Ion Stratulat, înmormântat lângă Vieru şi Sulac

“Dumnezeu să-l ierte” – au rostit în şoaptă apropiaţii lui Ion Stratulat în timp ce aruncau ţărână peste sicriul răposatului. Stratulat, fostul poliţist, a fost înmormântat chiar în faţa bisericii de pe teritoriul Cimitirului Central din Chişinău, la câţiva metri de mormântul lui Nicolae Sulac şi al lui Grigore Vieru.

Printre cei prezenţi la înmormântarea lui Stratulat s-au numărat şi generalul Nicolae Alexei, fostul socru al răposatului, actuali şi foşti poliţişti de la Departamentul de Combatere a Crimelor Organizate, precum şi oameni de afaceri care făceau parte din cercul de prieteni ai lui Stratulat. Atât pe site-urile de socializare, cât şi în rândul unor funcţionari de la Primăria Chişinău au apărut mai multe opinii în care se exprimă dezacordul că Stratulat a fost înmormântat alături de mari personalităţi ca Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Ion Aldea-Teodorovici, alte personalităţi care au marcat istoria R. Moldova.

Ce spune legea?

Prin Decizia Consiliului Municipal nr. 4/11 din 15 aprilie 2010 cu privire la aprobarea “Regulamentului funcţionării cimitirelor din oraşul Chişinău” se arată expres că: “Loturile de pământ destinate înhumărilor la Cimitirul Central se distribuie persoanelor cu distincţii în muncă şi luptă (Ordinul Republicii, Ordinul “Ştefan cel Mare”) sau cu distincţii de stat ale fostei URSS similare acestora”.

Generalul Nicolae Alexei, prezent la înmormântarea fostului ginere, a precizat că, pe timpuri, intenţiona să-l decoreze pe Stratulat pentru că l-ar fi împuşcat pe un membru al unei organizaţii din lumea interlopă, însă a renunţat la această decizie deoarece era în relaţii de rudenie cu acesta şi nu a dorit să lase loc de interpretări.

Despre Ion Stratulat, împuşcat mortal în centrul Chişinăului, nu se ştie să fi avut anumite distincţii de stat, deşi, potrivit unor angajaţi din cadrul MAI, în anul 1999 Stratulat ajunge ofiţer la Comisariatul de Poliţie al Sectorului Botanica. În acelaşi an, este transferat în cadrul Comisariatului General de Poliţie. În 2001, a fost eliberat din funcţie, pentru abuz în serviciu, fiind condamnat de Judecătoria Centru, condiţionat, la 3 ani de închisoare. Toate acestea după ce Stratulat a împuşcat mortal cu arma proprie un infractor, deşi, spun martorii oculari ai evenimentului, acesta era înconjurat şi nu putea fugi.

“Nu scrieţi cine şi cum a dat locurile”

Pe Lilian Carp, şeful Cabinetului Primarului General, l-am întâlnit la Cimitirul Central a doua zi după înmormântarea lui Stratulat. Acesta a confirmat că, potrivit Regulamentului, la Cimitirul Central sunt îngropate persoanele care au o anumită contribuţie în domeniul culturii, artei sau persoanele care au primit ordine şi distincţii. “Despre căile pe care ajung să fie înhumate în acest cimitir şi alte persoane întrebaţi la Primărie, la serviciile responsabile de aceste  lucruri. Nu cred că a fost corect în privinţa locului înhumării lui Stratulat”, e de părere Lilian Carp.

La intrarea în Cimitirul Central l-am întâlnit şi pe Iurie Luca, directorul cimitirului. Potrivit acestuia, locurile la acest cimitir sunt distribuite de către viceprimarul Vlad Coteţ şi de către primarul general, în anumite situaţii. “La Primărie se repartizează locurile. Eu sunt subaltern şi mi-am făcut misiunea. Cine îi Stratulat? Eu nu-l cunosc şi nu-i ştiu istoria… Nu cunosc amănunte din biografie. A venit. L-am înmormântat. Este un cetăţean ca oricare altul. Lucrul nostru e de a-l înmormânta, că este el emerit sau nu, nu ne interesează. La biserică era un loc liber, acolo i l-am şi dat. Ce să fac ?”, ne-a răspuns Luca.

Directorul cimitirului s-a arătat deranjat de întrebările reporterului ZdG. “Pe Igor Ţurcanu (preşedintele Federaţiei de Tenis – n.r) l-am înmormântat într-un colţ, lângă o persoană decedată de la Uniunea Şahmatiştilor. Da’ nu scrieţi cine şi cum a dat locurile. Sunt alte chestii mai importante. Mai bine să nu le dea voie la oamenii care n-au minte în cap să umble cu pistoletele în stânga şi în dreapta şi să împuşte. Îi corect ce a făcut Şoltoianu? A mai avut un omor, şi ce, s-au luat careva măsuri? Acum l-a împuşcat pe altul”, a mai comentat Iurie Luca.

Colacul groparilor

Dumitru Gamurari, fost veteran al războiului de pe Nistru, venit la o înmormântare la Cimitirul Central, ne-a spus că, în ţara noastră, nu mai există lucruri sfinte. “Aici se face totul cu bani. Da, aici se îngroapă vedetele, dar ar trebui să se facă acest lucru mai selectiv. Ar trebui să fie îngropaţi doar cei care au luptat pentru ţară şi cei care au adus vreo contribuţie la dezvoltarea R. Moldova”.

A doua zi după înmormântarea lui Stratulat, cinci gropari astupau groapa altui răposat. Unul dintre ei susţine că a fost gropar şi la înmormântarea lui Stratulat. “Eu nu ştiu cine a fost el. Pentru noi, toţi sunt cadavre, toţi sunt egali. Îi rău că la gropari nu se dă măcar un colac de pomană şi un pahar de vin, iată de asta nouă ne pare rău. Nici acolo nu ne-au dat nimic de pomană şi nici aici. Ca atare, însă, noi suntem principalii. Noi săpăm gropile. Noi le astupăm”, s-a arătat nemulţumit groparul.

Viceprimarul Vlad Coteţ, în subordinea căruia se află Î.M. Combinatul Servicii Funerare, ne-a spus că a eliberat un loc de veci la Cimitirul Central din Chișinău pentru Ion Stratulat deoarece ar fi avut un ordin pentru vitejie. “Eu am dat locul lui Stratulat. Acolo sunt îngropați cei care au distincții de stat sau rudele acestora. Nu mai țin minte el ce avea. Era un ordin pentru vitejie, nu-mi amintesc acum. La mine s-a apropiat cineva din rude. Şi acolo mai era legat cu bronarea locului de către generalul Alexei, dar n-am mai intrat eu în amănunte”, a conchis sec viceprimarul Coteţ.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Victor

  Domnule V. Coteî! Ar trebui ca oamenii distinși să fie înhumati la cimitirul de pe strada Doina iar toti banditii și criminalii cu ordine și medalii înhumatii la cimitirul Armenesc

 2. vlad

  SA NE BUCURAM CA,Doamne,iarta-ma,NU L-AU INGROPAT LANGA STEFAN CEL MARE SAU LANGA PALATUL REPUBLICII,DAT IN CHIRIE PE O NOAPTE “nuntasilor emEriti”…

 3. AVRAAM

  Primărie bîhlită!Demnitari corupţi!Eroi falşi!Degrabă Cimitirul Central(Armenesc) va deveni o groapă de hoituri…Ce are comun acest biznes-ment şi “apelsin” Stratulat,cu adevăraţii eroi a neamului poliţiştii Yablocikin,Caşu,Culaţkii,Mereniuc şi Silviu Vlas decoraţi post-mortem cu Ştefan cel Mare căzuţi la datorie? Da apropo-Stratulat e ginerele generalului Alexei,ce fapte eroice are generalul cu ginerele său faţă de RM? Culaţkii Sergiu-erou al RM,participant la conflictul transnistrean,cavaler al ordenului Ştefan cel Mare cazut post-mortem pentru integritatea,independenţa RM e ginerele generalului erou Gamurar.Apoi cum de ajung timpurile ca fiecare general ca Alexei poate sa-şi inmormînteze după plac şi voie orice bandit la cimitirul Armenesc?Halal de aşa groapă de hoituri!Să am iertare de la rudele eroilor adevăraţi inmormîntaţi acolo…

 4. Ana

  Am trait s-o vedem si pe asta, daca banditii, hotii, talharii ,sunt inmormantati alaturi de Grigore Vieru, se vede ca lucrurile merg prost in Republica Moldova

 5. Radul

  Sobolanul de Cotet stie ce face. Toata viata a impartit cu iscusinta ceia ce nui apartine.
  Daca ar fi legea pe picioare, ar sta in puscarie pentru trafic de influenta. Si Dorin se face ca multe nu vede!!!

 6. stratulat junior

  auzi tu tata meu a fost om cinstit nu ca tine invidios care pe la spate il vorbeste de rau si va spun pentru toti a fost ingropat la cimitiru armenesc deoarece are merete si nu a fost un nimeni dar a fost o persoana care tinea cu dreptatea

 7. Lost

  stratulat junior: ce merite a avut taica-tau, din cele enumerate – «Loturile de pământ destinate înhumărilor la Cimitirul Central se distribuie persoanelor cu distincţii în muncă şi luptă (Ordinul Republicii, Ordinul “Ştefan cel Mare») sau cu distincţii de stat ale fostei URSS similare acestora». – ???

 8. Valentina Cușnir

  eu am scris de mai multe ori că comuniștii își îngroapă activiștii săi la cimitirul Armenesc , alături de Eroii Neamului. Foști deputați nu sunt înmormîntați la baștină ci la Chișinău și din contul statului.

 9. RadioM

  Ca un caine a trait ca un caine a dat duba.A omorat si a fost omorat,tre sa platesti pt toate.Vor plati si camarazii de infractiuni,le vine randul.
  Un infractor condamnat inmormantat alaturi de feciorii neamului? Pt ca socru-i general de paie,ca ginerele.Generali cu carul in Moldavia.Nici pe timpul razboaielor nu era asa cireada de generali.Si putoarea acesta unde era pe prima linie de foc de-i general?

 10. rocca

  of-of-of oare de ce nu tac acestia ca cusnir care si-au facut numai pensii barosane,incalzind locul in parlament.parca ea e mai de treaba.si-a facut cumva ciomadanul sa se duca de unde a venit? s-a oprit drept in hotel de lux pe banii contribuabilului.deci soarta e aceeasi.profitori si escroci de rand cu cei care ne-au facut cinste cu sacrificiul si talentul lor si aici nu intra parlamentari,stratulati,generali si alte deseuri.

 11. S.M

  Auziti voi ,magarilor…”general de paie”…pe vremea cind voi stateati bine mersi ,generalul vostru de paie lupta in prima linie a razboiului Transnistrian…acum il condamnati pe Ion Stratulat pentru ca va scutit de-un criminal emerit cu 15 ani in urma ??? care intra in case shi omora, tortura parintii in fata copiilor ???…hoituri sinteti voi,cei care va ascundeti dupa cortina virtuala shi mai adaugati cele 3 copeici a voastre…sint sigura ca multi dintre cei care-shi dau cu parerea nici nu shtiu la drept vorbind cine a fost Grigore Vieru sau Sulac…dupa razboi multi eroi…dc nu va dati cu parerea in vizorul camerelor ,aveti cumva emotii sau trac ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *