Invaliditatea, o afacere

În R. Moldova poţi să obţii un certificat de invalid fiind perfect sănătos. Contra unei sume de bani.

Despre mafia din sistemul controlului vitalităţii se vorbeşte de mult. La nivel oficial, preşedintele Voronin declara, acum câţiva ani, că cei cu grade de invaliditate obţinute ilegal culeg portocale prin străinătate. După această declaraţie demarase “reformarea” sistemului…

Cum a devenit profitabilă, în R. Moldova, activitatea de acordare a gradelor de invaliditate?

Beneficiile unui invalid

Dacă eşti invalid, beneficiezi de mai multe înlesniri, cum ar fi cele legate de plata spaţiului locativ şi a serviciilor comunale, de asistenţă medicală calificată, din contul mijloacelor bugetului de stat, în toate instituţiile medicale, de asistenţă socială exprimată în plăţi băneşti (pensii, alocaţii, plăţi de o singură dată). Invalizii de grupele I şi II au dreptul de a călători gratuit cu toate tipurile de transport urban şi suburban de pasageri, cu excepţia taximetrului. Aceştia profită de o reducere de 50% a costului biletului de călătorie în cadrul rutelor de comunicaţii interne cu transportul aerian, feroviar şi auto, de la 1 octombrie până la 15 mai, în celelalte luni ale anului profitând doar o singură dată…

Dai un ban, dar face…

E un lucru ştiut că, în R. Moldova, trebuie să plăteşti pentru orice. Mai nou e că ai nevoie de bani şi pentru serviciile pe care le meriţi pe bună dreptate.

Cazul lui Andrei Răileanu este unul tipic din domeniul expertizei vitalităţii. El s-a adresat la Institutul Oncologic, unde activa o comisie de acordare a gradelor de invaliditate persoanelor care suferă de maladii oncologice. Era invalid de gradul II, după cum îl calificase medicii care îl examinaseră anterior. În acte, însă, era înscris ca fiind invalid de gradul III. Avea o pensie mică, care nu-i ajungea nici pentru o bucată de pâine. S-ar fi bucurat şi de vreun ajutor umanitar dintre cele care veneau din străinătate, dar care îl ocoleau pe bătrân în mod dureros, or, de astfel de ajutoare beneficiau doar cei care aveau certificat de invaliditate de gradele I şi II. Cât timp plătise unui avocat cu relaţii, a deţinut gradul II, iar după ce a refuzat să-i mai plătească, acesta a folosit relaţiile pe care le avea în sens invers, susţine Răileanu.

“Am ajuns în faţa comisiei, care m-a examinat superficial, mai mult cu privirea. M-au întrebat ce vreau şi, auzind răspunsul meu, au ridicat din umeri. În schimb, au arătat cu privirea spre un pahar plin cu bani, aflat chiar în faţa lor. Când au văzut că nu iau în seamă gestul lor, am fost rugat să ies afară, să aştept un răspuns la solicitarea mea. L-am primit, dar nu am fost mirat: situaţia a rămas neschimbată, adică gradul II de invaliditate nu mi-a fost restabilit. Peste ceva timp, de la unul dintre angajaţii comisiei, am înţeles că toţi au aşteptat să le plătesc pentru a obţine ceea ce meritam, de fapt, fără a plăti, aşa cum făcuseră alţii înaintea mea”.

Am mers la Policlinica nr. 7, acolo unde sunt examinaţi bolnavii din sectorul Centru. Era un rând foarte mare, cu oameni obosiţi de aşteptare, dar decişi să-şi rezolve problemele, indiferent de mod.

M-am arătat interesat de trecerea unui control medical, din perspectiva obţinerii unui grad de invaliditate. Am întrebat de o persoană care aştepta de ceva timp să intre la examinare dacă ea a plătit pentru a fi declarată invalidă. Mi-a spus că acum, din câte se vorbeşte pe aici, nu se prea practică aşa ceva, de când s-au schimbat comisiile. E nevoie de cunoştinţe, care să te ajute, susţine Larisa I.

Am întrebat o altă persoană dacă e nevoie sau nu să plăteşti când intri la comisie. Uitându-se la portmoneu, cu o oarecare neîncredere, mi-a zis: “Da ce, tu nu ştii cum e la noi, pentru orice se plăteşte?!”.

Un bătrân m-a lămurit în această situaţie, spunându-mi că, dacă găsesc o persoana bună la suflet, care să mă înţeleagă, nu voi avea probleme în a obţine ce-mi doresc.

Medici prinşi “în flagrant”

În ultima perioadă, deşi cei de la CREMV (Consiliul Republican de Expertiză Medicală a Vitalităţii) susţin prin vocea lui Constantin Rusu, medic-şef la această instituţie, că “sistemul lor nu e mai corupt decât celelalte”, mai mulţi medici de aici au fost reţinuţi în flagrant, luând mită.

Valeriu Gaitur, din Hânceşti, a fost reţinut în flagrant luând mită de la un pacient, căruia nu dorea să-i acorde grad de invaliditate decât contra cost. Medicul suspectat de corupţie, însă, a declarat pentru “Ziarul de Gardă” că totul a fost o înscenare, susţinând că e nevinovat. “Ce era să fac dacă, în momentul în care cineva mi-a pus pe masă 600 de lei, CCCEC-ul şi-a făcut imediat apariţia, punându-mi cătuşele? Apoi, la poliţie, persoana care a depus plângere a scris că eu aş fi cerut 1500 de lei. Păi, dacă am cerut 1500, de ce mi-a oferit doar 600?” , se întreabă retoric Gaitur

La 21 august curent, Adrian Oprea, din Chişinău, a fost şi el reţinut în flagrant pentru luare de mită, în schimbul unui serviciu similar. Oprea, în vârstă de 47 de ani, a fost reţinut în flagrant delict de către ofiţerii CCCEC în biroul său de serviciu, amplasat pe str. Gheorghe Tudor 3, în momentul în care a primit de la un pacient, într-o carte, 1500 de lei marcaţi “mită CCCEC”. După cum susţin anchetatorii CCCEC, medicul şi-a recunoscut vina.

Oprea s-a ales cu un dosar penal, fiind suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei.

“Cât priveşte cazurile de intentare a unor dosare penale pe marginea unor tentative de mituire, soluţionarea problemelor ţine de competenţa organelor de anchetă, care, deocamdată, nu au încheiat expertizarea cazurilor”, susţine Ludmila Sochircă, preşedinta CREMV.

Ce spune CCCEC-ul

Sesizările înregistrate denotă faptul că se cere mită de la cetăţeni pentru acordarea gradelor de invaliditate, menţinerea sau majorarea gradului, acordarea gradului de invaliditate fără termen (pe viaţă), susţine Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CCCEC

Pe parcursul anului 2007—2008, colaboratorii CCCEC au depistat 11 infracţiuni la acest capitol, dintre care 4 sunt încadrate în articolul “corupere pasivă”, un caz se referă la traficul de influenţă, 6 cazuri vizează abuzul în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu sau neglijenţa în serviciu. Dintre acestea, 9 cauze penale au fost expediate în instanţa de judecată, fiind acum în aşteptarea pronunţării sentinţelor. În trei cauze penale, instanţa de judecată a pronunţat deja sentinţe de condamnare a persoanelor recunoscute vinovate, a completat Angela Starinschi.

Nu suntem mai corupţi decât alţii

“Nu medicii sunt în totalitate vinovaţi de faptul că oameni sănătoşi obţin grade de invaliditate. Medicii sunt induşi în eroare de aparatele medicale sau chiar de alţi medici, care îi sfătuiesc pe pacienţi să meargă să ceară grupă”, ne-a spus Constantin Rusu, medic-şef la CREMV. “De ceva timp, suntem monitorizaţi de CCCEC, dar nimeni nu se întreabă din ce trăim, pentru că deseori salariile de aici nu ating nivelul salariului mediu pe economie. Iar noi suntem priviţi ca cei mai mari tâlhari…”, se plânge Rusu.

În perioada de activitate 2003—2008, la CREMV au fost adresate sute de plângeri în care se manifesta dezacordul cu gradul de invaliditate acordat. În cereri se exprimă şi rugămintea de a se majora gradul de invaliditate, reieşind din situaţia materială dificilă a solicitantului.

În primele şase luni ale anului 2008, au fost înregistrate 232 de petiţii. În majoritatea adresărilor se exprimă dezacordul cu decizia luată la stabilirea gradului de invaliditate. Din numărul celor 232 de cereri, doar două au fost argumentate şi soluţionate în favoarea solicitantului.

Ludmila Sochircă, preşedinta CREMV, afirmă că îi ajută pe toţi cei care apelează la ea, respectând şi legislaţia în vigoare. “Oamenii nu rămân nemulţumiţi, chiar dacă nu rezolv problema în favoarea lor. Le explic, ca să înţeleagă, că totul e corect şi echidistant şi că nu facem favoruri nimănui”.

“Se întâmplă ca, atunci când unei persoane îi este refuzat gradul de invaliditate din motive întemeiate, ea să se revolte şi să înceapă să-şi denunţe şi sora, şi fratele, care deţin grade de invaliditate ilegal. Atunci ne implicăm, verificăm şi facem dreptate”, susţine Sochircă.

Rând mare la comisie

Pentru a trece comisia medicală, e nevoie să aştepţi ore în şir până îţi vine rândul. Fie că eşti tânăr sau bătrân, mai sănătos sau mai bolnav, toţi beneficiază de drepturi egale. Aproape nimeni nu se plânge, pentru că “800 de lei nu ţi-i dă nimeni din buzunarul lui”, ne explică un cetăţean care şi-a pierdut un picior, aşteptând, de rând cu alţi “bolnavi”, să intre la comisie.

170 mii de invalizi în R. Moldova

La 1 ianuarie 2008, în R. Moldova erau la evidenţă 170 295 de beneficiari de pensii de invaliditate, numărul copiilor pensionaţi fiind de 13 000. Din cei 170 295 de invalizi, 112 765 au gradul II de invaliditate.

În 2007, 15 902 persoane au fost încadrate primar în grade de invaliditate. Numărul persoanelor reabilitate fiind de 558. În primele 6 luni ale anului 2008, încă 7199 de persoane au primit grade de invaliditate, în timp ce doar 81 de persoane au fost reabilitate, ca fiind sănătoase.

Totodată, reprezentanţi ai Consiliului de Expertiză susţin că nu a fost depistat niciun caz în care vreo persoană perfect sănătoasă ar fi deţinut grad de invaliditate

“Una din cauzele din care gradele de invaliditate au fost retrase este că, de obicei, medicii experţi au criterii diferite de acordare a acestor grade. În funcţie de profesionalismul lor, gradele pot fi diferite de la un medic la altul”, ne-a spus Constantin Rusu.

În anul 2007 pentru plata pensiilor de invaliditate au fost cheltuiţi 667426,6 mii de lei, iar pentru prima jumătate a anului curent, au fost alocaţi 389400,4 mii de lei. Pensia medie pe republică pentru o persoană cu dizabilităţi este de 549,86 lei.

Victor Moşneag

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. admin

  oricine cunoaste orice caz de coruptie, este solicitat sa semnaleze redactia. anonimatul este garantat

 2. mihail

  sunt invalid de gr. doi proteza de gamba a piciorului drept.S-a le dau mita sau sa le rup cite un picieor sau capul lor ?.

 3. vlad

  da cum se poate de contestat gradul II de invaliditate a cuiva,tre sa plateasca pensie alimentara omul, dar si-a facut certificat de invalid si judecata a numit o suma mizera pentru un biet invalid cu 5 inele de aur pe degete.

 4. vlad

  ma refer la faptul ca nu merita omul sa fie invalid de gradul II si mar interesa unde se poate de adresat pentru a verifica cineva modul cum a obtinul el gradul II de invaliditate

 5. vlad catre vicu

  crezi ca exista vreo sansa ca comisia care a stabilit ,,gresit,, gradul de invaliditate sa recunosca acest lucru??

 6. pentru vlad

  plângerile le examineaza alta comisie care e mai presus decat cea care l-a eliberat initial, asa ca sunt sanse. poti sa te adresezi chiar la ludmila sochirca, pare un om cumsecade. te va ajuta, sunt sigur

 7. victor

  dar poate accepti sa dai numele persoanei respective, sunt sigur ca nu e un caz singular.

 8. andrei

  ziua buna,imi spune cineva care este pensia pentru invaliditatea de gradul doi?si daca depinde de experienta de munca?multumesc.

 9. LLL

  stiu o familie unde si sotul si sotia au cumpàrat invaliditatea:
  Liubimova Nadejda
  Liubimii Alexandr

  la BàLTI o sistemà perfectà in aceeastà directie,dai banul si poftim 🙂

  au cuscri cu mare BLAT!!!

 10. Moisei Gheorghe

  Buna ziua. Ce fel de inlesniri pentru invalizi cu ajutorul medical gratuit, polita de asigurare? Minciuni. Eu sunt invalid din copilarie, in 1989 am suportat o interventie chirurgicala la inima in Kiev la 13 ani. Atunci credca era mai usor pentru parinti dar in 2015 am mai suportat o interventie la noi in Chisinau la spitalul clinic republican, mi-au schimbat o valva. Eu sint multumit medicilor penru ca mi-au dat viata. Da am vrut sa spun ca cu polita nu faci nimic, totui contra plata doar ziua de stationar e gratis in rest totul trebue bani!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *