoaşte unde este plecat preşedintele Judecătoriei, Petru Grumeza. “El trebuia să aibă două dosare la orele 09.00 şi 10.00. Văd că nici persoanele nu sunt, nici el. A fost dimineaţă, dar a plecat cu şoferul. Unde? Nu ştiu.”

Am încercat să aflăm de la secretara lui Grumeza unde este plecat şeful său şi de ce a lipsit de la examinarea celor două cauze. Secretara ne-a spus că nu ştie. După o altă încercare de abordare, secretara ne-a răspuns că preşedintele Judecătoriei este implicat în organizarea referendumului. “El participă la referendum şi uneori nu vine. La Consiliul Raional trebuie să fie.”

În parcul de lângă Consiliul Raional doi localnici discută despre preşedintele Judecătoriei Căuşeni şi, în ansamblu, despre politica din R. Moldova. “Toţi au scris plângeri pe el. El este dictator în raionul nostru. Am şapte clase terminate, dar citesc presa şi îmi dau seama atunci când cineva încalcă legea. Aici, la noi, e “bespridel”, cum zice rusu’. Grumeza are fermă de viţei lângă gară. Chiar cu ferma asta câte face. Aici lucrează puşcăriaşii. Decât să stea în zonă, nu mai bine să pască viţeii?”, se întreabă Grigore Balaban, unul dintre localnici.

Un bătrân a lucrat la ferma de viţei

Vasile, un alt bărbat, ne-a povestit că şi fiul său a trecut prin scenariul descris. “Măi Grigore, da’ băiatul meu, Alioşa, tot la dânsul a lucrat o lună de zile. Era calic de picioare şi nu putea merge. Dar l-a luat la încărcat ciocleje. Ce, el era în stare de asta? Şi i-a dat două sutci. În locul băiatului am stat eu. Tot acolo m-a dus. Şi răneşte baliga aceea… ei tuţ…”, mărturiseşte localnicul.

Reporterii ZdG l-au căutat pe judecătorul Grumeza pentru a-l aborda în privinţa mai multor acuzaţii care i se aduc de ani de zile. O cititoare a ZdG ne-a spus că Grumeza foloseşte maşina de serviciu de model “Jiguli”, cu numărul de înmatriculare MJ028, mai mult în scopuri personale. “Cu maşina se plimbă pe dealurile lui, arendate din raioanele Căuşeni şi Ştefan-Vodă. Merge la ferma de porci şi de viţei. Mai merge şi la ferma de găini din satul Fârlădeni”, afirmă sursa.

La etajul doi al Consiliului Raional Căuşeni am dat de judecătorul Petru Grumeza. Era aşezat pe un scaun de piele, în biroul 17. Pe uşă scria: “Consiliul electoral al circumscripţiei electorale raionale Căuşeni nr. 10”. Preşedintele judecătoriei ne-a explicat de ce stă aşezat pe scaunul de piele de la Consiliul Raional în loc să examineze cele două cazuri de la ora 09.00 şi 10.00. “Eu mă aflu în degrevare. Particip la referendum şi până pe 7 septembrie nu am dreptul să examinez dosare. Anunţul stă afişat acolo pentru că este greşit”, declară Grumeza.

289-grumeza2Judecătorul vrea un “Jiguli” nou

Despre folosirea automobilului de serviciu în alte scopuri judecătorul afirmă că, de fapt, situaţia este altfel decât cea descrisă de localnici. “Automobilul despre care e vorba are 16 ani. Este un “Jiguli”. În acest automobil am investit pentru reparaţii 12 mii de lei, din buzunarul meu. Aşa că am cerut pentru anul viitor să mi se dea maşină nouă. Tot “Jiguli”, pretinde el.

Preşedintele Judecătoriei ne-a spus că este supus unor controale din partea anchetatorilor anticorupţie. El declară că în cadrul judecătoriei pe care o conduce sunt câţiva angajaţi bolnavi psihic care scriu petiţii pe numele său. “Eu lucrez de 20 de ani în acest sistem. Da, este bănuiala mea că sunt bolnavi psihic, pentru că ei scriu permanent plângeri la raion şi tot aşa. Au fost plângeri şi către preşedintele interimar. Şi după asta au venit de la corupţie să mă verifice.”

În acelaşi context, Petru Grumeza a negat faptul că ar patrona careva ferme sau că le-ar fi scris după şoferul său. “Nu am fermă. Am doar trei viţei şi câţiva porci. Ce, asta e fermă? Atunci când au fost de la corupţie au zis: unde-i ferma? Dă să o vedem. Ei spuneau că am 200 de viţei şi 200 de porci. Eu le spun: hai să vorbim aşa. Dacă e vorba de atât de multe animale, atunci numaidecât mirosul o să se simtă nu numai pe teritoriul fermei, dar şi pe traseu. Ei au căutat şi au văzut că nu am”.

Grumeza vorbeşte despre favorurile sexuale

Solicitat de ZdG, Ion Oboroceanu, procurorul de Căuşeni, ne-a spus că anterior cetăţenii au scris petiţii pe numele lui Petru Grumeza. “Acuzaţiile aduse lui se fac la nivel de afirmaţii. Careva materiale documentate la noi nu sunt. Cetăţenii nu s-au adresat fie din teamă, fie din alte motive.”

Actualmente, Procuratura Anticorupţie şi CCCEC-ul efectuează un control la Judecătoria Căuşeni. “Cazul încă este în examinare. Băieţii de la CCCEC fac verificări. Se fac verificări în aspect multilateral, inclusiv la ferma de viţei. La noi au parvenit plângeri de la cetăţeni, precum şi de la unii colaboratori ai judecătoriei. Nu pot să vă dau mai multe amănunte până la finalizarea anchetei”, a menţionat Dorin Compan, procuror anticorupţie.

Se cere precizat că preşedintele Judecătoriei, Petru Grumeza, ne-a telefonat de mai multe ori la redacţie, afirmând că nu este necesar de a publica un articol despre cazul său.

Amintim că acest judecător a fost acuzat anterior că ar fi făcut avansuri sexuale unei angajate a judecătoriei, Iuliana Vicol. Aceasta a fost nevoită să părăsească Judecătoria. La întâlnirea cu reporterul ZdG, Grumeza a spus: “Cum să faci… dacă eu în birou nu am covor şi în primul rând sunt la serviciu şi am terminat şi o facultate. Şi eu ştiu responsabilitatea părţii umane. Dă să o luăm altfel. Chiar dacă să fi fost lucrul acesta, bine, o dată, de două ori, ea trăieşte printre jurişti, procurori. Ea putea să contesteze la organele superioare”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. AVRAAM

  Abuzurile sexuale in sistemul judecătoresc,in procuratură şi MAI este pe al II plan după mită şi corupţie.Dar puţin e reflectată in presa in “lipsa probelor”.E foarte greu sa documentezi o mită,dar un abuz sexual in genere,cu toate că acest “delict” are loc in fiecare birou de judecător,procuror,avocat,ori poliţist.E simplu-ai bani achită!N-ai,dezbracă-te!Cum a spus pocurorul raionului STEFAN-VODĂ,d-l Ţurcan–:de sex in birou nu e nevoie de covor,e destul o masă…in 2002,o jurnalistă a fost chemată in judecată de capul MAI-Gheorghii Gheorghevici că la “calomniat” că ministrul MAI ar deţine o diplomă falsa de studii juridice.Atunci prin MAI mult timp suna fraza-perlă a lui Gheorghii Gheorghevici:N-are jurnalista bani sa-mi achite prejudiciul moral?Sunt de-acord la un minet in cabinet.Sincer şi pardon,nu ştiu cum sa inlocuiesc acest “minet”,dar aşa e…Asta e ADEVĂRUL!Prin 2002-2007 in MAI puteai vedea o mulţime de “duduiţe” in uniformă cu mărimea 4 a pieptului,in fustiţe fără poale,vesele şi zglobii…La ce trebuiau ele in MAI?Cât priveşte judecâtorii,dacă au femei frumoase/sexi in dosare sunt şi oferte..,multe!

 2. AVRAAM

  Mă imflă râsul incontinu-u-u-u-u-u!Şi acest Grumeza e JUDECĂTOR???El judecă oamenii??Tâmpenie!Ori socoate el pe toţi proşti de-a binelea?Azi,orice adolescent de 16 ani ştie cum se practică sex intr/un auto,nu că birou.Apoi sa faci sex nu trebuie sa termini o facultate,e nevoie pur şi simplu: SĂ TERMINI…

 3. vera

  De bine ce li-i unii i-si fac de cap in tara, facind de ris republica noastra, altii de greutati, i-si i-au lumea in cap si prleaca peste hotare, lasind copii suferinzi, inlacramati, nemingiati…Cind o sa-i duca la sectia n37 de la spitalul de psihiatrie, unde l-au trimis pe Matasaru, pe politistii, care au torturat, au violat cu bastonul fete, nevoite sa-si ee lumea in cap si sa plece peste hotare , am citit in presa , ceva iesit din comun, strasnic, cum procedau in seara zilei de 7 aprilie cu manifectantii, care au scandat lozinci antiguvernamentale, necesare pentru o schimbare, in tara , spre binele poporului saracit si prostit de comunistii corupti..?!

 4. adriana

  Hmmmm…Oboroceanu a ajuns sa fie Procuror in Causeni. E slabutz omul pentru o asa functie. Nu are el abilitatile necesare. Cindva coordona cu sotia un ONG local dar acum deja s-a avantat in Procuratura……buna mutare pentru el, mai putin buna pentru cei care ajung pe mana unor persoane mai putin competente precum este si respectivul domn….parerea mea subiectiva desigur dar care reiese din colaborarea profesionala anterioara cu respectivul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *